Ukrainan konflikti/sota

Sama kuin yllä vähän eri tavalla ilmaistuna.


Mutta tämä on juuri käänteinen siihen nähden, että Ukrainaa arvosteltiin Bahmutin pitämisestä kovalla hinnalla loppusyksyn ja talven taisteluissa. Nyt kuitenkin nähdään, että jos puolustus ei pidä niin sitä saa juosta tie sonnalla etsien uusia asemia, mutta siitä ei tahdo tulla yhtään mitään. Oma tykistö ei voi oikein ampua kun on epäselvyyttä ketä on missäkin, johtaminen on selkeästi vaikeampaa ja menetyksiä tulee sekä kaluston että miehistön osalta samaan tahtiin, ehkä jopa enemmän koska paljon jää myös hyökkäävän osapuolen haltuun. Kun tarpeeksi perääntyy niin pitää siirtää huollon yksikköjä taas kauemmas ja niin edelleen. Meren ranta taitaa tulla ryssillä vastaan niin siihen hiekkaan sitten on helppo kaivaa se viimeinen puolustustasa.


Sitten palauttaisin vielä foorumilaisten mieleen sen keväisen "Pentagonin tietovuodon", kun asiaa tarkastellaan näin jälkikäteen niin pitäisi olla suht selvää miten Venäjä pystyi käyttämään saamaansa tietoa edukseen. Mitäs siellä mainittiin, IT-ohjusten lähes välitön loppuminen uhkana, tykistön ammusten huutava pula ja sitten erilaisia joukkojen sijoituksia ja määriä, oliko muuta tärkeää? Ei ole toteutunut noista oikein mikään? Eli palaan edelleen siihen ajatukseen, että se oli syötti/koepallo ryssien tiedustelulle jolla ehkä käräytettiin sisäisiä myyriä pois ja työllistettiin Venäjän tiedustelua, jotta se ei kohdista aikaansa mihinkään oikeasti tärkeään. Täyttämällä informaatiotila lähes uskottavalla paskalla saatiin kyllä huomio pois kaikesta muusta hyvin tehokkaasti.

Jos aineisto olisi ollut edes siteeksikään totta niin jotain hyötyä siitä olisi pitänyt ryssille kanavoitua.
 
Viimeksi muokattu:
Tähän väliin semmonen asia, joka jokaisen olisi hyvä sisäistää. Ukrainalla on nyt täysi radiohiljaisuus. Meillä ihmisillä on kuitenkin voimakas tarve saada tietoa missä mennään ja mitä tapahtuu. Kun Ukrainalta ei tule tietoa, niin haemme sieltä mistä saamme eli tällä hetkellä lähinnä venäläisistä lähteistä. He tietenkin toitottavat omaa erinomaisuuttaan ja tuuttaavat voitollista propagandaa minkä kerkeävät. Tämä tietenkin vääristää sodan kuvaa julmetusti, ja varmasti monelle tulee fiilis, että Venäjä olisi niskan päällä ja näin, mikä ei tietenkään pidä paikkansa. Pidetään kaikki pää kylmänä ja odotetaan rauhassa. Hyvä tästä tulee.
 
Mutta tämä on juuri käänteinen siihen nähden, että Ukrainaa arvosteltiin Bahmutin pitämisestä kovalla hinnalla loppusyksyn ja talven taisteluissa. Nyt kuitenkin nähdään, että jos puolustus ei pidä niin sitä saa juosta tie sonnalla etsien uusia asemia, mutta siitä ei tahdo tulla yhtään mitään. Oma tykistö ei voi oikein ampua kun on epäselvyyttä ketä on missäkin, johtaminen on selkeästi vaikeampaa ja menetyksiä tulee sekä kaluston että miehistön osalta samaan tahtiin, ehkä jopa enemmän koska kaikki paljon jää myös hyökkäävän osapuolen haltuun. Kun tarpeeksi perääntyy niin pitää siirtää huollon yksikköjä taas kauemmas ja niin edelleen. Meren ranta taitaa tulla ryssillä vastaan niin siihen hiekkaan sitten on helppo kaivaa se viimeinen puolustustasa.
Kysymys miten tämä "nyt nähdään"?
Toisekseen eikö elastinen puolustus ole vieläkin tätä päivää kuten on ollut toisesta lähtien eikä jääräpäinen kiinteä puolustus? Selkeästi Venäjä nojaa kiinteeseen, kun ammattitaito ei riitä NATO:n tasolle puolustuksessa.
 
Onko ollut yhtään KA-52 -videota, jossa todistettavasti saavat tulosta aikaan juuri nyt tuolla tulessa olevilla pelipaikoilla?

On näkynyt minusta vain jotain tuhrupaskavideoita jotka voivat olla vaikka jostain pelistä kuvattuja erittäin surkealla venäläistekniikalla erittäin surkean filtterin läpi tai oikeastaan ihan mistä vaan?

Meinaan kannattaako nyt uskoa kaikkea mitä ryssä väittää?

Löytyyhän niitä kun etsii. Ikävä kyllä vittumaisia kohteita kun ei ole liikkuvaa ilmatorjuntaa tarpeeksi.


 
Kysymys miten tämä "nyt nähdään"?
Toisekseen eikö elastinen puolustus ole vieläkin tätä päivää kuten on ollut toisesta lähtien eikä jääräpäinen kiinteä puolustus? Selkeästi Venäjä nojaa kiinteeseen, kun ammattitaito ei riitä NATO:n tasolle puolustuksessa.
Venäjä on systeeminsä vanki, ei siellä ole mahdollista kokeilla ja etsiä jotain toimivampaa taistelutapaa, etenkään keksiä sitä lennosta kun 100 000 muuta taistelee sillä ainoalla opetetulla tavalla. PMC:t on tästä pieni poikkeus ja kuten nähty niin saivat jopa tulosta aikaan, tosin hirvittävällä hinnalla ja nyt niidenkin vapaus toimia halutaan kahlehtia MOD:n alle, askel taaksepäin siis mieluummin kuin eteenpäin. Ukraina on hybridi uutta ja vanhaa, mutta aivan selvästi kehittyy harppauksen omaisesti koko ajan ja oppii virheistään. Tarkoitan, että käyttää molempia vähän riippuen paikasta ja joukoista. TDF enemmän kiinteänä (pesäkkeet, kaivannot, miinoitteet ja murrosteet mm. pohjoisrajalla näin) koulutetummat joukot sitten toimivat enemmän sen mukaan mikä näyttäisi tilanteeseen sopivimmalta ja toki ne on tällaiseen enemmän varustettukin.

Hybridi myös sillä tavalla, että peltoalueilla ja pienempien kylien kohdilla se on käyttänyt hyvinkin liikkuvaa puolustusta joiden perään suoritetaan mekanisoitujen osastojen vastahyökkäyksiä kun nähdään niille hyvä menestymisen mahdollisuus, mutta Bahmut oli erilainen tapaus. Se haluttiin pitää, koska oli ilmiselvää että seuraavatkin kaupungit sen jälkeen lanataan tykistöllä ja lentopommeilla matalaksi jos sieltä siirrytään pois. Eli infraa ja alueita olisi menetetty enemmän ja joukot olisivat silti olleet jossain määrin epäsuoran tulen alla kuitenkin, vain erinimisessä kaupungissa.

Venäjä ote on alkanut lipsua heti siitä lähtien kun länsimaiset tykit pidemmällä kantamalla + GLMRS vehkeet tulivat näyttämölle, mutta sen voiman poistaminen on vienyt jo kohta vuoden, koska lähtötilanteessa erotus oli 1:8-10 venäläisten eduksi tykkien määrässä. Vahvasti doktriiniin kuuluva massamainen epäsuoran tulen käyttö on laskenut kuin lehmän häntä ja sitä ei voi korvata millään, koska se paras kalusto on jo menetetty ja jäljellä oleva putkitykistö ei pysty parempaan lyhyemmän kantamansa vuoksi. Kun ilmavoimatkaan eivät ole maineensa veroisia niin Ukrainalla on monella tapaa sellaisia toiminnanvapauksia, joita sillä ei venäläisten oppien mukaan pitäisi olla. Haavoittuneet evakuoidaan, huolto toimii, rotaatio toimii, IT -voidaan tuoda suhteellisen lähelle etulinjan asemia, viestiyhteydet toimivat, komentopaikat ovat lähellä joukkoja, heittimistö toimii melkoisen vapaasti, raskas kalusto on reservissä muutaman kilometrin linjojen takana valmiina iskemään tarvittaessa, mutta siihen ei päästä aktiivisesti vaikuttamaan.

Siitä johtuen Venäjän kiinteisiin puolustusasemiin perustuva puolustuskaan ei nyt toimi, se ei voi pysäyttää hyökkäystä epäsuoralla tulella kuin satunnaisissa paikoissa ja tällöinkin vastaus tulee väistämättä.

Sanoisin, että tuskin ne niin tyhmiä ovat, etteivät tunne omia heikkouksiaan, mutta eipä ole oikein vaihtoehtojakaan.


Erotus oikeastaan näkyy yksinkertaisesti siinä, miltä näyttivät ne Vuhledarin hyökkäysurat sateliitista tai ilmakuvista ja miltä nyt näyttää kun Ukraina puskee ryssien linjoihin kiinni. Kranaattien iskemien määrät ovat kääntyneet päälaelleen.

Kun Ukraina puolusti Vuhledaria niin hyökkäysura näytti tältä:

230213103558-06-tim-vuhledar.jpg
Lähde: CNN

Nyt kun Ukraina hyökkää, ei Venäjä pysty samaan, ei lähellekään ja sen vuoksi ne kiinteät puolustuslinjat eivät tule toimimaan ollenkaan eikä liikkuvaan puolustukseen ole koulutusta, eikä kyllä välineitäkään.
 
Viimeksi muokattu:
Lähipäivinä Robotyne ja Novoprokopivka Ukrainan haltuun.

20230610_234623.jpg

Sateliittikuvissa ryssän vahvempi puolustuslinja Novoprokopivkasta 10km etelään. Puolustuslinja on käytännössä tehty suojaamaan Tokmakkia, toki jatkuu pitkin rintamalinjaa.

Screenshot_20230611_001941_edit_122578784277404.jpg


Ukraina on vahvistamattomien lähteiden mukaan etenemässä Robotyneen. Punaiset viivat ryssän vahvempia puolustuslinjoja, alueella on paikallisia puolustusasemia myös.

Topokartta antaa ehkä parhaan kuvan miksi alue halutaan haltuun. Tykistöllä saadaan mäeltä kantama Tokmakkiin ja ympäröiviin ryssän puolustusasemiin.

Screenshot_20230610_234432_edit_122918608630503.jpg
 
Back
Top