Ukrainan konflikti/sota

Olen kiinnittänyt samaan huomiota ja tullut samaan lopputulokseen. Terrorihyökkäykset tulevat nyt melko pitkin väliajoin, varmasti juuri siitä syystä, että niihin täytyy valmistautua keräämällä kaikki sovelias ohjusmateriaali kasaan ennen iskua entistä useammista ja kaukaisemmista varastoista. Jos murhahyökkäysten väli entisestään kasvaa, enteilee se varantojen ehtymistä. Joko ei ole enää paljon mitä ampua ja/tai on suurempi vaikeus löytää toimintakuntoisia ohjuksia. Ovatko varastokirjanpidossa olleista ohjuksistakaan läheskään kaikki olleet toimintakuntoisia - en usko.
Rauta käy vähiin - läski ei lopu ihan heti...

1669125144806.png
 
Kun Malinen tuli rahoituspakettia kritisoidessaan julkisuuteen, luulin kanssa että tolkun ukko. Mutta meni koronamölinöissään sellaiselle tasolle, että en usko hänellä olevan valkokaulusväestöön kohdistuvaa agendaa. Jos olisi, olisi ymmärtänyt että mitä korkeampi koulutustaso, sen fiksummin olisi koronakannanotot tehdä. Ja enemminkin myötäsukaan.

Pelkkä halpa trolli, en parempaa arvosanaa anna.
 
Eihän asenteet ja mielipiteet hetkessä muutu.

KGB aloitti 1986 suuren ohjelman nimeltä 'Kokonaissuunnitelma Suomeen kohdistuvasta ideologisesta työstä vuosille 1987-89'. Oleg Gordijevskin mukaan ei ole löydetty vastaavaa "aivopesusuunnitelmaa" joka olisi kohdistunut kokonaiseen maahan, saati länsimaahan.
... Suunnitelmassa ei jätetty yhtään kiveä kääntämättä. Smirnov
(NL:n suurlähettiläs) hämmästelikin että "kaikki tavoitteet saatiin maaliin". Gordijevski muistelee kokouksia, joissa todettiin KGB:llä olleen Suomen jokaisessa merkittävässä lehdessä ja YLEssä samaan aikaan ainakin yksi agentti, luotettava kontakti ja kehittelyn kohde. ... (Rusi, Kremlin kortti)

90-luvun alussa (93-) SVR sitten palasi neuvostokauden vahvuuteen, iskukuntoon.

Ok, aikaa on kulunut, mutta nuo 80/90-taitteessa olleet opiskelijat tai juuri työelämänsä aloittaneet olivat juuri saaneet rankasti vaikutusta. Heistä sitten tuli vanhempia työntekijöitä ja esihenkilöitä, kansanedustajia tai virkahenkilöitä, joista osa on vieläkin työelämässä tai politiikassa...

Sorry lievä OT, jatkot muu.

Ehkä OT, mutta kuvaa hyvin naapurin kyyniset tavoitteet Suomen suhteen
 
Pahoittelen kun menee hieman OT.. En osaa laittaa spoilerin alle.

Puolustamatta Orbania millään tavalla on todettava, että tuo "greater Hungary" on vähän eri juttu kuin "Suur-Suomi" tai joku Arjalainen valtakunta. Käsittääkseni siinä on kyse 1. maailmansodan jälkeisistä tapahtumista jossa muut maat pilkkoivat Itävalta-Unkarin pieniin palasiin ja välittämättä etnisyyksistä tai kuulematta esim. Unkaria ja Unkarilaisia jakoivat silloisen Unkarin maata muille. Jo jakamisen aikoihin oli ajatuksia jakajissa, että ei tämä nyt ehkä mene ihan niin kuin "Strömsössä", mutta Unkari oli häviäjä ja "sodan aloittaja", joten fuck it!
 
Ikänsä puolesta hän on kekkoslovakian kasvatti, ja vaikuttaa säilyttäneen tuon varovaisen ulkopoliittisen suhtautumisen.
Eikä hän ole ihan ainoa, ei se perusajatus yleensä ole se, että Venäjä olisi jotenkin hyvä tai oikeassa. Nyt kun ulkopoliittinen linja on muuttunut ja siitä on nähtävissä myös jonkinasteista innostusta, sekä Venäjän sotakoneen epäonnistumisten myötä myös suoranaista pilkantekoa, niin on pelkoa sen suhteen että entä jos tämä napsahtaakin omille sormille. Jos esim. NATO-jäsenyys ei toteudukaan, jos ei saadakaan apua tarvittaessa, tai jos Venäjä turvautuu ydinaseeseen jne jne. Juuri tuo viimeinen on ollut useassakin Vankkurin kommentaarissa esillä, että mitä me voimme jos Venäjä käyttää ydinasetta meitä vastaan.
 
Oma täysin henkilökohtainen arvioni: Malinen on Venäjän vaikuttaja-agentti, jonka viesti on suunnattu erityisesti koulutettuun väestönosaan. Turtiaisen ja Putkosen kohdeyleisö on enemmän siellä duunariosastolla.
Jaa-a. On se luojan lykky että en seuraa ketään tuon tyylistä puuvaa päätä mistään kanavalta. Ei ole kukaan kääntämässä omaa päätä mihinkään suuntaan (paitsi Baikal). Mutta hänkin niin harvoin täällä että vaikutus jää minimiin.
 
En tiedä kuinka vanha tämä juttu on, mutta minä näin sen vasta.
Minusta Unkari ei kuulu länteen, niin kauan kun Orban heiluu.
Alkaa olla kuvottavampi otus kuin mattokauppias. Prkle.
1669127294660.png

15:18

Ukraina haluaa Unkarilta anteeksipyynnön Orbanin jalkapallohuivin vuoksi​

Ukraina kutsuu Unkarin suurlähettilään puhutteluun Unkarin pääministerin Viktor Orbanin käyttämän jalkapallohuivin vuoksi, uutisoivat muun muassa brittilehti Guardian ja Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform.

Medioiden mukaan Orban käytti jalkapallo-otteluun osallistuessaan huivia, jossa oli kuva "Suur-Unkarin" kartasta. Kuvassa Unkarin karttaan on lisätty osia muista maista, muun muassa Ukrainasta.

Ukraina odottaa Unkarilta virallista anteeksipyyntöä, sanoi Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko Facebookissa julkaistussa lausunnossaan.

(STT)
 
Ilmapuolustus saturoituu paremmin kun lauotaan kerralla satoja. Ukraina ei ehdi täyttämään BUK ja S-300 lavettejaan kun ohjusta tulee koko ajan muutaman tunnin aikaikkunassa.

Totta, saturointiin pyritään tietysti. Toisaalta jos Venäjällä on ohjuksia jäljellä niin suuret määrät kuin mitä esim. S-300 numerot sanovat niin mikseivät ammu paljon tiuhempaan. Selvästi nämä eivät ole Ukrainan rintamalla, kantamalla ei ole mitään mitä ampua (siviili-infra) tai joku muu syy.

Ukrainalla on kovasti rohkeutta julkistaa tällaisia numeroita, väärästä arviosta saisi helposti näpeilleen. Julkaisivat edellisen arvionsa noin kuukausi sitten:


Tällöin puolalainen Jaroslaw Wolski kommentoi ketjua (LINKKI, ketjun käännös mm. tässä viestissä LINKKI) ja antoi omat arvionsa täsmäaseiden määrälle. Hän julkaisi tälle kuukauden vanhalle viestiketjulleen päivitetyn ketjun pari päivää sitten:


Tässä tämän tuoreen käännös:

Update of my estimate from October 15th. #UkraineUnderAttaсk #UkraineRussiaWar️ #ukrainecounteroffensive #wojna #UkraineWillResist

Realistically, Russia in February 2022 could have about 1,200 conventional Cruise missiles. If the Ukrainian data on firing by October 12, 485 Crusie rockets are real, which means that the Russians have already used up over 40% of their stock. They have about 700 pieces left. In the case of the Iskander system, only missiles with warheads "A" + current production could be left, which goes straight away

to the front. We currently have November 19 since then the following RUS missile attacks on Ukraine:

- 17.10 3x Crus
- 31.10. 50x Crus
- 15.100 90x Crus (tämä on suora käännös, tullut näppäilyvirhe päivälle? Edellisistä suurista ohjushyökkäyksistä on noin viikko aikaa joten pitäisi lukea 15.11.?)

Together, from October 17 to November 15, the Russians launched an additional 143 cruise missiles of the Kh-101 and Kh-555 families.

Knowing the faults of the Russian rockets (over 22%) it may mean that a bit more of them were launched: (about 175) but some of them fell on the route due to a failure and were not found, and some were attributed to anti-aircraft missiles.

Total: Out of about 1,200 cruise missiles with conventional warheads that Russia had, a minimum of about 660 have been launched so far. This means that the Russians are left with less than half of the estimated states. They still have about half a thousand cruise missiles.

The annual production of turbojet engines will not allow the production of more than 100 cruise missiles in 2022.

P.S. In the picture below (about the alleged "nuclear" missile in Ukraine)
P.S. please forward the thread

Katso liite: 70926

Kuvan tekstin käännös:

P.S. there are voices that a Kh-555 rocket fell on Ukraine, which had some elements of a carrier of nuclear weapons - this is not surprising because the Kh-555 is a reworked Kh-55 that had only a nuclear warhead. Perhaps a rocket was launched to Ukraine from a very "low-cost" reworked batch of Kh-55, where all the components that normally serve rockets with the "A" head were not removed. It could also have been a pure Kh-55, which had run out of service life and it was decided that it would be easiest not to install a nuclear warhead in it, but only an additional fuel tank / size and mass mock-up and launch such a "post-service" rocket along with others as a "decoy".

Wolski oli tyytyväinen omaan pari päivää vanhaan arvioon kun vertasi tähän Ukrainan puolustusministerin tuoreeseen twiittiin: LÄHDE

According to my estimates from a few days ago:

Laadin näistä arvioista pari taulukkoa ja laskin Ukrainan tuoreen ilmoituksen mukaan keskiarvoiset kuukausituotantomäärät niille aseille joille on ilmoitettu "production" määrät sodan aikana:

Katso liite: 70928

Tuollainen karkea keskiarvo toki vääristää todellisuutta, ehkä tuotantomäärät olivat aluksi pienemmät vaan "sotatalouden myötä" tahti on kiihtynyt? Tai ehkä ei, ehkä tuo edustaa hyvin tämänhetkistä kuukausituotantoa. Ei ihme että hamusivat Iranista mopedeita ja muita ohjuksia: jos tämä Ukrainan ilmoitus vastaa todellisuutta niin oma teollisuus ei kykene vastaamaan kysyntään, ainoa poikkeus näyttäisi olevan Kh-35 mutta sekin on "vain" 40 kpl per kuukausi.

Jos katsoo mitä on jäljellä niin S-300 on hurjat määrät, mutta kyseenalaistan sen että näitä kaikkia voisi kohdistaa Ukrainaa vastaan: nämä ovat hajallaan pitkin Venäjän maata ja kuljettaminen vie aikaa. Kaikkea ei myöskään haluta ampua pois: ilmatorjuntaohjukset ovat tärkeä osa Venäjän ilmapuolustusta (vaikka osa näistä onkin vanhoja ja siten pois ammuttavissa). Sanoisin että sama juttu Onyx-meritorjuntaohjusten kanssa.

Jos jättää S-300 ja Onyxit laskematta, niin kaikkia muita on jäljellä yhteensä 1 149 kpl. Ukrainan ilmoituksen mukaan niitä oli sodan alussa 2 757 kpl joten jäljellä olisi 1 149 / 2 757 = 0,41676 eli 41,7%. Minun yllä olevassa taulukossa on laskettu eri aseiden prosenttiosuudet nyt jäljellä olevasta määrästä (poislukien S-300 ja Onyx) esim. Iskanderit edustaisivat 10,36%, Kalibrit 19,93% jne jne.

Minun laskeman mukaan keskiarvoisesti kykenevät tuottamaan korvaavaa materiaalia 74,33 kpl per kuukausi.

Oletteko muuten laittaneet merkille että edellisestä suuresta uutiskynnyksen ylittäneestä ohjushyökkäyksestä taitaa tulla viikko aikaa? Pari päivää oli kun iskivät kymmenillä ohjuksilla (taisi olla yhteensä 100 tai jopa 150?) ja sen jälkeen taas hiljaista. Merkki siitä että keräävät "isomman potin" kasaan kaikkialta mistä irti saadaan ja ampuvat sitten eri kohteisiin? Mitenpä muutenkaan tuota voisi tulkita, tuskin lykkäävät siviili-infran tuhoamista pelkästä sydämensä hyvyydestä?

Tulipa vielä tämä mieleen:

Selvästi HIMARS:in raketit ovat osoittaneet että ballistisen ohjuksen torjunta ei ole helppo juttu, toisaalta Ukrainan ohjuspuolustus ampuu alas (heidän ilmoituksen mukaan) 75-80 % risteilyohjuksista, Iranin mopedeista ja muista hitaammin lentävistä.

Kun katsoo uudestaan tältä pohjalta kerrottuja numeroita niin Iskander on listan ainoa ballistinen ohjus ja oletan että näiden torjunta olisi huomattavasti vaikeampaa, ellei jopa mahdotonta (riippuu toki mikä ilmatorjuntajärjestelmä on maalialueella yrittämässä torjuntaa).

Kaikki muut ovat joko mereltä tai ilmasta laukaistavia risteilyohjuksia. Kantomatka on tietysti pidempi ja reitti ohjelmoitavissa mutta jos sattuu torjunnan piiriin, siinä on hyvät todennäköisyydet onnistua.

Ukrainan ilmoituksen mukaan Venäjällä olisi jäljellä 119 kpl Iskandereita. Tämä tarkoittaa että kaikkea muuta (jätän taas laskuista pois S-300 ja Onyx) olisi 1 030 kpl, nämä ovat siis risteilyohjuksia. Tehdään oletus että torjuntaprosentti olisi näiden kohdalla jotain 75-80 % välistä. Täten jos nämä kaikki ammuttaisiin Ukrainaa vastaan, voisi laskea että torjunnasta pääsisi läpi 0,20 x 1 030 = 206 tai 0,25 x 1 030 = 257,5

Jos olettaa että ballistisia ohjuksia ei kyettäisi torjumaan lainkaan, niin torjunnan läpi pääsevien määräksi saadaan 325 kpl tai 376,5 kpl (jos siis ammutaan ihan kaikki varastot tyhjiksi poislukien S-300 ja Onyx).

Toisaalta voi miettiä, onko Venäjällä kykyä tai tahtoa ampua kaikki varastonsa ihan tyhjiksi? Uskottavan ydinpelotteen takia heillä täytyy olla ns. punaraja erilaisten ohjusten osalta, jotta on jotain millä toimittaa taktisia ydinaseita. Strategiset ydinaseet ovat asia erikseen, niiden toimituslaitteista ei puhuta tässä.

Ydinaseiden lisäksi heillä täytyy olla toinen punaraja ns. varmuusvaralle joka pidetään kaiken varalta muita ilmansuuntia kohti mm. Kiinan, Japanin yms. rajalla. Ei voida kärrätä kaikkea Ukrainaa vastaan, vaikka olisi miten luottavainen siihen ettei kukaan muu hyökkää tänä aikana kimppuun.

Samoin pitää katsoa uusien valmistustahtia: Ukrainan ilmoituksen mukaan sota-aikana eli 268 päivän aikana olisi valmistunut nuo määrät eri ohjuksia mitä taulukkoon on merkitty. Voidaan laskea 268 / 365 = 0,73425 eli karkeasti ottaen kolme neljäsosaa vuodesta (365 x 0,75 = 273,75 joten pyöristettynä kuuden päivän kuluttua).

Täten kokonaisen vuoden uustuotantomääriksi saataisiin:

Iskander = 48 / 3 x 4 = 64
Kalibr = 120 / 3 x 4 = 160
Kh-101 = 120 / 3 x 4 = 160
Kh-35 = 360 / 3 x 4 = 480
Kh47M2 Kinzhal = 16 / 3 x 4 = 21,333

Yhteensä 885 per vuosi, tosin Kh-35 edustaa tästä määrästä 54,23%.

HUOM: teen tässä oletuksen että Ukrainan ilmoituksessa "produced" tarkoittaa sodan aikana eli aikavälillä 23.2.2022 - 18.11.2022 tuotettua määrää EIKÄ arviota vuosituotantomääristä.

Jos olettaa nämä tuotantomäärät vakioksi eli ei vaihtelua eri vuosien välillä, voi halutessaan laskea miten kauan Venäjältä menee käytettyjen ohjusten korvaamiseen. Mallin vuosi Iskander 829 / 64 = 12,953125 eli pyöristäen 13 vuotta. Kun katsotaan Venäjän kokonaismenetyksiä eri varusteiden ja asejärjestelmien osalta tämän sodan ajalta, niin usein näkee arvioita että menetysten korvaamiseen menee 10 vuotta mutta voi mennä helposti kauemminkin: menetyksiä on tapahtunut kaikissa aselajeissa ja varastoja ammuttu tyhjiksi kauttalinjan. KAIKKI pitää siis korvata suunnilleen yhtäaikaa, riittääkö tähän rahat? Jos ei, pitää priorisoida jotain ja lykätä toisten valmistusta jolloin kokonaisuudessa korvaamiseen menee pidempi aika.

Kh-35 on vuosituotantomäärältään selvä poikkeus joten katsoin wikipediasta mikä tämä on. Näkyy olevan lyhyen kantomatkan risteilyohjus (meritorjuntaohjus, tosin soveltuu myös maamaalien ammuntaan), wikipedia kertoo kantomatkaksi nämä numerot: LÄHDE

Operational
range
130 km (70 nmi)
300 km (160 nmi) (upgrade version, 2015)

Tämäkin edustaa alunperin 1980-luvun alun tekniikkaa joka on tullut ensimmäisen kerran Venäjän asevoimien käyttöön vuonna 2003 (arvaan että suurempi valmistus alkoi vasta myöhemmin, ehkä Georgian sodan 2008 jälkeen tai vasta vahvemman taloustilanteen myötä 2013-2016 ja tämän jälkeen - eli arviosta riippuen 10-15 vuotta sitten olisi alkanut massamaisempi valmistus). Taistelukärjen massaksi kerrotaan 145 kg. Lisäksi wikipedia-artikkeli sanoo näin (tosin ei anna lähdettä):

It boasts greater range than legacy missile systems, and is much cheaper than other contemporary anti-ship missiles like Kalibr or Oniks, costing an estimated $500,000 USD per missile.

Pienempi ja yksinkertaisempi laite, lyhyemmällä kantamalla joten arvatenkin halvempi valmistaa. Toisaalta samalla vaikutuskyky on rajallisempi. Ukrainan ilmoituksen mukaan näitäkin olisi silti ammuttu suuret määrät, ilmasta laukaistavia joten nämä soveltunee etulinjan pommitukseen muttei juuri sen kummempaan koska muuten hävittäjälavetti altistuu ilmatorjunnalle? Ilmeisesti näitä voidaan laukaista myös helikopterista, jolloin voitaneen lentää lähemmäs etulinjaa ja ehkä ampua muutama kymmenen kilometriä sen taakse? Jos ollaan rohkeita ja ilmatorjunnasta löytyy aukko niin silloin koptereilla voi lentää linjan taakse ja ampua tuon 130 km syvälle selustaa, mutta menee jo aika uhkarohkeaksi.
 
Viimeksi muokattu:
Porukat muistanee tämän klipin jossa Humveesta ammuttiin pariinkin otteeseen AT4:llä muutama kuukausi kuperkeikkaa.
Kaveri joka senkin kuvasi selostaa tuon tapahtuman taustatietoja. Nämä tämän tyyppiset videot ovat kullan arvoisia jälkireflektointia varten.
Pieni kertomus tiedustelutiedon tärkeydestä ja kaaoksesta mitä kommunikaatio-ongelmat voivat aiheuttaa.

Päivän opetus: Kommunikaatio.
 
Viimeksi muokattu:
Malista seurannut pidempäänkin. ’’Sisäänheittotuote’’ ja kaapista ulos tulo oli EU-rahoituspaketin kritisointi. Ymmärrän sattuneesta syystä EU:n perussopimuksista jotain. Tässä asiassa Malinen oli täysin oikeassa ja sai tarvitsemansa mediahuomion ja täysin ansaitusti.

Kunnes…

Tulikin korona ja Ukrainan sota. Sen jälkeen herran narratiivi vaihtui täysin maskien ja rokotteiden vastustamiseen ja pakotepolitiikan kritisointiin. ’’Me jäädymme kaikki’’ -tyylinen alarmistinen hysteria, mitä tulee Venäjää vastaan kohdistettuihin pakotteisiin on kuin suoraan korppikotka Saharovan toimistosta.

Malisen yhteiskuntakritiikki on ja varsinkin oli kohdistettu erityisesti akateemiseen osaan väestöstä. Yliopistojen käytävillä lippatukkaiset parikymppiset ja merkkivaatteisiin pukeutuneet opiskelijapojat pari vuotta sitten muusta puhuneetkaan kuin Malisesta. Viesti upposi moniin.

Oma täysin henkilökohtainen arvioni: Malinen on Venäjän vaikuttaja-agentti, jonka viesti on suunnattu erityisesti koulutettuun väestönosaan. Turtiaisen ja Putkosen kohdeyleisö on enemmän siellä duunariosastolla.
Sama idea Venäjän vaikuttajilla maahanmuuttoasioissa. Esim mv-lehti lähti tällä liikkeelle. Usein kuitenkin nämä oikean asian argumentit on muualta, kuten keskustelupalstoilta kopioitu. Sitten viiveellä tulee venäjämielisten someihin ja kanaviin.
 
Tämän päivän hesarissa juttua venäläisestä mielenlaadusta:
Toivottavasti aukeaa ilman kirjautumista.

Miksi venäläiset eivät käyttäydy niin kuin suomalaiset odottavat?​

Suomalaiset ihmettelevät venäläisten käyttäytymistä, joka ei vastaa heidän odotuksiaan. Massaprotesteja ei näy, ja sota jatkuu. Psykiatri Aleksandr Kursakov avaa venäläistä mielenmaisemaa.
 
– Kun venäläiset kuulivat, että he kohtaavat Krakenin taistelijoita, he vetäytyivät vauhdilla, Vito sanoo.

Hänen mukaansa etenkin venäläisjoukkojen komentajat ottivat jalat alleen. Vangeiksi jääneiden venäläissotilaiden mukaan upseerit olivat paenneet ja jättäneet joukot jälkeensä.

– Venäläiset panikoivat ja monet antautuivat kaikkine varusteineen ja tekniikoineen.

– He haluavat elää. Jos he eivät vapaaehtoisesti antaudu, heidät tapetaan, Vito toteaa.


033022ScalingDownR.jpg

 
Back
Top