Ukrainan konflikti/sota

Nimenomaan Mariupolissa tuo kem. aseiden käyttö on helppo uskoa. Siellä taistelevat ryssät ovat työntäneet kättään sirkkeliin pituussuunnassa toivoen että se kone alkaa jossain kohtaa pykiä. Mutta ensin sattuu omaan käteen. Nyt ovat kaiketi siinä vaiheessa että sattuu sen verran paljon, että tekee mieli kokeilla mitä tahansa temppua. Kun alaiset alkavat sanoa ylemmilleen, että ei onnistu, ellei saada kunnon apua, eikä ole mitä antaa, niin ketjussa se avunpyyntö menee ylöspäin kunnes löytyy jotain. On minusta uskottavaa, että löytyi jotain kemiallista mämmiä. Mahdoton arvioida, käyttävätkö ne sitä vaikuttaakseen enemmän vastustajaansa vai näyttääksensä arvatenkin aika loppuun ajetuille omille miehilleen, että "kaikki keinot ovat käytössä".

Syyriasta saattaa olla ryssällä kokemuskin, että jotkut aineet "toimivat hyvin".

Ei käy nykynuoria kateeksi. Monet setämiessukupolven ukkelit ovat oppineet kuittaamaan suojelukoulutuksen vähän sellaisena läppänä. "Taikaviitalle" ei varmaan moni Mariupolissa naureskele.
Helppo kompata tätä. Kemiallisten aseiden käyttö tuntuu olevan osa örkkien keinovalikoimaa ja kun haluttua lopputulosta ja vastarintaa ei muuten saada murrettua, päädytään käyttämään myrkkyjä. Arvatenkin tämä tuskin on hirveän kohdennettua vaan eiköhän tästäkin jälleen siviilit kärsi eniten.

Oli btw oma taikaviitan käyttäminen sellaista sekoilua joka kerta suojeluhälytyksien osalta että olisi melkoista tuuripeliä suojautumisen osalta, tilanteen sattuessa.
 
Merkelin entinen neuvonantaja tilittää. Saksan Venäjä-politiikka meni päin persettä.

Hyvä juttu oli. Muutamia nostoja mistä täälläkin ollut puhetta (omia höpinöitä boldattuna):

”Tänä päivänä meillä ei saa olla harhakuvitelmia siitä, kuinka moni tukee Putinin politiikkaa. Minusta Venäjällä tarvitaan myös jonkinlainen valaistuminen, niin kuin meillä Saksassa oli tavallaan ’denatsifikaatio’ , taidamme tarvita Venäjälle ’deputinisaation’.”

”Puolitoista kuukautta sitten Saksan hallitus ei ollut valmis lähettämään mitään aseita. Me olemme nyt näyttäneet vihreää valoa sille, että Ukrainaan voi lähettää panssarivaunuja. Joten asteittaista muutosta on.” Muutosta on, mutta vähän voisi vielä pistää vauhtia =)

”Kun näkee ukrainalaisten kärsimykset ja sen, miten Venäjän joukot hyökkäävät ja tappavat viattomia ihmisiä, meillä on mielestäni velvollisuus tehdä niin paljon kuin mahdollista ilman Naton osallistumista organisaationa.”

”Aikanaan emme enää tuo maahan venäläistä kaasua, mutta tälläkin hetkellä voimme olla tiukempia.” Tähänkin voisi vähän laittaa vauhtia, kuten suoraan Ukraina tukeen.

”Me epäonnistuimme hirvittävällä tavalla, mutta minusta ei ollut virhe yrittää sitoutua Venäjään poliittisesti, taloudellisesti ja kansalaisyhteiskunnan tasolla.” Tähän omana kommenttina, että ei ollut virhe yrittää tuota vaan virhe oli siinä ettei ollut Plan B:tä, jos (ja kun) tuo energia- ja muu sitoutuminen kusee. Vaikka riski saattoi olla pieni olisi se toteutuessaan kuitenkin niin merkittävä, että olisi pitänyt paremmin varautua. Sinällään yllättävää pragmaattiselta Saksalta.

”Minun arvioni on se, mitä Naton pääsihteeri [Jens Stoltenberg] on sanonut. Jos Suomi hakisi Naton jäsenyyttä, olen varma, että saisitte sen. En näe mitään vastustusta Naton sisällä, mutta tietysti Venäjä on jo sanonut, ettei elettä oteta ilolla vastaan. Tietenkään ette saa onnitteluita Moskovasta.”

”En halua antaa teille mitään suosituksia, mutta henkilökohtaisesti kannustaisin siihen. Suomi tuo niin paljon kokemusta pöytään ja teillä on yhteinen vaikkakin monimutkainen historia Venäjän kanssa. Teillä on yleinen asevelvollisuus ja ehkä yksi Euroopan parhaiten koulutetuista asevoimista. Teidän saaminen Natoon olisi meille valtava etu.” Kehuja on aina mukava kuulla.

”Putin on rikkonut YK:n peruskirjaa, Budapestin sopimusta turvatakuista ja Minskin sopimuksia. Enää ei voi olla Venäjään sellaista suhdetta, jossa luotetaan Putiniin. Ei voida palata takaisin suhteeseen, jossa istutaan ja juodaan samppanjaa. Meidän ei pitäisi enää antaa Putinille kansainvälistä näyttämöä.”
 

Varsinkin tuo toka video oli tosi hyvä. Kiitokset ctg:lle!!!

Mutta haastattelija... olipa normaaliakin ääliömpi. Onko näille ihan oma kurssi jossain?


"Mutta korjataanko nämä nyt (sähköt, kaasu, vesi...)?"
Nuorempi mies (kyläläinen/miinanraivaaj)a vastaa, että no ei, kun ihmiset ovat Hostomelissa, Butchassa, Irpinissä...

Myöhemmin vanhempi mies kertoo kaikista vaikeuksista, kun infra on tuhannen päreinä ja haastattelija toteaa, että pääongelma oli siis sähkönpuute?
Pappa katsoo ihan epäuskoisena, naurahtaa ja vastaa, että "ei se ollut sähkö! Tärkeintä oli päästä eroon valloittajista. Muuta ongelmaa ei ollut."

Älynväläys jatkuu: "Olitko onnellinen, kun ryssät ajettiin pois?"
Vastaus naurahtelun jälkeen: "Miten tämän sanoisin... meistä tuntui, että pommituksia ei enää ollut seuraavana päivänä eikä sitä seuraavana.
Pommituksia ei ollut kolmeen päivään ja jopa komentaja sanoi, että isoisä, nyt sinä voit nukkua kodissasi.
"
(Pappa oli nukkunut vajassaan, kun kaikki ikkunatkin talossa rikki.)

"Haluatko sanoa jotain Ukrainan sotilaista?" ja siinä kohtaa pappa purskahtaa itkuun.
"Minä minä pystyn sanomaan? Pysykööt turvassa! Me rakastamme heitä. Rakastamme ja kunnioitamme heitä.
Heidän tehtävänsä on... Täällä minä teen omat työni ettei heidän tarvitse hoitaa muuta kuin omansa.
Toivon heille hyvää terveyttä, menestystä, rohkeutta.
"

"Uskotko voittoomme?"
"En olisi täällä ellen uskoisi."


Слава Україні - Героям слава! 🌻

 
Merkelin entinen neuvonantaja tilittää. Saksan Venäjä-politiikka meni päin persettä.

Kuten artikkelissa haastateltu kertoo, hänen mielestään vahva taloudellinen integraatio Venäjän ja Saksan välillä on ollut järkevää politiikkaa. Faija-vainaa tuppasi lausumaan, että itselleen sika vahingon tekee kun ruuhensa kaataa. Ruuhi tarkoitti ruokakuppia. Venäjä on täynnä länsimaista teknologiaa ja koko yhteiskunta pyörii sen avulla. Läntinen maailma pystyy irtautumaan loppujen lopuksi pienellä tuskalla venäläisestä energiasta. Venäjä taas, vaikka miten laittaisi projektin johtoon Kiovan operaatiossa kunnostautuneen kokeneen komentajan, ei vaan pysty luopumaan läntisestä teknologiasta. Venäjä uppoaa erittäin syvään slaavikyykkyyn pakotteiden seurauksena. Se vie jonkun aikaa, mutta lopputulos on Puten kannalta selviö.
 
Voi pojat voi pojat.. toivottavasti saa aamulla herätä johonkin muuhun kuin valon välähdyksiin jos Iivana oikeasti on niin tyhmästi mennyt tekemään. Ne tietää missä menee raja siihen että setä Samuli tulee ja tekee pipiä. Eikai ne niiiiin tyhmiä ole, eihän?
No se nyt ainakin on varmaa ettei USA ala ydinaseita käyttämään tässä kohtaa (sitä ilmeisesti tarkoitat välähdyksillä) ja silloin ei ole Venäjälläkään tarvetta yrittää väläytellä. Eiköhän ne seuraavat peliliikkeet olisi esim. kohtuu rajoittamaton aseapu Ukrainalle.
 
”Me epäonnistuimme hirvittävällä tavalla, mutta minusta ei ollut virhe yrittää sitoutua Venäjään poliittisesti, taloudellisesti ja kansalaisyhteiskunnan tasolla.” Tähän omana kommenttina, että ei ollut virhe yrittää tuota vaan virhe oli siinä ettei ollut Plan B:tä, jos (ja kun) tuo energia- ja muu sitoutuminen kusee. Vaikka riski saattoi olla pieni olisi se toteutuessaan kuitenkin niin merkittävä, että olisi pitänyt paremmin varautua. Sinällään yllättävää pragmaattiselta Saksalta.
Venäjä on jonkinlainen sokea piste Saksalle historiasta johtuen. Operaatio Barbarossan haamu kummittelee siellä kulisseissa edelleen. Venäjä on pyrkinyt käyttämään tätä myös hyväkseen sitomalla Saksaa taloudellisesti itseensä. Lisäksi duginismissakin tunnustetaan Saksalle asema Länsi-Euroopan johtavana valtiona Itä-Euroopan kuuluessa ikään kuin luonnollisesti Venäjälle.

Venäjä taisi kuitenkin jossain määrin yliarvioida länteen pumppaamansa rahan avulla ostettavissa olevan vaikutusvallan. EU-maat ovat toistaiseksi olleet hämmästyttävän yksimielisiä vastustaessaan Venäjän toimia Ukrainassa. Hajaannusta ryssä joka tapauksessa on yrittänyt Eurooppaan luoda, jotta uuden Venäjän imperiumin rakennustyöt sujuisivat vaivatta. Tämä on tapahtunut jakamalla rahaa ryssämielisille tai muuten vain ahneille poliitikoille.

Siitä ei silti pääse mihinkään, että lännessä on oltu käsittämättömän herkkäuskoisia Venäjän suhteen. Eihän Putinin kaudella maassa ole tapahtunut oikeasti minkäänlaista demokratisoitumiskehitystä. Suunta on koko ajan ollut kohti totalitarismia, vaikka prosessi ei olekaan ollut täysin suoraviivainen. Tarvittiin täysimittainen sota ennen kuin silmät avautuivat.

Voissa paistajat ovat olleet koko ajan oikeassa.
 
Sissejä asialla on mun johtopäätös.
 
Tilannepäivitys 12.4
(näitä ei ole tarvinnut viikkoon postailla koska rintamatilanne pysynyt suhteellisen vakiona)



Pääkohdat:
-venäjän sodan aloituvahvuudesta noin 30% ( 37-38 taisteluosastoa) on toimintakyvyttömiä kalusto ja miehistötappioiden vuoksi, n. 90 BTG:tä on rintamalla

-venäläiset ovat mahdollisesti käyttäneet kemiallisia aseita Mariupolissa, mutta asiaa ei ole virallisesti vahvistettu, mutta sitä tutkitaan.
-Brittit ilmoittivat aamulla että kaikki vaihtoehdot vastatoimista ovat pöydällä, jos venäjä on käyttänyt tai tulee käyttämään kemiallisia aseita Ukrainassa riippumatta iskun kohteesta. Britit avustavat Ukrainaa väitteiden todentamisessa.
-USA:n ulkoministeriö kertoi saaneensa uskottavia tietoja mahdollisesta kemiallisten aseiden käytöstä Mariupolissa ja varoittaneensa Ukrainalaisia ennakkoon. Toistaiseksi heillä ei ole vahvistettua tietoa mahdollisesta käytöstä.

-Mariupolin pormestari Boychenko sanoi AP:n haastattelussa että kaupungissa on kuollut ainakin 10.000 siviiliä ja määrä voi ylittää jopa 20.000 kuollutta.
-Zelenskyi kertoi venäjän Kiovan ympäristöstä valkovenäjälle vetäytyneiden joukkojen jättäneen alueelle jopa 100.000 miinaa, ansaa ja räjähdettä

- venäjän joukkojen komentajan vaihtuminen kenraali Dvornikoviksi ei tule merkittävästi muuttamaan venäjän toimintaa rintamalla. Joukkojen siirrot ja painopistealueen siirtyminen itään alkoivat jo 9 vuorokautta ennen komentajan vaihtumista
-venäläisten yritys edetä Severodonetskin, Popasnan, ja Rubizhnen kaupunkeihin Itä-ukrainassa lyötiin
-venäläisten keskittyminen itään jatkuu ja toistaiseksi hyökkäykset ovat olleet pieniä, isompaa offensiivia edeltäviä tunnusteluja


Odotettavissa lähipäivinä:
-venäjän hyökkäys kaakossa Izyumista kohti Slovyanskia
-venäjä pyrkii jakamaan Mariupolin puolustajat taskuihin ja kohdistaa niihin merkittävää epäsuoraa vaikutusta, mahdollisesti myös kemiallisia aseita
-venäjä tulee yrittämään uudelleen Severodonetskin, Popasnan, ja Rubizhnen kaupunkeihin Itä-ukrainassa


venäjän operaatiot:
-suojata Khersonia Ukrainan vastahyökkäykseltä
-eteneminen Krimiltä kohti Zaporizhzhia ja Dniproa
-Mariupolin valtaaminen
-hyökkäysvalmisteulut donetskilta länteneen
-Izyum-Slovyansk alueen saartaminen ja Ukrainalaisten puolustajien motittaminen
-Kharkivin saaminen haltuun
-joukkojen uudelleenorganisointi, täydentaminen ja huolto sekä alhaisen taistelumoraalin muuttaminen






Yhteenveto ja geopaikannettuja taisteluvideoita:



Yleiskuva itärintamasta 4k tarkkuudella:
FQCEKz7XsAMM4ZC





FQCCLONXwAYT2BM




venäläisillä 6x BTG Mariupolissa
Ukrainan joukot ovat 80-100 km päässä Mariupolista ja välissä on 5 BTG:tä ja kaksi tynkää motorisoitua divisionaa (150 motorisoitu ja 42 kaartin motorisoitu)
venäläisten on helppoa tukea aluetta krimiltä ja mantereen puolelta sekä lentokoneilla että laivastolla. Huollon häirintä on vähäistä verrattuna pohjoisen tilanteeseen

FQCCAc_XMAI9ee_


lähteet:

 
Viimeksi muokattu:
Venäläiset (ja varmaan myös moni muu) luulivat ennen tätä sotaa, että Putinilla on maailman toiseksi paras armeija. Taitaa vaan olla niin, ettei se ole edes toiseksi paras armeija Ukrainassa. Hitto, miten lämmittää mieltä tuo vanjan heikko suorituskyky!
 
Vähän offtopic, mutta asun itse Ruotsissa ja täällä seurataan todella tarkasti Suomen Nato-kehitystä. Useimpien ruotsalaisten tuttava-, kaveri- ja työkavereiden kanta on se, että Ruotsin pitää odottaa mitä Suomi tekee. Tässä on se ieda, että ruotsalaiset luottavat siihen, että Suomi tuntee paremmin ryssän ja osaa tehdä sen pohjalta hyvän päätöksen. Toisaalta Ruotsi ei halua tehdä päätöstä ensin, sillä silloin Suomi saattaisi ajautua tilanteeseen, jossa se olisi ainut ei-nato-maa jossakin harmaalla vyöhykkeellä.
”Toisaalta Ruotsi ei halua tehdä päätöstä ensin, sillä silloin Suomi saattaisi ajautua tilanteeseen, jossa se olisi ainut ei-nato-maa jossakin harmaalla vyöhykkeellä.”
Tämä on jotenkin niin itseriittoisanruotsalaisesti ajateltu. Asiaa ei ole pohdittu, analysoitu, Natoa brieffattu, varmuusvarastoja tai valmiutta mietitty saati poliittisesti tunnusteltu ja se puetaan sitten siihen muotoon, että maailmanparantajat ajattelevat vain Suomen parasta.
 
Back
Top