Kolmansien maiden sota-alusten purjehtiminen Asovanmerelle ei taida täyttää
viattoman kauttakulun määritelmää kovin helposti.. Tuo kiinalainen alue sen sijaan taitaa olla lähinnä aavaa merta, missä sitten käydään vääntöä taloudellisista oikeuksista ja sotilaallisesta vaikutusvallasta. Ei taida 12 meripeninkulman aluemerimääritelmä täyttyä ko. meren laidoilla, ellemn väärin muista.
Venäjän de facto merisaarto Mustanmeren pohjoisosissa taasen on sotatoimi, johon sillä on merioikeuden mukaan oikeus (ja itse toimi on sotatoimi, oli se julistettu taikka ei). Muut valtiot voivat sitten päättää, haluavatko ne osallistua Venäjän sotatoimeen vastapuolena. Kuka tahansa valtio voi mennä sinne sotimaan ja purkamaan saartoa, jos tahtoo (ja jos pääsee Turkin kanssa sotimatta Bosporista läpi).
Olet oikeassa, merisaartoon on oikeus millä tahansa valtiolla, jos se niin päättää. Onko Venäjä julistanut Ukrainan merisaartoon? Israel teki niin Gazalle vuonna 2009.
Edelleen, de facto siellä on merisaarto koska sotalaivat partioi merellä ja estävät muuta laivaliikennettä, mutta näissä kansainväliseen oikeuteen tai sopimuksiin liittyvissä jutuissa on pelaamisen varaa. En sano että näin kannattaa toimia, vaan sanon että voi toimia, jos tohtii.
Tarjosin myös omassa viestissä temppua, jolla sotalaiva voi kulkea Bosporinsalmen läpi vaikka se on suljettu: laiva vaihtaa lippua Romaniaan ja määrittelee sen rannikolta kotisataman. Kotisatamaan palaaminen on hyväksytty syy kulkea Bosporinsalmen läpi vaikka se olisi suljettu. Se olisi konnamainen temppu, josta tulisi meteliä, mutta jos mennään sopimusten kirjaimen mukaan niin olisi ok (näin minulle kerrottiin, en nyt ala puoliltaöin etsimään, pitäisi olla muutenkin jo nukkumassa).
Jos siis joku päättäisi toimia noin ja purjehtisi sotalaivoilla Mustallemerelle ja jos Venäjä kokisi että heidän julistamatonta merisaartoa ollaan uhkaamassa, niin heillä on mahdollisuus ampua näitä laivoja. Mistä tullaan siihen kysymykseen, ampuisivatko? Mahdoton sanoa, ei voi tietää ennen kuin kokeilee. Tohtiiko kokeilla? Epäilen, tosin siinä heitettäisiin pallo vastapuolen päähän, heidän käsissä olisi mitä tapahtuu seuraavaksi. Kova kovaa vastaan niin sanotusti.
Samahan se oli silloin Kuuban ohjuskriisin aikana, siinä oli myös merisaarto. Kuuba ei hyökännyt sitä vastaan ja Neuvostoliiton saattue kääntyi takaisin. Tiedäpä näistä, olisi voinut käydä toisinkin.
Kansainvälisesti on tosin vanhanaikaista tehdä mitään julistuksia, ei julisteta sotaa, ei merisaartoa, ei mitään. Mennään ja tehdään vaan, antaa muiden sitten arvailla mitä vastatoimia voivat tehdä.
MUOKKAUS: vielä pieni lisäys, historia on täynnä kaikenlaisia esimerkkejä missä vahvempi maa päättää toimia jonkin sopimuksen vastaisesti, koska oma etu saa että niin kannattaa toimia. Sopimukset ovat niin vahvoja kuin ne maat jotka päättävät niiden tukemisesta. Jos vahvempi maa päättää rikkoa jotain sopimusta, heikommat todennäköisesti nurisevat vastaan mutteivat tee mitään (koska eivät voi tai vaikka voisivatkin, niin eivät halua vahvemman vihaa niskaansa). Perinteisesti "might makes right" on asettanut ne rajat miten toimitaan.