Ukrainan konflikti/sota

Ukrainaan liittyen myös Suomi on samanlaisessa asemassa Venäjään nähden. Tätä uutista on jo referoitu täälläkin...mutta kommentoidaan vielä lisää.

Näkökulma: Venäjä esittää Naton kieltämistä Suomelta​

https://www.verkkouutiset.fi/nakokulma-venaja-esittaa-naton-kieltamista-suomelta/#598788f4

Putinin ehdotuksiin on saatu jo vastaus ainakin NATO:n pääsihteeri Stoltenberg'iltä.

Naton johtaja Vladimir Putinille: Venäjällä ei ole oikeutta perustaa etupiirejä​


Ilkka Luukkonen | 01.12.2021 | 17:24

Jens Stoltenberg muistuttaa Venäjän tunnustaneen Ukrainan rajat.



Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, että ainoastaan Ukraina ja 30 Nato-jäsenmaata voivat päättää, liittyykö Ukraina sotilasliitto Natoon. Hänen mukaansa Venäjä ei voi sekaantua asiaan.
– Venäjällä ei ole asiassa veto-oikeutta eikä sananvaltaa, eikä Venäjällä ole oikeutta perustaa etupiirejä ja siten yrittää kontrolloida naapurimaitaan, Stoltenberg sanoo.
Hän puhui keskiviikkona Naton ulkoministerikokouksessa.
https://www.verkkouutiset.fi/naton-...ei-ole-oikeutta-perustaa-etupiireja/#598788f4

Nämä yllä olevat linkit kertovat uutisoinnista johon olisi hyvä saada selkeät lausunnot ja kommentit myös Suomen ulko-/turvallisuuspolitiikan johdolta.
- presidentti Niinistö lienee jo monella tavalla pohjustanut Suomen näkemyksiä ulkoimaisten johtajien kanssa.
- voisin uskoa että Venäjän näkemykset on esitelty hänelle varsin suoraan viimeisimmissä keskusteluissa Putin'in kanssa.

Venäjän media hieman välttelee julkaisemasta suoraan Suomelle osoitettuja lausuntoja..siihenkin lienee syynä juuri näinä päivinä Suomen hallituksen käsittelyyn tulevat puolustushankkeet.
- niidenkin osalta on selvää että Venäjä lobbaa poliittisia päättäjiämme kaikkien mahdollisten kanaviensa kautta, Suomen NATO-suhteita edistäviä päätöksiä vastaan..
- ilmeisesti Venäjällä katsotaan ettei juuri tällä helkellä ole parhain hetki lähteä suoranaisesti Suomeen kohdistuvaan avoimeen mediakampanjaan..."meidän aikamme" koittaa hieman myöhemmin.

Erityisesti olisi mielenkiintoista saada niin Suomen kuin keskeisimpien NATO ja EU:n jäsemaiden johtajien yhteinen lausunto Suomen NATO-optiosta...Mikä on sen tilanne?
- toisekseen olisi myös hyvä muodostaa yhteinen näkemys esim. Ruotsin kanssa. Siis kuinka Suomen ja Ruotsin turvallisuuspolitiikassa otetaan huomioi puolustusliitto NATO:n kanssa tehtä yhteistyö.

Vaikkapa vain sellainen lausunto presidentti Niinistöltä että "Suomi päättää itsenäisesti omasta turvallisuuspolitiikastaan sekä mahdollisista puolustusliiton jäsenyydestä".
- ja luonnollisesti tähän liittyen myös NATO- tärkeimpien jäsenmaiden johtajien vakuutus siitä että Suomella on edelleen mahdollisuus liittyä puolustusliiton jäseneksi, näin halutessaan.

Jos Suomi jää vain seuraamaan tilannetta ja odottelemaan niin muut tekevät päätökset meidän puolestamme..ja viime kädessä asiat ratkeaa ajan kuluessa...ikäänkuin itsestään.
- muut astuu junaan, juna lähtee ja Suomi jää asemalle odottelemaan josko joskus tulisi vielä uusia junia,..ja todennäköisesti sellainen sitten tuleekin, idän suunnalta.

Mutta toivotaan parasta ja kuten sanottu, Sauli lienee ottanut asiassa (ainakin jonkinlaiset) ohjakset käteensä..vai onko?
 
Taitaisi mennä pari vuotta ennenkuin ukrainalaiset olisivat oppineet noiden käytön. Ikänsä käyttäneet neukkuperäisiä järjestelmiä ja sitten pitäisi omaksua läntinen teknologia ja suunnittelu...

Toisekseen epäilen, että voisi lähteä JASSM, AMRAAM tms. kävelemään aika helposti Venäjälle. Monenlaista hiihtäjää on varmasti yhä koneistossa, kuten nähtiin siitä pieleen menneestä Wagner-ukkojen nappausoperaatiosta.

Toki tätä riskiä voisi pienentää tyhjentämällä laarinpohjalta ne hieman vanhemmat versiot ko. aseista Ukrainalle uusimpien sijaan.
 
Aloitin muutama vuosi sitten kirjoittaa silloin tällöin palstalle niistä rautahousuista. Mitä sitä tyhjää. Parhaimmillaan kirjoitukseni kuitattiin: liitytään Natoon. Tääts iit. No. Nyt pelimerkit geopolitiikan saralla alkavat olla laudalla. Venäjän ulostulojen jälkeen voidaan alkaa odottaa mitä tahansa....ja milloin tahansa.

Maailma on inhoittavan realismin kyllästämä mesta. Luulohaaveiluun ei ole varaa ja meidän asemassamme sitä varaa on vielä vähemmän. En viitsi jauhaa enää tätä samaa, kehitys on ollut nähtävillä, mutta on puuttunut halu ja uskallus todeta se rehellisesti.

Merkel vaihtuu joksikin muuksi, miksikä, en tiedä. Biden ei nähtävästi halua kärjistää, siltä näyttää.
 

Kysymys kuuluu, miksi juuri nyt? Onko tapahtumassa jotakin, jonka voi tulkita NATOn hiipimiseksi kohti itänaapuria? Milloin tällaiset päätökset mahdollisesti tehtäisiin?
Eikö se vanha Venäjän tulkinta mene niin että totuus on juuri päinvastoin kuin sanovat ja he itse tekevät sitä mistä muita syyttävät. Eli ei tämä nyt kauhean hyvältä näytä.
 
Uutislinkki: "Venäjällä on otettu kiinni kolme ukrainalaista agenttia – FSB:n mukaan yksi suunnitteli pommi-iskua"

En voisi sanoa olevani kovinkaan yllättynyt jos tämä olisi jonkin asteinen esinäytös Venäjän käsikirjoittamalle ja esittämälle "Mainilan laukaukset v.2.0.21"-näytökselle.

Toisin sanoen nyt paljastettu tapaus "todistaisi" jossain päin Venäjää mahdollisesti tapahtuvan räjähdyksen Ukrainan masinoimaksi, eli jälkikäteen sanottaisiin vaan ettei saatukaan kaikkia kiinni ja asiat kytkeytyvät toisiinsa. Uskoisin että tämän kaltaisen näytelmän narratiivi uppoaisi tuon väkivaltakunnan kansalaisiin. Lisäksi saataisiin "todistusaineistoa" heilutettavaksi länsimaille että ei me olla tätä aloitettu ja omille kansalaisille voitaisiin todistaa sitä että valtio vastaan kaikkiin uhkakuviin sekä myös se että oma väkivaltakoneistokin on hyvin rasvattu vaikka ei ihan kaikkeen pystykään.
 

Kysymys kuuluu, miksi juuri nyt? Onko tapahtumassa jotakin, jonka voi tulkita NATOn hiipimiseksi kohti itänaapuria? Milloin tällaiset päätökset mahdollisesti tehtäisiin?
Heti alkuunsa pitää ymmärtää ettei puolustusliitto NATO ole, eikä ole koskaan eikä missään hyökkäämässä Venäjälle. Mitään Venäjän alueellista koskemattomuutta koskevaa uhkaa ei NATO:n eikä yhdenkään sen jäsenmaan suunnalta ole. Tämä tosiasia on Venäjän johdon tiedossa ja kiveen hakattuna. Putin tai Venäjän sotilasjohto ei ole millään tavoin huolissaan Venäjän alueellisesta koskemattomuudesta...ja kaikkein vähiten NATO:n suunnalta,

Kysymys on yksinkertaisesti siitä että puolustusliitto (huom paino sanalla PUOLUSTUSLIITTO) NATO on nimensä mukaisesti itsenäisten jäsenvaltioidensa yhteinen maanpuolustusjärjestelmä..
- se tarkoituksena on yksinkertaisesti vain ja ainoastaan ylläpitää kaikki jäsenmaat kattavaa, sotilaallisesti riittävää ja uskottavaa puolustuskykyä ulkoisia turvallisuusuhkia vastaan..Ei muuta.
- kysymys on juuri samasta asiasta jota pieni itsenäinen Suomi tekee yksinään ja omilla resursseillaan..- ylläpitää em. "sotilaallisesti riittävää ja uskottavaa puolustuskykyä".
- jokaisella itsenäisellä valtiolla on kansaivälisesti tunnustettu oikeus ja käytännössä myös velvollisuus omaa kansaansa kohtaan, huolehtia kansalaistensa turvallisuudesta ja valtiollisesta koskemattomuudesta.
- jokainen yksittäinen valtio voi järjestää oman maanpuolustuksensa parhaaksi katsomallaan tavalla..ymmärrettävästi pienillä mailla on tarve ja halu yhdistää voimiaan/puolustuskykyään liittoutumalla.
- eikä pienen valtion (senjohtajien) kannata olla naivi tai hyväuskoinen..
- maailmassa ratkaiseen voima (aseiden, asukkainen määrä ja laatu)..jos itsellä ei ole sitä riittävästi niin pitää löytää keinot jolla puutteellisuudet korvataan..

Hyvin yksinkertainen ja looginen johtopäätös on että...

Puolustusliitto NATO sekä ehkäiseen että estää täydellisesti Venäjän rikolliselta diktatuurilta mahdollisuuden loukata puolustusliiton jäsenmaita sotilaallisesti tai poliittisesti.
- tämä on myös ainoa todellisnen syy miksi Venäjä vastustaa NATOa, eikä tietenkään halua naapurivaltitoidensa hakeutuvan puolustusliiton jäseneksi.

P.S.
Luonnollisesti Venäjä ja venäjänmieliset pyrkivät esittämään perusteluita NATO:n hyödyttömyydestä ja heikkoudesta, epädemokraattisuudesta ja erityisesti siitä ettei se kuitenkaan noudata sitoumuksiaan pieniä valtioita kohtaan jne. Jokainen voi miettiä itsekseen, miksi Venäjä/Venäjän johto levittää tällaista NATO:n vastaista propagandaa?

Toisaalta mikään ei estä NATO:n jäsenmaata ylläpitämästä normaaleja poliittisia suhteita ja harjoittavan valtioiden keskinäistä yhteistyötä myös muiden kuin jäsenmaiden kanssa.
 
Sauli vastasi Putinin puheisiin kuten jo arvelinkin,,,

Niinistö Putinin Nato-puheista STT:lle: Jäsenyyksistä päättäminen on hakijamaan ja jäsenmaiden välinen asia​

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008447885.html

Ja, onhan tämä tietysti ihan luonnollinen asia.. Eikä Venäjällä ole siihen juurikaan sanomista, vaikka tuskinpa roistovaltion politiikka tästä muuttuu miksikään..
 
Saanen huomauttaa että, jos Karjala olisi aikoinaan palautettu oikeille omistajilleen, olisi se jo laitettu kuntoon. 30-vuodessa kerkeää tapahtua ihmeitä.

Jos nyt EU aikana palautus tapahtuisi, saataisiin alueen uudelleenrakentamiseen sellaiset tukirahat että oksat pois.

Ja, sinnehän ei olisi silloinkaan pakko kellään mennä jos ei taho. Se ei kuite ole mikään peruste sille että ne ei historiallisille omistajilleen kuuluisi. Edelleen, ja olipa sitten missä kunnossa tahansa.
Niihän se on, Otetaan verrokiksi Viro ja etenkin Tallinna.
 
Twitterissä paljon tiukentuneesta retoriikasta huolestuneita kannantottoja. Lavrov ja Blinken keskustelevat Tukholmassa juuri nyt.





U.S., NATO fully committed to Ukraine, says Blinken ahead of Lavrov talks​


 
Twitterissä paljon tiukentuneesta retoriikasta huolestuneita kannantottoja. Lavrov ja Blinken keskustelevat Tukholmassa juuri nyt.

U.S., NATO fully committed to Ukraine, says Blinken ahead of Lavrov talks​


Dagens Nyheterin mukaan tapaaminen oli sävyltään välillä vihamielinen (hätsk = kitkerä, vihantäyteinen, vihamielinen):
 
Viimeksi muokattu:
En edelleenkään jaksa mitenkään uskoa, että Putin lähettää kymmeniä tuhansia kuolemaan perinteiseen maasotaan. Ei siksi että hän ihmishengistä viis veisaisi, mutta ei Venäjä ole enää 30-luvun Stalin-maa tai edes 40 vuoden takainen Afganistaniin hyökännyt valtio. Yhteiskunnan tappiotoleranssi on sielläkin valtavasti madaltunut. Vaikka isoja maavoimia ylläpidetään, niiden laaja käyttökynnys ihmisjauhelihakentillä on erittäin korkealla - ja hyvä niin. Valtion propagandakaan ei enää ole yhtä aukotonta kuin ennen internet-aikaa, joten tappioita ei pystyttäisi vakuuttavasti peittelemään. Laajassa hyökkäyksessä on myös niin suuri epäonnistumisen riski, että tuskin voiton hedelmät ovat tarpeeksi houkuttelevat tässä tapauksessa. Epäonnistumiseksi kotirintamalla laskisin kaiken muun paitsi nopean ja yksiselitteisen voiton, jolla saadaan turvavyöhykeettä laajenettua länsiukranalaisten terroristien ja uusnatsien ilkeitä valloitus- ja sabotaasiyrityksiä vastaan.

Vaikka Putin joutuu kohtaamaan nykymaailman realiteetit sodankäynnin mahdollisuuksissa, elää hän näköjään edelleen vahvasti etupiirimaailmassa; ikään kuin Venäjän merkityksen ja mahdin pitää näkyä pelkästään sen hallinoimissa ja alistamissa alueissa ja valtioissa eikä esimerkiksi isossa kontribuutiossa maailmantalouteen, kulttuuriin ja tieteeseen. Koko Ukraina-keissi viimeistään vuodesta 2014 lähtien on ollut ilmiselvästi pitää Ukraina Venäjän talutusnuorassa, ja tämänpäiväisen uhittelun luulen olevan pelkkää KGB-miehen bluffia ja neuvotteluselkänojan hakemista jälleen kerran. "Kumma kyllä", Krimin valtaaminen ja sodankäynti Itä-Ukrainassa ei tuottanut toivottua tulosta, vaan länsi-integraatio on Ukrainassa jatkunut. Nyt sitten pitää näyttää habaa ihan isoille pojille ja sanoa, että she's my bitch. Toivottavasti Biden, EU ja Stoltenberg kertovat kuin yhdestä suusta Vovalle, että aika on ajanut tässäkin hänestä ohitse eivätkä pelottelut tehoa. Ukraina on suvereeni. Kaikki muu on vaarallista matelua.
 

-Lavrov varoitti Yhdysvaltoja vetämästä Ukrainaa mukaan "geopoliittisiin peleihinsä". Muutoin Venäjän täytyisi ryhtyä vastatoimiin, Lavrov sanoi Venäjän ulkoministeriön lausunnon mukaan.
 
Tällä hetkellä on mahdoton arvioida mitä Putin ihan tarkkaan ottaen suunnittelee ja onko Venäjä hyökkäämässä vaiko taas kerran vain pelleilemässä. Tämä on luonnollisesti tarkkaan harkittu taktiikka...pidetään ukrainalaiset ja länkkärit epävarmuuden tilassa.

Jotenkin olisi helppo kuvitella että yksi joskaan ei ainoa syy nykyisille peliliikkeille on juurikin tässä...

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona haluavansa Yhdysvalloilta ja läntisiltä liittolaisilta kirjalliset ja oikeudellisesti pätevät takuut siitä, että Naton ”kaikki mahdolliset etenemiset itään” suljetaan pois. Lisäksi Putin haluaa sopimuksen siitä, ettei uhkaavia asejärjestelmiä sijoiteta Venäjän välittömään läheisyyteen.


Pesun arvion mukaan Putin ilmoitti viestillään etenkin Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenille, että ”jos haluat ennustettavat ja vakaat suhteet Venäjään, tässä on hinta: rajoitatte Natoa ja sotilaallisen kaluston tuomista Ukrainaan".

–Yhdysvallat on hyvin vaikean yhtälön edessä. Jos se suostuisi Putinin vaatimuksiin, silloin Aasiassa olevat kumppanit näkisivät, että USA on valmis heittämään strategisen partnerinsa Ukrainan bussin alle, mikä voisi tulevaisuudessa tapahtua myös heille.

–Yhdysvalloilla ei ole liikkumavaraa mihinkään isoihin Venäjä-myönnytyksiin, koska asiaa tarkkaillaan myös Aasiassa, Pesu päättää.


Putin pelaa isoilla panoksilla kieroa peliä mutta miten pitkälle tuo naapurin kääpiö on valmis menemään on tällä hetkellä täysi arvoitus ja sitä se on myös Natolle ja Yhdysvalloille. Se tekee tästä pelistä vaikeaa ja vaikeasti ennustettavaa ja varmaa on vain se että etupiirijako olisi myrkkyä myös Suomelle.
 
Lukaisin herrojen Blinken ja Lavrov lausunnot jotka he antoivat yhteisessä tilaisuudessa lehdistölle ennen tapaamista. Ohessa löytyy virallinen versio:

https://www.state.gov/secretary-ant...ov-remarks-to-the-press-before-their-meeting/

Kuka näistä tietää, mutta kyllä tuossa on myös haisua sopimuksen pohjaksi. Minsk II ilmeisesti kelpaisi USA:lle. Ja myös muista aiheista on ollut puhetta. Olisiko pakettidiiliä tulossa? Ukraina ei hyväksy Minskin sopimusta helpolla sisäpolitiikasta johtuen, mutta olisiko paine tehty juuri sitä varten?

Ihan ajatuksena voiko mennä näin: USA pistää ukrainan nielemään Minskin sopimuksen ainakin jossain muodossa. Venäjä tekee saman Donbassin alueelle. Krim jää sivuun koska se ei kuulu Minskin sopimukseen ja venäjä pitää sen. Kaasun osalta tehdään joku sopimus että ukraina on edelleen ainakin jonkinlainen läpikulkumaa ja saa kupata rahaa edelleen. Samaan aikaan venäjä tukee USA:aa Iranin suhteen ja jenkit saisivat asemiaan korjattua Persianlahden alueella. Hyväntahdon eleenä vapautetaan nämä kaksi jenkiä leiriltä.

Kaikki saisivat jotain mutta kukaan ei kaikkea. No. Katsellaan miten menee.
 
Back
Top