Ukrainan konflikti/sota

Tiedonvälitys, yleisesti objektiivisiksi koettujen https://yle.fi/a/74-20013488 toimijoiden suhteen. Edelleen merkittävää roolia mielipiteiden muodostamisessa näyttelee.

Tämän https://yle.fi/a/74-20019659 uutisoinnin innoittamana, kontra tämä https://yle.fi/a/3-12388318. Motivoiduin Yle:ltä ristiriitaa (haastateltavan luotettavuuteen liittyen) s-postilla kysymään. Kuten tottunut olen erinäisiin oikaisu- tai muihin pyyntöihin liittyen. Ei vastausta, edes geneerisellä: "kiitos, olemme vastaanottaneet" -palautteesi muodolla.

Puhelin käteen siis ja veronmaksajan ominaisuudessa, vastiketta kyselemään. Reklamaation luonne kirjatuksi tuli, useamman korjauksen jälkeen + lupaus asiaan palaamisesta.

Siinä ja tässä, kuuluuko ketjuun. Mutta kannustan virheellisiä tai täsmennystä kaipaavia uutisointeja havaitsevia, näistä asiallisesti ilmoittamaan https://asiakaspalvelu.yle.fi/csp.
Vaikka median kuuluisi olla vallan vahtikoirana, ei tuota roolia ole syytä ilman aktiivista kriittistä näkemystä ulkoistaa.
 
Kuten kaikki länsimaiset ja Ukrainan omat lähteet ovat tuoneet selkeästi esille, Venäjällä ei ole osaamista eikä kyvykkyyksiä toteuttaa suurempien joukkojen (prikaatit jne) operaatioita.

Surkea ylempien upseereiden osaamattomuus ja alempien upseereiden puuttuminen, miehistökoulutuksen olemattomuus, kommunikaatiovälineiden suoranainen takapajuisuus, onneton tiedustelu...
Onhan noita pitkä lista. Siksi joukkueiden tai komppanioiden kokoisten yksiköiden ryntäilyt ehkä 1-2 paksun vaunun tukemina on AINOA mihin Venäjä pystyy enää.




Joe Biden Lol GIF



1677866944003.png
Tuosta linkissä olevasta taulukosta voidaan nähdä ilmoitetut puolustusbudjetit, mutta ainakin venäjän tapauksessa se kertoo myös siitä paljonko rahaa menee korruptioon.
Se on aivan tuhoton määrä.
 
Tämä kehitys on huolestuttava ja siitä aistii sotaväsymyksen. Huomaan samaa Suomessakin, valitettavasti!

Juttelin kaksi päivää sitten naamatusten ukrainalaisen kanssa jolla on tälläkin hetkellä ystäviä rintamalla ja sukulaisia Ukrainassa. Tekisi hyvää näille kaikille, voisi avata silmiä!
Juurikin yksi puten tavoite. Sotaväsymys. Ite ku menen töihin niin liki joka pva näen ukrainalaisen ja juttelen hänen kanssaan. Suomea puhutaan, eli asunu Suomessa jo kolmattakymmentä vuotta, mutta kyllä hänellä on online -kontaktit kotimaahansa ja tietoa asioista. Ei pääse unohtumaan.

Keväällä kyselin että mikä on se sellainen akuutti apu jota voitais normi kansalaisina antaa laajemmin. Tuli kolme asiaa: kalaverkot (tekevät niitä naamioverkkoja), aggrekaatit ja sidetarpeet. Sitte jotain muuta sattumanvaraista ja kun pimeänäkölaite tuli puheeksi niin laitoin omani menemään. Paria aggrekaattia kunnostan ja ku toimii niin Ukrainaan lähtevät.
 
Itse ihmettelen että mikäli räjähdysaine oli teipattu droneen kiinni eikä tarvinnut tiputtaa miksei lennetty vaikka toiseen moottoriin ja laitettu paukkuen? Sillä tuon olisi varmasti saanut pysymään tontissa hyvän tovin ja hyvällä lykyllä olisi kerosiiniletkutkin syttyneet palamaan.
Tuollaisissa monimoottorisissa koneissa lähtee yleensä moottorit huoltoa varten irti siivestä muutamassa tunnissa. Se lentävä lautanen koneen selässä on oikeastaan yllättävän vaikea korjata, sen sisällä pyörii samanlainen antenni kun esim. laivojen kansilla on ja tuo on vain suojakotelo sille. Se kotelo tehdään jostain erikoisemmasta lasikuidusta joka täytyy pitää mahdollisimman ohuena ja tasapaksuisena että tutka toimii siitä läpi riittävän hyvin. Aika pienikin vaurio siihen voi lähteä repeämään ja tilapäispaikat heikentävät tutkan toimintaa merkittävästi. Se itse antenni kotelon sisällä on tuskin saanut vauriota, mutta se kotelo täytyy varmaankin vaihtaa kokonaan jos siihen on pahemmin osunut. Jos saisi täysin vapaasti valita yhden kohdan koneessa maaliksi, niin laakeri/läpivienti koneesta pyörivään antenniin on tiukoilla toleransseilla ja vaikeasti vaihdettavissa, siihen tosin taitaa dronella olla jokseenkin mahdotonta osua.

Noiden tutkakoneiden toiminnasta ja maalinosoituksesta, en usko että niissä on mitään järjestelmätason integraatiota S300/S400 järjestelmiin, mutta niillä on kyky kertoa sekä IT:lle että omille lentokoneille infoa malliin "Patteri1: vihollisen kone, korkeus 4000m suunnassa 330, etäisyys 55km, nopeus 550km/h suuntaan 180." jonka perusteella pystyy jo melkein sokkona ampumaan ohjuksen ja luottamaan että se ohjus saa omalla hakupäällään kiinni maalista kun pääsee lähemmäs. Lentokoneissa tuppaa olemaan tuon tyyppistä infoa varten suoraan oma näyttöruutunsa, radiolla saa vielä pyydettyä tarkempaa infoa.
 
Näitä merkkilöitä on välillä taivasteltu, kun ukrainalaisilla on monensorttista yksikköä ja vielä monensorttisempaa merkkiä haalareissa. Myös rintamalla sotivilla Ukrainan juutalaisilla on omansa, näköjään muutamaakin:

ukrainajew_1.jpeg

..yksi Ukrainan noin 300 000 juutalaisesta oli Vladislav Shein. Hän kuoli taistelussa 21-vuotiaana joulukuussa 2022.

ukrainajew_2.jpeg
 



"Yhdysvallat on julkistanut uuden aseapupaketin, jossa luvataan 400 miljoonan dollarin arvosta lisää sotilaallista tukea Ukrainalle.
Asiasta kertoi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken uutistoimisto Reutersin mukaan.
Apupaketti sisältää Blinkenin mukaan lisää ammuksia Himars-raketinheittimiin, haupitseihin ja Bradley-taisteluajoneuvoihin, jotka Ukraina on saanut Yhdysvalloilta.
"Ukraina käyttää niitä hyvin tehokkaasti puolustaakseen itseään", Blinken sanoo.

Lisäksi paketti sisältää muuta varuste-, huolto- ja koulutusapua. Ensi kertaa paketissa on mukana myös taktisia siltarakennelmia, joita Ukraina voi käyttää panssarivaunujen liikutteluun. Tästä toivotaan apua maiden takaisinvaltaukseen."
 
Bahmutin tilanteeseen tai oikeestaan koko sodankäyntiin vaikuttaa joukkojen koulutuksen taso ja kyky operatiivisiin taisteluihin ja manoveereihin. Taktisen tason taistelu sujuu hyvin omintakeisella taktiikalla etenkin rysyillä.

Ukraina näytti, että kykenee operatiivisiin manoveereihin, mutta kykyä on hyvin rajallisesti ja nyt näyttää, että sitä rakennetaan lisää. Tämän täytyy heikentää lisää rintamien suorituskykyä, kun parhaat osat vedetty uudelleen organisointiin ja koulutukseen uudelle kalustolle.

Taistelutavoista
1. Puolustus on ylivoimaisesti helpoin, mutta menestyäkseen vaatii osaavia reservejä
2. Hyökkäys vaatii osaavampia joukkoja ja parempaa kalustoa sekä kykyä eri aselajien yhteistoimintaan.
3. Viivytys on kaikkein vaikein ja vaatii taistelutapaan harjaantuneita joukkoja. Alatason oma-aloitteisia taitavia johtajia sekä päättäväisiä taistelijoita tarvitaan ettei perääntyminen muutu pakokauhuksi.

Bahmutin paikallista komentajaa ymmärtää hyvin. Kuluneet joukot ei ole ihan helppoja ryhmittää uudelle puolustuslinjalle varsinkin, kun vastustajalla on selkeä aloite ja tuoreita joukkoja heittää aalto toisensa perään.

Itse vaihtaisin alueelliseen vastuuseen tuoreet joukot uudelle linjalle ja vetäisin kuluneet täydennettäväksi selustaan
 
Näiden rysyjen mielestä ukrainalaiset pitää tappaa viimeiseen mieheen, naiseen ja erityisesti lapseen. Ja sen jälkeen voitaisiin harkita erikoisoperaation jatkamista Puolassa ja Baltiassa.


Suurimmaksi osaksi näin 😡

Mutta olihan siellä välissä pari järkevääkin! Tykkäsin siitä vanhemmasta herrasta joka vaan haistatti paskat Medvedeville ja jatkoi matkaansa!
 
Back
Top