Ukrainan konflikti/sota

FSe7fFeUYAAbb7m



Näitä T90:siä on nyt alkanut menemään.:unsure:
 
Kun tuon kansan voima on piillyt pelkästään sen massassa, mitä nopeammin se massa saadaan pienenemään, sitä parempi. Ja onneksi jo ilman tätä Ukrainan verilöylyä, idän örkkikansan on ennustettu kutistuvan 110 miljoonaan nykyisestä reipppasta 145 miljoonasta.
Itse asiassa korona-aikana väestö tippui pari-kolme miljoonaa, koska koronaan kuoli reippaasti yli miljoona sekä muutenkin demografia jyrää. Sodan seurauksena on nelisen miljoonaa nostanut kytkintä. Osa on palannut, mutta varsinkin nuorempi IT-väki on mennyt parempien pitopöytien ääreen. Hyvin etenee Puten erityisoperaatio.
 
Eikö laitteet olekaan sillä tasolla kuin on annettu ymmärtää vai eikö niitä käytetä tuolla jostain syystä ?
Kyllä niillä jonkinlainen kyky taitaa olla olemassa mutta kun ”rintamalinja” on n. tuhat kilometriä ja joukot muutenkin levällään, niin kovin moneen paikkaan ei välineitä riitä. Ja kun on lähdetty soitellen sotaan, niin ei tuohonkaan asiaan ole todennäköisesti varauduttu. Ja kai elso-toimintaan ja välineisiin varatut rahat on pöllitty jonkun toimesta.

Video näyttäisi olevan vuodelta 2016 ja siinä on vajaan viiden minuutin pätkä puristettu minuuttiin. Drone oli päällä ilmeisesti pari minuuttia ja neljässä minuutissa tuli palaute toiminnasta.


Asiaa miten vastapuolen DJI Aeroscopen käyttö otetaan huomioon dronen lennättäjän toimesta.


FSB:n tarkka-ampuja tiimi Donbassissa on ollut varautunut vastapuolen droneihin. Tämä jo ennen isoa hyökkäystä.

3B482F3A-AED6-4630-B05A-C1C517C6806C.jpeg


 
Kiinteäsiipisellä dronella on huomattavasti kustannustehokkaampaa kuljettaa lastia kuin nelikoptereilla (tms. kopteridroneilla).

Sitä en osaa sanoa, että voisiko tällaisia halpoja kiinteäsiipisiä lennokkeja soveltaa sotakäytössä millä tavalla järkevästi. Ehkä kyseeseen voisi tulla itsemurha-drone -tyyppinen ratkaisu á la SwSwitchblade.
Lentokoneen mallinen drone on tosiaan hyötysuhteen osalta ylivertainen näihin multikoptereihin verrattuna. Kuorma ja kantama saadaan helpommin suureksi. Mutta tyhmien pommien pudotus on todella vaikeaa järkevällä tarkkuudella koneen nopeuden takia. Multikopterilla voit leijua suoraan kohteen päälle ja pudottaa pommin vaakasuoraan. Tietysti jos tarkkuudella ei ole suurta väliä ja tarkoitus kylvää pelkoa vaikka kaupungissa ala ISIS niin silloin tarkkuudella ei niin väliä.

Ns. Itsemurhadronena mahdollisuudet ovat sitten lennokkimallilla paremmat. Lennokkimallin kokoa ja siten hyötykuormaa on halvempi skaalata isommaksi kuin droneissa. Koneen ohjaus kohteeseen törmäämällä on helppoa. Itsemurha droneja vaan pitäisi olla varastossa isot määrät järkevän vaikutuksen saamiseksi, sodan ollessa käynnissä varmaan järkevämpi panostaa multikoptereihin, joilla voi tehdä useita lentosuorituksia.
 
"– Olemme kertoneet, että Venäjän presidentti Vladimir Putin näytti maanantaina (2. toukokuuta) silminnäkijöiden mukaan masentuneelta ja jokseenkin varautuneelta. Se on ymmärrettävää. Putin sai eilen tietää, että hänen pitkäaikainen avopuolisonsa ja lapsiensa äiti Alina Kabajeva on jälleen raskaana näinä poikkeuksellisina aikoina, tiistaina julkaistussa päivityksessä kerrottiin." Iltalehti 9.5.2022

Tajusikohan Vova nyt, että ei ole ollut Alinan kanssa tekemisissä viime kesän jälkeen. :unsure:
 
"– Olemme kertoneet, että Venäjän presidentti Vladimir Putin näytti maanantaina (2. toukokuuta) silminnäkijöiden mukaan masentuneelta ja jokseenkin varautuneelta. Se on ymmärrettävää. Putin sai eilen tietää, että hänen pitkäaikainen avopuolisonsa ja lapsiensa äiti Alina Kabajeva on jälleen raskaana näinä poikkeuksellisina aikoina, tiistaina julkaistussa päivityksessä kerrottiin." Iltalehti 9.5.2022

Tajusikohan Vova nyt, että ei ole ollut Alinan kanssa tekemisissä viime kesän jälkeen. :unsure:
Tai ehkä Putinia eniten sapettaa se, että Alinan piti muka käyttää ehkäisyä eli Putinia petettiin sikäli...

Ja itsekkäästi se, että seksi huononee noin vuodeksi, vaikka Putin on vakavasti sairas eikä hänellä välttämättä ole paljon enää aikaa nusimiseen.. 😉
 
Hieman ihmetellyt ryssän heikkoa elso-osastoa. Tuommoinen drone siis lähettää ulos sitä kuvasingnaaliaan ja vastaanottaa ohjauskomentoja.
Luulisi että molemmat signaalit olisi havaittavissa ja suunnittavissa.
Eikö laitteet olekaan sillä tasolla kuin on annettu ymmärtää vai eikö niitä käytetä tuolla jostain syystä ?
Kaiketi nuo ryssien mitkälie peilauslaitteetkin olisivat peilattavissa Ukrainan toimesta ja voisivat täten lähettää sinne tuliset terveisensä.
 
No ei ole nuokaan kehittyneet mihinkään.
G5 ampui jo 80 luvulla 40-50 km ammuksista riippuen.
Tuo ampumamatkahan riippuu tykistä. Tuo antaa muutaman kilometrin lisää. 39 kaliiberimitan putkella päästään 30 km etäisyyteen. M777 on 155/39 kaliiberinen, kun taas 155k98 on 52 kaliiberimittainen ja pääsee vakiokranaatillakin 28 km ja peräpurkauskranaatilla jopa 40 km, kun pitkä putki mahdollistaa suuremman lähtönopeuden. Eli noin 30-35% lisää "rangea".
 
Tuohon elso häirintään vielä. Niin drojen radiolinkin kuin häirinnän kantaman tuplaaminen vaatii aina tehon nelinkertaistamisen. Eli jos 1W teholla kantama on 1km, 2km kantamaan vaaditaan 4W teho, olettaen muiden parametrien pysymisen samana. Häirintä pitäisi myös onnistua tekemään oikealla taajuudella, käytössä on yleisesti aika iso taajuuskaista: 433Mhz, 868Mhz, 900Mhz, 1.2Ghz, 1.3Ghz, 2.4Ghz, 5.6Ghz. Eli toimivan elso vehkeen pitäisi tuuttailla monella eri taajuusalueella hirveällä teholla tavaraa taivaalle joka suuntaan dronejen häiritsemiseksi. Lentokorkeuskin jo yksissään tuo 100m etäisyyden, vaikka lentäisi suoraan elsovehkeen yläpuolella. Suuntaavalla antennilla toki häirintä tehostuisi, mutta sitten pitäisi pystyä osumaan droneen suntaan tarkemmin, mikä voi olla vaikeaa tai lähes mahdotonta. Kuten täällä aiemmin meinittu, osa laitteista osaa hyödyntää taajushyppelyä ja eivät mene tukkoon ihan helposti jos käytetyllä taajuusalueella on jotain muutakin tavaraa.

Homma tietysti helpottuu jos keskitytään kaupallisien mallien (DJI) häirintään kun speksit on tiedossa. Näitä vastaan myös voidaan hyödyntää viranomaisia varten luotuja aukkoja. Mutta toki sama miten asia teknisesti on, jos Venäjä ei ole vaan kertakaikkiaan tajunnut vihollisdronejen merkitystä sodassa. Nyt on varmaan jo herätty, mutta toimivien ratkaisujen saanti merkittävissä määrin taistelukentälle ei tapahdu ihan nopeasti. Häirintälaitteita pitäisi olla tuhansia käytössä, nyt kuvissa on näkynyt muutamia harvoja ELSO-vehkeitä.

Osittain offtopikkia:

Niin dronetkin kun niiden torjunta on vielä tälläisessä tuotekehitysvaiheessa. Ukrainan sodan jälkeisten komemusten ansiosta voi tapahtua nopeaakin kehitystä dronejen torjunnassa. Tosin niin kehittyy myös dronetekniikka, seuraavaksi isoksi asiaksi uskoisin tekoälyn tulemisen dronejen ohjaukseen. Tällöin dronen häirintä menee huomattavasti vaikeammaksi, kun se voi suorittaa tehtävän loppuun autonomiseksi.

Droneparvi suunnistaa metsässä:
https://www.newscientist.com/articl...of-drones-navigate-a-forest-without-crashing/
FPV Racing drone lentää dronessa olevan tekoälyn avulla:
 
Joko uskot


Britannian pääministeri Johnson allekirjoitti presidentti Niinistön kanssa Suomen ja Britannian välisen turvallisuussopimuksen tiedotustilaisuuden alussa. Julkilausumassa esille tuotu puolustus- ja turvallisuusyhteistyön syventäminen tarkoittaa muun muassa turvatakuita Suomen Nato-jäsenyysprosessin ajaksi.
Kyllä uskon ja kirjoitin asiaa liipaten toiseen ketjuunkin asiasta. Ei voi kuin hattua nostaa! Ei tarvitse enää miettiä, että onko pohjola kallellaan Saksan vai Brittien suuntaan. Boriksen johdolla Britit saivat pohjolan ja Saksa jää vikisemään.
 
iltasanomat:
Vain osa uutisesta:

Vahvistamattomien mediatietojen mukaan Venäjän laivaston ohjusfregatti Admiral Makarov joutui Ukrainan ohjausiskun kohteeksi Mustallamerellä viime perjantaina.

– Se tieto, jonka minä olen nähnyt, on Ukrainan merivoimien antama. Sitä ammuttiin meritorjuntaohjuksella. Samalla, jolla upotettiin ohjusristeilijä Moskva, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri sanoo.
  • Artikkelin videolla pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri kommentoi Mustanmeren tilannetta ISTV:n studiossa
– Makarovin omasuojajärjestelmä pystyi torjumaan ohjuksen, mutta niin lähellä, että ohjuksen osia osui fregattiin vaurioittaen sitä ja aiheuttaen tulipalon.

Ohjusfregatti Admiral Makarov on Venäjän Mustanmeren laivaston moderni ylpeys, joka otettiin palveluskäyttöön 2017. Kuva: Pavel Rebrov/REUTERS
Aluksen pelastustöihin lähetettiin mediatietojen mukaan useita muita venäläisaluksia. Operaatiota seurattiin Flightradar24-sivuston mukaan Yhdysvaltain, Britannian ja Turkin ilmatiedustelulla. Kremlin tiedotus kiisti asian.
Admial Makarovin vaurioista ei vieläkään ole tarkempaa tietoa. Useasta lähteestä on kerrottu, että se on pystynyt vetäytymään turvallisimmille vesille Krimin Sevastopolissa sijaitsevan kotisatamansa läheisyyteen.
Sieltä alus hakee suojaa S-400 -ilmatorjuntaohjuksista ja laivaston Su-30 -hävittäjistä, jotka suojaavat satamaa.

Lähempänä Odessaa se joutuisi taas Ukrainan Neptun-meritorjuntaohjusten ja lennokkien riistaksi.
 
Joko uskot


Britannian pääministeri Johnson allekirjoitti presidentti Niinistön kanssa Suomen ja Britannian välisen turvallisuussopimuksen tiedotustilaisuuden alussa. Julkilausumassa esille tuotu puolustus- ja turvallisuusyhteistyön syventäminen tarkoittaa muun muassa turvatakuita Suomen Nato-jäsenyysprosessin ajaksi.
Yya sopimus Brittien kanssa😃
 
Back
Top