Ukrainan konflikti/sota

Norjan Puolustusvoimien komentaja vuosilta 2005-2009 ja vuodesta 2012 alkaen johtava tutkija Puolustusvoimien tutkimuslaitoksessa Sverre Diesen arvioi että Switchblade-dronet tekevät ratkaisevan eron taistelukentällä. Seuraavassa aselähetyksessä Ukraina saa niitä 100. Lisä ei kuitenkaan olisi pahitteeksi.
Jutussa Sverre Diesen perustelee miksi Switchbladet ovat niin tehokkaita.

LAINAUS ALKAA
Tidligere forsvarssjef og sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Sverre Diesen, mener de kan utgjøre en stor forskjell.

– Dette er våpen som kan påvirke krigens gang, sier Diesen. Han har militærteknologi som et spesialfelt.

– Dronene vil gjøre krigen enda vanskeligere for russerne. Switchblade er et meget slagkraftig våpen som skiller seg fra det ukrainerne har tilgang på fra før. Ikke først og fremst på grunn av effekten, men rekkevidden og beskyttelsen for operatøren, sier Diesen.

560fc503-8204-42ee-afd0-88e2334fe300
Slik ser dronen Switchblade 600 ut. Foto: AeroVironment/Illustrasjon



Kan ta ut pansrede kjøretøy​

Switchblade er droner som opereres av personell i felten, som befinner seg flere kilometer unna selve målet. I motsetning til større droner, sendes disse «kamikaze-dronene» opp, søker selv etter målet og angriper ned mot bakken.

Ukraina har til nå bare hatt tilgang på store, tyrkiske Bayraktar-droner. Det er ubemannede fly beregnet på gjentatt bruk. De returnerer til basen etter hvert tokt, bevæpnes og sendes ut igjen.


https://privatmegleren.no/leveranse...tm_campaign=Leveransefilmer&utm_term=&pm=5264
Det finnes to typer Switchblade, såkalte 300 og 600. Førstnevnte er beregnet brukt mot personell og vanlige kjøretøy. Sistnevnte er større og kan også ta ut pansrede kjøretøy. Det vil vesentlig bedre ukrainernes evne til å ødelegge russiske stridskjøretøyer.

– Dronene er våpen som egentlig er utviklet som en erstatning for flystøtte eller annen ildstøtte. For en avdeling i strid kan egne droner som kan ta ut vanskelige mål, være enklere enn å måtte anmode om og vente på flystøtte, sier Sverre Diesen.

0d9eec98-2ce1-4aba-a2ee-771365bce9aa
Tidligere forsvarssjef og nå sjefforsker Sverre Diesen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Er brukt i Afghanistan før​

Diesen forteller at dette er våpen som amerikanske spesialstyrker har brukt i Afghanistan. Han kaller de nye leveransene for en klar opptrapping av støtten til Ukraina, og antar at dette bare er begynnelsen fordi det i første omgang bare er snakk om et begrenset antall.

– Det kommer som en forlengelse av Zelenskyjs tale i Kongressen, men for amerikanerne er dette en avveining de må gjøre hele veien. De sitter på mer avanserte våpensystemer enn det som allerede er sendt til Ukraina, men må vurdere hvor langt de vil gå med å involvere seg i konflikten, sier sjefforsker Sverre Diesen.

– Perfekte for forsvaret​

David Hambling er forfatter av boken «Swarm troopers: How small drones will conquer the world». Han omtaler Switchblade-dronene som perfekte for det ukrainske forsvaret nå.


– Dronene vil hjelpe ukrainske styrker å treffe mål utenfor siktlinjen og med å nøytralisere utskytningsraketter og artillerienheter, sier Hambling til Newsweek.

Han hevder at man har brukt tusenvis av slike droner i Irak, Afghanistan and Syria tidligere, men at det amerikanske militæret ikke har ønsket å snakke om eller vise dem frem før nå.
Huomasin juuri, että Ukrainalle taidetaankin toimittaa 100 kpl "Tactical Unmanned Aerial Drone Systems":iä eikä siis 100 kpl droneja vaan 1000 kpl droneja (?).

Jos tieto pitää paikkansa ja jos kyseessä olisi Switchblade 600, niin tämä "rauhanturvaamisoperaatio" voi loppua yllättävän nopeasti; tuhannella Switchblade 600:sella teurastetaan kymmenien kilometrien päästä ryssätykistöä erittäin tehokkaasti. Jään toiveikkaana odottelemaan...

 
Suomen Sotilaan analyysi siitä Azov-pataljoonan tankkiväijystä.

 
Eikös Ukraina tiedottanut sen jälkeen, että kentän valtausjoukot on tuhottu?

Kyllähän siinä niin käy, että maahanlasku on high risk high reward operaatio ja jos omat joukot eivät pääse tukemaan nopeasti raskaalla kalustolla, niin kyyti on kylmää maahanlaskujoukolle.
Vaikka en ryssää arvosta, on myönnettävä että noilla maahanlaskujoukoilla oli palleja lähteä yrittämään näin uhkarohkeaa yritystä. Se on joko onnistuminen tai kuolema. Ja kuolema tuli.
 
Korostuneesti ja tuskin vähenevässä määrin, taistelukentän (ja laajemman tilannekuvan) reaali-aikaisen hahmottamisen ja tästä seuraavien perusteiden suhde toimintaan, merkityksessä vaikuttamisen laatuun olemassa-olevilla resursseilla. Mahdollisimman tehokkaasti, viholliselle merkityksellisellä tavalla tappioita tuottaen. Itselläni mielenkiintoa on herättänyt jo pidempään, ennen tätä sotaa. Vaikutelma on tullut UA:n saamasta avusta tässä.

Suomen Puolustusvoimissa, edelläolevaan ymmärtääkseni vahva näkemys on, kehitystyössä. Tätä indikoisivat myös jo pidempään jatkuneet hankinnat, tämän osa-alueen suorituskykyä kohentamaan. Hilma:sta, noita voi halutessaan haarukoida. Julkista tietoa. Myös pahansuoville silmille, valitettavasti.

Suomen sotilaalliselle - viranomaisyhteistyössä tehtävälle tiedustelulle - taatusti kiireistä aikaa. Jos tälläiselle perushepulle, niin aivan taatusti myös ammattilaisille, käsiteltävän datan määrä on huimaa tasoa.
OODA -loopista puhuu Jenkki. Jos sinulla on paras tilannekuva ja joukkosi kykenevät itsenäiseen toimintaan, on hyvät mahdollisuudet päästä vihollisen päätöksentekoketjun sisään, jolloin kaikki heidän päätöksensä perustuvat vanhentuneeseen tietoon. Seurauksena vastustajan komentoketjun täysi sekaannus.
 
Muuten kun puhutaan venäläisistä ja heidän aidosta sitkeydestään puolustaa omaa maataan ja niistä kauhuista minkä kokivat toisessa maailmansodassa - niin on itse asiassa toinen suuri maa Euroopassa, mikä on kohdannut samat asiat ja pitkälti vielä pahemmin.
 
Nyt näyttää kyllä yliampuvalta kartalta taas. Ei siellä mitään läpipääsemättömiä juoksuhautaverkostoja ole. Tuolla välissä on paljon tyhjää tilaa ja pikkuteitä joita Venäjä ei hallitse. Ei Venäjällä ole aikaa varmistaa edes omaa selustaansa.
Joku Sissi porukka voisi siis ehkä päästä läpi yön pimeydessä ja toimittaa lisää aseita ja ampumatarvikkeita.
 

Venäjän ex-pääministeri BBC:lle: Putin ei ole tosissaan Ukrainan rauhanneuvotteluissa​

Venäjän entisen pääministerin Mihail Kasjanovin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei tällä hetkellä tosissaan halua, että Ukrainan sota päätettäisiin neuvotteluilla.

–  On epätodennäköistä, että hän tulisi tarjoamaan mitään sellaista ratkaisua, jonka ukrainalaiset voisivat hyväksyä, Kasjanov sanoi brittiläisen yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Kasjanovin mukaan Putinille on ensiarvoisen tärkeää, että Krimin niemimaa tunnustetaan osaksi Venäjää.

–  Se on erittäin tärkeää. Putin on hulluna Krimiin.

Kasjanovin mukaan Putin ei osannut odottaa lännen äärimmäisen kovia talouspakotteita. Sotilasoperaatiota Ukrainassa Putin ei kuitenkaan silti voi lopettaa, koska siitä alkaisi Kasjanovin mukaan hänen suistamisensa vallasta.

–  Luulen, että maahyökkäystä kiihdytetään ja sorto jatkuu, Kasjanov linjasi.

Kasjanov toimi Venäjän pääministerinä vuosina 2000–2004.

STT
 
Kiva EU. Pakko olisi olla jossain keino kumota tuo kriisitilassa. Tai muuten EU on täynnä kuorma-autoja, joiden kulkeminen kriisitilanteessa rajoittuu 1000 km ihan tyhjän paskan takia. Venäläinen päästöistä välittämätön kuorma-auto kulkee...

Miten tälläiseen tilanteeseen on voitu päätyä? Kai niihin on ennakoivasti ohjelmoitu koodi, jolla hätätilassa voidaan kiertää joku adblue-tarve? Jos ei, niin mitä vittua EU on tehnyt nämä viime vuodet?
Katsos nyt, kun se ministerikin sanoi ilmastontorjumisen olevan sukupuolikysymys.... :rolleyes: :giggle:
 
Sodan ensipäivien haaveenomaisten, vapauttajana ruususateessa Ukrainaan saapumisen - ja todellisuuden ymmärryksen saavuttaessa venäläisjoukot - jälkeen. Groznyin kaltaisen taktisen suunnan ottaminen. On ollut aivan realistinen vaihtoehto.

Nyt talouden ja sen myötä aikalailla kaiken, vaikuttavuutta vuosikymmeniä "vääryyden kautta menetetyn", uuden ja ansaitun hegemonia-vallan mahdollisuuden valuessa viemäriin kuin paska ikään. Pidäkkeet saattavat monitasoisesti murtua. On ikäänkuin vain hävittävää, mutta kuitenkin seitinohut mahdollisuus brutaalin toiminnan kautta tästä ulos päästä. Riippumatta siitä, kuinka realistiselle pohjalle tuo rakentuisi.

En valtavan yllättynyt olisi, tuosta Venäjän "huolesta" NATO:n ja Ukrainan yhteistoiminnassa Venäjää vastaan tehdyksi biologisten aseiden käytön kääntymisestä, iskuun Ukrainassa.
 
Suomen Sotilaan analyysi siitä Azov-pataljoonan tankkiväijystä.

"Tämä osuma ei näytä vaikuttuvan vaunun taistelukykyyn muuten kuin pienentäen toimintasädettä menetetyn polttoaineen vuoksi."
Haukansilmä ei huomannut että telaketju menetettiin samalla. Mitä pienistä kun kohta jo mietitään ammuttiinko yksittäistä miestä ohjuksella...
 
Back
Top