Ukrainan konflikti/sota

Sopivat "ystävälliset" maat taitavat olla aika vähissä. Iran varmaan lähimpänä länteen päin, ja sieltäkin pitäisi vielä erikseen kuljettaa Kaspianmeren kautta. Jos Turkki ei päästä salmien läpi, niin sitten onkin valittava tullaanko Itämerelle vai mennäänkö Murmanskiin.

Ovathan nuo voineet kiertää Kuriilien saarilta keräilemässä kalustoa ja miehiäkin. Miksei Kamtchatkasta tai Jäämeren puoleltakin? Nyt sitten olisivat menossa Vladivostokiin purkamaan kuorman junakuljetukseen kohti länttä?

Sitä minäkin ajattelin. Toisaalta n kpl. nettikirjoituksia on ollut sitä mieltä, että venäjältä riittäisi kirjoilla siirtää laivat Mustanmeren laivastoon jolloin ne saisivat "palata kotisatamaan." Tuohan toki tekisi sopimuksen tyhjäksi noilta osin, joten... No, se nähdään miten käy, jos ne joskus sinne asti selviytyvät.

Ovat väärässä. Kotisatamaksi lasketaan Montreux’n sopimuksessa se kotisatama, joka oli voimassa ennen konfliktin alkua. Tähänkään ei riitä tietääkseni valtion oma ilmoitus, vaan kotisatama on se satama, johon kyseinen alus on pääosin tukeutunut kolmen vuoden aikajaksolla ennen konfliktia.
 
Eerika Vaahtovuo Profile picture

Eerika Vaahtovuo


16h • 11 tweets • 2 min read


1/ Pari sanaa, ei suinkaan rakkaudesta, vaan hyökkääjän toimintakyvystä. 🧵👇 Venäjän hyökkäys junnaa paikoillaan. Fyysisen tokyn näkökulmasta väsymys ja ruoansaanti lienevät suurimmat ongelmat. Mikäli uni jää enintään 6h/vrk, alkavat kognitiiviset kyvyt olla heikoilla.

2/ Hyökkäävät joukot olleet liikkeellä jo viikkoja, jolloin kohtuullisen kokonaistoimintakyvyn alaraja voi jo lähestyä. Olosuhteet lienevät epämukavat, mutta eivät kriittiset. Kysehän ei ole esim jatkuvan epäsuorantulen uhan alla toimimisesta. Unenpuute voi silti olla jo vakava.

3/ Paraatimarssi Kiovaan, kunnia ja menestys, niitä ei liene tulossa. Luottamus johtajiin on varmasti kärsinyt "pitkän marssin" aikana, etenkin niillä joukoilla, joilla huolto on heikoin. Huollon toimimattomuus aiheuttaa nälän ja muun riesan lisäksi etenkin sosiaalisia ongelmia.

4/ Väsyneenä ja nälkäisenä ihminen - ja sotilas 😆 - kääntyy sisäänpäin. Ryhmäkoheesio saattaa heikentyä, luottamus toisiin katoaa, vähistä resursseista taistellaan. Maslown tarvehierarkiassa siirrytään alemmalle tasolle. Kiinnostus tehtävään vaatii perustarpeiden täyttymistä.

5/ Tiedostot kaatuneista komentajista voivat viitata kahteen suuntaan: 1) kom on siellä missä joukko, ja näyttää esimerkkiä saadakseen joukkonsa liikkeelle 2) kom ei luota alaisiinsa, vaan mikromanageroi. Tai joku muu vaihtoehto. Toimintakyvyllisesti kuitenkin kiinnostavaa.

6/ Kalustoa on hylätty toimintakuntoisena. Viittaa selvästi heikkoon motivaatioon ja yleiseen välinpitämättömyyteen. Signaali hyökkääjän vaikeuksista, joissa keppi-porkkana -asetelmalla tuskin saadaan enää tuloksia. Sotilaat eivät enää ole valmiita uhrautumaan tavoitteen takia.

7/ Huono tiedustelu, suunnittelu ja johtaminen eivät voi kuitenkaan olla ainoita syitä nykytilanteeseen. Harjoituksissa hyvin toimineet joukot eivät ole osoittaneet edes yksilötasolla sellaista osaamista, jota niiltä voitaisiin odottaa. Perustaidot hukassa.

8/ Sopimussotilaiden motiivi astua palvelukseen? Pakotettu? Ei muuta työtä? Osalla voi olla hyvin vähän syitä palvella, jolloin psyykkinen toimintakyky on jo alunperin voinut olla heikko. Stressi, fyysinen kuormitus, ryhmäkoheesion heikkeneminen, "väärä" vastustaja, ei kontakteja

9/ Netin rajoittaminen ja lännen pakotteet vähentävät mahdollisuuksia ylläpitää yhteyttä ihmisiin, ja samalla sotilasyhteisö ei pysty keskinäiseen tukemiseen > sotilas on yksin. Psyykkinen ja sosiaalinen kuormitus nousevat, ja heikentävät toinen toisiaan.

10/ Eettinen toimintakyky: ei liene parantunut aiempaan nähden... veljeskansan siviilien tappaminen ja toisaalta henkiinjääneiden raivo Venäjän joukkoja kohtaan ovat vakavassa ristiriidassa virallisen tiedotuksen kanssa. On kuitenkin epäselvää millaista tietoa sotilaille jaetaan.

11/ yhteenveto: Venäjän joukkojen toky on kaikilta osin jo heikoilla. Näkisin, että karkuruutta voi jossain joukoissa esiintyä paljonkin. Tilanne vaikuttaa pysähtyneeltä, ja on vielä auki, millä hyökkäystä yritetään seuraavaksi edistää. Yksilön kannalta ollaan jo taitepisteessä.
 
Ok, syvään henkeä. Se voi olla harjoitus ja me panikoidaan turhaan. Vielä.

Onko USAn tuomiopäivän koneet ilmassa? Strategiset kun nousee, laivasto lähtee kiireellä laitureista ja Air Force One nostetaan ilmaan Nightwatch koneiden kanssa niin sitten on lupa hikoilla vasta.
 
Katso liite: 58614

Siitä tämän herran sarkasmia.. vai olikohan?

Eikö tuolle (J)anus Putkoselle kannattaisi pistää twitterissä kyselyä, että miksei hän ole lähtenyt puolustamaan uutta kotimaataan? Sen verran hönö tapaus, että tiedä vaikka oikeasti lähtisikin sinne miinanpolkijaksi ja päästäisiin siitä eroon pysyvästi.

Venäjä on muuten häviämässä tämän sodan. Hyökkäyksien eteneminen on pysähtynyt, huolto ei toimi ja koko ajan Ukrainan joukot napsivat pois niitä ryssiä niistä joukoista ja saattueista. Lisäksi Ukrainan armeija saa koko ajan paljon aseistusta lisää länsimaista ja uusia sotilaita koulutettua joukkoihinsa omasta maasta.

Sitä on vaikea tietää miten paljon Ukraina oikeasti saa niitä aseita länsimaista. Hitostako sitä tietää antaako joku maa X vaikka niitä Javelineja Ukrainalle julkisuuteen kerrotun 500 kappaletta vai todellisuudessa vaikka 1500 kappaletta? Ja annetaanko sinne sellaista tehokkaampaa asetta josta ei puhuta mitään julkisuuteen?

Esimerkiksi Saksa ilmoitti käyttävänsä ensi vuonna 100 miljardia euroa Saksan armeijan varusteluun. Uskoisin että enemmän Saksan turvallisuus kohenisi sillä kun siitä 10 miljardin euron edestä lohkaisi antaa Ukrainan armeijalle heti aseapua. Sillä rahalla saisi nimittäin monta ryssää ja ryssän sotalelua tuhottua Ukrainassa. Jos yhden ryssän onnistunut kaato maksaa kaikkiaan esimerkiksi 100 tuhatta euroa keskimäärin, niin tuolla 10 miljardilla saa kaadettua sillä hinnalla sata tuhatta ryssää Ukrainasta hyökkimästä.
 
Tehtävä: ottaa haltuun keskeinen strateginen kohde pääkaupunki Kiovan kupeessa ja valmistella lentokenttä omien, vahvojen lisäjoukkojen tuomiseen vastustajan selustaan.

Näin Kiova olisi kaatunut päivissä, kuten Venäjän uskotaan alun perin laskeneen.

Asiassa on vain yksi ongelma.

Venäjän armeijan eliittiin kuuluvat maahanlaskujoukot ovat epäonnistuneet tehtävissään Ukrainassa toistaiseksi lähes täydellisesti.

Vaikka Hostomelin kenttä myöhemmin vallattiinkin, ukrainalaisten ensimmäinen torjuntataistelu osti aikaa järjestää Kiovan puolustus.

Kyseessä on myös taistelu, josta ammennetaan sotilastaktiikassa oppia myöhemminkin.

– Kyllä näin sotilaana herättää suurta mielenkiintoa, miten ukrainalaiset sen tekivät. Kaikkea emme vielä tiedä, mutta se selvinnee aikanaan, Viitaniemi toteaa.



Ukrainan kansalliskaartin sotilaat olivat pakotettuja vetäytymään, kun niitä yhtäkkiä tulitettiin rajusti ilmasta. Siitä huolimatta venäläisille aiheutettiin tappiota jo tässä vaiheessa.

Wall Street Journalin myöhemmin haastattelemien sotilaiden mukaan ukrainalaiset ampuivat aluksi venäläisten helikoptereita kaikella mitä löytyi: rynnäkkökivääreillä, singoilla ja ilmatorjunta-asein. Puolustajat onnistuivat tuhoamaan muutaman helikopterin, mutta tie oli venäläisille kuitenkin auki.

Onnistuneen vastaiskun salaisuus oli ainakin nopeus.

Ukraina lennätti paikalle omia valmiudessa olleita kansalliskaartin joukkoja sekä laskuvarjojoukkojaan, joilla oli tärkeä tehtävä: tiedustelun mukaan kentälle oli matkalla Iljushin-76-kuljetuskoneita sisuksissaan lisäjoukkoja. Yksikään niistä ei saisi laskeutua.

Wall Street Journalille puhuneen ukrainalaisupseerin mukaan he iskivät lentokentälle kolmelta suunnalta, joista yhden iskun toteuttivat siviiliajoneuvoilla liikkuneet vapaaehtoisjoukot.

Erikoisyksikön sotilaat kertoivat joutuneensa ensin murhaavaan konekivääritulitukseen, mutta päässeensä irtautumaan, kun hyökkäys käynnistyi myös toisesta suunnasta.

Yksi osa taistelua käytiin ilmassa, jossa Ukrainan hävittäjät onnistuivat karkottamaan venäläishävittäjät, ja maahanlaskujoukot jäivät osittain ilman ilmatukea.

Lopulta venäläissotilaat poistuivat koptereilla ja osa heistä hajaantui ilmeisesti lähimaastoon. Sosiaalisessa mediassa julkaistiin kuvia juhlivista ukrainalaisista.
 
Oli myös jokunen päivä sitten juttua, että Venäjällä olis takataskussaan mahdollisuus julistaa sota länttä (USA+EU+muut pakotteisiin osallistuneet maat) vastaan.

Näin saataisiin länsi neuvottelupöytään ja pakottamaan Ukraina Venäjälle mieleiseen rauhaan.
 
Venäjä on muuten häviämässä tämän sodan. Hyökkäyksien eteneminen on pysähtynyt, huolto ei toimi ja koko ajan Ukrainan joukot napsivat pois niitä ryssiä niistä joukoista ja saattueista. Lisäksi Ukrainan armeija saa koko ajan paljon aseistusta lisää länsimaista ja uusia sotilaita koulutettua joukkoihinsa omasta maasta.

Sitä on vaikea tietää miten paljon Ukraina oikeasti saa niitä aseita länsimaista. Hitostako sitä tietää antaako joku maa X vaikka niitä Javelineja Ukrainalle julkisuuteen kerrotun 500 kappaletta vai todellisuudessa vaikka 1500 kappaletta? Ja annetaanko sinne sellaista tehokkaampaa asetta josta ei puhuta mitään julkisuuteen?
Näyttäisi siltä, että Ukraina saa tällä hetkellä kaiken mitä pyytää. Mikään maa ei voi vastaanottaa määrättömästi uusia juttuja, kun käyttö pitää kouluttaa. Läntinen maailma on päättänyt pistää Puten pelin poikki ja aika määrätietoiselta näyttää toiminta nopean ratkaisun hakemisessa.
 
Näyttäisi siltä, että Ukraina saa tällä hetkellä kaiken mitä pyytää. Mikään maa ei voi vastaanottaa määrättömästi uusia juttuja, kun käyttö pitää kouluttaa. Läntinen maailma on päättänyt pistää Puten pelin poikki ja aika määrätietoiselta näyttää toiminta nopean ratkaisun hakemisessa.
Onkos saanut niitä Migejä? Vai oliko kyseessä vaan Ukrainalaisten maskirovka?
 
Valuutta on jäädytetty paitsi Kiinan valuutta jota oli jotain 12%(?) varannoista.

Kulta taas on Venäjällä, mutta sen kauppaaminen on hankalaa kun kauppa on jäädytetty suurissa paikoissa kuten Lontoossa. Idässä voi yrittää mutta määrät jää pieniksi. Kultaa voi myös käyttää vakuutena.




The $140 Billion Question: Can Russia Sell Its Huge Gold Pile?​


https://www.bloomberg.com/news/arti...n-question-can-russia-sell-its-huge-gold-pile

Maassa missä on melkein kaikkea varastettu läpi koko historian toisilta ja yhteisestä omaisuudesta mietitään parhaillaankin päät punaisena millä suunnitelmalla saisivat puhallettua omiin liiveihin nuo kullat. Ihme jos jotain jää myytäväksi sotatarvikkeita tai muuta tarpeellista varten. Kyseenalaista jo se, että onko sitä enää edes tällä ajan hetkellä siellä säilössä vai onko jo tehnyt mystisen katoamisen.
 
Varmaan aika isoa globaalia varoitusta tulisi US toimesta, jos akuutti tilanne olisi. Vanja on Vanja, ei kannata tulkitä yli tai järjellä niiden tekemisiä. Voihan tuolla olla isompi palaveri tai mennään omaa kansaa pieleen
Kaikille näkyvä signaali tilanteen pahasta pahenemisesta on määräys väestönsuojien käyttöön ottamisesta. Jos se tulee, saa päästää kirosanan kun kantaa tavaroita häkkivarastosta olohuoneen nurkkaan.
Näyttäisi siltä, että Ukraina saa tällä hetkellä kaiken mitä pyytää. Mikään maa ei voi vastaanottaa määrättömästi uusia juttuja, kun käyttö pitää kouluttaa. Läntinen maailma on päättänyt pistää Puten pelin poikki ja aika määrätietoiselta näyttää toiminta nopean ratkaisun hakemisessa.
MiGejä ei tiettävästi ole saanut. Mutta jos se tieto, että Ukrainalla oli 56 konetta jäljellä joilla saatiin aikaan 5-10 suoritetta vuorokaudessa, niin heidän kykyänsä lisäkoneiden vastaanottoon (jos huoltokapasiteetti rajoittaa suoritteita) tai niistä hyötymiseen (jos venäläisten it/hävittäjät rajoittavat) juuri sillä hetkellä voi perustellusti epäillä. Lentäjiä ja huoltohenkilökuntaa voi tietysti olla juuri nyt Puolassa saamassa opetusta. Sitten voisivat myöhemmin siirtyä rajan yli täysin taistelukelpoisina yksikköinä. Mutta ei niitä kannata sinne antaa ennen kuin tilanne sallii niiden käyttämisen.
 
Eikö tuolle (J)anus Putkoselle kannattaisi pistää twitterissä kyselyä, että miksei hän ole lähtenyt puolustamaan uutta kotimaataan? Sen verran hönö tapaus, että tiedä vaikka oikeasti lähtisikin sinne miinanpolkijaksi ja päästäisiin siitä eroon pysyvästi.
Miten mulla on käsitys, että kaikille Donetskilaisille paitsi Janukselle olisi tarjottu venäjän kansalaisuutta?

Tästä konfliktista muuten tehdään satoja vuosia erilaisia tutkimuksia ja väitöskirjoja. Kymmeniä hyllymetrejä.
 
Ainoa toimiva ratkaisu Venäläisille olisi laittaa putte syrjään (Haagiin).
Nyt putte ilmeisesti menee piiloon siperiaan koska pelkää omaa lähipiiriään.

Oikea vastatoimi olisi sulkea kaikki tietoliikenneyhteydet sinne kallionkoloon.
Hän ei voisi lähettää televisioon tai muualle tiedotteita. Eikä hän tietäisi mitä Moskovassa tai Ukrainassa tapahtuu.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top