Ukrainan konflikti/sota

Nyt menee semantiikan puolelle. Minulle terroripommitus tarkoittaa jotain 2 MS:n aikaista Saksan pommitusta; kerran vuorokaudessa 2000 pommikonetta käy pudottamassa lastinsa asutuskeskuksiin.

Julkisten lähteiden mukaan mitään tälläistä pommitusta ei tapahdu Ukrainassa; pahimmilaan lentosuorituksia taitaa olla 200 vuorokaudessa ja niistäkin valtaosa kohdistuu sotilaskohteisiin.
Miten täällä haisee kaali ja mahorkka? Muut? Haiseeko?
 
Tuo on joku venäläisten vessapaperiefekti. Sokeri ei Venäjällä lopu.
Sokeria hamstrstaan varastoon. Sokerin vienti Venäjälle on 2 kertaistunut kovan kysynnän vuoksi. Normaalisti Venäjälle ei paljon viedä sokeria. Venäjä on lähes omavarainen sokerin suhteen.
Mahtaisiko kyse olla osin samasta, minkä vuoksi joku suomalainen oli varastoinut saunansa täyteen sokeria: https://www.riemurasia.net/kuva/Sokerivarasto/69529

Sokeri ilmeisesti säilyy erittäin hyvin pitkiäkin aikoja. Ja koska sokerille nyt varmaan on kysyntyy aika lailla maailman tappiin asti, on yksi keino inflaatioon varautumiseen laittaa rahansa sokeriin. Vähän sama idea kuin kullan hankkimisessa, mutta sokeri selkeästi arkipäiväisempi ja kilohinnaltaan edullisempi tuote. Ja toisin kuin kultaa, sokeria voi myös syödä :p.
 
Viimeksi muokattu:
Jos Etelä-Ossetiasta sieltä Georgian naapurista oli tulossa kymmeniä ajoneuvoja kohti Ukrainaa, vähissä on reservit. Tuon maan väkiluku on alle 60 000.
Venäjä haalii joka karvaranteen ja mokkapalan mitä pystyy kusettamaan rintamalle Ukrainaan Euraasiasta ja Afrikasta.

Luvattu dollareita ja ties mitä "sivu" etuja.

Venäjä ei pysty ees itsekseen ryssimään omia sotiaan enää. Setä-Stalin does not approve.
 
Ukrainalaiset oli vähän nopeempia tuon ajatuksen kanssa.


Tosin luvattu hinta on vain miljoona dollaria eikä useita miljoonia kuten ehdotin. Eikä kerrota siitä kuinka kuskin käy. Mutta ihan hyvä alku.

Toinen haaste: mitenkä tuo saadaan kommunikoitua digi-esiriipun taakse?

Käsittääkseni vain Pohjois-Korea on syvempää digi-umpihankea yrittää saada joku viesti sisään kansalaisille.

Internettiä rajoitetaan voimakkaasti Venäjällä. Monet somet kuten twitter ovat bannissa siellä. Onneksi kohdeyleisö on ilmeisesti kuitenkin sillä tavalla diginatiivia, että heillä on kännykät ja internet-yhteydet. Mutta miten heidät tavoittaa?

Rintamalla olevia ei ainakaan internetin kautta tavoita mitenkään. Heillä ei ole matkapuhelimia mukanaan (Lex Bellincat by Putler 2019) ja vaikka olisikin, venäläinen liittymä ei saa yhteyksiä mihinkään.

Ilmeisesti jotkut lentolehtiset jäävät ainoiksi mahdollisuuksiksi pudottaa demoralisoivaa viestiä sisään tuonne? Miten muuten lentäjät saataisiin kiinni? Heillä karkaaminen on helpointa ja varastettava kama kalleinta. Toki he ovat teoriassa sitä hankalinta porukkaa saada desertoitumaan, mutta ehdottomasti kannattaisi yrittää. Lentäjiä se iivanakin targetoi spetsnatseillaan. Niitä ei niin vain korvata.
 
Oho! Jos tämä pitää paikkansa että saavat Stingereillä "kohtuullisen helposti" ammuttua alas noita Tochka-U ohjuksia, ja kun huomioidaan että venäläisten paremman päädyn ohjukset eli Iskanderit alkaa olemaan jo ammuttu, niin kyseessä lienee todella iso asia Ukrainan kannalta.


Tuo on boosteri. Tippuu kun on lopussa.

Näitä on kuvattu useita joka konfliktissa. Ukrainassa,Syyriassa,Azereissa,Georgiassa
Usein tarina alasammutusta joka ei pidä paikkaansa.

Tässä turkkilaisilla kuva azeri/Armenia ajalta.
Kärkiä voi olla erilaisia. Ydintä, rypäleitä tai muuta.
firat_kalkani_harekati_bolgesini_vuran_rus_balistik_fuzeleri_belli_oldu_1615173027_8462.jpg
Linkissä myös video yhdestä boosteristsa.
https://www.google.com/amp/s/m.habe...lkani-bolgesini-vuran-rus-fuzeleri-belli-oldu

Rypäle kärki.

SpB-Museum-artillery-100.jpg
 
Voisiko suomi lähettää BMP-2 (yli 50kpl tai kaikki) ja ostaa käytetyt CV9040 Ruotsista tilalle. Ja ruotsi ostaa uudet.
PVn Krazt autot Ukrainalle ja UKn poistoista MAN autot tilalle.
Suomi on tainnut tehdä omiin BMP-vaunuihinsa aika mittavat modernisoinnit viimeisten vuosien aikana. Onko vaunu silloin parempi vai huonompi kuin CV? Parolassa viime vuosina olleet osannevat arvioida? Mutta kuulunee kalustoon, jota Suomi ei anna pois ja hyvä niin!
 
Viimeksi muokattu:
Kosmonautitkin ovat nähneet Iso-Arskan videon :ROFLMAO:


Nämä ovat pieniä puroja mutta niitä on jo niin paljon ja hyvinkin yllättävissä paikoissa että niistä voi vielä muodostua jokia ja loppupeleisssä jopa valtameri.

Avainkysymys on se kykenevätkö silovikit pitämään muut aisoissa sensuurilla ja kovalla kurilla. Jos kykenevät niin meillä on naapurimaa joka muistuttaa epäilyttävästi P-Koreaa. Muussa tapauksessa mitä tahansa voi tapahtua milloin tahansa.

Armeijallakin on oma roolinsa myös sisäpolitiikassa eikä siellä kaikki lähteneet soitellen sotaan. Jos ja kun Ukrainalta tulee turpaan ihan kunnolla niin kyllä se pistää kenraalitkin pohtimaan syntyjä syviä.

Upseeriliitto pohti syntyjä syviä jo hetki ennen sotaa ja nämähän eivät todellakaan ole mitään rauhankyyhkyjä ja länsimaiden ystäviä.

Upseeriliitto ja sen johtaja Ivašov ovat toistuvasti painottaneet, että Venäjään ja venäläiseen elämänmenoon kohdistuu uhkia. Kirjeen mukaan Venäjän ongelmat ovat ensi sijassa sisäisiä.

”Mielipiteemme mukaan valtionjohto huomattuaan, ettei pysty johtamaan valtiota ulos systeemin kriisistä, ja havaittuaan, että tämä voi johtaa kansannousuun, on oligarkkien, korruptoituneiden virkamiesten ja houkutellun median ja turvallisuusviranomaisten tuella päättänyt aktivoida poliittisen linjan, jolla lopullisesti tuhotaan Venäjä valtiona sekä alkuperäisen venäläinen väestö”, kirjeessä sanotaan.

Ylipäätään Venäjän ulkopolitiikka on liiton mukaan epäonnistunut. Sota Ukrainaa vastaan johtaisi kirjeen mukaan raskaisiin sanktioihin ja pudottaisi Venäjän arvoa kansainvälisessä yhteisössä. Siitä tulisi valtio, joka uhkaa kansainvälistä turvallisuutta, ja se jäisi yksin.

 
Totta, mutta ei niiden kanssa silloinkaan mitään koukkauksia tehty. Sitä paitsi sodan tempo on kasvanut. Enää ei sillä liikkeellä pärjätä.
Pitää olla nopeampi.
Kukaan ei varmaan ole ajatellut että pibodi itkosta tehtäisiin joku yleisase, puhumattakaan mistään koukkaavista joukoista.
Itse ajattelin vain ja ainoastaan tarvetta puhkoa kevyesti panssaroidut ajoneuvot hyökkäävän kärjen takana ns. 2-portaan joukoilla, huolto, epäsuora, it, viesti. Maastossa (peltoaukeat) jossa ei päästä tarpeeksi iholle metsän suojissa. 12.7 RSTKIV 2000 varmaan oleellisesti kepeämpi kuljetella mukana, mutta tuskin riittää ns. 2-portaalle jakoon:unsure:
 
Internettiä rajoitetaan voimakkaasti Venäjällä. Monet somet kuten twitter ovat bannissa siellä. Onneksi kohdeyleisö on ilmeisesti kuitenkin sillä tavalla diginatiivia, että heillä on kännykät ja internet-yhteydet. Mutta miten heidät tavoittaa?
VPN ovat suosittuja venäjällä joten ei nämä bannit tietoa poista se vaan hidastaa tiedon kiertoa yhteiskunnassa.
 

Jussi Halla-aho

1ma8 tSp0hgran5orml0d07 ·

Presidentti Putin piti hiljattain sotaisan hengennostatustilaisuuden Luzhnikin stadionilla Moskovassa. Yksi keskeisistä iskulauseista oli "Мир без нацизма", vapaasti suomennettuna "Maailma ilman natseja".
Iskulause tuntui kovin tutulta. Sitä näkee Suomessakin yhtenään erilaisissa kulkueissa ja poliitikkojen puheenvuoroissa. "Helsinki ilman natseja", "Turku ilman natseja", "Suomi ilman natseja".
"Natsit" ja "fasistit" ovat olleet tärkeä sisäpoliittinen perustelu hyökkäykselle Ukrainaan. Venäjän näkökulmasta Ukrainassa on merkittävä natsi- ja fasistiongelma. Sodan tavoitteena on Ukrainan "denatsifikaatio". Meidän näkökulmastamme tällaiset väitteet ovat absurdeja, mutta niillä on Venäjällä oma historiallinen taustansa.
Neuvostoliiton aikana "nationalismi" oli suurin neuvostojärjestelmään kohdistuva uhka. Nationalismilla tarkoitettiin muuta kuin venäläistä kansallistunnetta, ja nationalisteja olivat kaikki, jotka vastustivat venäläistämistä eli kansalliskielten (kuten ukrainan) puristamista ulos vaikkapa kouluopetuksesta. Venäläistä nationalismia kannustettiin, koska Neuvostoliitto oli todellisuudessa vain yksi vaihe Venäjän tuhatvuotisessa imperiumissa.
Ukrainalaiseen "nationalismiin" suhtauduttiin Kremlissä erityisellä raivolla, koska Ukraina nähdään Venäjällä nimenomaan venäläisen kulttuurin ja valtiollisen jatkumon synnyinsijana. Kaikki Ukrainan itsenäisyyttä historian saatossa ajaneet olivat "nationalisteja", "fasisteja" ja "natseja". Aivan keskeinen mörkö oli Stepan Bandera (1909-1959), OUN:n (Організація Українських Націоналістів, Ukrainan nationalistien järjestö) johtaja ja teoreetikko.
Sekä neuvostoaikana että sen jälkeen "bandera" on ollut venäläisille ja venäläismielisille haukkumasana, jolla viitataan joko kansallismielisiin (eli Ukrainan valtiollista ja kulttuurista itsenäisyyttä kannattaviin) ukrainalaisiin tai väljemmin kaikkiin länsiukrainalaisiin. Sanaa käytetään toisinaan myös humoristisesti tai puolihumoristisesti.
Ukrainan koko poliittinen kenttä on tällä hetkellä varsin kansallismielinen. Sekä henkinen että valtiollinen yhteys Venäjään on ollut poikki viimeistään vuoden 2014 tapahtumista alkaen. Kremlin näkökulmasta Ukrainassa ovat vallassa banderat eli natsit. Ukrainan denatsifikaatio tarkoittaa asioiden palauttamista normaalille ja luonnolliselle tolalle eli sellaisen hallinnon pystyttämistä, joka ymmärtää, että Ukrainan tulee olla valtiollisesti, kulttuurisesti ja kielellisesti joko osa Venäjää tai ainakin sille alisteinen.
Venäjän toiminta ja retoriikka on täysin ymmärrettävää, kun sitä katselee venäläisestä (tai neuvostovenäläisestä) näkökulmasta. Sitä en kylläkään osaa sanoa, kuvitteliko Putin vakavissaan, että Venäjän yhteyteen palaaminen nauttisi jonkinlaista kannatusta ukrainalaisten keskuudessa. Sotatoimien heikko sujuminen antaa aiheen olettaa, että saattoi hyvinkin kuvitella.
Tällä kaikella on relevanssia myös Suomen kannalta, koska - halusimme tai emme - Venäjällä on historiasta, maantieteestä ja geostrategiasta kumpuavia intressejä Suomeen liittyen. Venäjällä on halu pitää Suomi omassa etupiirissään tai vähintään ulkona jonkun muun (todellisesta tai kuvitellusta) etupiiristä. Venäjä näkee maailman valtablokkien välisenä nollasummapelinä, joka ei tunnusta puolueettomuutta ja neutraaliutta eikä varsinkaan pienten maiden itsemääräämisoikeutta.
Talvisota perustui samanlaiseen ja samoista syistä johtuvaan virhearvioon kuin hyökkäys Ukrainaan. Tiedustelu kertoi Stalinille, että kansa on Suomessa kahtiajakautunutta ja kypsä porvarivallan syrjäyttämiseen. Suomalaiset kommunistit syöttivät isännilleen tällaisia tarinoita, minkä lisäksi kaikki tietysti pelkäsivät oman päänsä puolesta ja kertoivat Stalinille sitä, mitä tämä halusi kuulla.
Suomessa tuotetaan tänä päivänä varsin paljon julkisrahoitteista akateemista tutkimusta maamme yhteistyöstä Natsi-Saksan kanssa sekä tietysti suomalaisten sotarikoksista, keskitysleireistä ja muusta sellaisesta. Samoin äärioikeistotutkimus elää kulta-aikaansa. Henkilö, joka viime vuonna melkein päätyi Helsingin pormestariksi, oli sitä mieltä, että natsit marssivat kaduilla. Lukemattomat kolumnistit ja poliitikot ovat sitä mieltä, että natsit ja fasistit väijyvät jokaisen kiven alla ja jokaisen puun takana.
Yksittäisten hörhöjen hakaristilippukulkue Hakaniemessä paisuu järjestelmätason kriisiksi hieman samalla tavalla kuin yksittäinen, äärioikeistohenkinen Azovin pataljoona nähdään merkkinä Ukrainan poliittisen järjestelmän natsihenkisyydestä.
Media ja monet poliitikot ovat sitä mieltä, että toiseksi suurin eduskuntapuolue on vähintään melkein fasistipuolue.
Jos suomalaista akateemista, poliittista ja mediakeskustelua seuraa ulkopuolelta, ei ole kovinkaan vaikea muodostaa sellaista mielikuvaa, että natsismi ja fasismi ovat merkittäviä poliittisia kysymyksiä Suomessa. Jos ulkopuolinen taho päättää ryhtyä edistämään omia geostrategisia intressejään Suomessa, sen ei ole kovinkaan vaikeaa kirjoittaa kotiyleisöään varten tarinaa maasta, joka kaipaa kipeästi denatsifikaatiota. Tarinaa varten ei tarvitse sepittää aineistoa. Materiaali tuotetaan täällä aivan itse.
On mielenkiintoista nähdä, miten natsi- ja fasistihurmoksessaan elävät toimittajat, poliitikot ja tutkijat reagoivat sinä päivänä, kun itänaapurin teoreetikot kääntävät katseensa tänne ja aloittavat julkisen keskustelun Suomen natsi- ja fasistiongelmasta.
Sanovatko he: "Hei, Volodja! Kai nyt ymmärrät, että nämä jutut oli tarkoitettu vain sisäpoliittisia tarkoituksiamme palvelevaan kuranheittoon?!"
 
Kannattaisikohan nyt lukea ihan ensimmäinen viestini koskien tätä aihetta niin et vihjailisi perättömiä ?

Yhdysvalloissa asuessani törmäsin henkilöihin, jotka olivat enemmän ryssän/sosialismin vastaisia kuin minä, Suomessa en ole tälläisiin henkilöihin törmännyt...
Olen kyllä seurannut tätä keskusteluasi ja kyllä minun mielestä vähän näyttäisi siltä että vihjailuni saattaisi olla aiheellista.
 
Kannattaako jokaista erimielistä kirjoittajaa leimata heti mahorkansauhuttajaksi...

Niin, kaupunkisota aiheuttaa väistämättä sivuilitappioita, sillä ei taida historiasta löyty esimerkkiä, jossa kaupunki olisi kyetty evakuoimaan ennen taisteluja. Toisaalta on jo nyt ihan riittävästi esimerkkejä, ettei rybyt yritä välttää siviiliuhreja eli eivät edes yritä voittaa "sydämiä ja sieluja". Toisin oli esimerkiksi Israelin Libanonin 1982 operaation aikana, jolloin joukoille oli annettu käsky välttää siviiliuhreja jopa silloin, kun ohjeen noudattamisesta seurasi omia tappioita.

Absoluuttisten uhrimäärien luettelointi on houkuttelevaa, mutta voi johtaa harhaan. Ihan periaateharjoituksena kannattaa verrata suhteellisia tappioita (=tappiot/capita) esimerkiksi USA:n sisällissota vs. USA:n tappiot 2. ms:ssa.
 
Venäjä ei ikinä tule saamaan samaa kalustoa kun nykynen näiden pakotteiden ansiosta. Sen pitää alottaa kaikki tuotanto alusta, kun eivät edes rosteriterästä valmista itse, saati sitten raketit joihin ei saa siruja eikä polttoainetta ilman länttä
Venäläiset pystyvät itse 65nm siruihin, joita on käytetty mm. ohjuksissa. Nyt kun Taiwan on poissa pelistä, kaikki riippuu Kiinasta. Lännessä 65nm otettiin käyttöön 2004-2005, joten Venäjän laitteet ovat täyttä antiikkia.
 
Onko kenellääkään varmaa tietoa mitä oikein sotilaskäyttöön tarkoitetut pimeänäkölaitteet maksavat? Sen voi heti sanoa että eikai niitä alle 10 000 euron saa?

Sitä paitsi ne ovat hyvin tarkkaan luvanvaraisia. Niitä eivät tavalliset ihmiset saa paitsi pimeiltä markkinoilta ja silloin niihin ei saa huoltoa.

Pimeänäkölaitteet ovat eliittsotilaiden työkaluja.
Olisihan se hieno jos niitä olisi kaikilla eliittisotilailla. Ne tosissaan tekevät eron.

P.S.
Tämän vuodelta 2017 olevan artikkelin mukaan Amerikan erikoisjoukot käyttävät 25 000 dollaria maksavia pimeänäkölaitteita.
Suomessa tämä tavara on tarkasti luvanvaraista eikä siviilit saa sitä ilman hyvää syytä.
Pimeänäkölaitteet maksaa sen mitä niiden valmistaminen maksaa. Noita kun ei kauheasti myydä kelle tahansa, uusimman sukupolven laitteet on melkoisia sotasalaisuuksia. Käytännössä isommin armeijaa varustavilla pitää olla omassa maassa tuotantoa. Valonvahvistimissa on lisäksi se että se vahvistinputki vanhenee käytössä ja pitää uusia säännöllisin välein. Eikä ne lämpökameratkaan ole ikuisia, joten huolto pitää olla myös kunnossa.

Sitten itse Ukrainaan, tässä auttaa historia. Neuvostoliiton optiikka valmistettiin Ukrainassa. Samoin moni muukin tekninen väline, kuten melkoinen osa ohjusten ohjausjärjestelmistä, kaasu/suihkuturbiineista jne. Mitään näitä teollisuudenaloja Venäjä ei ole kyennyt luomaan uudestaan itselleen. Ehkä joku strategi jätti huomiotta että Ukrainassa pyöri täydellä höyryllä aikaisemmin koko Neukkulaa palvellut valonvahvistinputkiteollisuus. Noita ryssän tankinraatoja katsellessa on kertoiltu että ei niissä ole pimeänäkövarustusta. Eli jos ei ole saatu edes tankkeihin niin mikähän on tilanne nurmiporien varusteiden suhteen?

Yksi esimerkki näistä NL:än perintöä olevista toimijoista:
http://sphera.org.ua/
 
Tuli vastaan kommentti kuinka korruptio toimii Venäjän armeijassa ja yhteiskunnassa. Korruptio selittää osaltaan Venäjän armeijan toimintaa.
--
Voit mm. tehdä sopimuksia olemattomien (fake) yritysten kanssa, ostaa halpoja kopiotuotteita (ja pistää loput rahat omaan taskuun, esim. koiran ruoka-annokset venäläisillä joukoilla), maksaa rahaa sotilaille, joita ei ole olemassa, maksaa olemattomien kalustojen ylläpidosta, ylläpitää R&D toimintoja, jotka pyörivät ikuisesti ja eivät tuota mitään tai keksiä uusia armeijan sotilasarvoja tai erikoistumisia, jotka eivät tee mitään. Lista on loputon, vain taivas on rajana kuinka voit rikastua valtion rahoilla.

Ongelma ei koske vain Venäjän armeijaa, käytännössä koko Venäjän valtio toimii näin. Ei ole mitään seurantaa tai lakeja, jotka uhkaisivat Venäjän (eliittien) taloutta ja rakenteita. Venäjän parlamentti ei oikeasti pysty tekemään mitään korruptiolle, ei ole valtaa säätää lakeja sitä vastaan. Korruption (mätä) vaikuttaa ylhäältä alas asti, tavallisiin rivisotilaisiin ja viranomaisiin - jos maan johto laittaa rahat omiin taskuihin, niin millä oikeudella ne estävät ketään tekemästä samaa? Käytännössä kaikki ovat mukana korruptiossa.

Putin sääti heti virkansa alussa lain, jolla ketään entistä tai nykyistä presidenttiä tai tämän perhettä ei voida syyttää rikoksesta Venäjällä. Käytännössä kyse oli Yeltsinin pyynnöstä ja Putinin itsensä suojelemisesta. Neuvostoliiton kaatuessa Putin toimi Pietarin hallinnossa ja siirsi asukkaiden ruokahuoltoon tarkoitettua ulkomaista rahaa itselleen.
 
Back
Top