Ukrainan konflikti/sota

7,62x39 mm alkoi olla auringonlaskun kaliberi jo kylmän sodan päättyessä. Neuvostoliitto aloitti siirtymän 5,45 mm aseisiin jo 1970-luvulla ja moni liittolainen seurasi perässä. (Kiinastakaan ei olisi löytynyt halpoja rynnäkkökiväärejä suomalaisten suosimassa kaliberissa, jos siellä ei olisi alettu kaliberin vaihdokseen.) Kylmän sodan jälkeen Nato-aikaan siirryttäessä uudet jäsenvaltiot ovat siirtyneet yleisesti länsikalibereihin. Eiköhän 7,62x39 mm varannot ole pitkälti ammuttu pois varikoilta - itäblokissa elohopeanalli tuskin aiheutti kommunismin romahduksen jälkeenkään mitään paniikkia ja hankintamäärärahat suunnataan normaalisti uuteen kalustoon.

Mutta myönnän olleeni yksisilmäinen, kyllähän sitä ampumatarviketta varmasti löytyisi merikonteittain paariavaltioista, kun lähtisi kyselemään rahat kourassa. Ajattelin lähinnä näitä meidän läntisiä kavereitamme.

Siviilimarkkinoille lataavien toimituskyvystä minulla ei ole tarkkaa käsitystä. Olen ymmärtänyt, että siviilimarkkinat eivät ole 7,62x39:llä mitenkään massiiviset - siviilissähän se on lähinnä virkistysammuntaan käytettävä kaliberi ja virkistysammunta "rynnäkköaseella" taas on suurimmassa osassa maailman valtioita täyttä fantasiaa. Lisäksi sen siviililataaminen lienee pääosin venäläisten valmistajien (Tula, Barnaul) harteilla.

USA:n patruunatuotanto tosin on n. 9 miljardia patruunaa vuodessa ja maahantuonti 3,45 miljardia hylsyä ja patruunaa(, joskin jenkit ovat silti huolissaan sanktioiden vaikutuksista). Varmaan kapasiteettia maailmalla siis sinänsä olisikin toimittaa korvaavat patruunat tehtaalta. Puolustusvoimillekin varmaan sopisi elohopeanallillisten dumppaaminen Ukrainaan ja ympäristöystävällisempien tilaaminen maailmalta tilalle. Pitäisi vain saada poliitikot löysäämään kukkaronnyörejä. Jos se onnistuu, näytän vihreää valoa.
Se, että ryssänpastilli alkoi vanhentua jo 70-luvulla ei tarkoita, että ampumatarvikkeesta tai sen tuotantokapasiteetista olisi mitenkään pulaa tai että se olisi mitenkään eksoottinen. Ihan jo suuren liikenteessä olevan asemäärän vuoksi myös tuotanto on pysynyt käynnissä ja sitä kuulaa saa samalla tavalla rahaa vastaan kuin mitä tahansa muutakin hyödykettä. Aivan varmasti PV:llä on hyvä varasto ja kotimaisilta tehtailta tilataan lisää säännnöllisin väliajoin. Tämä on aivan täysin järjestelykysymys eikä mikään ongelma.

Halpaa teräshylsyistä ryssänpastillia todellakin saa lähinnä Venäjältä, mutta kaupan tiskiltä saa myös mm. Lapuaa, Sakoa, S&B:tä, Red Armyä, Leaderia jne. Jälkimmäinen on muuten Saksassa uudelleenpakattua unkarilaista ylijäämää, vastaavia jälleenmyyjiä on muitakin, mm. kiinalaista kilotavaraa (nämä ovat muuten parhaimman makuisia patruunoita mitä olen ampunut).
 
Mietin jo että pitäisikö tämä pistää "Pahkasikaan verrattavat uutiset"-ketjuun, mutta päädyin nyt kuitenkin laittamaan tämän tänne kun kerran liittyy Ukrainaan.

Ei voi kyllä todeta muuta kuin että ei nouse hissi ihan yläkertaan asti tällä konnakaksikolla..

 
Putinilta vietiin miljardeja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt maan ydisasejoukot korkeimpaan valmiustilaan.
Putinin mukaan syynä ovat lännen käyttöön ottamat pakotteet, joita Putin pitää laittomina.


Tuppaahan se väkisinkin vähän vituttamaan :ROFLMAO:

Ja mikä kaikkein pahinta...edes leluihin ei saa kunnollisia varaosia...on vain venäläistä ja kiinalaista rihkamaa :(

putin-palace-1880x805.png


Voiko parempaa syytä ydinaseiden käyttöön olla?

Jos vakavasti keskustellaan niin tuskin ihan vielä on syytä huoleen, mutta pahoin pelkään että tässä on juuri se mies joka on niitä valmis käyttämään, jos katsoo sen tarpeelliseksi. En kykene ottamaan näitä puheita ja valmistautumisia vain tyhjänä uhkailuna vaikka kuinka yrittäisin. Putin ei ole tyhmä mutta hullu se on ja aina vain hullumaksi muuttuu.
Kysymys kuuluu, tottelevatko ydinasekomentajat murha-itsemurhaista käskyä polttaa maailma ja samalla itsensä siinä mukana varsinkaan, jos kerran itse Venäjään itse ei kohdistu eksistentiaalista uhkaa?
 
Valtiontelevisiossa yleistyi tarina, jonka mukaan mielenosoittajat olivat länsimaiden kätyreitä, jotka toimivat Venäjää vastaan. EU-maat ja Yhdysvallat itsessään olivat moraalisessa rappiossa. Televisiossa kerrottiin, kuinka lännessä ihmisiä pakotetaan homoiksi tai sukupuolineutraaleiksi. Hirveä Suomi kaappasi venäläisiä lapsia.

Näin tehtiin eroa ”meidän” ja ”niiden” välille. Moraalinen närkästys meni venäläisyleisöllä tunteisiin. Tuollaisia emme halua olla.



Vuonna 2014 Venäjän propagandakoneistolla oli ongelma. Ukrainalaiset oli pitkään esitetty slaavilaiseksi veljeskansaksi. Mutta nyt Venäjällä oli konflikti Ukrainan kanssa. Narratiivi piti muuttaa.

Grigorin tutkimuksen mukaan muutos alkoi siitä, että ukrainalaiset alettiin esittää Venäjän uutisissa pettureina. ”Ukrainalaiset olivat pettäneet slaavilaisen perheen ja yhteiset arvot. He käänsivät selkänsä Venäjälle ja esittivät olevansa muka eurooppalaisia.”

Seuraava vaihe oli ajatus, että itse asiassa ukrainalaiset haluavat tuhota Venäjän ja sen edustamat arvot. He ovat siis fasisteja.

Ukrainan natsiyhteys esitettiin Venäjän ykköskanavalla hämmästyttävin tavoin. Uutisjuttu saattoi näyttää surullista venäjänkielistä mummoa Itä-Ukrainassa, mutta juttuun leikattiin mukaan arkistokuvaa natsi-Saksan soihtukulkueista 1930-luvulta. Uutisten taustalla soitettiin musiikkia, joka yhdistyi toiseen maailmansotaan. Tällainen toiminta oli ykköskanavan uutisissa Grigorin tutkimuksen mukaan enemmän sääntö kuin poikkeus.

Ukrainalaisia ja heidän johtajiaan kutsuttiin uutisissa toistuvasti termillä ”banderovski”. Sillä viitattiin ukrainalaiseen äärinationalistiin Stepan Banderaan, joka 1940-luvulla tarjoutui yhteistyöhön natsi-Saksan kanssa.

”Ukrainan tilanteen ja toisen maailmansodan välille vedettiin käytännössä yhtäläisyysmerkit.
 
Onko oikeaa suomennosta? Onko varmasti ryssiä? Ei voi olla dronen ammuksia, eivät kanna niin raskaita että koko kortteli olisi lanautunut kuten lopussa näkyy. Eikä Ukraina kai ammu ballistista omaan kaupunkiin? Eli mitä ihmettä tuolla on käytetty aseena kun ei Ukrainalla ole termobaarisiakaan?

Edit. Ukrainan ilmavoimat käyneet lännestä moikkaamassa vierailijoita?
Videolla puhuva pappa viittaa ankaran kiroilu- ja solvausryöpyn säestyksellä "kadyrovtseihin" eli voisiko kyseessä olla Tsetsenialaisesta Vostok-taisteluosastosta.
 
Joo ei olla pst-miehiä. Oletus tilanteen kulusta, väijytys kadun molemmin puolin olevista taloista kaikilla mahdollisilla aseilla ampuen ja vihollinen vastaa tuleen, siksi vauriot rakennuksissa ja puustossa. Epäsuora tuli olisi jättänyt maahan kraattereita, ja samoin joku hävittäjän rypälepommitus. Ei tuo pappa olisi moisen jälkeen tuolla noin vapaasti kävellyt.

Oma veikkaus että jotain HE:tä lentänyt tuolla videon loppupäässä, kun talot lanattu molemmin puolin. Joko tankit pistäneet sirpalekranaattia taloihin vetäytyneisiin ukkoihin, tai sitten 152mm kranua tullut kourallinen.

Olisiko peräti onnistunut klassinen että etupään vaunut stop miinoihin ja ohjuksiin, jonka jälkeen tuli-isku valmiiksi laskettuun koordinaattiin.
 

Jos jotain kiinostaa sodan tapahtumat tarkemmin, kuin twitter lööppi tasolla, niin tuonne vaan.


understandingwar_org_2022-02-27_16-51-22.png
 
Toivottavasti presidentti Zelenskyi ei ole nyt liian sinisilmäinen, jos tiedot neuvotteluista ryssän kanssa ovat totta. Varsinkin jos ne käydään vihollisen maaperällä, vaihtoehtoja on kaksi. Joko Zelenskyi tapetaan tai hänet heitetään Navalnyin sellikaveriksi.
Siis eihän Z nyt itse tuonne mene neuvottelemaan, kuten ei Putinkaan. Valtuuskunnat siellä tapaavat, ja eiköhän sen verran diplomaattista kunnioitusta ole että niille taataan turvallinen pääsy.
 
Back
Top