Ukrainan konflikti/sota

Menestyksekäs hyökkääminen linnoittautunutta vihollista vastaan 1:2 suhteella tarkoittaa sitä, että venäläisten mies- tai kalustovahvuuden on oltava huomattavasti kirjavahvuutta pienempi, tai ainakin taistelukyky syystä tai toisesta heikentynyt.

Haluan uskoa että nyt poimitaan jatkuvan tykistö-, himars- ja dronetulen hedelmiä.
 
Ukrainan OPSEC on varmasti tiukka parhaillaan, mikä on omiaan ruokkimaan huhuja. Varmasti myös syötetään kaikenlaista maskirovkaa, ajatuksena nakertaa ryssän taisteluintoa. Vaikuttaa myös siltä että ryssäläiset milbloggerit (osa näistä) panikoi pahasti ja jakaa kaikenlaisia huhuja totuutena - toki voi myös olla että raportoivat suoraan sen, millaista tietoa rintamalta kuuluu.

Joka tapauksessa suhtaudun skeptisesti näihin hurjempiin huhuihin syvistä läpimurroista, nopeus on yksinkertaisesti liian suuri kun vertaa aikaisempaa liikkeeseen. Robotyne otti aikansa ja usein suuremman taistelun jälkeen täytyy vetää hetki henkeä ja koota joukot uuteen yritykseen.

Yksi asia, mitä mietin silti: ryssällä oli massiivinen miinakenttä jonka läpi Ukrainalla oli suuria vaikeuksia päästä. Nyt siitä on ilmeisesti päästy läpi. JOS vastaavaa miinakenttää ei ole, ainakaan samassa kokoluokassa niin jatkossa eteneminen on tältä osin vapaampaa. Ryssä on varmasti miinoittanut muuallakin, mutta pelkästään heidän omien joukkojen liikkuminen ja huolto eri puolustuslinjojen ja asemien välillä estää massiivisen miinoittamisen. Erilaisia etämiinoittimia voidaan toki käyttää, mutta nämä jättävät miinat maan pintaan, joten helpompi havaita. Voidaan myös yrittää miinoittaa sitä mukaa kun vetäydytään, mutta silloin on riski että se pitää tehdä Ukrainan tarkkailun ja tykistön tulen alla. Epäilen ettei kyetä suurempiin temppuihin.

Joten tässä mielessä eteneminen voisi olla "helpompaa ja nopeampaa" jatkossa, mutta toistaiseksi olen odottavalla kannalla: mikä huhu on totta ja mikä ei.
Komppaan näkemystäsi että tällä hetkellä emme tiedä vielä varmasti mikä totta ja mikä ei. Tuosta etenemisen nopeudesta olen sikäli kanssasi osittain erimieltä että kun rintama murtuu ja vihollinen saadaan liikkeelle, on hyökkääjän suurin intressi pitää se liikkeessä (tiedän että omatkin joukot kuluu ja huoltoyhteydet venyy jne) jolloin myös nopeat ja suuretkin siirtymät on ihan realismin puitteissa. Tämä ei ole toiveajattelua vaan ihan jos vaikka WW2 rintamalinjoja 44 ja 45 niin melko rivakasti alkaa rintamalinja siirtymään kun kriittinen piste puolustajalta ylittyy sotkien pakan ja pelikirjan. On myös mahdollista että Ukraina epäonnistuu luoda niin suuren paineen että rintama liikkuu lujaa, mutta nyt on mielestäni pitkästä aikaa ollut elokuun puolesta välistä asti sen tyyppistä uutista että kehtaisin väittää aloitteen olleen tarveeksi pitkään Ukrainalla ja sodan momentumin olevan käsillä ja venäjän puolustuksen romahtaminen nykysijoiltaan mahdollista.

Mutta kuten aloitin, emme tiedä toden ja tarun eroa, historia sen meille sitten aikanaan kertoo. :)
 
Menestyksekäs hyökkääminen linnoittautunutta vihollista vastaan 1:2 suhteella tarkoittaa sitä, että venäläisten mies- tai kalustovahvuuden on oltava huomattavasti kirjavahvuutta pienempi, tai ainakin taistelukyky syystä tai toisesta heikentynyt.

Haluan uskoa että nyt poimitaan jatkuvan tykistö-, himars- ja dronetulen hedelmiä.
Paikallisen ylivoiman luomisen pitäisi riittää koska ryssillä ei ole isompia kykyjä taktisiin siirtymiin enää eikä myöskään riittävän voimakkaita tukiyksiköitä...

Odotan pakokauhuista perääntymistä läntisiltä miehitysalueilta kohti Krimiä. :giggle:
 
Puolustajan on pakko tehdä nyt ne peliliikkeensä. Tuosta pääsee ihan varmasti läpi, jos taktiikkana on vaan laittaa massaa alle ja kaatua kuopissaan. Jos ryssän taktinen reservi on olemassa, niin sitä on pakko käyttää. Jos ei ole, niin pitää siirtää muualta linjasta tuonne, joka avaa pakkaa toisaalta sitten. Tässä on nyt momentumia enemmän kuin aikoihin.

Venäläisten taktiikkana oli (tai on varmaan vieläkin) tuolla Robotynen luona että ensin aloitetaan puolustustaistelu joltain etäisyydeltä ja jos hyökkäys jatkuu, niin vetäydytään muutama satametriä ja suoritetaan vastahyökkäys. Tuo ilmeisesti toimi aika hyvin alkuun kun oli miinoitteet, tykistö ja hekot tukena. Sitten alkoi tulemaan viestiä jotta joukot (ven.) ovat kärsineet pahoja tappioita puolustaessaan ja vastahyökätessään eikä niitä kaivattuja vahvistuksiakaan oikein tule. Ainakin niistä vastahyökkäyksistä tuli aika paljon viestejä kuinka ne epäonnistuivat ja miehiä meni...

Elikkä jos ajattelee sinne ensimmäiseen linjaan laitetun vahvimman miinoitteen, niin kun siitä on päästy, olisi loppu vähän helpompaa... Samaan aikaan kun muualla sitten tapellaan kanssa sitoen joukkoja, niin mihinkähän sen reservin sitten heittäisi kun sitä tarvittaisiin parissakin paikassa ihan vaan vapauttamaan poppoota lepoon...

Se puhe 45 000 miehestä ja 300:sta tankista ei loppujen lopuksi tee kovinkaan isoa määrää kun rintamaa on yli 1000km. Entisten lisäksi tulee 45 jamppaa kilsalle... no eihän sitä tuolleen lasketa, mutta antaahan mittakaavaa....
 
Kova juttu jos pitää paikkansa, 20 kuorma-autollista mobikkeja jossain kylässä Melitopolin lähellä, ei saa poistua eikä kukaan tulla ja ilmeisesti Himars tai vastaava kauas yltävä vieraillut. Taisi mennä ne vahvistukset sitten tuossa.


Sieluun saakka lämmittävä näky kun ryssien tankki palaa tien päällä.


Dnipron itärannalla ryssät ovat onnistuneet jäämään mottiin alivoimaista vihollista vastaan. Komentaja viety lataamoon ja motissa olevia ei olla ilmeisesti enään hakemassa pois.

 
Viimeksi muokattu:

Mielenkiintoista, tässä viitatun artikkelin tekstin käännös (lihavoinnit alkuperäisen artikkelin - artikkeli julkaistu 24.8.2023):

They "announced" with a leaked (?) document from the Parliament the withdrawal of the Russian air defense systems Tor-M1 and OSA-AKM!

Support contract with Russia canceled - Also S-300PMU1

24.08.2023 | 21:41

MINISTRY OF FINANCE

They "announced" with a leaked (?) document from the Parliament the withdrawal of the Russian air defense systems Tor-M1 and OSA-AKM!

Support contract with Russia canceled - Also S-300PMU1

24.08.2023 | 21:41

1692956548568.png

End of an era for the Russian weapons systems in the Greek Armed Forces as the government decided to cancel the weapons support programs and not to sign new support contracts (FOS): The Minister of National Defense N. Dendias in a top secret document leaked through the Parliament ( !), announces that there will be no new support contracts (i.e. purchase of parts and services) for Tor-M1 short-range mobile anti-aircraft missile systems and older OSA-AKMs!
This means that the time is now "counting down" for them to be completely out of service since the existing spare parts are only enough for a few months and given that their availability is already low since the ministry was not even fulfilling the existing contract.

See the relevant passage in position 18 of the priorities and progress of the country's armaments programs in a relevant table submitted to the Parliament (we will have their content in the next few hours).

After the blunder with the publication of the top secret armaments priorities this document was not accessible, it may have been temporarily withdrawn, but now it appears normally up.
1692956761370.png

The contract to continue the support of the systems in the coming years amounted to only 102,031,092 euros!
In total, the Greek Army and Air Force have 21 Tor-M1 and 38 OSA-AK/AKM self-propelled guided missile systems, of the SHORADS class with a maximum range of 10-12 kilometers.

Of the 38 systems, 19 are of the Osa-AK version, while 20 are of the upgraded OSA-AKM version. All are located on the Aegean islands. Systems old, but still reliable for first-line defense against attack and transport helicopters, UAVs, etc.

The Tor-M1s are the only SHORADS of the Greek Armed Forces that can perform cruise missile shooting missions in addition to aircraft, UAV helicopters, etc., and have proven their worth in Ukraine.

They were acquired about 20 years ago, but remain irreplaceable. To understand what the existence of the Tor-M1 in the Greek arsenal means, let's say that in exercises they have a shooting success rate that starts from 92% and reaches 98% depending on the type of threat (cruise, UAV, fighter aircraft, attack helicopters etc).

In February 1999, the contract for the supply of 21 Tor-M1 self-propelled anti-aircraft systems was signed in the amount of 552,000,000 dollars. More specifically, the contract included the supply of:

The contract is for 21 CV 9A331-1 crawler armored launch vehicles with an integrated IFF/SIF Mk XII friend-or-foe identification system and 368 9М331 missiles, packed four in 92 9М334 canisters

5 9S737M Ranzhir Fire Control Center (FCC) tracked armored vehicles

Technical characteristics:
Maximum target detection distance 25 km
Number of simultaneous detection/tracking targets 48
Number of targets engaged simultaneously 2
Minimum target destruction zone line 1,000 meters
Maximum target destruction zone line 12,000 meters
Minimum target destruction height 10 meters
Maximum target destruction height 6,000 meters
Minimum target reflected surface 0 ,1 sq.m.
Max target speed 700m/s
Minimum reaction time 5 – 8 seconds
Warhead weight 10 meters
Maximum maneuvering load limit 30g
Maximum speed on rough road 65 km/h


The SA-15 Tor-M1, used by the Greek and Cypriot Armed Forces was designed in the 1980s to replace the SA-8B and SA-6. It is a fully independent, low-to-medium range, air defense system capable of tracking, command and control, missile launch and guidance, and operation on a single vehicle.

The value of the Russian systems that are "thrown in the trash" is more than one (1) billion euros and this is the amount that the country will have to spend.

As for the S-300PMU1 long-range missiles, (two arrays) they were never "lucky" to have a support contract and for this reason they have essentially been under-functioning for many years.

They will probably also be channeled through third countries to Ukraine.

Islands and Thrace (the latter is the area of planned operational action of the Tor-M1) and 115 AM in Crete will remain completely uncovered of course, but this is of little importance for a political (N. Dendias) and military leadership (K. Floros) , which on her days are blown up by fires, ammunition depots in Fighter Wings.

The decision to withdraw them is purely political.

The priority now is to find resources to replace them: The Armed Forces cannot be deprived of such weapons or half of them not working.

-

Artikkelissa annetaan seuraavat määrät:

Of the 38 systems, 19 are of the Osa-AK version, while 20 are of the upgraded OSA-AKM version.

21 Tor-M1 self-propelled anti-aircraft systems, more specifically, the contract included the supply of: 21 CV 9A331-1 crawler armored launch vehicles with an integrated IFF/SIF Mk XII friend-or-foe identification system and 368 9М331 missiles, packed four in 92 9М334 canisters

5 9S737M Ranzhir Fire Control Center (FCC) tracked armored vehicles


Näiden lisäksi mainitaan S-300PMU1 tosin määrä sanottu hieman epäselvästi: two arrays. Näillä ei kuulemma ollut vastaavia huoltosopimuksia kuin Osa- ja Tor-järjestelmillä, joten näiden toimintakyky ovat varmasti heikompi. Saako kunnostamisen jälkeen kuntoon vai kelpaisivatko varaosiksi? Vaikea sanoa.

As for the S-300PMU1 long-range missiles, (two arrays) they were never "lucky" to have a support contract and for this reason they have essentially been under-functioning for many years.

Military Balance 2023 sanoo että "12kpl S-300PMU1" mutta eipä tämäkään kerro paljoa: onko kyseessä ohjusten laukaisulaitteiden määrä?
 
Viimeksi muokattu:
Juu, tuo on paras ja tuorein artikkeli ryssän "dronetehtaasta". Pyöriteltiin sitä tässäkin ketjussa melko pian julkaisun jälkeen eli noin viikko sitten.

Kuten nähdään, alkuperäinen aikataulu sanoi näin:

Katso liite: 82948

Eli tämän mukaan iranilaisten kittien kokoonpanon piti alkaa heti vuodenvaihteen jälkeen 2023 ja sen piti jatkua kesäkuun loppuun asti. Näin oli tarkoitus kasata 600 kpl droneja.

Tämän rinnalla oli tarkoitus käynnistää dronejen runkojen valmistus "dronetehtaassa", sen piti alkaa 1.4.2023. Tässäkin vaiheessa kaikki muut komponentit tuodaan silti Iranista ja kokoonpano tehdään Venäjällä. Logiikka on varmasti se, että siivet ja dronejen rungot vievät suuren tilan, jos nekin joudutaan tuomaan Iranista lentorahtina (tai merirahtina Kaspianmeren yli). Täten, ainakin teoriassa näin voidaan eliminoida yksi pullonkaula Iranin ja Venäjän välisestä dronerahdista (olettaen että muiden komponenttien toimitusmäärät eivät muodosta uutta pullonkaulaa tässä vaiheessa. Tämän vaiheen pitäisi jatkua vuoden 2023 loppuun asti.

Tämän jälkeen eli 2.1.2024 alkaen Venäjän "dronetehtaalla" pitäisi olla keinot valmistaa ja hankkia kaikki tarvittavat komponentit itsenäisesti eli ei oltaisi riippuvaisia Iranista ja heidän toimituksistaan. Tämän pitäisi, ryssän aikataulun mukaan, vapauttaa tuotanto kahleistaan ja kyettäisiin valmistamaan / kokoamaan keskimäärin 226 kpl Shahed-136 droneja per kuukausi.

Toistaiseksi on arvioitu, että tämä aikataulu ei ole pitänyt JA kuten tuossa aikaisemmin lainasin yhden kirjoittajan näkemystä, ei olisi merkkejä että (toistaiseksi) varsinainen massatuotanto Venäjällä olisi alkanut. Hän päätteli näin dronelaukaisujen määristä, niiden odottaisi olevan suuremmat JOS käytettäisiin myös Venäjällä valmistettuja droneja Iranista ostettujen lisäksi.

Tuo Washington Post artikkeli saa Iranin dronetuotannonkin kuulostamaan melko käsityöläistouhulta eli ei ollut valmiita piirustuksia, joita lähettää. Tämä oli yksi hidastava tekijä. Lisäksi lähettivät kevyemmän mallin Shahed-131 osia, vaikka ryssä ei ole niistä kiinnostunut (kuulemma se on liian pieni, mieluummin panostaisivat raskaampaan Shahed-136 malliin). Sitten osa komponenteista saapui vaurioituneina, ei tietoa olivatko jo alunperinkin rikki vai vaurioituivatko kuljetuksen aikana.

Muutaman viikon kuluttua tulee vastaan ensimmäisen Shahed-136/131 dronen Ukrainassa käytön vuosipäivä - ensimmäinen käyttö tapahtui 13.9.2022.

Tällä hetkellä näyttää siltä että Venäjä on asettamastaan aikataulusta jäljessä. Lisäksi on arvioitu että "dronetehdas" ei olisi kyennyt valmistamaan läheskään sellaista määrää kuin mitä on tilattu. Arvioita näkynyt joskus, puhutaan muutamista sadoista. Muistelen että jonkun mukaan ehkä 300 kpl, toinen taisi puhua 600 kpl. Venäjällä on kuitenkin vaikeuksista huolimatta kykyä ja osaamista oikeaan massatuotantoon, mutta sen käynnistämiseen menee aina aikaa. Samoin pitää kyetä avaamaan toimivat väylät komponenttien hankinnalle. Jossain vaiheessa tämä "dronetehdas" kykenee varmasti jonkinlaiseen massatuotantoon, mutta on eri asia, mikä määrä per kuukausi. Iranilaisten osalta Budanovin kommenteista pystyi arvioimaan että toimitukset olisivat keskiarvoisesti 100-140 kpl per kuukausi. Tämäkin olisi merkittävä määrä "dronetehtaan" kannalta ja osana laajempaa kokonaisuutta MUTTA kaukana siitä mitä ryssän asevoimat toivovat, tämä käy selväksi kun katsoo asetettua aikataulua.
Ehkä tärkein pointti on nuo länsimaiset puolijohteet. Salakuljettamalla ja kolmansilta osapuolilta ostamalla saat pieniä määriä. Eli kymmeniä tai pieniä satoja. Tuhansien massatuotannon ostot jää taatusti kiinni ja harmailta markkinoilta ostattaessa saat sitten piraatti-väärennös ongelman niskaasi.

Artikkelissa mainittu Kintex FPGA:kin on jo sellainen piiri että kataloogikauppa kuten Digikey ei yhtä malliaan montaa pidä hyllyssää. Isommat erät ohjautuu sitten enemmän tai vähemmän väkisin viralliselle paikalliselle jälleenmyyjälle joka haluaa jo nähdä kasvokkain ja kyselee mihinkä näitä nyt tarvitaankaan. Tulee teknistä tukea yms. Siinä aika äkkiä tuki haistaa että ei ole oikeaa projektia. Pöytälaatikkofirma saanee ostettua sen useamman kymmenien erän mutta sitten menee jo vaikeammaksi. Selkeät massabulvaanit taasen päätyy pakotelistalle, on näitä nähty Suomessakin.

Rehellinen faktahan on että ryssällä on selkeästi vajausta kehittyneiden ohjusten tuotannossa ja kyllähän niitä tehtäisiin jos osia oikeasti saataisiin. Kummasti vain ei tunnu tulevan tuhansissa niitä ohjuksia tai droneja vaikka on yli vuosi jo yritetty tosissaan. Joko ryssä ryssii tai sitten ne vientikiellot ihan oikeasti puree.
 
Viimeksi muokattu:
Kova juttu jos pitää paikkansa, 20 kuorma-autollista mobikkeja jossain kylässä Melitopolin lähellä, ei saa poistua eikä kukaan tulla ja ilmeisesti Himars tai vastaava kauas yltävä vieraillut. Taisi mennä ne vahvistukset sitten tuossa.


Sieluun saakka lämmittävä näky kun ryssien tankki palaa tien päällä.


Dnipron itärannalla ryssät ovat onnistuneet jäämään mottiin alivoimaista vihollista vastaan. Komentaja viety lataamoon ja motissa olevia ei olla ilmeisesti enään hakemassa pois.

Joo tiedän, että ovat jalkaväkimiinoja, mutta ampumalla niitä tuossa raivataan. Posauksesta päätellen ei mitään perhosmiinoja. Tuskin osuvat sytyttimeen, eli joku täräys nuo räjäyttää. Tätä vasten nuo miclic ja ur77 raivaimet ovat aivan soivia pelejä, raivattu ala on vaan niin surkean lyhyt kerrallaan. Ihanaa toimintaa kyllä, alkaa olla yhteispeli kuskilla ja komentajalla mintissä.
 
Ehkä tärkein pointti on nuo länsimaiset puolijohteet. Salakuljettamalla ja kolmansilta osapuolilta ostamalla saat pieniä määriä. Eli kymmeniä tai pieniä satoja. Tuhansien massatuotannon ostot jää taatusti kiinni ja harmailta markkinoilta ostattaessa saat sitten piraatti-väärennös ongelman niskaasi.

Artikkelissa mainittu Kintex FPGA:kin on jo sellainen piiri että kataloogikauppa kuten Digikey ei yhtä malliaan montaa pidä hyllyssää. Isommat erät ohjautuu sitten enemmän tai vähemmän väkisin viralliselle paikalliselle jälleenmyyjälle joka haluaa jo nähdä kasvokkain ja kyselee mihinkä näitä nyt tarvitaankaan. Tulee teknistä tukea yms. Siinä aika äkkiä tuki haistaa että ei ole oikeaa projektia. Pöytälaatikkofirma saanee ostettua sen useamman kymmenien erän mutta sitten menee jo vaikeammaksi. Selkeät massabulvaanit taasen päätyy pakotelistalle, on näitä nähty Suomessakin.

Rehellinen faktahan on että ryssällä on selkeästi vajausta kehittyneiden ohjusten tuotannossa ja kyllähän niitä tehtäisiin jos osia oikeasti saataisiin. Kummasti vain ei tunnu tulevan tuhansissa niitä ohjuksia tai droneja vaikka on yli vuosi jo yritetty tosissaan. Joko ryssä ryssii tai sitten ne vientikiellot ihan oikeasti puree.

Minä pidän tuota esitettyä aikataulua "toiveena" eli "tämä määrä tarvittaisiin, jos kyetään valmistamaan".

Ukrainan kertoman mukaan ryssä olisi kyennyt kasvattamaan Kalibrien ja Kh-101 risteilyohjusten kuukausituotantomäärää sotaa edeltävistä määrästi: LÄHDE

Kalibr: 10 kpl --> 25 kpl
Kh-101: 10 kpl --> 35 kpl

Kinzhalien osalta lähde oli epäselvempi, tosin niiden tuotanto ennen sodan alkua oli myös pienimuotoista. Nykyinen tuotantomäärä on joko 2 kpl per kuukausi tai 6 kpl per kuukausi.

Iskanderien osalta lähde oli myös hieman epäselvä, koska näitä on kaksi malli: ballistinen ja siivillä varustettu. Joko näiden kokonaismäärä oli 5 kpl per kuukausi tai sitten pelkän ballistisen kokonaismäärä oli tuo 5 kpl per kuukausi, siivellisten mallien määrän ollessa "tuntematon" tai ainakaan sitä ei kerrottu.

Riippuen siitä, mitä numeroita käytetään, ryssän strategisten ohjusten kuukausituotantomäärien summa on 25 + 35 + 2 + 5 = 67 kpl tai jos annetaan hieman siimaa, niin ehkä 25 + 35 + 6 + 5 + 5 = 76 kpl

Ovatko tässä heidän tuotantokapasiteetin rajat vai kykenevätkö lisäämään tahtia? Nämäkin ovat täysin riippuvaisia ulkopuolelta tuotavista mikrosiruista, joten se voi olla vaikeaa ja hidasta. Voi myös olla muitakin pullonkauloja tuotannossa.

Kh-22/32 ohjuksia puolestaan ei ole enää tuotannossa ja JOS Ukrainan ilmoittamat numerot pitävät paikkansa, niitä pitäisi olla jäljellä alle 100 kpl, ehkä jopa selvästi alle mikäli näitä onnistuttiin tuhoamaan viimeaikaisissa sotilaslentokentille tehdyissä iskuissa (joissa ainakin tuhoutui ja vaurioitui useita Tu-22M3 pommikoneita).

-

Nuo menevät kategoriaan "strategiset risteilyohjukset ja ballistiset ohjukset". Niiden lisäksi on tietysti lyhyemmän kantomatkan taktisia ohjuksia kuten Kh-29/31/35/58/59, Onyx-meritorjuntaohjukset ja maamoodissa laukaistut S-300 ja S-400.

Näillä on oma vaikutuksensa, mutta rajallinen sellainen.

Näkee hyvin että edes 100-140 kpl Shahed-136/131 droneja per kuukausi tarjoaisi merkittävän lisäyksen kykyihin - tosin Ukraina on osoittanut erinomaista kykyä niiden torjuntaan. Samaa voi toki sanoa huomattavasti kalliimpien Kalibr- ja Kh-101 risteilyohjusten torjunnasta.
 
Back
Top