JohnYossarian
Kersantti
Kyllä. Ruoan mikroaaltokuumennuksessa hyödynnetään kapeaa taajuuskaistaa, jolla veden sähkömagneettisen dipolin resonanssitaajuus on. Näin ruoka (jossa siis on iso osa vettä) lämpenee tehokkaasti. Tätä taajuutta sitten pyritään välttämään esim. langattomassa tiedonsiirrossa. Muutoin esim. kyseisellä taajuudella toimiva matkapuhelin voisi olla ongelmallinen esim. korvan iholle.
Enimmäkseen OT:
Tuo ei pidä paikkansa lainkaan. Yleisesti ottaen RF-taajuuksien käyttö on varsin tarkkaan säänneltyä toimintaa ja siksi militäärikäytössäkin toimitaan ainakin rauhan aikana hyvin tarkkaan säännellyssä ympäristössä ennalta määritellyillä viranomaisen myöntämillä radioluvallisilla taajuusalueilla. Vesidipolia voi yleisen harhaluulon vastaisesti täristää melko laajalla spektrillä ja alunperin mikroaaltouuneille oli kolme vaihtoehtoa; jokin globaalisti lupavapaista ISM (Industrial, Scientific, Medical) taajuusalueista. 915 Mhz taajuudella aallonpituus 33 cm on liian pitkä kotitalousuuneille, mutta ymmärtääkseni toimii suurtalouskeittiöissä myös todella isoilla magnetronitehoilla. 5 GHz olisi puolestaan ollut vähän tehoton ja niin valittiin 2450 MHz ISM-taajuus, jonka aallonpituus 12 cm sopii hyvin keittiön kaapistoon sijoitettavaan uuniin. No se ruoanlaitosta. Sitten aikanaan kehiteltiin langaton lähiverkko ja sen käyttöön valittiin sama lupavapaa ISM-taajuusalue, mitä mikroaaltouunikin käyttää. Kyseistä taajuusaluetta ei siis todellakaan vältellä, vaan sitä käytetään aivan kaikkialla, mukaanlukien kaupallisten droonien ohjaus. Jonnet eivät muista, mutta wifin alkuaikoina netti saattoi pätkiä, kun mamma lämmitti esikoisen pilttipurkkia mikrossa. Myöhemmin tismalleen samalle taajuudelle tuli myös Bluetooth. Kännykkä voi oikein hyvin käyttää taajuusalueita näillä samaisilla mikroaalloilla - kuin myös huomattavasti laajemmalla spektrillä, mutta antennien suuntaavuudella ja ruoanlaittoon verrattuna merkittävillä tehorajoituksilla pidetään tämän ei-ionisoivan säteilyn kudosabsorptiotasot SAR-speksien (Specific absorption rate) rajoissa, joissa eivät tutkitusti aiheuta syöpää tai muitakaan terveysongelmia.
Pahoittelen edellä offtopia, mutta pointtinani oli se, että väitetysti kivesvaurioita aiheuttavat ryssän jammerit säteilevät oletettavasti ennen kaikkea kotitalousmikrouunin taajuuksia suurella teholla. Eikä siksi, että oletetaan ukrainalaisten tipujen lentävän vedellä, vaan siksi että tuo taajuus on droneissa yleisimmin käytetty, ainakin kaupallisisssa vehkeissä. Mutta voi niissä olla muitakin tunnettuja drone-taajuuksia, eikä niiden käyttö ole kovilla tehoilla ja huonolla suuntaavuudella/voimakkaalla takakeilalla välttämättä sen turvallisempaa. Onko niillä mitään muuta vaikutusta kuin käyttäjän kivesten lämmitys, sitä voi tosiaan epäillä. Olin, btw, joskus 80-luvulla Riihimäellä 11 kk ja siellä kiersi tornari, että kaikilla Riksun Radkon kapiaisilla oli vain tyttölapsia ja väite oli, että poikasiittiöt kuolevat herkemmin kovassa RF-altistuksessa. Silloiset neukkuradiot olivat aika rouheita vehkeitä ja säteilivät käyttäjäänsä varmasti kaikkea mahdollista, eikä niiden SAR-arvoja taidettu silloin mittailla.
/OT
Viimeksi muokattu: