Ukrainan konflikti/sota

Olisi mielekiintoista tietää, kuinka rahavirtojen muuttuminen vaikuttaa länsimaisiin putler kannattajiin noin yleisesti. Ei sitä rahaa ole kuitenkaan loputtomasti lapata noiden taskuun. Tällä voisi olla yllättävän suuret vaikutukset koko sodan kulkuun, jos länsimaissa aletaan yksituumaisesti näyttää ryssälle kaapin paikkaa. Siitä äänekkäästä pro putinista voi nopeasti muuntua kunnon ryssä vihaaja. Ainakin moni heistä edustaa jo muutenkin oikeata äärilaitaa.
Ei sitä suoraan rahana lapatakkaan. Erilaiset raaka-ainevirrat ja hiilivety tuotteet kiertää jotain kauppaketjua pitkin markkinoille. Joten ne rahavirrat tulee näiden firmojen palkkalistoille pääsemisestä. Se on ihan tarkkaan varmaa että hyväpalkkaiset konsulttipestit, nimelliset johtokuntapaikat yms. menee vain ryssän ystäville. Kotimaisina esimerkkeinä vaikkapa Esko Aho tai Paavo Lipponen.

Nyt kun alkaa olla selvää että ryssän bisnekset on ohi EU alueella niin tämä korruptioreikä on tukittu.
 

Ihan ajatuksena vaan, mutta annettiinkohan ryssän myös tyydyttyä kuvitelmaan, että Ukraina ei pysty enää iskemään varastoihin esim +120km säteellä?

Nyt on kuitenkin tulossa 165km ATACMS:eka. Voi olla että pian paukkuu isompia varikoita enemmänkin. Toivottavasti menee myös helikopterit tällä kertaa.

Sopisi hyvin siihen, että Ukrainalta alkaisi isompi yritys jollakin alueella, jos saisivat tällä kertaa tuhottua helikopterit kentilleen.

Eikös sieltä ole tulossa nimenomaan niitä +300km variantteja. Tuskin kuitenkaan lupa Moskovaan kokeilla 😆😍

Käytännössä koko Krim on nyt kantamalla.
 
Viro haluaisi 120 miljardin vuotuisen panostuksen Ukrainan aseistamiseksi:


Pitäisi olla helppo USA+EU+UK troikalta, jos olisi johtajia.
 
Krynky on muuten ollut ihmeen hiljainen viime aikoina - ehkä tarkoituksella? Nyt hämmennetään muilla rintamilla ja sekoitetaan pakkaa. Krynkyssä tapahtuu vielä ennen vaaleja jotain isompaa, näin uskon.

Voi hyvinkin tapahtua. Nämä RVC ja FoR legioonan joukkojen hyökkäys Venäjälle toimii hyvin hämäyksenä ja huomio keskittyy sinne.

Joukkojen/kaluston siirtoon hyvä operaatio.
 
Mielenkiintoista, mistähän tuo johtuu?

Yksi ajatus tuli mieleen. Koska venäjällä bensa on ollut halpaa, niin voisiko olla niin, että siellä käytetään paljon aggregaatteja sähkön tuottamiseen? Tuo voisi selittää tuon määrän.
Merkittävä määrä bensakäyttöisiä paketti- ja kuorma-autoja, joiden polttoainetalous vähän niin ja näin yhdistettynä huonoon tiestöön. Ei se muuta tarvitse.
 
Liettua ottanut ryssän auton kaniin, laittaako piakkoin Ukrainaan?

LIETTUASSA voimassa olevan uuden lain mukaan Venäjän kilvillä varustetut autot takavarikoidaan ja lähetetään sotilas- ja siviiliapuna Ukrainaan, mikäli auton maassa ololle ei ole erikseen hyväksyttyä poikkeusta.

Liettua on takavarikoinut ensimmäisen Venäjän kilvillä varustetun auton – Kreml uhkaa Audi Q7:n viejiä vastatoimilla​

Konkreettiset päätökset tien päällä tavattavien venäläisautojen kohtalosta ovat pian edessä myös Suomessa. Baltian maissa tilanteita jo koeponnistetaan.


Venäjän vastatoimista on Kremlin puolesta jo ilmoitettu, mutta niiden laadusta ei vielä tiedetä.

Venäjän vastatoimista on Kremlin puolesta jo ilmoitettu, mutta niiden laadusta ei vielä tiedetä. KUVA: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA
Tommi Lempinen

12:30
LIETTUAN viranomaiset ovat takavarikoineet 11. maaliskuuta ensimmäisen venäläisillä rekisterikilvillä varustetun auton, kertoo Liettuan yleisradioyhtiö LRT.

Asia on suomalaisittain merkityksellinen, sillä Venäjän rekisterikilvissä olevat autot on siirrettävä pois myös Suomesta tämän viikon lauantaihin eli 16. maaliskuuta mennessä.

LRT:n mukaan ensimmäinen takavarikoitu auto oli merkiltään ja malliltaan Audi Q7 ja sitä kuljetti Valko-Venäjälle matkalla ollut Moldovan kansalainen.

Auto joutui viranomaisten haaviin raja-asemalla. Kuljettaja oli tavatessa vakuuttanut, ettei tiennyt Liettuan ja EU:n asettamista rajoituksista.

LIETTUASSA voimassa olevan uuden lain mukaan Venäjän kilvillä varustetut autot takavarikoidaan ja lähetetään sotilas- ja siviiliapuna Ukrainaan, mikäli auton maassa ololle ei ole erikseen hyväksyttyä poikkeusta.

Venäläisillä rekisterikilvillä varustettujen autojen maahantulokielto on Liettuan ohella voimassa Bulgariassa, Latviassa, Norjassa, Puolassa, Saksassa, Suomessa ja Virossa.

Venäjän ulkoministeriö on aiemmin ilmoittanut käynnistävänsä vastatoimet, mikäli venäläisillä rekisterikilvillä varustettuja autoja ryhdytään takavarikoimaan.

Tietoa toimien laadusta ja laajuudesta ei ole, mutta ne saattavat kohdistua esimerkiksi Venäjällä yhä oleskeleviin EU-maiden kansalaisiin.


Edit: typo
 
Ryssät hipsivät evakkoon, mitenhän se sodan kannatus nyt jaksaa, ehtisikö joku tuossa matkalla haastatella? Vai vieläkö ollaan täysin epäpoliittisia?

Fuck Around, Find Out


Ryssät ovat tuoneet nämä ammusvarikot kaupunkeihin aivan tietoisesti jotta Ukraina ei iskisi niihin ohjuksilla tai drooneilla, no seuravaksi paras vaihtoehto on mennä sinne jalan, ampua vartijat ja räjäyttää koko paska ilmaan perinteisin keinoin.

Kuka muistaa Petrovski Jamin?

 
IS uutisessa Putinin satutunti/haastattelu. Syyttää taas Ukrainaa kaikesta siitä mitä itse tekevät. Kertoo myös, että ryssien ydinaseet ja lentotukialukset ovat maailman moderneimmat ja kaikki tietävät sen.

Harmillisesti Ukraina pyrkii myös vaikuttamaan heidän vaaleihinsa.

 
Venäjän puolustusministeriön mukaan ukrainalaiset menettivät 195 miestä ja 5 panssarivaunua yrittäessään päästä rajan yli Belgorodin suuntaan.

The Russian Armed Forces destroyed up to 195 Ukrainian soldiers trying to break into Russian territory​

MOSCOW, March 14. /TASS/. The Russian military destroyed up to 195 Ukrainian soldiers trying to break into Russian territory, as well as 5 enemy tanks. This was reported to the Russian Ministry of Defense.

The department clarified that Russian units thwarted another attempt by the Armed Forces of Ukraine (AFU) to make a breakthrough into the border territory of the Russian Federation in the Spodaryushino area in the Belgorod region.

“As a result of air strikes and artillery fire, up to 195 military personnel, five tanks, four armored combat vehicles, three UR-77 self-propelled rocket mine clearance systems and three engineering clearance vehicles were destroyed,” the defense department said.
https://tass.ru/armiya-i-opk/20230989
 
Lisää Bradleyn jauhamista. Mutta itselle kiinnitti enemmän huomiota kohdasta 0.28 alkaen drone joka pudottaa ryssille "paketin". Jokin kohtuulisen kokoinen räjähde siis joka sopivasti kierii talon katon rei'istä sisään. Tämän geolokaatiokin tuossa mutta aamuisempi video oli vielä lännempää.

BMP Bradley + FPV
Soldiers of the 47th OMBr near Avdiivka dismantle a Russian shelter.God's cause works as your drone.
 
Dokumentti vierastaistelijoista Ukrainan puolella


 
Ollaan täällä vielä ryssän "alaisia", #%&kele... :facepalm:

Turun ”Suomen ukrainalaiset” -järjestö antaa päivittäin neuvontaa puhelimitse ja kasvokkain kymmenille ukrainalaisille, pääosin pakolaisille.
Järjestön puheenjohtaja Оlena Herasymenko järkyttyi, kun sai sähköpostiinsa tiedon Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta, ettei yksikään järjestön avustushakemuksista vuodelle 2024 ollut mennyt läpi.

Venäjänkieliset järjestöt saavat satoja tuhansia euroja ukrainalaisten auttamiseen​

...esimerkiksi Vantaan venäläisen klubin ”Tsempataan!”-projekti, joka on saanut 286 000 euroa.
...Järjestön hallituksen puheenjohtaja Svetlana Tchistiakova kertoi Ylelle, että he järjestävät ukrainalaisille pakolaisille venäjänkielisiä integraatiokursseja ja antavat neuvontaa sosiaalikysymyksissä.

Miksi venäjänkielisten järjestöjen apu on ongelma ukrainalaisille sotapakolaisille?​

Ukrainalaisjärjestöt kokevat, että STEA:n rahanjaossa on moraalinen ristiriita.
Lisäksi järjestöt huomauttavat, että palvelujen tarjoaminen venäjäksi voi olla traumatisoiva kokemus erityisesti niille ukrainalaisille, jotka ovat kokeneet Venäjän miehityksen.

– Kuinka paljon herkkää tietoa ukrainalaisista on jo kulkenut venäjänkielisten organisaatioiden kautta? Kuinka turvallista se on Ukrainan kansalaisille, kun Venäjän kansalainen on aina Venäjän kansalainen kaikkine seurauksineen? ...

Ševelev viittaa tässä Venäjän lainsäädäntöön, jonka mukaan Venäjän kansalaisen pitää aina tehdä yhteistyötä Venäjän viranomaisten kanssa, eikä mahdollista kaksoiskansaisuutta oteta huomioon.

Ministeriö hylkäsi lähes kaikki Suomen ukrainalaisten järjestöjen hakemuksista – venäjänkieliset saivat yli miljoona euroa​

Muutamissa venäjänkielisissä ukrainalaisia auttavissa järjestöissä ei haluttu tuomita Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Ukrainalaisia pakolaisia jonottamassa sisään avustuskeskukseen.


Ukrainalaiset jonottavat humanitaarista apua Ukrainalaisten yhdistyksen Suomessa ylläpitämän avustuskeskuksen luona Helsingin Valillassa joulukuussa 2022. Kuvituskuva. Kuva: Antti Haanpää / Yle
GALYNA SERGEYEVA

Turun ”Suomen ukrainalaiset” -järjestö antaa päivittäin neuvontaa puhelimitse ja kasvokkain kymmenille ukrainalaisille, pääosin pakolaisille.

Järjestön puheenjohtaja Оlena Herasymenko järkyttyi, kun sai sähköpostiinsa tiedon Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta, ettei yksikään järjestön avustushakemuksista vuodelle 2024 ollut mennyt läpi.

Sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa toimiva STEA rahoittaa erilaisia sosiaalisia projekteja Veikkauksen tuotoilla. Tänä vuonna STEA myöntää avustuksia lähes 400 miljoonalla eurolla.

– Anoimme rahoitusta kolmelle hankkeelle: neuvontapalveluille, jotka on suunnattu Suomeen saapuville ukrainalaisille, Turun Ukraina-keskukselle ja integraatioprojektille ukrainalaisille lapsiperheille. Emme saaneet rahoitusta yhteenkään niistä, edes osittain.

Olena Herasymenko, Suomen Ukrainalaiset ry:n puheenjohtaja katsoo kohti kameraa rinnassaan ukrainan väreissä oleva koriste.

Avaa kuvien katselu
Olena Herasymenko on yksi Turun "Suomen ukrainalaiset" -järjestön perustajista. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

Myös toinen ukrainalainen järjestö sai hylkäyksen​

STEA:n tämän vuoden päätös oli ikävä yllätys myös toiselle ukrainalaiselle järjestölle, Ukrainalaisten yhdistykselle Suomessa.

Aiemmin yhdistys perusti STEA:n myöntämän avustuksen turvin ukrainalaispakolaisten avustuskeskuksen Helsingin Vallilaan. Nyt yhdistys haki tälle vuodelle avustusta ukrainalaisten integrointiin ja nuorten työllistämiseen.

– Lopulta saimme päätöksen, jossa vain työttömien nuorten työllistämishankkeemme hyväksyttiin 43 000 euron avustuksella. Integraatioprojekti ei saanut mitään, kertoo yhdistyksen hallituksen jäsen ja ukrainalaisten avustuskeskuksen pääkoordinaattori Tanja Mustonen.

STEA: Mikä tahansa kansallinen ryhmä voi hakea avustuksia​

Ylen saamassa sähköpostivastauksessa STEA:n viestintäasiantuntija Johanna Kotonen kertoi, että avustushakemusten on täytettävä tiukat vaatimukset ja niissä on esitettävä yksityiskohtaiset perustelut.

Esimerkiksi Turun Ukraina-keskus ei saanut rahoitusta toimintaansa, vaikka STEA:ssa myönnetään, että hankkeen ”aihe ja tarve ovat ajankohtaisia”.

– Toimintasuunnittelussa olisi kuitenkin tullut kuvata tarkemmin etenkin toiminnan tarvetta ja toiminnalla jo aikaisemmin saavutettuja tuloksia, Kotonen kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Ukrainalaisten yhdistyksen Suomessa integrointiprojektista STEA huomauttaa, että suunnitelma kaipasi kauttaaltaan kehittämistä, ja toiminnan sisältö sekä odotetut tulokset olisi pitänyt kuvata tarkemmin.

Vuodelle 2024 STEA myönsi avustuksia 43 projektille, joista 12 oli käynnistetty jo vuonna 2023. Näissä yhtenä kohderyhmänä ovat ukrainalaiset pakolaiset.

Hankkeita toteuttavat myös tunnetut suomalaiset järjestöt, kuten Mannerheimin lastensuojeluliitto, Suomen pakolaisapu ja MIELI Suomen mielenterveys ry.

Listalla on kuitenkin myös venäjänkielisiä järjestöjä, jotka ovat saaneet avustuksia ukrainalaisten auttamiseen.

– STEA noudattaa toiminnassaan yhdenvertaisuuslakia, eikä avustusehdotuksen valmistelussa suljeta mitään ihmisryhmää toiminnan ulkopuolelle, Kotonen kertoo.

– Ukrainasta paenneista osa on ukrainankielisiä ja osa venäjänkielisiä, hän selittää.

Venäjänkieliset järjestöt saavat satoja tuhansia euroja ukrainalaisten auttamiseen​

STEA:n vuonna 2024 hyväksytyissä hakemuksissa on mukana esimerkiksi Vantaan venäläisen klubin ”Tsempataan!”-projekti, joka on saanut 286 000 euroa. Projektin tavoitteena on parantaa maahanmuuttajataustaisten henkilöiden, mukaan lukien venäjänkielisten ukrainalaisten, hyvinvointia ja työllistymistä.

Järjestön hallituksen puheenjohtaja Svetlana Tchistiakova kertoi Ylelle, että he järjestävät ukrainalaisille pakolaisille venäjänkielisiä integraatiokursseja ja antavat neuvontaa sosiaalikysymyksissä. Järjestöllä ei ole tilastoja siitä, paljonko sen toimintaan osallistuu ukrainalaisia.

– Vuonna 2022 ukrainalaisten osuus konsultaatiopalveluiden käyttäjistä oli noin 50 prosenttia, tällä hetkellä ehkä noin 30 prosenttia projektin kaikista osallistujista.

Suomen venäjänkielisten keskusjärjestö ry on puolestaan saanut 337 000 euron avustuksen, jonka kohderyhmänä ovat muun muassa venäjänkieliset ukrainalaiset.

Järjestö ei vastannut kysymykseen, paljonko sen toimintaan osallistuu ukrainalaisia, mutta kertoi sähköpostivastauksessaan monista ukrainalaisille suunnatuista palveluista. Järjestö antaa muun muassa neuvontaa erilaisissa sosiaali- ja arjen kysymyksissä, järjestää kerhoja lapsille ja vaatekeräyksiä.

Muista venäjänkielisistä järjestöistä Venäjänkielisten liitto FARO on saanut 12 000 euroa vuodelle 2024 ja yhteensä 378 000 euroa vuosille 2023–2025. Tämänkin järjestön kohderyhmänä ovat venäjänkieliset ukrainalaiset.

Monikulttuurisista, venäläistaustaisten johtamista järjestöistä suurimman avustuksen, 425 000 euroa, on saanut Fenix Finland -organisaatio, joka tarjoaa psykologista apua sotaa paenneille ukrainalaispakolaisille. Organisaation johtajana toimii suomenvenäläinen Tanja Fomina.

Merkittävää tukea on myös saanut House of Helsinki -järjestö, jonka hallituksen puheenjohtaja on suomenvenäläinen Artem Kuosti. Järjestö on saanut 39 000 euroa tänä vuonna ja 441 000 euroa vuosille 2023–2025.

Miksi venäjänkielisten järjestöjen apu on ongelma ukrainalaisille sotapakolaisille?​

Ukrainalaisjärjestöt kokevat, että STEA:n rahanjaossa on moraalinen ristiriita.

Lisäksi järjestöt huomauttavat, että palvelujen tarjoaminen venäjäksi voi olla traumatisoiva kokemus erityisesti niille ukrainalaisille, jotka ovat kokeneet Venäjän miehityksen.

– STEA:lle ei näytä ole merkitystä, millä kielellä palveluja tarjotaan ukrainalaisille, toteaa Mustonen Ukrainalaisten yhdistys Suomessa -järjestöstä.

Oulun yliopiston ja Kiovan kansallisen kielitieteellisen yliopiston yhteisen verkkokyselyn mukaan Suomessa asuvista ukrainalaisista 63 prosenttia pitää äidinkielenään ukrainaa. 23 prosenttia pitää äidinkielenään sekä ukrainaa että venäjää ja vain 8 prosenttia pitää äidinkielenään pelkästään venäjää.

Maksym Ševeleviä Turun ”Suomen ukrainalaiset” -yhdistyksestä huolettaa mahdollinen Ukrainan kansalaisten henkilötietojen väärinkäyttö.

– Kuinka paljon herkkää tietoa ukrainalaisista on jo kulkenut venäjänkielisten organisaatioiden kautta? Kuinka turvallista se on Ukrainan kansalaisille, kun Venäjän kansalainen on aina Venäjän kansalainen kaikkine seurauksineen? hän pohtii.

Ševelev viittaa tässä Venäjän lainsäädäntöön, jonka mukaan Venäjän kansalaisen pitää aina tehdä yhteistyötä Venäjän viranomaisten kanssa, eikä mahdollista kaksoiskansaisuutta oteta huomioon.

Yksi merkittävä huolenaihe ukrainalaisten järjestöissä on venäjänkielisten yhdistysten suhtautuminen Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.

Cultura-säätiön kyselyn mukaan joka viides venäjänkielinen Suomessa tukee Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, ja yhtä moni ei halua tai voi ilmaista kantaansa.

Venäjänkielisistä organisaatioista, jotka ovat saaneet rahoitusta ukrainalaisten auttamiseen, vain House of Helsinki ja Fenix Finland ovat julkisesti tuominneet sodan. Muut venäjänkieliset organisaatiot eivät mainitse sotaa tai Venäjän hyökkäystä verkkosivuillaan tai sosiaalisen median sivuillaan.

Kun Yle kysyi suoraan Suomen venäjänkielisten keskusjärjestöltä heidän suhtautumisestaan sotaan, organisaatiosta kieltäydyttiin antamasta kommentteja.

– Suosittelen, että kysytte kantaa Venäjän federaation suurlähetystöstä, koska sieltä vastataan kysymyksiin kannoista. Meillä ei ole mitään kantaa eikä aikomustakaan ilmaista sitä, sanoi organisaation edustaja Olga Liukkonen Ylelle puhelimitse.

Vantaan venäläinen klubi kieltäytyi myös sähköpostivastauksessaan ilmaisemasta kantaansa sotaan. Organisaatioiden edustajat eivät edes kutsu konfliktia sodaksi vastauksissaan.

– Sääntömme mukaan emme ole poliittinen rakenne emmekä ilmaise julkista kantaa poliittisiin kysymyksiin. Uskomme, että neutraalin kannan ylläpitäminen mahdollistaa meidän työskentelemään tehtävässämme tehokkaasti ja tarjoamaan apua kaikille poliittisista vakaumuksista riippumatta, kirjoitti Vantaan venäläisen klubin hallituksen puheenjohtaja Svetlana Tchistiakova.

Alkuperäisen ukrainankielisen ja venäjänkielisen artikkelin voit lukea Yle Novynyn ja Yle Novostin sivuilla. Tämä artikkeli on käännetty suomeksi YleGPT-tekoälysovelluksen avulla. Toimittaja on lyhentänyt ja editoinut käännöksen.

 
Back
Top