Ukrainan konflikti/sota

Hesarista:

Putin sanoi liian suureiden tavoitteiden johtaneen maanpetokseen​

Putin kutsui Prigozhinin toimintaa maanpetokseksi ja petturuudeksi. Presidentti sanoi, että siihen johtivat liian suuret tavoitteet. Putin vakuutti, että kaikkia kapinaa valmistelleita rangaistaan väistämättä. Hän sanoi Venäjän asevoimien ja eri turvallisuusvirastojen jo saaneen vaadittavat käskyt rangaistusten toimeenpanemiseksi.

Putinin puhe kansalle oli lyhyt. Se kesti viitisen minuuttia.

 
Tällä on ihan valtava vaikutus Ukrainan sotaan.

Nyt kun Putin on julistanut Prigin ja Wagnerit pettureiksi, olisi typerää Prigiltä antaa Venäjän armeijan operoida Rostovin kentiltä, tai antaa varus- ja ammuskuljetusten kulkea Rostovin kautta Ukrainaan rintamalle Venäläisille joukoille.
 
Jos nyt on alkamassa aseellinen sisällissota, niin mikä on enää Wagnerin motivaatio menettää miehiä etulinjassa Ukrainaa vastaan?

Veikkaisin että kaikki miehet tarvitaan jäsentenvälisiin. Muista rintamista en osaa sanoa.

Mutta jos Venäjä irrottaa joukkoja etulinjasta niin Ukrainalle aukenee varmaan paikkoja edetä. Komentoketju lienee nyt vähän sekaisin, joten vastahyökkäykselle on ehkä nyt hyvä hetki!
 
Jos nyt on alkamassa aseellinen sisällissota, niin mikä on enää Wagnerin motivaatio menettää miehiä etulinjassa Ukrainaa vastaan?

Veikkaisin että kaikki miehet tarvitaan jäsentenvälisiin. Muista rintamista en osaa sanoa.

Mutta jos Venäjä irrottaa joukkoja etulinjasta niin Ukrainalle aukenee varmaan paikkoja edetä. Komentoketju lienee nyt vähän sekaisin, joten vastahyökkäykselle on ehkä nyt hyvä hetki!
Olettaisin että Wagner alkaa kyllä vetämään joukkojaan pois rintamalta, ja keräämään niitä samaan paikkaan vahvistaakseen asemaansa.
 
Tällä on ihan valtava vaikutus Ukrainan sotaan.

Nyt kun Putin on julistanut Prigin ja Wagnerit pettureiksi, olisi typerää Prigiltä antaa Venäjän armeijan operoida Rostovin kentiltä, tai antaa varus- ja ammuskuljetusten kulkea Rostovin kautta Ukrainaan rintamalle Venäläisille joukoille.

Näytti jo istuvan armeijan komentajien kanssa. Jos nämä on jo peukalon alla niin pian on suuri osa rintamalla olijoista. Siellä on kuitenkin leijonan osa armeijan miehistöstä. Aikamoinen peluri, jos saa tällä liikkeellä ison osan armeijasta taakseen ja sisämaassa/Moskovassa on ns. takaporras vastassa. Putte julisti petturiksi ja se on tiedossa ettei Prigozin vapaaehtoisesti astu enään sivuun
 
Olettaisin että Wagner alkaa kyllä vetämään joukkojaan pois rintamalta, ja keräämään niitä samaan paikkaan vahvistaakseen asemaansa.
Wagneri taisi vetää joukkonsa pääosin pois tuolta Donetskin ja Luhanskin alueelta, saa nhädä onko tuolla etelässä juurikaan enää Wagnerilaisia.

Myös jonkin verran puolustusministeriön joukkoja voi joutua lähtemään takaisin Venäjälle, jos eivät saa Wagneria nopeasti kuriin. Voisi ainakin luulla, että reservejä saatetaan vetään pois Ukrainasta takaisin Venäjälle.
 
Putinin puhe.
Vladimir Putin's address to the Russians
I appeal to the citizens of Russia, to the personnel of the Armed Forces, law enforcement agencies and special services, to the fighters and commanders who are now fighting in their combat positions, repulsing enemy attacks, doing it heroically - I know, I spoke to the commanders of all directions again last night. I also appeal to those who were drawn into a criminal adventure by deceit or threats, pushed onto the path of a serious crime - armed rebellion.

Russia today is waging a hard fight for its future, repelling the aggression of neo-Nazis and their masters. Virtually the entire military, economic and information machine of the West is directed against us. We are fighting for the life and safety of our people, for our sovereignty and independence. For the right to be and remain Russia - a state with a thousand-year history.

This battle, when the fate of our people is being decided, requires the unification of all forces, unity, consolidation and responsibility. When everything that weakens us must be thrown aside, any strife that our external enemies can and use to undermine us from within.
And therefore, the actions that split our unity are, in fact, apostasy from our people, from our comrades-in-arms, who are now fighting at the front. This is a stab in the back of our country and our people.

It was such a blow that was dealt to Russia in 1917, when the country was waging the First World War. But the victory was stolen from her. Intrigues, squabbles, politicking behind the backs of the army and the people turned into the greatest shock, the destruction of the army and the collapse of the state, the loss of vast territories. As a result, the tragedy of the civil war.

Russians killed Russians, brothers - brothers, and all sorts of political adventurers and foreign forces, who divided the country, tore it apart, gained selfish profit.

We won't let this happen again. We will protect both our people and our statehood from any threats. Including - from internal betrayal.

And what we are faced with is precisely a betrayal. Exorbitant ambitions and personal interests led to treason. To betray our country, our people, and the cause for which, side by side with our other units and subunits, the soldiers and commanders of the Wagner group fought and died. The heroes who liberated Soledar and Artemovsk, the cities and towns of Donbass, fought and gave their lives for Novorossia, for the unity of the Russian world. Their name and glory were also betrayed by those who are trying to organize a rebellion, pushing the country towards anarchy and fratricide. To defeat, in the end, and surrender.

I repeat, any internal turmoil is a deadly threat to our statehood, to us as a nation. This is a blow to Russia, to our people. And our actions to protect the Fatherland from such a threat will be tough. All those who deliberately embarked on the path of betrayal, who prepared an armed rebellion, embarked on the path of blackmail and terrorist methods, will suffer inevitable punishment, will answer both before the law and before our people.
The Armed Forces and other government agencies have received the necessary orders, and additional antiterrorist measures are now being introduced in Moscow, the Moscow Region and a number of other regions. Decisive actions will also be taken to stabilize the situation in Rostov-on-Don. It remains difficult; in fact, the work of civil and military administration is blocked.

As President of Russia and Supreme Commander-in-Chief, as a citizen of Russia, I will do everything to defend the country, protect the constitutional order, lives, security and freedom of citizens.

The one who organized and prepared the military rebellion, who raised arms against his comrades-in-arms, betrayed Russia. And they will answer for it. And I urge those who are being dragged into this crime not to make a fatal and tragic, unique mistake, to make the only right choice - to stop participating in criminal acts.

I believe that we will preserve and defend what is dear and sacred to us, and together with our Motherland we will overcome any trials, we will become even stronger.
https://tass.ru/politika/18104675
 
Prigo on jo pitkään ollut omilla linjoillaan. Perustanut omat tiedotuskanavansa, joissa jakanut todenmukaisempaa tietoa sodasta, mitä muualta Venäjällä on ollut saatavilla. Koko ajan myös muistanut kehua ja sympatiseerata venäläistä sotilasta. Tarinahan on, että johto on pettänyt venäläiset sotilaat, jotka maksavat tästä hengellään. Mitä kaikkea kulisseissa on samaan aikaan sovittu tullaan varmaan näkemään. Kadyroville voisi luvata itsenäisen Tsetsenian jne. Prigolla voisi olla hyvät kortit neuvotella eri tahoja puolelleen (mukaanlukien Kiina). Jos valta vaihtuu niin jokaiselle jotakin.

Saa nähä mitä tästä tulee vai tuleeko oikein mitään.
 
Puuttimen puhe luvassa tämän mukaan. Jos sellainen pidetään, kertoo sisältö jotain tilanteen vakavuudesta.


EDIT: tästä ei ole löytynyt toistaiseksi mitään merkkejä
Pitkään puutinilla sitten meni, kun vasta tänä aamuna sai puheensa pidettyä. Eilen saatiin kuulla ainoastaan aikaisemmin videoitu puhe, jossa kiitteli koulunsa päättäneitä tms. ns. diibadaabaa. En muista, esitettiinkö videoitu puhe vasta wanker-kapinan alettua. Jos esitettiin, niin olipahan kohtalaista ryssimistä sekin.
 
Skenaario nro 1
Mitäs jos tuo sodanjohto ja muu hallinto ei olekkaan niin hyvin Putinin näpeissä enää nyt ollut, eikä varsinkaan valmis täysimittaiseen liikekannallepanoon ja ydinaseen käyttöön. Siltä pohjalta Prigo voi toimia Putinin kanssa yksiin nyt. Vallankaappauksen partaalla oleva sotilasjohto on kukistettava, ja kun Prigosta tulee sotaministeri ja koko Venäjän sotilasvoima on hänen ja Wagnerin alla niin siitä ei hyvä heilu Ukrainalle eikä lännelle.

Skenaario nro 2
Prigo on todellisuudessa tehnyt diilin Ukrainan kanssa. Tajuaa Venäjän häviävän sodan eikä halua itse tuhoutua tai joutua Haagiin. Saa täten turvatakuut itselleen kun kääntää Wagnerin suunnan ja rintamalinjan kohti Moskovaa.

Tämä jälkimmäinen skenaario olisi vallan hienoa. Itse pelkään silti että ollaan skenaarion nro 1 tunnelmissa. Elikkä Venäjää hallitsevan klikki on murtumassa ja rikollisista rikollisin tiukka ydin pyrkii säilyttämään valtansa Putinin johdolla ja siihen on valjastettu Prigon Wagner. Ehkä sotilasvallankaappaus ja Putinin siirto syrjään on alkanut olla ajankohtaista. Toki aito Prigozinin Wagner vs Putinin hallinto on myös mahdollista. Reviiritaistelut ja sisällissota ilman että Prigo mihinkään Ukrainan puolelle olisi loikannut. Jokatapauksessa valtaisa kaaos ja sekasorto on luvassa, ja se pysyy tuskin Venäjän rajojen sisällä.
Mun arvaus on skenaario 1. eli Wagnerin voitto olisi haitallinen sodalle.

Ja mihin perustuu … noh luin tässä pari viikkoa sitten Iran-Irak sodan wikipedia sivuston. Niitä lukiessa tuli mieleen jonkin verran heikkoja analogioita Ukrainan-Venäjän sotaan. Tykistötaistelut, helikopterien käytön kehittyminen, sota kaupunkeja vastaan, ihmisaaltohyökkäykset jne.

Musta mielenkiintoisin pointti Iran-Irak konfliktissa (liittyen Ukrainan sotaan) oli se miten pikku hiljaa sodan aikana Iranin vallankumouskaartista tuli Iranin johtava sotilastekijä. Vallankumouskaarti otti käyttöön ennakkoluulottomasti epäsymmetrisiä sodankäyntitapoja kun taas Iranin armeija presidentin tukemana taisteli perinteisemmin (kallis tankit tykistö jalkaväki) ja lopulta otti pataan Irakilta nk. kunnolla minkä jälkeen Iranin vallankumouskaarti (mm epäsymmetriset halvat öiset solutushyökkäykset) tavallaan varmisti vankkumattoman ja ehdottoman itsenäisen aseman omine menetelmineen. Vallankumouskaartin sodankäynnin kehittyminen oli Iranille elintärkeää koska Iran ei saanut raskasta aseistusta kun asemarkkinat oli tukossa ja öljysaartoja oli päällä. Iranin presidentti sai kait lopulta kenkää ja uskonjohtajien rooli vahvistui. Nykyään vallankumouskaarti on Iranin sisällä valtio valtiossa vaikka sota Irakin kanssa on loppunut aikaa sitten, sillä on omat yritysryppäät kaikilla teollisuus aloilla ja mm. omat eläkejärjestelmät. Vallankumouskaartin sotilaat työllistyvät veteraaneina omissa yrityksissä ja epäsymmetrinen kontrollointi ja sodankäynti jatkuu valtion sisällä ja etenkin rajojen ulkopuolellla. Kukaan ei pottuile Iranin sisällä vallankumouskaartille ja armeija kunniottaa kaartia.

Jotenkin tuo Wagner yksityisarmeija mun mielestä jotenkin muistuttaa Venäläistä versiota samasta uudistumisprosessista mitä Iranissa tapahtui vallankumouskaartille pidemmän Iran-Irak sodan aikana. Lopputulos on tietty hyvin erilainen kultturieroista johtuen. Yritän sanoa ettäIranin vallankumouskaarti on tietyn pitkän sodan aikaisen kehitysprosessin tulos niinkuin Wagnerkin on.

Toivon että ryssät ryssii oman uudistumisensa ryssimällä ryssittymisen muutoksen ja he heittävät wagnerin kehittymisen opit roskakoriin. Nyt olisi saumaa.

Wagner todennäköisesti ei varmaan ole sen parempi rauhankumppani kuin Venäläiset yleensä.
 
Back
Top