Ukrainan konflikti/sota

Pidempi haastattelu iltalukemiseksi.

Lyhyt nosto - Virolla arvatenkin on tarkat silmät Pihkovan suuntaan. Hostomeliin lähdettiin 2/2022 juurikin sieltä, ja varmasti tilannetietoa ryssän aikeista jaettiin Ukrainalle. Aina välillä kylmää ajatella, mitä olisi tapahtunut jos tämä taistelu olisi kääntynyt toisin. Viro on kyllä ollut kokoaan isompi esimerkki tämän sodan aikana


 
Ryssälässä tunnetusti rauhankin aikana sillat on vartioituja varmasti näin sota-aikana myös tunnelit. Varmasti myös videokameroilla vartioituja. Niiden panostaminen vaatii ihan eri luokan opetaatiota.

Tasasella saadaan aikaiseksi yhden junan tuho, mutta ryssällä on, kuten jo todettua, erinomainen kyky paikata tavallista rataa. Kaikki on toki eteenpäin, mutta iso vaikutus olisi, jos juuri tuolla amurin ali/yli meneviin väyliin vaikutetaan. Toinen hakemattakin löytyvä kohta löytyy baikaljärven molemmista päistä. Ja toki kaikki muut isot siperian joet.

Ihanko jokainen silta on vartioitu? Ja jokainen tunneli? Montako miestä per silta?

Mielenkiinnosta kysyn, koska en muista kuulleeni tuollaisesta aikaisemmin. Mikä organisaatio hoitaa siltojen vartioinnin? FSB vai joku muu?
 
EU poisti Ukrainan viljaa koskevat tuontirajoitukset, jotka käsittääkseni asetettiin suojelemaan EU:n viljelijöitä Ukrainan halvalta viljalta. Mitenköhän tämä dilemma on ratkaistu?

Suomeksi google-käännetty juttu aiheesta. Ilmeisesti vientikielto on purettu Romaniaan, Slovakiaan, Bulgariaan ja Unkariin.

 
Tästä "sea babyn" osumasta taisi joku äksäys täällä jo olla mutta aiheesta vielä toinen käännetty juttu The Pagesta:

 
Tuhon mittasuhteet on Ukrainassa aivan järjettömät.

Kokonaisia kyliä ja jopa isoja kaupunkeja on pyyhkäisty pois kartalta. Hyvä että länsimaat ovat sitoutuneet uudelleenrakentamiseeen mutta Venäjä pitää laittaa suurimmaksi maksumieheksi sitten kun sota joskus päättyy. On yksi asia käydä sotaa ja ihan toinen asia käydä tuhoamisssotaa...olkoonkin että eihän Venäjä muuta osaa eikä muuhun kykene.
Paskotaan kaikki ihan tahallaan ja vielä niin, ettei se edes vaikuta sodan lopputulokseen. Puhdasta ilkivaltaa, mutta pahinta on se, että kylien ja kaupunkien rakennusten lisäksi vielä pyyhkäisty suuri osa ihmisistä samalla. Sen tason henkilökohtaisen elämän katastrofi menettää omainen tai ystävä, että anteeksi ei tule muutaman sukupolven aikana.

On tosiaan yksi asia käydä sotaa ja ihan toinen asia käydä tuhoamissotaa.. ja on yksi asia tappaa sotilaita sodassa ja ihan toinen asia tuhota siviileitä massoittain sodassa.
 
Perspektiiviä Andriivkan putsaamiseen. Ryssä kävi kylässä, ja jälki oli tämmöinen. Oppikirjamateriaalia itänaapurin tavoista

Ylivoimaisesti tärkein oppi tästä sodasta on ryssän häikäilemätön ja välinpitämätön tuhoamisvimma. Tämä täytyy Suomen sisäistää kaikessa strategiassa ja hankinnoissa. Ei voida enää nojata siihen perinteiseen ”päästetään etenemään ja tapellaan kunnes vihollinen väsyy”.

Jos jonain päivänä täällä rähistään, niin mieluummin Karjalassa luomassa suojavyöhykettä.
 
Tsetseniassa kuplii pinnanalla sen verran että jos tuo kuolee, niin siellä voisi alkaa tapahtua jänniä.

Kuuntelin Mark Galeottin podcastin jossa hän jutteli Prigozhinin kuolemasta ja kaikesta siihen liittyvästä. Mainitsi Boris Nemtsovin salamurhan alkuvuonna 2015 ja sanoi sen olleen suuri järkytys Venäjän eliitille. Nemtsovin katsottiin kuuluvan ko. eliittiin kaikesta huolimatta ja täten hänen piti olla ihminen jota ei noin vain tapeta. Kun rikosta alettiin tutkia, jäljet johtivat Tsetseniaan ja Kadyroviin. Tässä vaiheessa tutkintaa johtanut pätevä mies laitettiin sivuun ja korvattiin ns. poliittisesti ymmärtävämmällä miehellä.

Galeottin mukaan tämä oli Putinille ja yleisemmin Venäjälle nöyryytys, koska salamurha oli tehty heitä konsultoimatta ja kirjaimellisesti näköetäisyydellä Kremlin muureista. Galeotti sanoi että tapaus oli niin vakava että tuolloin harkittiin Kadyrovin rankaisua ja mahdollisesti jopa sivuun laittamista, mutta näin ei toimittu. Hänen mukaan Putin on sitä mieltä, että kukaan muu ei kykene johtamaan Tsetseniaa Venäjän haluamalla tavalla. Tämä tekee Kadyrovista Putinin silmissä korvaamattoman.

Kukaan ei tietysti ole korvaamaton, mutta uuden johtajan valinta ja hallinta ovat aina suuria kysymysmerkkejä. Kadyrov on johtanut Tsetseniaa vuodesta 2007 lähtien eli yli 15 vuoden ajan. Hänellä on poikia (kuusi poikaa ja kuusi tytärtä), mutta onko kukaan näistä kypsä johtajaksi? Ainakin yksi pojista on käynyt sodan aikana Moskovassa Putinin vieraana, en nyt saa päähäni kuka pojista se oli. Tätä pidettiin yhtenä merkkinä pojan "esittelystä tsaarille" eli eräänlainen askel kohti valtaan astumista (tai näin sen voi tulkita). Olikohan niin että samaan aikaan huhuttiin Kadyrovin olevan huonossa kunnossa, mikä olisi voinut estää matkustamisen ja tästä syystä poika laitettiin asialle?

Alkuvuodesta 2023 kuului huhuja että Kadyrovin läheinen mies olisi kuollut myrkytyksen seurauksena ja samaan aikaan huhuttiin että Kadyrov olisi itse joutunut myrkytyksen kohteeksi (tai yrityksen). Väitetty myös että olisi käynyt Lähi-Idässä hoidettavana. Toisinaan kirjoitettu että hänellä olisi munuaisten toiminnan kanssa ongelmia, tosin tiedäpä tästä. Kovin pöhöttynyt ollut jo pitkän aikaa, mikä voisi kieliä jostain sairaudesta (tai liiallisesta alkoholin tms. käytöstä).

Nytkö Kadyrov on sitten koomassa? JOS näin on ja jos ei tästä selviä niin voi tosiaan seurata villejä käänteitä Tsetsenian suunnalla (tai sitten ei, riippuu täysin tsetseeneistä itsessään). Varmasti tämä tapaus on kuitenkin sellainen jota Putin ja Kreml yleisemmin eivät toivoneet tapahtuvan sodan tässä vaiheessa. Lisää harmaita hiuksia tiedossa.
 
Tämä on kyllä hieno homma, jos totta. Epäilen suuresti, että vallanvaihto seuraavalle kävisi nätisti ja ilman jäsentenvälisiä, jotka toisivat taas lisää ihmeteltävää Venäjän keskusvallalle.
Juuri näin. Tämä taas hieman pistää epäilemään ettei bunkkeri-vahanukke ehkä olekaan asian takana. Tsetsenian vallanperimyssota ei nimittäin takuuvarmasti ole tässä tilanteessa vladimir vladimirovitsin joululahjatoiveissa päällimmäisenä. Toki herra on osoittanut strategiset kykynsä ennenkin, eli mistä sitäkään tietää.
 
Ylivoimaisesti tärkein oppi tästä sodasta on ryssän häikäilemätön ja välinpitämätön tuhoamisvimma. Tämä täytyy Suomen sisäistää kaikessa strategiassa ja hankinnoissa. Ei voida enää nojata siihen perinteiseen ”päästetään etenemään ja tapellaan kunnes vihollinen väsyy”.

Jos jonain päivänä täällä rähistään, niin mieluummin Karjalassa luomassa suojavyöhykettä.

Oli jo viime kevättalvena se joku PV:n seminaari (nettiversion katsoin), jossa pelastuspalvelun & väestönsuojelun esitelmöijä totesi ihan suoraan, että kauhistelivat ryssän silkkaa julmuutta ja välinpitämättömyyttä iskeä ihan surutta mm. väestönsuojiin. Sanoi, että tämä pitää nyt ottaa meilläkin ihan oikeasti ja tosissaan huomioon.
 
Kaksi vaihtoehtoa, joko erittäin suuret voimalaitosten laakerit tai sitten lentokoneiden laakerit. Niitä tuolla Samarassa on tehty eli jommat kummat on nyt kortilla.

Tässä lyhyesti juttua siitä kuinka vielä 2015 ranskalaiset ovat olleet opastamassa ryssiä laakereiden valmistuksessa lentokoneisiin.

 
. Väitetty myös että olisi käynyt Lähi-Idässä hoidettavana. Toisinaan kirjoitettu että hänellä olisi munuaisten toiminnan kanssa ongelmia, tosin tiedäpä tästä. Kovin pöhöttynyt ollut jo pitkän aikaa, mikä voisi kieliä jostain sairaudesta (tai liiallisesta alkoholin tms. käytöstä).
Verenpainetauti ja sokeritauti hoitamattomina johtavat munuaisten vajaatoimintaan ja lopulta tuhoutumiseen. Seuraa kuolema.
 
Back
Top