Ukrainan konflikti/sota

Kyllä. Ruoan mikroaaltokuumennuksessa hyödynnetään kapeaa taajuuskaistaa, jolla veden sähkömagneettisen dipolin resonanssitaajuus on. Näin ruoka (jossa siis on iso osa vettä) lämpenee tehokkaasti. Tätä taajuutta sitten pyritään välttämään esim. langattomassa tiedonsiirrossa. Muutoin esim. kyseisellä taajuudella toimiva matkapuhelin voisi olla ongelmallinen esim. korvan iholle.

Enimmäkseen OT:
Tuo ei pidä paikkansa lainkaan. Yleisesti ottaen RF-taajuuksien käyttö on varsin tarkkaan säänneltyä toimintaa ja siksi militäärikäytössäkin toimitaan ainakin rauhan aikana hyvin tarkkaan säännellyssä ympäristössä ennalta määritellyillä viranomaisen myöntämillä radioluvallisilla taajuusalueilla. Vesidipolia voi yleisen harhaluulon vastaisesti täristää melko laajalla spektrillä ja alunperin mikroaaltouuneille oli kolme vaihtoehtoa; jokin globaalisti lupavapaista ISM (Industrial, Scientific, Medical) taajuusalueista. 915 Mhz taajuudella aallonpituus 33 cm on liian pitkä kotitalousuuneille, mutta ymmärtääkseni toimii suurtalouskeittiöissä myös todella isoilla magnetronitehoilla. 5 GHz olisi puolestaan ollut vähän tehoton ja niin valittiin 2450 MHz ISM-taajuus, jonka aallonpituus 12 cm sopii hyvin keittiön kaapistoon sijoitettavaan uuniin. No se ruoanlaitosta. Sitten aikanaan kehiteltiin langaton lähiverkko ja sen käyttöön valittiin sama lupavapaa ISM-taajuusalue, mitä mikroaaltouunikin käyttää. Kyseistä taajuusaluetta ei siis todellakaan vältellä, vaan sitä käytetään aivan kaikkialla, mukaanlukien kaupallisten droonien ohjaus. Jonnet eivät muista, mutta wifin alkuaikoina netti saattoi pätkiä, kun mamma lämmitti esikoisen pilttipurkkia mikrossa. Myöhemmin tismalleen samalle taajuudelle tuli myös Bluetooth. Kännykkä voi oikein hyvin käyttää taajuusalueita näillä samaisilla mikroaalloilla - kuin myös huomattavasti laajemmalla spektrillä, mutta antennien suuntaavuudella ja ruoanlaittoon verrattuna merkittävillä tehorajoituksilla pidetään tämän ei-ionisoivan säteilyn kudosabsorptiotasot SAR-speksien (Specific absorption rate) rajoissa, joissa eivät tutkitusti aiheuta syöpää tai muitakaan terveysongelmia.

Pahoittelen edellä offtopia, mutta pointtinani oli se, että väitetysti kivesvaurioita aiheuttavat ryssän jammerit säteilevät oletettavasti ennen kaikkea kotitalousmikrouunin taajuuksia suurella teholla. Eikä siksi, että oletetaan ukrainalaisten tipujen lentävän vedellä, vaan siksi että tuo taajuus on droneissa yleisimmin käytetty, ainakin kaupallisisssa vehkeissä. Mutta voi niissä olla muitakin tunnettuja drone-taajuuksia, eikä niiden käyttö ole kovilla tehoilla ja huonolla suuntaavuudella/voimakkaalla takakeilalla välttämättä sen turvallisempaa. Onko niillä mitään muuta vaikutusta kuin käyttäjän kivesten lämmitys, sitä voi tosiaan epäillä. Olin, btw, joskus 80-luvulla Riihimäellä 11 kk ja siellä kiersi tornari, että kaikilla Riksun Radkon kapiaisilla oli vain tyttölapsia ja väite oli, että poikasiittiöt kuolevat herkemmin kovassa RF-altistuksessa. Silloiset neukkuradiot olivat aika rouheita vehkeitä ja säteilivät käyttäjäänsä varmasti kaikkea mahdollista, eikä niiden SAR-arvoja taidettu silloin mittailla.
/OT
 
Viimeksi muokattu:
Tänään A-studiossa Ukrainan vastahyökkäys.

 
Tämän mukaan ryssää huolettaa Kerchin sillan kohtalo ja väitetysti GUR:in mukaan harkitsevat kuuden lautan kelluttamista (käytetään sanaa sink, mutta oletan että ei tarkoiteta pohjaan asti) ja niiden välille asennettaisiin jonkilaiset suojavallit tai esteet.

HUOM: tämä ei voi olla totaalinen sulku, koska sillan alta kulkee hyvin vilkasliikenteinen rahtiliikenne. Ei siis voida olla kokoajan avaamassa ja sulkemassa tätä "sulkua". Sevastopolin sataman suu on eri asia, koska siihen satamaan menee huomattavasti vähemmän rahtiliikennettä ja sotalaivojen liikenne on myös ollut rajallista.

Joka tapauksessa tämä kuulostaa hieman epätoivoiselta, nyt kun sotaa on käyty 1,5 vuoden ajan. Selvästi mikään muu suojakeino ei ole toiminut Ukrainan itsemurhavesiskoottereita ja -veneitä vastaan, kun joutuvat harkitsemaan tällaista "suojavallia"?

Russians flood ferries to protect the illegal Kerch Bridge

According to the GUR data, Russians plan to sink at least six ferries in order to create a protective lane in front of the Kerch Bridge. The Russians intend to install barrier barriers between the sunken ferries.


 
Ukraina pelottelee venäjää isolla tapahtumalla Ukrainan itsenäisyyspäivänä.

Ryssä/putin on kiinni kaikissa päivämäärissä, ovat jotain numeroautisteja joten varmasti pelottaa silloin 24.8.

Oma arvaus on, että Ukraina tekee iskun joko päivää pari ennen tai jälkeen tuon päivämäärän, jos tekee ollenkaan. Ukraina on tehnyt tätäkin välillä että vihjaillaan isolla iskulla tiettynä päivämääränä, mutta silloin ei huomata mitään muuta kuin vahva paskan haju Kremlissä.
Toisaalta on jälkikäteen tullu esille tapauksia joissa ei sitten Ukraina olekaan suunnitelmia toteuttanu, osin länsimaiden toiveesta, esim talvella sodan vuosipäivänä. Mutta tiedä sitten mitä hämmentämistä tuo on.
 
Kiinnostava kommentti ryssän logistiikkaan liittyen. Chongarin ponttoonisilta ei mahdollistaisi kaikkea kuljetusta.

"Ukrainian partisans about the Chonhar bridge:

Even after the invaders have patched up the Chongarsky bridge, they cannot use it to transport heavy equipment and ammunition. Therefore, they use the route Armyansk - Chaplynka - Askania-Nova - Novotroitskoye to supply their forces in the Zaporozhzhia region. At the same time, the Askania-Nova Biosphere Reserve suffers in particular. The invaders will stop at nothing to commit their crimes. But we and all the Ukrainian Defense Forces will certainly make them pay for everything."

Tämän perusteella iso osa raskaasta kuljetuksesta menee valtatien P47 kautta. Siitä löytyy google mapsista kuvaakin.



 
Erikoinen video, ollut jaossa useammallakin kanavalla. Väitetysti ryssän telegram-kanavat väittävät että tässä olisi Lancet-dronen isku ja kohteena M-55S panssarivaunu.

Kohde on kuitenkin T-90M, mikä herättää kysymyksiä, onko kyseessä vahinko (että isketään omaa vaunua Lancetilla) VAI onko tässä kyseessä hylätyn vaunun tuhoaminen, ennen kuin Ukraina saa kaapattua sen?

Hyvin epäselvä ja suttuinen video, mutta drone näyttää kieltämättä Lancetilta ja vaunussa näyttäisi olevan tornin luukut auki / raollaan, joten kenties hylätty vaunu? Vaunu ei myöskään liiku millään tavoin, toki se ei kerro välttämättä että olisi hylätty.

Lyhyt video, kuten tavallista joten ei voi olla varma vaunun kohtalosta. Luulisi että jos olisi seurannut tulipalo ja täystuho, niin toisesta dronesta kuvattu video näyttäisi tämän (tai sitten ei). Osuma tulee kylkeen joten voisi olettaa että tulee läpäisy, mutta jos ei osuta kartusseihin tai kranaatteihin niin läpäiseväkään osuma ei välttämättä tee muuta kuin reiän vaunun kylkeen / läpi. Voi toki rikkoa mennessään jotain eli tulos olisi joka tapauksessa korjausta vaativa vaunu, vaikkei olisikaan täystuho.

"Russians destroy Slovenian M-55" - it was they thought

Actually it's a Russian T-90M tank


 
Tämä voi olla yksittäistapaus - tai sitten ennakkotapaus. Ryssän oletettu aserahtia kuljettanut "siviilialus" ei saanut lupaa Suezin kanavan läpi kulkemiselle eli ei päässyt Punaiseltamereltä Välimerelle
Miksi ei saanut? Matka olisi joka tapauksessa tyssännyt Turkkiin, koska Turkki ei päästäne ryssien aluksia enää Mustallemerelle, ellei niiden kotisatama ole ollut Mustallamerellä? Vai koskiko tuo vaan sota-aluksia?
 
Miksi ei saanut? Matka olisi joka tapauksessa tyssännyt Turkkiin, koska Turkki ei päästäne ryssien aluksia enää Mustallemerelle, ellei niiden kotisatama ole ollut Mustallamerellä? Vai koskiko tuo vaan sota-aluksia?

Ei tietoa, miksei saanut (olisi hyvin mielenkiintoista kuulla perustelut - sekä se, onko tämä yksittäistapaus vai "uusi linjaus" joka vaikuttaisi kaikkiin "epäilyttäviin siviilialuksiin"). Minun tietääkseni tämä on ensimmäinen kerta, mutta en ole pitänyt näistä kirjaa.

Matka ei olisi tökännyt Bosporinsalmeen, koska rajoitus koskee ainoastaan "sotalaivoja" eikä näitä "siviilialuksia". "Siviilialukset" ovat kuljettaneet (väitetysti) sotilasrahtia Krimille ja Venäjän eri satamiin koko sodan ajan ja vastavuoroisesti öljyä, Ukrainalta varastettua viljaa yms. rahtia (joilla rahoitetaan ryssän sota) pois Mustaltamereltä.

Montreuxin sopimuksen (eng. Montreux Convention Regarding the Regime of the Straits) tulkinnoista on ollut vääntöä tämän sodan aikana, osa ollut sitä mieltä että siviilialuksilla tehty sotilasrahti kuuluisi ehdottomasti ei-sallittavien kategoriaan, mutta toiset eivät ole olleet tästä yhtä mieltä. Joka tapauksessa Turkki on ollut haluton puuttumaan tähän liikenteeseen eikä ole tietääkseni tehnyt tarkastusta yhdellekään epäilyttävälle "siviilialukselle".
 
Budanov kommentoi aikaisemmin että Venäjällä mobilisoidaan / "mobilisoidaan" 20 000 miestä per kuukausi.

Tämä on toki ympäripyöreä numero ja varmasti kuukausien välillä on vaihtelua, mutta voi miettiä asiaa tältäkin kantilta: onko tämä riittävä määrä jolla kykenevät korvaamaan kärsimänsä tappiot ja pitämään rintamalinjat suunnilleen paikoillaan?

Vai onko määrä liian pieni tarpeeseen nähden mutta toistaiseksi ei ole kyetty parempaan?

Jos muistellaan vuoden takaista aikaa niin silloinkin oli suuri tarve uusille sotilaille, mutta suuria vaikeuksia niiden hankinnassa. Palkkasotilaiden sopimuksia jatkettiin kaikenlaisin keinoin, otettiin vapaaehtoisia rintamalle minimikoulutuksella, värvättiin vankiloista, yritettiin houkutella PMC-joukkoihin väkeä, pakkovärvättiin jokainen miespuolinen LPR:n ja DPR:n alueelta yms.

Silti ei riittänyt ja Putin oli pakotettu julistamaan yleisen liikekannallepanon. Virallisesti se julistettiin päättyneeksi jo viime vuonna, mutta sen on sanottu jatkuneen kulisseissa, taaskin erilaisia keinoja käyttäen. Mietin, onko tässäkin silti se tilanne että avoimen, pakotetun mobilisaatiokierroksen käyttö ei onnistu (ennen kuin Putin julistaa sellaisen) joten ollaan taas samassa pakkoraossa kuin vuosi sitten: tappioita kertyy kokoajan ja on suuria vaikeuksia löytää korvaavia sotilaita?

Kenties ollaan taas lipsumassa siihen suuntaan että rintamalla ei ole tarpeeseen nähden riittävästi sotilaita eli ei kyetä korvaamaan tappioita riittävän nopeasti? Eli tuo 20 000 per kuukausi ei riittäisi?

Hieman reilu vuosi sitten Putin julisti mobilisaatiokierroksen ja sen jälkeen rintamalinjat vakiintuivat talven ajaksi (toki talvellakin oli oma vaikutuksensa tähän). Nyt on alkanut kuulua FSB:n sekä muiden toimijoiden taholta vaatimuksia, että pitäisi julistaa virallisesti yleinen liikekannallepano ja poikkeustila. Sanoisin että ei savua ilman tulta, näyttää siltä että ollaan kohta samassa tilanteessa kuin vuosi sitten. Tämä voi ennakoida "uutta mobilisaatiokierrosta" jolla haetaan uutta 300 000 - 500 000 miestä.

Keväällä 2023 oli puhetta Venäjän väitetystä suunnitelmasta: torjutaan Ukrainan "kevään / kesän suurhyökkäys" JA samaan aikaan mobilisoidaan JA koulutetaan useampi satatuhatta miestä, jotta nämä olisivat valmiina "Venäjän uuteen suurhyökkäykseen syksyllä 2023". Syksy lähestyy kovaa vauhtia vaan kesän aikana ei ole nähty merkkejä laajasta mobilisaatiosta tai joukkojen kouluttamisesta. Sitä on varmasti tehty pienissä määrin mutta arvaan että tämä väki on valunut Ukrainaan sitä mukaa kun ovat "valmiit". En usko että olisi tuollaista mainostettu suurta reserviä joka lähtisi hyökkäykseen syksyn tultua.

Vuosi sitten homma meni niin että mobilisaation julistamisen jälkeen osa näistä miehistä heitettiin samantien Ukrainaan paikkaamaan aukkoja ja torjumaan Ukrainan etenemistä. Valtaosa jäi Venäjälle "kertausharjoituksiin", jotka olivat laadultaan ja sisällöltään hyvin vaihtelevia. Sitten talven ja kevään aikana nämä heitettiin tuleen ja kulutettiin perinpohjaisesti mm. Bakhmutin seudulla, kunnes hyökkäykset lopulta pysäytettiin ja Ukraina pääsi aloittamaan omat yrityksensä. JOS Venäjän oli tarkoitus oppia aikaisemmista virheistään ja aloittaa "uusi suurhyökkäys" aikaisemmin eli reilusti ennen talvea, niin näyttäisivät olevan pahasti myöhässä.

Iso kysymysmerkki on myös, miten hyvin nämä teoreettiset "uudet mobilisoitavat joukot" kyetään varustamaan? Toki rehellisyyden nimissä todettava, että mietin samaa vuosi sitten ja selvästi ryssä kykeni huoltamaan joukkonsa talven ajan (vaikka kyseessä olikin leuto talvi). Ei kannata siis laskea sen varaan että Venäjän armeija jäätyisi hengiltä juoksuhautoihin ja talvi toisi voiton Ukrainalle - paitsi toki jos ryssän logistiikka kyetään pysäyttämään totaalisesti.
Hyvää pohdiskelua. Tuota olen itsekin mietiskellyt ja oma mielipide on ehdottomasti se, että liian vähän ja liian myöhää. Jos tuo liikekannallepano olisi tehty, niin se olisi pitänyt tehdä jo talvella, kun nähtiin että Bakhmut kestää ja sen hinta tulee olemaa karmea. Kun ei putinilla ollut uskallusta, niin ei. Jos liikekannallepano tehdää nyt, niin jokainen venäläinen tajuaa, että homma on menossa päin helvettiä ja kun siihen lisätään tuo juhannuskapina, niin se on valtava sisäpoliittinen riski. Joten, jos siihen lähdetään, se kertoo kuinka heikossa hapessa venäjä on.

Toinen ongelma tämän liikekannallepanon kanssa on sitten se, että mistä revitää aseet, kouluttajat, upseerit, kalusta, huolto sekä kaikki muu? Ja jos tuo mylly pistetään pyörimään, niin ensimmäiset joukot ovat valmiina (ja käytännössä hyödyttömiä) parissa viikossa. Mutta jos nuo joukot meinataan kouluttaa kunnolla ja jostain ihmeestä heille revitään kaikki varusteet, niin ollaan pitkällä loppusyksyssä. Eli, käytännössä ainoa realistinen vaihtoehto on se, että noista kasataan armeijan uusi runko ensi kevättä varten. Ja taas, onko koko venäjä enään silloin pystyssä?

Ja toisaalta, putin luultavasti pelkää armeijaa. Hän varmaan ymmärtää sen, että venäjän armeijan johdossa on valtavaa tyytymättömyyttä ja sotilasvallankaappauksen mahdollisuus aika suuri. Joten, kannattaako mahdollista tulevaa vihollista vahvistaa? Eli luultavasti jatketaan samalla mallilla, eli joukkoja kerätään "salassa" ja pyritään pitämään armeija toimintakykyisenä, mutta ei liian vahvana. Mutta riittääkö tuo 20 000 kuukaudessa, todennäköisesti ei. Joten tuota määrää tullaan nostamaan, joka on taas yksi sisäpoliittinen riski, koska sotilaiden kerääminen vaikeutuu koko ajan.
 

En olisi kyllä ihan ensimmäisenä arvannut että Mordorissa olisi tullut huolen aiheeksi se että siellä voi loppua bensa jossain päin, mutta otetaan tämä uutinen toki suurella ilolla vastaan! Tosin olihan sitä noin viikko sitten uutista, jossa kerrottiin ettei örkit enää vie Iraniin bensaa joten tämähän tuntuu oikein hyvältä jatkumolta sille.

Taitaa olla vähitellen tuo örkkien kumipyörälogistiikkakin Krimin suunnalla aika isossa kusessa, kun modernit dieseliä juovat kuorma-autot olla jo isolta osin palasina siellä täällä ja ovat sitten joutuneet korvaamaan tuhottua modernia kalustoa esimerkiksi iciwanhoilla Zil-131:llä, jotka ovat tunnetusti hyvin hyvin bensajanoisia. Eikä ne edes kykene lähellekään yhtä suureen rahtimäärään kuin modernit kuorkit.

Niille joille zilttonit eivät ole tuttuja niin alla uutinen moottori.fin juttuun kyseiseen kuorkkiin liittyen, mutta tässä asian isoin pihvi: "Halvaksi sillä ajaminen ei tosin tule, sillä bensiiniä palaa 40–70 litraa sadalla maantiellä."

 
Enimmäkseen OT:
Tuo ei pidä paikkansa lainkaan. Yleisesti ottaen RF-taajuuksien käyttö on varsin tarkkaan säänneltyä toimintaa ja siksi militäärikäytössäkin toimitaan ainakin rauhan aikana hyvin tarkkaan säännellyssä ympäristössä ennalta määritellyillä viranomaisen myöntämillä radioluvallisilla taajuusalueilla. Vesidipolia voi yleisen harhaluulon vastaisesti täristää melko laajalla spektrillä ja alunperin mikroaaltouuneille oli kolme vaihtoehtoa; jokin globaalisti lupavapaista ISM (Industrial, Scientific, Medical) taajuusalueista. 915 Mhz taajuudella aallonpituus 33 cm on liian pitkä kotitalousuuneille, mutta ymmärtääkseni toimii suurtalouskeittiöissä myös todella isoilla magnetronitehoilla. 5 GHz olisi puolestaan ollut vähän tehoton ja niin valittiin 2450 MHz ISM-taajuus, jonka aallonpituus 12 cm sopii hyvin keittiön kaapistoon sijoitettavaan uuniin. No se ruoanlaitosta. Sitten aikanaan kehiteltiin langaton lähiverkko ja sen käyttöön valittiin sama lupavapaa ISM-taajuusalue, mitä mikroaaltouunikin käyttää. Kyseistä taajuusaluetta ei siis todellakaan vältellä, vaan sitä käytetään aivan kaikkialla, mukaanlukien kaupallisten droonien ohjaus. Jonnet eivät muista, mutta wifin alkuaikoina netti saattoi pätkiä, kun mamma lämmitti esikoisen pilttipurkkia mikrossa. Myöhemmin tismalleen samalle taajuudelle tuli myös Bluetooth. Kännykkä voi oikein hyvin käyttää taajuusalueita näillä samaisilla mikroaalloilla - kuin myös huomattavasti laajemmalla spektrillä, mutta antennien suuntaavuudella ja ruoanlaittoon verrattuna merkittävillä tehorajoituksilla pidetään tämän ei-ionisoivan säteilyn kudosabsorptiotasot SAR-speksien (Specific absorption rate) rajoissa, joissa eivät tutkitusti aiheuta syöpää tai muitakaan terveysongelmia.

Pahoittelen edellä offtopia, mutta pointtinani oli se, että väitetysti kivesvaurioita aiheuttavat ryssän jammerit säteilevät oletettavasti ennen kaikkea kotitalousmikrouunin taajuuksia suurella teholla. Eikä siksi, että oletetaan ukrainalaisten tipujen lentävän vedellä, vaan siksi että tuo taajuus on droneissa yleisimmin käytetty, ainakin kaupallisisssa vehkeissä. Mutta voi niissä olla muitakin tunnettuja drone-taajuuksia, eikä niiden käyttö ole kovilla tehoilla ja huonolla suuntaavuudella/voimakkaalla takakeilalla välttämättä sen turvallisempaa. Onko niillä mitään muuta vaikutusta kuin käyttäjän kivesten lämmitys, sitä voi tosiaan epäillä. Olin, btw, joskus 80-luvulla Riihimäellä 11 kk ja siellä kiersi tornari, että kaikilla Riksun Radkon kapiaisilla oli vain tyttölapsia ja väite oli, että poikasiittiöt kuolevat herkemmin kovassa RF-altistuksessa. Silloiset neukkuradiot olivat aika rouheita vehkeitä ja säteilivät käyttäjäänsä varmasti kaikkea mahdollista, eikä niiden SAR-arvoja taidettu silloin mittailla.
/OT
Jatkan OT:lla
Tutkatekniikan opiskeluista hämärästi muistan esiin nostetun asian, että alkujaan mikroaaltouuni on keksitty puolivahingossa nimenomaan tuon magnetronin kautta.
Ja Riihimäellä kun sitä tutkatekniikkaa tuli luettua ja sen jälkeen melko paljon eri tutkien huoltotöihin osallistuneena, tuolla tornihuhulla olla jotain perää kun miettii omaa jälkikasvua 😁
/OT
 
Hyvää pohdiskelua. Tuota olen itsekin mietiskellyt ja oma mielipide on ehdottomasti se, että liian vähän ja liian myöhää. Jos tuo liikekannallepano olisi tehty, niin se olisi pitänyt tehdä jo talvella, kun nähtiin että Bakhmut kestää ja sen hinta tulee olemaa karmea. Kun ei putinilla ollut uskallusta, niin ei. Jos liikekannallepano tehdää nyt, niin jokainen venäläinen tajuaa, että homma on menossa päin helvettiä ja kun siihen lisätään tuo juhannuskapina, niin se on valtava sisäpoliittinen riski. Joten, jos siihen lähdetään, se kertoo kuinka heikossa hapessa venäjä on.

Toinen ongelma tämän liikekannallepanon kanssa on sitten se, että mistä revitää aseet, kouluttajat, upseerit, kalusta, huolto sekä kaikki muu? Ja jos tuo mylly pistetään pyörimään, niin ensimmäiset joukot ovat valmiina (ja käytännössä hyödyttömiä) parissa viikossa. Mutta jos nuo joukot meinataan kouluttaa kunnolla ja jostain ihmeestä heille revitään kaikki varusteet, niin ollaan pitkällä loppusyksyssä. Eli, käytännössä ainoa realistinen vaihtoehto on se, että noista kasataan armeijan uusi runko ensi kevättä varten. Ja taas, onko koko venäjä enään silloin pystyssä?

Ja toisaalta, putin luultavasti pelkää armeijaa. Hän varmaan ymmärtää sen, että venäjän armeijan johdossa on valtavaa tyytymättömyyttä ja sotilasvallankaappauksen mahdollisuus aika suuri. Joten, kannattaako mahdollista tulevaa vihollista vahvistaa? Eli luultavasti jatketaan samalla mallilla, eli joukkoja kerätään "salassa" ja pyritään pitämään armeija toimintakykyisenä, mutta ei liian vahvana. Mutta riittääkö tuo 20 000 kuukaudessa, todennäköisesti ei. Joten tuota määrää tullaan nostamaan, joka on taas yksi sisäpoliittinen riski, koska sotilaiden kerääminen vaikeutuu koko ajan.
Vähän aasinsiltaa mutta onko foorumilla tietoa koulutetaanko UA porukkaa edelleen Euroopassa?

Niitä oli mutta tuntuu että ne ryhmät jo palanneet Ukrainaan mutta onko niiden tilalle tullut uusia koulutettavia?
 
Back
Top