Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Komppaan näkemystäsi että tällä hetkellä emme tiedä vielä varmasti mikä totta ja mikä ei. Tuosta etenemisen nopeudesta olen sikäli kanssasi osittain erimieltä että kun rintama murtuu ja vihollinen saadaan liikkeelle, on hyökkääjän suurin intressi pitää se liikkeessä (tiedän että omatkin joukot kuluu ja huoltoyhteydet venyy jne) jolloin myös nopeat ja suuretkin siirtymät on ihan realismin puitteissa. Tämä ei ole toiveajattelua vaan ihan jos vaikka WW2 rintamalinjoja 44 ja 45 niin melko rivakasti alkaa rintamalinja siirtymään kun kriittinen piste puolustajalta ylittyy sotkien pakan ja pelikirjan. On myös mahdollista että Ukraina epäonnistuu luoda niin suuren paineen että rintama liikkuu lujaa, mutta nyt on mielestäni pitkästä aikaa ollut elokuun puolesta välistä asti sen tyyppistä uutista että kehtaisin väittää aloitteen olleen tarveeksi pitkään Ukrainalla ja sodan momentumin olevan käsillä ja venäjän puolustuksen romahtaminen nykysijoiltaan mahdollista.Ukrainan OPSEC on varmasti tiukka parhaillaan, mikä on omiaan ruokkimaan huhuja. Varmasti myös syötetään kaikenlaista maskirovkaa, ajatuksena nakertaa ryssän taisteluintoa. Vaikuttaa myös siltä että ryssäläiset milbloggerit (osa näistä) panikoi pahasti ja jakaa kaikenlaisia huhuja totuutena - toki voi myös olla että raportoivat suoraan sen, millaista tietoa rintamalta kuuluu.
Joka tapauksessa suhtaudun skeptisesti näihin hurjempiin huhuihin syvistä läpimurroista, nopeus on yksinkertaisesti liian suuri kun vertaa aikaisempaa liikkeeseen. Robotyne otti aikansa ja usein suuremman taistelun jälkeen täytyy vetää hetki henkeä ja koota joukot uuteen yritykseen.
Yksi asia, mitä mietin silti: ryssällä oli massiivinen miinakenttä jonka läpi Ukrainalla oli suuria vaikeuksia päästä. Nyt siitä on ilmeisesti päästy läpi. JOS vastaavaa miinakenttää ei ole, ainakaan samassa kokoluokassa niin jatkossa eteneminen on tältä osin vapaampaa. Ryssä on varmasti miinoittanut muuallakin, mutta pelkästään heidän omien joukkojen liikkuminen ja huolto eri puolustuslinjojen ja asemien välillä estää massiivisen miinoittamisen. Erilaisia etämiinoittimia voidaan toki käyttää, mutta nämä jättävät miinat maan pintaan, joten helpompi havaita. Voidaan myös yrittää miinoittaa sitä mukaa kun vetäydytään, mutta silloin on riski että se pitää tehdä Ukrainan tarkkailun ja tykistön tulen alla. Epäilen ettei kyetä suurempiin temppuihin.
Joten tässä mielessä eteneminen voisi olla "helpompaa ja nopeampaa" jatkossa, mutta toistaiseksi olen odottavalla kannalla: mikä huhu on totta ja mikä ei.
Paikallisen ylivoiman luomisen pitäisi riittää koska ryssillä ei ole isompia kykyjä taktisiin siirtymiin enää eikä myöskään riittävän voimakkaita tukiyksiköitä...Menestyksekäs hyökkääminen linnoittautunutta vihollista vastaan 1:2 suhteella tarkoittaa sitä, että venäläisten mies- tai kalustovahvuuden on oltava huomattavasti kirjavahvuutta pienempi, tai ainakin taistelukyky syystä tai toisesta heikentynyt.
Haluan uskoa että nyt poimitaan jatkuvan tykistö-, himars- ja dronetulen hedelmiä.
Puolustajan on pakko tehdä nyt ne peliliikkeensä. Tuosta pääsee ihan varmasti läpi, jos taktiikkana on vaan laittaa massaa alle ja kaatua kuopissaan. Jos ryssän taktinen reservi on olemassa, niin sitä on pakko käyttää. Jos ei ole, niin pitää siirtää muualta linjasta tuonne, joka avaa pakkaa toisaalta sitten. Tässä on nyt momentumia enemmän kuin aikoihin.
Ehkä tärkein pointti on nuo länsimaiset puolijohteet. Salakuljettamalla ja kolmansilta osapuolilta ostamalla saat pieniä määriä. Eli kymmeniä tai pieniä satoja. Tuhansien massatuotannon ostot jää taatusti kiinni ja harmailta markkinoilta ostattaessa saat sitten piraatti-väärennös ongelman niskaasi.Juu, tuo on paras ja tuorein artikkeli ryssän "dronetehtaasta". Pyöriteltiin sitä tässäkin ketjussa melko pian julkaisun jälkeen eli noin viikko sitten.
Kuten nähdään, alkuperäinen aikataulu sanoi näin:
Katso liite: 82948
Eli tämän mukaan iranilaisten kittien kokoonpanon piti alkaa heti vuodenvaihteen jälkeen 2023 ja sen piti jatkua kesäkuun loppuun asti. Näin oli tarkoitus kasata 600 kpl droneja.
Tämän rinnalla oli tarkoitus käynnistää dronejen runkojen valmistus "dronetehtaassa", sen piti alkaa 1.4.2023. Tässäkin vaiheessa kaikki muut komponentit tuodaan silti Iranista ja kokoonpano tehdään Venäjällä. Logiikka on varmasti se, että siivet ja dronejen rungot vievät suuren tilan, jos nekin joudutaan tuomaan Iranista lentorahtina (tai merirahtina Kaspianmeren yli). Täten, ainakin teoriassa näin voidaan eliminoida yksi pullonkaula Iranin ja Venäjän välisestä dronerahdista (olettaen että muiden komponenttien toimitusmäärät eivät muodosta uutta pullonkaulaa tässä vaiheessa. Tämän vaiheen pitäisi jatkua vuoden 2023 loppuun asti.
Tämän jälkeen eli 2.1.2024 alkaen Venäjän "dronetehtaalla" pitäisi olla keinot valmistaa ja hankkia kaikki tarvittavat komponentit itsenäisesti eli ei oltaisi riippuvaisia Iranista ja heidän toimituksistaan. Tämän pitäisi, ryssän aikataulun mukaan, vapauttaa tuotanto kahleistaan ja kyettäisiin valmistamaan / kokoamaan keskimäärin 226 kpl Shahed-136 droneja per kuukausi.
Toistaiseksi on arvioitu, että tämä aikataulu ei ole pitänyt JA kuten tuossa aikaisemmin lainasin yhden kirjoittajan näkemystä, ei olisi merkkejä että (toistaiseksi) varsinainen massatuotanto Venäjällä olisi alkanut. Hän päätteli näin dronelaukaisujen määristä, niiden odottaisi olevan suuremmat JOS käytettäisiin myös Venäjällä valmistettuja droneja Iranista ostettujen lisäksi.
Tuo Washington Post artikkeli saa Iranin dronetuotannonkin kuulostamaan melko käsityöläistouhulta eli ei ollut valmiita piirustuksia, joita lähettää. Tämä oli yksi hidastava tekijä. Lisäksi lähettivät kevyemmän mallin Shahed-131 osia, vaikka ryssä ei ole niistä kiinnostunut (kuulemma se on liian pieni, mieluummin panostaisivat raskaampaan Shahed-136 malliin). Sitten osa komponenteista saapui vaurioituneina, ei tietoa olivatko jo alunperinkin rikki vai vaurioituivatko kuljetuksen aikana.
Muutaman viikon kuluttua tulee vastaan ensimmäisen Shahed-136/131 dronen Ukrainassa käytön vuosipäivä - ensimmäinen käyttö tapahtui 13.9.2022.
Tällä hetkellä näyttää siltä että Venäjä on asettamastaan aikataulusta jäljessä. Lisäksi on arvioitu että "dronetehdas" ei olisi kyennyt valmistamaan läheskään sellaista määrää kuin mitä on tilattu. Arvioita näkynyt joskus, puhutaan muutamista sadoista. Muistelen että jonkun mukaan ehkä 300 kpl, toinen taisi puhua 600 kpl. Venäjällä on kuitenkin vaikeuksista huolimatta kykyä ja osaamista oikeaan massatuotantoon, mutta sen käynnistämiseen menee aina aikaa. Samoin pitää kyetä avaamaan toimivat väylät komponenttien hankinnalle. Jossain vaiheessa tämä "dronetehdas" kykenee varmasti jonkinlaiseen massatuotantoon, mutta on eri asia, mikä määrä per kuukausi. Iranilaisten osalta Budanovin kommenteista pystyi arvioimaan että toimitukset olisivat keskiarvoisesti 100-140 kpl per kuukausi. Tämäkin olisi merkittävä määrä "dronetehtaan" kannalta ja osana laajempaa kokonaisuutta MUTTA kaukana siitä mitä ryssän asevoimat toivovat, tämä käy selväksi kun katsoo asetettua aikataulua.
Sieluun saakka lämmittävä näky kun ryssien tankki palaa tien päällä.
Joo tiedän, että ovat jalkaväkimiinoja, mutta ampumalla niitä tuossa raivataan. Posauksesta päätellen ei mitään perhosmiinoja. Tuskin osuvat sytyttimeen, eli joku täräys nuo räjäyttää. Tätä vasten nuo miclic ja ur77 raivaimet ovat aivan soivia pelejä, raivattu ala on vaan niin surkean lyhyt kerrallaan. Ihanaa toimintaa kyllä, alkaa olla yhteispeli kuskilla ja komentajalla mintissä.Kova juttu jos pitää paikkansa, 20 kuorma-autollista mobikkeja jossain kylässä Melitopolin lähellä, ei saa poistua eikä kukaan tulla ja ilmeisesti Himars tai vastaava kauas yltävä vieraillut. Taisi mennä ne vahvistukset sitten tuossa.
Sieluun saakka lämmittävä näky kun ryssien tankki palaa tien päällä.
Dnipron itärannalla ryssät ovat onnistuneet jäämään mottiin alivoimaista vihollista vastaan. Komentaja viety lataamoon ja motissa olevia ei olla ilmeisesti enään hakemassa pois.
Ehkä tärkein pointti on nuo länsimaiset puolijohteet. Salakuljettamalla ja kolmansilta osapuolilta ostamalla saat pieniä määriä. Eli kymmeniä tai pieniä satoja. Tuhansien massatuotannon ostot jää taatusti kiinni ja harmailta markkinoilta ostattaessa saat sitten piraatti-väärennös ongelman niskaasi.
Artikkelissa mainittu Kintex FPGA:kin on jo sellainen piiri että kataloogikauppa kuten Digikey ei yhtä malliaan montaa pidä hyllyssää. Isommat erät ohjautuu sitten enemmän tai vähemmän väkisin viralliselle paikalliselle jälleenmyyjälle joka haluaa jo nähdä kasvokkain ja kyselee mihinkä näitä nyt tarvitaankaan. Tulee teknistä tukea yms. Siinä aika äkkiä tuki haistaa että ei ole oikeaa projektia. Pöytälaatikkofirma saanee ostettua sen useamman kymmenien erän mutta sitten menee jo vaikeammaksi. Selkeät massabulvaanit taasen päätyy pakotelistalle, on näitä nähty Suomessakin.
Rehellinen faktahan on että ryssällä on selkeästi vajausta kehittyneiden ohjusten tuotannossa ja kyllähän niitä tehtäisiin jos osia oikeasti saataisiin. Kummasti vain ei tunnu tulevan tuhansissa niitä ohjuksia tai droneja vaikka on yli vuosi jo yritetty tosissaan. Joko ryssä ryssii tai sitten ne vientikiellot ihan oikeasti puree.