Ukrainan konflikti/sota

Mielikuvituksen käyttäminen on toki viihteen laji, mutta toistaiseksi seisminen data on räjäyttämisen puolella, samaten Ukrainan ja Yhdysvaltain tiedustelutieto. Lähteet: NORSAR, Yhdysvaltain satelliittitiedustelu, SBU (jolla myös audiota puheluista).

Tästähän oli heti tuoreeltaa webbikameran kuvaa, en ymmärrä lainkaan näitä arvontoja mitä siinä tapahtui.
 
Rysyt ilmeisesti saaneet saaliiksi Leon ja Bradleyn :( . Linkin takaa videokuvaa.
Itseä kyllä ihmetyttää tämä kummankin puolen tapa jättää toimivaa kalustoa jälkeensä. Onkos noiden neutralointi kiireessä turvallisesti liian haastavaa?

Tämä on kai se yksi ja sama härdelli, josta on paljon materiaalia. Ei uutta. Siitä ei ole saatu tietoa, pystyikö jompi kumpi osapuoli hinaamaan omalle puolelleen tai tuhottiinko noita sitten paikoilleen.
 
Rysyt ilmeisesti saaneet saaliiksi Leon ja Bradleyn :( . Linkin takaa videokuvaa.
Itseä kyllä ihmetyttää tämä kummankin puolen tapa jättää toimivaa kalustoa jälkeensä. Onkos noiden neutralointi kiireessä turvallisesti liian haastavaa?

Jos rintamalinja on jäänyt yhtään noiden hylättyjen länsivaunujen lähistölle, niin ei ryssä pysty vetämään telaa takaisin päälle tuolla isolla pellolla ilman, että päällä pörrää drooniarmeija. Nuo vaunut polttaa joko ryssä tai sitten ne palaavat kiertoon Ukrainalle, kun alue myöhemmin vapautetaan.

Ja toinen huomio: tapa miten tuo slobo ryntäilee vaunujen ympäristössä innoissaan kuin kakara kertoo myös siitä, että miinakentässä on yksinomaan panssarimiinoja. Sen tiedon pitäisi helpottaa raivausta vaikka käsipelillä.
 
Mutta pahoin pelkään, että jos Venäjän puolustus jatkossa napsii pitkän poliittisen väännön jälkeen rintamalle saadut lännen tankit ja IFV:t helposti kuin mustikat mättäältä ja tulosta ei synny, niin ei ole vaikea ennustaa lännessä alkavan melkoisen polemiikin tuen jatkamisen mielekkyydestä.
Jos tämä vastahyökkäys ei onnistu niin konfliktia aletaan jäädyttämään asemasodaksi, koska länsi ei usko sillon Ukrainan pystyvän tekemään jatkossakaan vastahyökkäystä. Tuki tulee jatkumaan, mutta eri tavalla, pyritään pitämään kyseiset rintamalinjat. Suurin virhe minkä Ukraina voi tehdä on tosiaan se että hyökätään liian vähäisillä resursseilla, pitäisi olla se 3:1 miesylivoima ja kalusteet sen mukaiset.
 
Epäilen, että ukrainalaisten joukossa on tarvetta positiivisille uutisille näiden viime päivinä jatkuvasti uutisoitujen panssari- ja IFV-tappioiden vuoksi.

Ukrainan vastahyökkäystä länsiaseilla on odotettu kuin kuuta nousevaa kevättalvesta lähtien. Kaikki ymmärtävät toivottavasti, että rapatessa roiskuu ja että sodassa tulee tappioita.

Mutta pahoin pelkään, että jos Venäjän puolustus jatkossa napsii pitkän poliittisen väännön jälkeen rintamalle saadut lännen tankit ja IFV:t helposti kuin mustikat mättäältä ja tulosta ei synny, niin ei ole vaikea ennustaa lännessä alkavan melkoisen polemiikin tuen jatkamisen mielekkyydestä.
"Helposti kuin mustikat mättäältä". Ok. Näyttää siltä, että porukka on tyystin unohtanut hyökkääjän aseman eli sen, että hyökkääjältä yhden nyrkkisäännön mukaan vaaditaan jopa kolminkertaista kalustollista, teknistä ja laadullista ylivoimaa. No miksi sitä tarvitaan niin paljon? No kun sitä kalustoa tuhoutuu. Tuskinpa Ukrainakaan ajattelee, että se tällä yhdellä ainoalla rykäisyllä ajaa ryssää maasta. Jos se ei riitä, sitten kerää voimia uuteen. Ja mitä tuen jatkamisen mielekkyyteen tulee, miltä se näyttäisi tai mitä se viestisi jos Länsi lopettaisi Ukrainan tukemisen?? Se olisi katastrofaalinen virhe (lausutaan Paavo M. Petäjän äänellä). Ukrainalaisilla (eikä liioin EU:lla) nimittäin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ajaa ryssä pois maasta, kestipä se miten pitkään tahansa. Se taistelee olemassaolostaan.
 
Viimeksi muokattu:
"Helposti kuin mustikat mättäältä". Ok. Näyttää siltä, että porukka on tyystin unohtanut hyökkääjän aseman eli sen, että hyökkääjältä yhden nyrkkisäännön mukaan vaaditaan jopa kolminkertaista kalustollista, teknistä ja laadullista ylivoimaa. No miksi sitä tarvitaan niin paljon? No kun sitä kalustoa tuhoutuu. Tuskinpa Ukrainakaan ajattelee, että se tällä yhdellä ainoalla rykäisyllä ajaa ryssää maasta. Jos se ei riitä, sitten kerää voimia uuteen. Ja mitä tuen jatkamisen mielekkyyteen tulee, miltä se näyttäisi tai mitä se viestisi jos Länsi lopettaisi Ukrainan tukemisen?? Se olisi katastrofaalinen (lausutaan Paavo M. Petäjän äänellä) virhe.
Hyökkääjän asema ei olisi yhtä vittumainen, eikä kalustoa kuluisi samaan tahtiin, jos sitä käytettäisiin oikeaoppisesti.
 
Liittyen aikaisempaan Bradley -episodiin, tämä kaveri 47. mekanisoidusta kertoo oman versionsa ja muutakin.
Katso liite: 79281

Katselin videon. Konteksti tässä ilmeisesti on se, että ryssä hallitsee informaatiotilaa kun Ukraina pitää suun supussa, mikä aiheuttanut polemiikkia ukrainalaisilla keskustelupalstoilla (kuten twitterissäkin erityisesti tämä tietty tankkifiasko).

Sotilas kehottaa olemaan kuuntelematta ryssän juttuja. Kertoo että heidän prikaatinsa on aiheuttanut massiivia tappioita ryssälle hyökätessään suhteellisen vähin omin menetyksen (mainitsi 18 tankkia, 2 TOS-1:stä ja BMP* vaikka kuinka paljon. Nämä siis tässä noin viikon aikana).
 
Ihan hyvä pointti "Lisäksi hyökkääjän joukkojen kerrotaan kärsivän heikosta taistelutahdosta. Tälle syyksi pääesikunta toteaa sen, etteivät joukot ymmärrä hyökkäyssodan tehtäviä ja tavoitteita."

Eli jos se velivenäläinen istuu poterossansa vain siksi että hänet on sinne pakotettu, niin alkaa siinä pienessä mielessä pyörimään jos vaikka millaisia selviytymissuunnitelmia. Eli se aika, minkä vuosi sitten katsoin olevan ryssien puolella, alkaakin kai kääntymään heitä vastaan. Huolto tullee sakkaamaan ja siihen se Ukraina varmaan nyt pyrkiikin, eikä kannata tuhlata voimia hyökätä sen isommin. Kesä poterossa ilman ruokaa tarkoittaa sitä että ainakin vessapaperi riittää rintamalla.
Ryssän joukot on Ukrainassa rahan takia. Näin ollen ryssän kannattaa istua poterossa mahdollisimman pitkään laittamatta henkeään alttiiksi jotta saa kuitattua luvatut rahat ja säilyy elossa. Tuohon hengissä säilymisen oppiin varsinainen hyökkääminen istuu aika huonosti.
 
Hyökkääjän asema ei olisi yhtä vittumainen, eikä kalustoa kuluisi samaan tahtiin, jos sitä käytettäisiin oikeaoppisesti.
Epäilen, että emme tiedä vittujakaan siitä miten Ukraina panssareitaan käyttää. Yritetään ainakin päästä yli muutaman päivän takaisesta tapahtumasta. Jenkit on ilmoittaneet lähettävänsä tilalle uutta Bradley-kalustoa. Ja muistetaan se, että UA taistelee aika vajavaisella hävittäjäkalustolla, joka toki kuuluisi oikeaoppiseen hyökkäykseen, mutta kun sitä ei ole.
 
Velyka Novosillasta vapautettu Makarivkan kylä. Tämä kerrottiin virallisesti jo Hanna Mayarin suulla kaksi päivää sitten (jots ihmeteltiin, kun ei visuaalista vahvistusta). Nyt videota operaatiosta ja lippu. Poikkeaa hiukan virallisesta tiedotuslinjasta tämä järjestys ja videollakin sanovat, että ryssä yrittäisi vallata uusiksi (ei tietoa milloin kuvattu, ammuntaa kuuluu). Laittaa miettimään että tuliko vahingossa väärä kylä ilmoitettua pari päivää sitten.

Niin, tämä taitaa olla sitä liikkuvaa sodankäyntiä. Osa kylistä vaikuttaa vaihtaneen hallussapitäjää useamman kerran viimeisten päivien aikana. Ukraina hyökkää tällä hetkellä etuasemia vastaan, joiden tehtävänä on lähinnä hidastaa ja kuluttaa Ukrainan joukkoja ja puolustajat vetäytyvät vähitellen ensimmäiselle pääpuolustuslinjalle. Varsinainen suunniteltu tuhoamisalue on ukrainalaisilla vielä edessä. Hyökkäyksen kulun indikaattoreista mua huolestuttaa eniten Ukrainan hiljaisuus. Jos selkeitä voittoja tulisi ja tavoitteita saavutettaisiin, niin ainakin tähän asti on ne myös uutisoitu radiohiljaisuudesta huolimatta.

Mutta katsellaan, toivottavasti Ukrainalaiset löytävät sen heikon kohdan ja puolustuslinjojen määrä on joissakin kartoissa esiintyvät 2-3. Venäläisissä kartoissa niitä on 5, joista toki ensimmäinen on tuo etuvartio. Tietysti jos paniikki iskee puolustajalla, niin linjojen määrällä ei ole väliä, koska niistä juostaan läpi. Itse en ole havainnut kovin vakuuttavaa näyttöä venäläisten paniikkivetäytymisistä, tietysti osa taakse jätetystä ehjästä kalustosta viittaa vähän siihen suuntaan. Mutta toisaalta enemmän on ollut uutisointia ja havaintoja Venäjän hallitusta vetäytymisestä.

Mitä Ukrainan sitten tulisi tehdä? Jos hyökkäys halutaan viedä loppuun, mielestäni ainut mahdollisuus on valita paikka ja keskittää sinne kaikki kärkijoukot. Tässä taas ongelmaksi tulee se, että ilmeisesti Venäjä on alkanut löytää ja maalittaa näitä kokoontumispaikkoja aiempaa tehokkaammin. Toki tämä on vain nettilätinästä poimittua, mutta suhteellisen pienillä joukoilla tapahtuvat hyökkäykset kyllä mielestäni viittaavat johonkin tällaiseen.

Toisaalta Venäjäkään ei voi millään isommilla voitoilla hehkuttaa. Toki hyökkäys ei ole ollut mitään odotettua salamasotaa ja länsikaluston ylivoimaa, mutta korkeintaan aika tasaiselta väännöltä tilanne nyt vaikuttaa. Mielenkiintoista onkin nähdä, onko Putinin sotilasjohdolle antamilla vapailla käsillä millainen vaikutus. Kestääkö kantti ottaa vastaan hyökkäystä vai lähdetäänkö vastahöökiin liialla itsevarmuudella?
 
Epäilen, että emme tiedä vittujakaan siitä miten Ukraina panssareitaan käyttää. Yritetään ainakin päästä yli muutaman päivän takaisesta tapahtumasta. Jenkit on ilmoittaneet lähettävänsä tilalle uutta Bradley-kalustoa.
Eikä tiedetä myöskään sitä että mitkä näistä on vihollisen tunnustelua ja mikä oikea yritys. Päinvastoin fiksua tunnustella monesta kohtaa että ryssä ei tiedä mihin reservit laittaisi ja löytyy sen heikkoudet. Toki sitten kun mennään niin lorauksittain eikä tipoittain kuten Guderian sanoi eli sitten ei saa voimaa säästellä.
 
Eikä tiedetä myöskään sitä että mitkä näistä on vihollisen tunnustelua ja mikä oikea yritys. Päinvastoin fiksua tunnustella monesta kohtaa että ryssä ei tiedä mihin reservit laittaisi ja löytyy sen heikkoudet. Toki sitten kun mennään niin lorauksittain eikä tipoittain kuten Guderian sanoi eli sitten ei saa voimaa säästellä.
Ääni tunnustelulle.
 

Venäjän sotilaat karkasivat rintamalta peruttujen lomien takia​


Erityisesti rintamakarkureiden määrä on lisääntynyt venäläisvankien rynnäkköyksiköissä.

Ukrainan asevoimien pääesikunta kertoo eilisillan 12. kesäkuuta sotakatsauksessaan, että 25 miehittäjän sotilasta karkasi rintamalta Donetskin alueen Mariupolissa ja Novoazovskissa. Karkaamisen syynä on luvattujen lopien epävirallinen peruminen.
Pääesikunta kertoo myös, että rintamakarkuruuden määrä on lisääntynyt miehittäjän vangeistaan muodostamissa Shtorm-Z- eli rynnäkköyksiköissä miehitetyllä Luhanskin alueella. Yhä useammat yksinkertaisesti jättävät asemansa omin luvin.
Lisäksi Ukrainska Pravda kertoo Ukrainan kansalliseen vastarintakeskukseen viitaten, että Venäjän armeijaan värvättyjen vankien surmanneen kolme kouluttajaansa ja ottaneen haltuun aselastissa olleen kuorma-auton Lymanin rintamalohkolla Donetskin alueella. Nyt venäläisjoukot etsivät karkureita.

 
Velyka Novosillasta vapautettu Makarivkan kylä. Tämä kerrottiin virallisesti jo Hanna Mayarin suulla kaksi päivää sitten (jots ihmeteltiin, kun ei visuaalista vahvistusta). Nyt videota operaatiosta ja lippu. Poikkeaa hiukan virallisesta tiedotuslinjasta tämä järjestys ja videollakin sanovat, että ryssä yrittäisi vallata uusiksi (ei tietoa milloin kuvattu, ammuntaa kuuluu). Laittaa miettimään että tuliko vahingossa väärä kylä ilmoitettua pari päivää sitten.

💪🇺🇦
Siellä vaan kylmän viileästi tieuraa pitkin hyökätään ja tulosta tulee. Ompa mukava katsoa kun ryssät juoksee pusikoissa pakoon, ketkä ehtivät 🐷.

Voisi olla että länsikalustolla yöaikaan pääsisi etenemään tiealueita pitkin helpommin. Ei ainakaan miinavaara ole niin suuri kun peltoalueilla, miinajyrät keulilla.
 
Parhaiten sen selittäisi se että pato tuhoutui ryssimisen seurauksena. Ne koittivat kikkailla veden korkeuden ja juoksutusten kanssa ja jo kärsinyt pato ei kestänyt asiantuntematonta käyttöä. Kohtahan Ukrainan joukot tulee tekoaltaan kautta alueille mihin ryssä ei ole odottanut tai valmistautunut. Toki valtavat vahingot tuli, mutta sotilaallisesti taisi ryssälle tulla paljon suuremmat.
Ei aiheudu passiivisesta ryssimisestä noin laaja romahtaminen padolla. Ihan tieten tahtoen se räjäytettiin.
 
Back
Top