Suomen Sotilas
1 h ·
Venäjä on taloudellisesti heikko valtio. Sen bruttokansantuote jää Brasilian ja Espanjan luokkaan ja väkiluku on pienempi kuin Bangladeshissa.
Putinin pysäyttämiseksi purevat kuitenkin vain vahvat taloudelliset pakotteet ja yhtenäinen länsi.
Yhteenlaskettuna yli 800 miljoonan ihmisen EU ja USA muodostaisivat yhdessä kaikilla mittareilla suvereenin voiman, jonka edessä Venäjänkin olisi pakko taipua ydinaseistaan huolimatta.
Tällä hetkellä ei näytä siltä että tällainen rintama olisi muodostumassa. Länsi näyttäytyy hajanaisena.
Uuden Suomen juttu linkissä kertoo yhden räikeän esimerkin siitä, kuinka olemattomaksi jää tuki Natoon kuulumattomille Venäjän reunavaltioille. Edes asevientiä naapurimaahansa hyökänneeseen valtioon ei aiota lopettaa. Ranska jatkaa kauppaa liittolaistensa protesteista piittaamatta. Mihinköhän satamaan alus lopulta päätyy? Kaliningradiinko? JP
Massiivinen sota-alus Venäjän käyttöön jo tänä vuonna? – ”Ranska pysäytettävä”
US 21.3.2014 11:08
- Kuva: All Over Press / EPA
Ranskalainen Mistral-luokan hyökkäysalus arkistokuvassa.
Ukrainan kriisi
Samaan aikaan kun Yhdysvallat ja Euroopan unioni asettavat pakotteita venäläisille poliitikoille ja presidentti Vladimir Putinia lähellä oleville liikemiehille, on Ranska luovuttamassa Venäjälle 16 helikopteria tai 60 panssariajoneuvoa kantavan komento- ja hyökkäysalus Mistralin.
–Georgian sodan aikaan Venäjän Mustanmeren laivaston komentaja totesi, että jos Venäjällä olisi ollut hallussaan yksi Mistral, olisivat hänen joukkonsa voineet toteuttaa Georgian operaation 40 minuutissa, kertoo europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.).
Sarvamaa ja 35 muuta europarlamentaarikkoa ovat allekirjoittaneet kirjeen, jossa vaaditaan Ranskan ja Venäjän välisen kaupan pysäyttämistä. Kirje on osoitettu Ranskan presidentti François Hollandelle ja EU:n ulkoasiainedustaja Catherine Ashtonille.
Vetoomuksen mukaan Ranskan ja Venäjän välinen sopimus maihinnousualuksen toimituksesta vielä tänä vuonna sotii EU:n pakotepolitiikka vastaan. Ranska on sopinut toimittavansa Venäjälle ainakin kaksi Mistral-luokan alusta, joista ensimmäinen valmistuisi vielä tämän vuoden puolella.
Sarvamaa toteaa
tiedotteessaan, että aluskauppojen pistäminen jäähylle on ainoa looginen vaihtoehto.
– EU tarvitsee yhtenäistä linjaa tässä tilanteessa. Emme voi samanaikaisesti tuomita ja asettaa pakotteita, mutta kuitenkin myydä modernia hyökkäyskalustoa, Sarvamaa sanoo.
Kirjeen allekirjoittajien joukossa ovat Puolan entinen pääministeri Jerzy Buzek, Liettuan ensimmäinen presidentti Vytautas Landsbergis, Slovenian entinen pääministeri Alojz Peterle ja Ruotsin EPP-delegaation puheenjohtaja Gunnar Hökmark.
Kirjeessään allekirjoittaneet huomauttavat, että Mistral-luokan alukset ovat nimenomaan maihinnousukäyttöön tarkoitettuja hyökkäysaluksia, eivät puolustuskalustoa.
Ranska
ilmoitti maaliskuun alussa, että Ukrainan kriisi ei saa sitä perumaan 1,2–1,4 miljardin euron kauppaansa Venäjän kanssa. Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius kuitenkin ilmoitti tällä viikolla, että kauppoja tullaan harkitsemaan uudelleen, mikäli Venäjä laajentaa miehitystään Ukrainassa.
–Jos Putin jatkaa tällä tavalla, voisimme harkita kaupan perumista, Fabius sanoi tv-haastattelussa.
Ministerin mukaan kaupan peruminen olisi osa pakotteiden niin sanottua kolmatta vaihetta, johon kuuluvat varsinaiset talouspakotteet, kertoo
Wall Street Journal. Tällä hetkellä käytössä on vasta toisen luokan pakotteita kuten viisumikieltoja ja yksityishenkilöiden omaisuuden jäädytyksiä.