Ukrainan konflikti/sota

Mitä käy jos ydinkärjellinen risteilyohjus ammutaan alas?

Jääkö ydinlataus räjähtämättä? Voiko latauksen purkaa ja siirtää toiseen ohjukseen?

Eli onko tuossa riskiä että ukraina torjuu iskun ja saa lopputuloksena ydinaseen itselleen?
Todennäköisesti ydinlataus ei räjähdä suunnitellusti. Eli joko pieni ydintussahdus tai ydinkärki tippuu maahan, tuskin kuitenkaan ehjänä säilyy.

Ydinkärjen räjähdyksessä ydinmateriaalia ympäröivien räjähdelinssien symmetrinen räjähdys on hyvin tärkeää (samanaikaisuus luokkaa 100 nanosekuntia). Ydinpommia tuskin saa laukeamaan suunnitellusti vieressä tapahtuvalla räjähdyksellä. Muutaman kerran amerikkalaiset onnistuivat saamaan ydinpommeilla lastatun pommittajan syöksymään maahan ilman ydinräjähdyksiä.

Ydinpommeilla lastattujen koneiden onnettomuuksia:
https://en.wikipedia.org/wiki/1964_Savage_Mountain_B-52_crash
https://en.wikipedia.org/wiki/1961_Yuba_City_B-52_crash
https://en.wikipedia.org/wiki/1965_Philippine_Sea_A-4_incident
https://en.wikipedia.org/wiki/1966_Palomares_B-52_crash
https://en.wikipedia.org/wiki/1968_Thule_Air_Base_B-52_crash
 
Tässä kartta johon merkitsin nämä kaksi kenttää, joille on isketty (väitetysti).

Kartta löytyy täältä: https://gfsis.org.ge/maps/russian-military-forces

Huomaa myös selite oikeassa reunassa: ne kentät, joiden logossa on LM (vai onko tuo LA, vaikea sanoa) ovat ns. "long range aviation" eli pommikoneiden käyttämiä. Toisaalta yhden twiittaajan mukaan näistä jokainen ei sovellu heidän modernisoitujen pommikoneiden käyttöön, vaan näille sopivia kenttiä olisi vain kolme koko Venäjällä ja ilmeisesti näistä kahteen olisi nyt isketty.

Ryazan ja Engels kenttien sijainti kartalla.png

Jos lähtisi arvaamaan niin nämä kaksi kenttää ovat todennäköisesti ne mistä pommikoneet nousevat ilmaan ennen kuin ampuvat risteilyohjukset Ukrainaan. Nämä iskut olisivat siis vastaisku Venäjän hyökkäyksiin ja suoraan sitä asetta vastaan, jolla on hyökätty Ukrainaan. Ehkä joskus myöhemmin kuullaan lisää, millä aseella on isketty mutta JOS olisi Israelista tai jostain länsimaasta, niin varmasti on haluttu ehdottomat takuut että isketään vain näitä pommikoneita vastaan EIKÄ mihinkään muualle (huomaa miten lähellä Moskovaa Ryazan sijaitsee...) Mahdollisesti myös vaadittu iskua yöllä / aamuyöllä jotta minimoidaan kuolleiden sotilaiden / lentäjien / kenttähenkilökunnan määrä, tämäkin voinut olla yksi ehdoista (jos siis oletus että ase on Ukrainan ulkopuolelta eikä omaa tuotantoa).

Jos spekuloidaan lisää, niin mahdollisesti julkisuudelta piilossa on voitu varoittaa Venäjää: jos iskut Ukrainan siviili-infraa vastaan jatkuvat, Ukrainalle annetaan keinot iskeä takaisin. Nyt olisi ensimmäinen ns. varoituslaukaus ja ehkä taas julkisuudelta piilossa viestitään että näitä voidaan toimittaa lisää JOS Venäjä jatkaa iskuja risteilyohjuksin.

Tämä on täysin perusteetonta spekulointia, mutta en olisi yllättynyt jos jotain tuollaista olisi taustalla. TOISAALTA Ukrainalla on kyvyt ja tahto kehittää omia kauas yltäviä aseita ja sotaa on jatkunut yli yhdeksän kuukautta, joten en olisi myöskään yllättynyt jos tämä olisi kotikutoinen ase, joka olisi nyt saatu vihdoin toimintakuntoon ja pari kappaletta valmistettua (mahdollisesti toki voitu saatu apua / tukea ulkomailta).

Näistä ei voi tietää, ainakin laittaa mielikuvituksen laukkaamaan ja keksimään erilaisia vaihtoehtoja mistä voisi olla kyse.

MUOKKAUS: tässä se mitä Military Balance 2021 sanoo Venäjän pommikoneiden määriksi:

1670239203508.png

Aerospace Forces (eli ilmavoimat):

1670239531825.png

1670239298665.png

Naval Aviation joukoilla ei ole pommikoneita, tosin Anti-submarine Warfare -käytössä on joitakin potkurikoneita.
 
Viimeksi muokattu:
Kallistun vahvasti sen teorian kannalle, että tiedusteltua tulossa olevaa, laajaa ohjusiskua hieman häirittiin herkässä valmisteluvaiheessa. Mielenkiinnolla odotan, mikä oli todellinen tuho ryssien strategisille pommituskoneille, sikäli kun siitä visuaalista vahvistusta saadaan lähipäivien aikana. Yksikin tuhottu riittää minulle, kaikki sen päälle on pelkkää plussaa. Ukrainan pudotusprosentti vaikuttaa erinomaiselta ja tuhot pieniltä Odessaa lukuunottamatta, mutta katsotaan nyt tämäkin episodi loppuun saakka.
 
Nämä tuoreimmat iskut ovat kyllä aivan uusi ilmiö ja voi hyvinkin aloittaa taas ihan uuden aikakauden. Putinilla on kyllä nielemistä jos nämä syvälle kohdistuvat iskut alkavat vakiintumaan ja arkipäiväistymään.
Putinille pitää hankkia lisää punaista liitua ja paljon, niin monta piirrettyä viiva on jo sotkettu.

Isku Venäjän maaperälle, no belgorodiin nyt vähän, mutta jos Krimille niin sitten, siltaa ette uskalla vahingoittaa, tai... venäjän uudet maakunnat ovat äiti-venäjän aluetta ja niitä puolustamme... Nyt tämä.

Mutta uhkailut eivät ole bluffia, jos ette usko, niin...
 
Pitääköhän paikkansa, että USA on toimittanu HIMARS- alustoja, joilla ei voi edes pitkän kantaman ohjuksia ampua.
Täälläkin käytiin läpi näiden täsmäaseiden valtuutusta, eli military-GPS koordinattien ja salausavainten siirtoa. Tuo siis tapahtuu on-line ja avaimet tulee aina USA:n järjestelmistä. Joten kohteet voidaan blokata tuossa vaiheessa, eli "väärään" kohteeseen maalitettu ammus/ohjus/mikälie ei saa niitä sillähetkellä voimassaolevia military-GPS avaimia.
 
Pari "Rossiya - Special Flight Squadron" Tu214sta ilmestyi yhden korvilla "tyhjästä" Krimin itäpuolelle ja painelee vilkkaasti syvemmälle äitivenäjän uumeniin :cool:

edit: kiukkua vanjalta


ja koko Ukrainassa nyt ilmahäly
Oli Pallopää tai sen kaksoisolento. Kävi ajelemassa Krimin sillalla.
 
Tässä statistiikkaa IT:n tehoista tänään.

Edit. Vaihdettu parempi lähde.

Jos näin, niin erinomainen lopputulos.

Isku jäi sen verran pieneksi ("vain" 70 ohjusta odotetun >100-150 sijaan), että joko
a) ryssä hätäili kostonhimossaan, kaikkea materiaalia ei oltu vielä kerätty luolista
b) ryssä totesi jo toisen aallon lähdettyä, että hukkaan menee. Kolmatta ei kannata lähettää
c) Ukrainan isku aiheutti merkittävää tuhoa, käytännössä iso määrä Tupolevejä pois pelistä. Huhuja tästä on, faktaa vielä ei.

Kaikilla tavoin merkittävä voitto Ukrainalle. Pidemmän tähtäimen vaikutuksiakin voi spekuloida, ryssän pitää nyt tosissaan miettiä ilmatorjuntaa syvällä sisämaassa ja kuluttaa siihen resursseja. Helvetin laajaa maata on mahdotonta suojella, kohta voi kaiken näköisiä asevarastoja ruveta poksahtelemaan ryssän takamailla. Siellä on varmaan äärettömän lihavia maaleja tarjolla, puhtaasti sotilaallisia kohteita.
 
Saatko sä ryssiltä enemmän rahaa jos sillee hiljaa hivuttamalla tuot sitä agendaa esiin, vai maksaako ne sulle korvauksen kerran kuussa viesteistä, vai joku könttä korvaus? Luullaanko siellä idässä, että lännessä ihmiset on yhtä tampioita kuin heillä?
Mikähän tämän itkupotkuraivarin pointti oli?

Minä kirjoitin auki, mikä on Venäjän julkinen ydinasedoktriini. Se ei ole mitään "agendaa", vaan Venäjän julkaisema doktriini siitä, missä tilanteissa se käyttäisi ydinaseita. Kaikilla ydinasemailla on tällainen ja niillä on selvä tarkoitus nimittäin se, ettei kukaan joudu arpomaan, missä tilanteissa kyseinen maa käyttää ja missä ei käytä ydinaseita. Tämä on erittäin tärkeää, koska kukaan ei halua joutua siihen tilanteeseen, ettei ole varma toisten aikeista ja siksi laukaisee ensimmäisenä ydinvastaiskun, kun luulee vastapuolen olevan aikeissa laukaista omansa.

Näillä julkisilla doktriineilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, ovatko ne moraalisesti oikeutettuja. Ja niin juuri kirjoitinkin. Se, onko Venäjällä moraalinen oikeus käyttää ydinaseita on ihan toinen kysymys, eikä ainakaan minun mielestäni ole. Mutta tämä on erillinen kysymys siitä kysymyksestä, onko Venäjän itse kirjoittamansa doktriinin ehdot täyttyneet vai eivät.

Siis ymmärrätkö, että on kaksi eri asiaa: Venäjän itse kirjoittama ydinasedoktriini ja siinä olevien ehtojen toteutuminen ja se, mitä muut ovat mieltä ydinaseiden käytön oikeutuksesta? Minusta edellisestä voi puhua täysin ilman mitään "agendaa". Se taas olisi Venäjän agendan edistämistä, jos koittaisi perustella, miksi Venäjällä olisi jokin moraalinen oikeus käyttää ydinaseita.
 
Jos spekuloidaan lisää, niin mahdollisesti julkisuudelta piilossa on voitu varoittaa Venäjää: jos iskut Ukrainan siviili-infraa vastaan jatkuvat, Ukrainalle annetaan keinot iskeä takaisin. Nyt olisi ensimmäinen ns. varoituslaukaus ja ehkä taas julkisuudelta piilossa viestitään että näitä voidaan toimittaa lisää JOS Venäjä jatkaa iskuja risteilyohjuksin.
Tämä voisi tosiaan olla kustannustehokkain tapa saada Venäjän iskut torjuttua. IT-ohjukset ja sähkövoimaloiden korjaaminen on kallista touhua. Jos muutamalla risteilyohjuksella saisi perille viestin, että sotia saatte normaalien sodan sääntöjen mukaan, mutta puhtaita siviilikohteita vastaan iskemisestä seuraa vastaisku niitä pommikoneita vastaan, niin tuo olisi varsin kannattavaa. Sitä en tiedä, millä ohjusten toimittajat huolehtivat "plausible deniability" puolesta, eli siitä, että Venäjä ei kaiva jostain kraaterin pohjalta ohjuksen sirpaletta, jossa lukee Made in USA. Kaipa tuohonkin omat keinonsa on.
 
Tässä vielä kartta näistä iskuista Guardianin sivuilta kuvankaappauksena.

Screenshot_20221205-190023_Chrome.jpg

Iskujen onnistumista korostaa se, että kahteen, näin kaukana toisistaan olevaan kenttään onnistuttiin vaikuttamaan. Se mitä on saatu aikaan Moskovaa lähempänä olevan Dyagilevon lentokentällä on vielä mysteeri. Se että Venäjän media kertoo polttoainerekan räjähdyksestä kertoo vain sen että johonkin on taidettu osua.

Venäjä ampui tänään 70 ohjusta, läpi meni ilmeisesti 10.

Ukraina? ampui tuntemattoman määrän, läpi taisi mennä kaksi.

Jos näin hajaalle saadaan kaksi ohjust perille ampumalla vain kaksi, niin Venäjän IT on epäonnistunut pahasti. Ei siis tiedetä paljonko on ammuttu.
 
Tässä kartta johon merkitsin nämä kaksi kenttää, joille on isketty (väitetysti).

Kartta löytyy täältä: https://gfsis.org.ge/maps/russian-military-forces

Huomaa myös selite oikeassa reunassa: ne kentät, joiden logossa on LM (vai onko tuo LA, vaikea sanoa) ovat ns. "long range aviation" eli pommikoneiden käyttämiä. Toisaalta yhden twiittaajan mukaan näistä jokainen ei sovellu heidän modernisoitujen pommikoneiden käyttöön, vaan näille sopivia kenttiä olisi vain kolme koko Venäjällä ja ilmeisesti näistä kahteen olisi nyt isketty.

Katso liite: 71355

Jos lähtisi arvaamaan niin nämä kaksi kenttää ovat todennäköisesti ne mistä pommikoneet nousevat ilmaan ennen kuin ampuvat risteilyohjukset Ukrainaan. Nämä iskut olisivat siis vastaisku Venäjän hyökkäyksiin ja suoraan sitä asetta vastaan, jolla on hyökätty Ukrainaan. Ehkä joskus myöhemmin kuullaan lisää, millä aseella on isketty mutta JOS olisi Israelista tai jostain länsimaasta, niin varmasti on haluttu ehdottomat takuut että isketään vain näitä pommikoneita vastaan EIKÄ mihinkään muualle (huomaa miten lähellä Moskovaa Ryazan sijaitsee...) Mahdollisesti myös vaadittu iskua yöllä / aamuyöllä jotta minimoidaan kuolleiden sotilaiden / lentäjien / kenttähenkilökunnan määrä, tämäkin voinut olla yksi ehdoista (jos siis oletus että ase on Ukrainan ulkopuolelta eikä omaa tuotantoa).

Jos spekuloidaan lisää, niin mahdollisesti julkisuudelta piilossa on voitu varoittaa Venäjää: jos iskut Ukrainan siviili-infraa vastaan jatkuvat, Ukrainalle annetaan keinot iskeä takaisin. Nyt olisi ensimmäinen ns. varoituslaukaus ja ehkä taas julkisuudelta piilossa viestitään että näitä voidaan toimittaa lisää JOS Venäjä jatkaa iskuja risteilyohjuksin.

Tämä on täysin perusteetonta spekulointia, mutta en olisi yllättynyt jos jotain tuollaista olisi taustalla. TOISAALTA Ukrainalla on kyvyt ja tahto kehittää omia kauas yltäviä aseita ja sotaa on jatkunut yli yhdeksän kuukautta, joten en olisi myöskään yllättynyt jos tämä olisi kotikutoinen ase, joka olisi nyt saatu vihdoin toimintakuntoon ja pari kappaletta valmistettua (mahdollisesti toki voitu saatu apua / tukea ulkomailta).

Näistä ei voi tietää, ainakin laittaa mielikuvituksen laukkaamaan ja keksimään erilaisia vaihtoehtoja mistä voisi olla kyse.

MUOKKAUS: tässä se mitä Military Balance 2021 sanoo Venäjän pommikoneiden määriksi:

Katso liite: 71356

Aerospace Forces (eli ilmavoimat):

Katso liite: 71358

Katso liite: 71357

Naval Aviation joukoilla ei ole pommikoneita, tosin Anti-submarine Warfare -käytössä on joitakin potkurikoneita.

Olen kyllä varma, että lentävät olivat Ukrainan omaa tuotantoa. Jos Leopard 2 tai Abrams on eskalaatiota niin mitä olisi Tomahawkin tai Storm Shadowin jäänteet parin sadan kilsan päässä Moskovasta?

Ja oletan, että hyökkäys tapahtui yöllä siitä yksinkertaisesta syystä, että se läpäisee kaikki torjunnan kerrokset varmemmin yöaikaan. Olisiko tiedusteltu kellonaikoja, jolloin Venäjän Awacsit eivät ole taivaalla, ihmiset luonnollisesti nukkuvat, hävittäjät on maassa ja lentäjät missä lienee. Putolevit tankattuna ja ohjuslastissa valmiina seuraavan päivän lähtöön, varmaan tästä syystä se paukkukin oli odotettua reilumpi.
 
Back
Top