Ukrainan konflikti/sota

Kuvituskuvaksi valittu Jehu, mutta itse uutislähetyksessä sanotaan että ruotsi lähettää cb90 kalustoa ja suomi jotain similare, romania ei sen enempäåä taivu, mutta hankala uskoa jehuja lähetettävän.
mutta uppouman perusteella kuitenkin juuri niistä olisi kyse,ellei twiitissä vaan virhettä sen suhteen.

Edit. ak.tied ehtikin jo mainita ensin🙏
 
Ja tämän tajuamiseen ja ymmärtämiseen on mennyt jo kaksi vuotta.



Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoo, että Euroopan on siirryttävä sotatalouteen ja vahvistettava puolustuskykyä Venäjän uhkaa vastaan.

Michel sanoo, että Yhdysvaltain asetukea ei voi pitää itsestäänselvyytenä, minkä takia EU-maiden on otettava vastuu omasta turvallisuudestaan.

– Jos emme anna Ukrainalle riittävästi tukea Venäjän pysäyttämiseksi, me olemme seuraavia. Siksi meidän on oltava valmiita puolustautumaan ja siirryttävä sotatalouteen, Michel sanoo useissa eurooppalaislehdissä julkaistussa kirjoituksessaan.

– Jos haluamme rauhaa, meidän on valmistauduttava sotaan.

Michel korostaa, että Ukrainan tukemista tulee jatkaa yhteisenä rintamana.
 
Päämuuntamo on helppo löytää kun seuraa jalostamolle tulevaa voimalinjaa. Reikä muuntajan kylkeen, kyllä lähtee, takana on tehoa enemmän kuin yhdessä kolonnissa. Siirto vaatisi mittavia kaapelointitöitä ym. Automaatiojärjestelmä säätää prosessia, mittaa lämpöjä, paineita ja virtauksia ym. Säätää näillä perusteilla arvot lämmityksile, pumpuille, venttiileille ym. Korvaavaa järjestelmää ei taida ryssiltä löytyä jos tuohon pääsis iskemään.
 
Päivän luvut:
420526901_758932049753209_9149468694072631059_n.jpg
 
Ja tämän tajuamiseen ja ymmärtämiseen on mennyt jo kaksi yli kymmenen vuotta.



Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoo, että Euroopan on siirryttävä sotatalouteen ja vahvistettava puolustuskykyä Venäjän uhkaa vastaan.

Michel sanoo, että Yhdysvaltain asetukea ei voi pitää itsestäänselvyytenä, minkä takia EU-maiden on otettava vastuu omasta turvallisuudestaan.

– Jos emme anna Ukrainalle riittävästi tukea Venäjän pysäyttämiseksi, me olemme seuraavia. Siksi meidän on oltava valmiita puolustautumaan ja siirryttävä sotatalouteen, Michel sanoo useissa eurooppalaislehdissä julkaistussa kirjoituksessaan.

– Jos haluamme rauhaa, meidän on valmistauduttava sotaan.

Michel korostaa, että Ukrainan tukemista tulee jatkaa yhteisenä rintamana.
Korjasin vähän. Nykyinen kehityskulku on ollut päivänselvää jo Krimin ja Itä-Ukrainan valtauksesta lähtien. Itselle suurin yllätys on ollut, että ryssällä kesti 8 vuotta vetää happea ennen täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan sen sijaan, että olisivat yrittäneet "kilpajuoksua Kiovaan" heti ampumasodan aloittamisen jälkeen.

Minkäänlaista liennytystä ryssän puolelta ei ole ollut havaittavissa missään vaiheessa, joten suurempi sota oli mielestäni vain ajan kysymys. Myös eurooppalaisten halu uskoa ryssän "me emme ole osallisia" -horinoita, esimerkiksi Minskin sopimuksiin ja "Itä-Ukrainan separaattoreihin" liittyen, on ollut jotain ihan uskomattoman kuvottavaa.
 
Eipähän tätä olisi uskonut mutta useampi lähde kertoo samaa. Uralsista jää siis melkein puolet bitumi-luokan tavaraksi. Bensan sisältö on lähe olematon josta seuraa että sitä diiseliä tulee se vakio 1/4 joka onkin 2x bensaan.

Edelleen jotenkin uskomattomalle tuntuu että Wti ja Brent oli noin samanhintaisia vaikka Uralssista saa 30% vähemmän hinnakkaita lopputuotteita.
 
Tämä kartta on mahdollisesti ollut tässä ketjussa jo aikaisemmin, en muista, mutta laitetaan varalta uudestaan (huomaa myös kuvan oikean reunan lista, 15 merkittävintä öljynjalostamoa niiden teoreettisen kapasiteetin mukaisessa järjestyksessä - kapasiteetti merkitty miljoonaa tonnia per vuosi):

1710830958675.png

Nappasin sen tämän twiitin kuvasta:

A 2nd tap reported on one of the refineries previously pop'd...part of the 64 MT (million tons/year) of capacity (20% to 25% of Russian capacity).

Still no good data on how much of the 64 MT is offline and for how long. Need that data.

2nd item needed is how little tsar going to pay for this - and what follow on impact that has.

Still early in this fab Ukrainian indirect approach campaign.



-

Kuvaan on merkitty keltaisella raakaöljyä kuljettavat putkilinjat ja ruskealla siitä jalostettuja laatuja kuljettavat putket.

Useampi ehti kertomaan saman jo aikaisemmin tässä ketjussa eli raakaöljy kuljetetaan kentiltä putkia pitkin eri suuntiin ja paikalliset jalostamot sitten jalostavat siitä eri tuotteita (bensiini, diesel yms.).

Näiden jalostettujen tuotteiden kuljettamiseen on joitakin putkia, mutta ei läheskään niin tiheää verkkoa kuin mitä raakaöljyn kuljettamiseen rakennettu. Liekö tämä putkiverkko valtaosaksi vientiä ajatellen?

Huomaa myös jalostamoiden määrä Uralin länsipuolisella alueella ja vertaa Uralin itäpuoliseen määrään. Jaoin aikaisemmassa viestissä vuonna 2019 julkaistun lyhyen artikkelin, jonka mukaan 70% jalostetuista öljytuotteista käytettäisiin Uralin länsipuolella eli "eurooppalaisen Venäjän" alueella. Jalostamoiden määrän perusteella tämä on helppo uskoa.
 
...Riittämätön apu estää Ukrainaa saavuttamasta tavoitteita, joita sekä EU:ssa että Ukrainassa on maan tulevaisuudelle asetettu...
...EU:SSA SOVITTIIN viime viikolla viiden miljardin euron sotilaallisesta lisäavusta Ukrainalle, mutta odotukset olivat olleet alun perin 20 miljardin tasolla....
-  Päätös osoittaa, että apu jatkuu, mutta niukkana ja pieni pala kerrallaan kuten tähänkin asti,...

...Suurimmat ongelmat ovat olleet ajallisia ja määrällisiä. Ukraina ei ole saanut apua ajoissa eikä esimerkiksi pitkän kantaman aseita ole annettu ollenkaan...

Tutkijalta armoton arvio Ukrainasta: EU:n apu riittää puolustustaistelun jatkamiseen, muttei voittoon Venäjästä​



Euroopan unionin tuki Ukrainalle muodostaa nykyisellään paradoksin, kirjoittaa tutkija Tyyne Karjalainen Ulkopoliittisesta instituutista tänään ilmestyneessä raportissa.

DEMOKRAATTI/STT​

Riittämätön apu estää Ukrainaa saavuttamasta tavoitteita, joita sekä EU:ssa että Ukrainassa on maan tulevaisuudelle asetettu.
Virallisesti EU ei halua Ukrainan joutuvan taipumaan rauhanneuvotteluihin Venäjän kanssa vaan kaavailee Ukrainalle demokraattista tulevaisuutta, joka johtaisi lopulta myös EU-jäsenyyteen. Tähän saakka myönnetty tuki on Karjalaisen mukaan kuitenkin johtamassa erilaiseen lopputulokseen.
Apu riittää puolustustaistelun jatkamiseen, muttei voittoon Venäjästä. Samalla sota pitkittyy – ei siksi, että länsi tukee Ukrainaa sotilaallisesti, vaan siksi, että Ukraina ei saa tuota tukea tarpeeksi.
-  Vaikka Ukraina selviäisi sodasta itsenäisenä valtiona, riski Venäjän sekaantumisen jatkumisesta yhdistettynä Ukrainan omiin haavoittuvuuksiin sekä sodanjälkeisen jälleenrakennuksen haasteisiin varjostaisivat Ukrainan lähitulevaisuutta, Karjalainen kirjoittaa.

Hänen mukaansa presidentti Vladimir Putinin Venäjä ei todennäköisesti koskaan hyväksy Ukrainan demokratisoitumista ja yhdentymistä EU:hun. Neuvottelut voisivat kyllä lopettaa taistelut, mutta jättää Ukrainan yhä Venäjän vaikutuspiiriin.
-  Tässä tapauksessa kaksi sotavuotta olisivat olleet ihmishenkien ja resurssien haaskaamista.
EU:SSA SOVITTIIN viime viikolla viiden miljardin euron sotilaallisesta lisäavusta Ukrainalle, mutta odotukset olivat olleet alun perin 20 miljardin tasolla.
-  Päätös osoittaa, että apu jatkuu, mutta niukkana ja pieni pala kerrallaan kuten tähänkin asti, Karjalainen kommentoi sähköpostitse työmatkalta STT:lle.
Viime päivinä huomiota ovat myös herättäneet presidentti Emmanuel Macronin puheet siitä, ettei mitään vaihtoehtoa, edes maajoukkojen lähettämistä, pidä sulkea pois Ukrainan auttamisessa voittoon sodassa. Karjalaisen mukaan Ranskan johdon tulkinta Venäjästä on saattanut aidosti muuttua jyrkempään suuntaan.
-  Macron haluaa kannanotoillaan osoittaa, että Ranska on etunenässä tukemassa Ukrainaa ja ottaa johtajuutta Euroopassa. Euroopassa on ollut pientä johtajuustyhjiötä Ukraina-avun suhteen.
Macronin puheiden uskottavuutta heikentää kuitenkin se, että Ranskan oma apu Ukrainalle on ollut kansainvälisessä vertailussa suhteellisen vähäistä. Lisäksi Macron ei vaikuta koordinoineen kannanottojaan Ranskan tärkeimpien kumppaneiden kanssa.
-  Tästä on tullut vaikutelma, ettei Macronilla ole aito tarkoitus lisätä tukea Ukrainalle vaan erottua muista väkevillä puheilla, Karjalainen arvioi.
VENÄJÄN laajamittaisen hyökkäyksen alettua EU:n vastareaktio ylitti monien odotukset. Toteutunutta tukea Ukrainalle ei voinut Karjalaisen mukaan pitää mitenkään itsestään selvänä, koska Ukrainan asia ei ollut monilla EU-jäsenmailla asialistan kärjessä.
Vielä Krimin vuonna 2014 tapahtuneen valtauksen jälkeen kysymys Ukrainan EU-jäsenyyspyrkimyksiä oli sivuraiteilla eikä Ukrainan pyyntöihin aseavusta juuri vastattu. Myös EU-pakotteet Venäjää vastaan jäivät melko laimeiksi.
Ranska ja Saksan johdolla Normandia-ryhmässä neuvotellut Minskin sopimukset vain vahvistivat Venäjän otetta Donetskin ja Luhanskin alueista Itä-Ukrainassa.
Karjalaisen EU-pääkaupungeissa käymien keskustelujen perusteella Ukrainaan suhtauduttiin epäluotettavana kumppanina toistuvien vallanvaihtojen ja puuttuvien uudistusten takia. Tätä taustaa vasten EU:n jämäkkä vastaus Venäjän laajamittaiseen hyökkäykseen oli myönteinen yllätys tarkkailijoille sekä EU-pääkaupungeissa että Kiovassa.
EU:N INSTITUUTIOT ja yksittäiset unionin jäsenmaat ovat antaneet tähän mennessä Ukrainalle apua yli 144 miljardin euron arvosta eli kaksi kertaa sen, mitä Yhdysvallat. Poliittisella puolella merkittävä edistysaskel tapahtui viime joulukuussa, kun EU päätti aloittaa jäsenyysneuvottelut Ukrainan kanssa.
Karjalaisen mukaan Ukrainan EU-tien kiirehtiminen on kuitenkin johtanut jopa osittain aliarvioimaan jäsenyyskriteereiden täyttämisen vaikeutta. Tämä voi johtaa liian optimistisiin odotuksiin ukrainalaisten puolelta.
Liian toiveikkuuden sijaan pitäisi Karjalaisen mukaan tunnustaa, että sota on heikentänyt Ukrainan poliittista järjestelmää. Sodan jälkeen tapahtuva jälleenrakennus ja odotettavissa oleva kansainvälisen avun tulvimien maahan voi jopa pahentaa esimerkiksi korruptio-ongelmia.
JOS UKRAINAN EU-jäsenyys on aidosti tavoitteena, EU joutuu Karjalaisen mukaan jatkamaan Venäjän vaikutuspyrkimysten vastustamista ainakin vielä vuosikymmenen ajan.
-  Ukraina tuskin täyttää jäsenyyskriteereitä paljon aiemmin.
Venäjän tavoitteiden torjuminen on luonnollisesti vaikeaa, jos maa miehittää osia Ukrainasta. Tällä hetkellä sotilaallinen apu EU:sta ei kuitenkaan riitä ajamaan venäläisiä pois Ukrainasta.
Karjalaisen Kiovasta saamien tietojen perusteella Euroopasta saadut aseet ja koulutus ovat tulleet tarpeeseen eikä sotilasavussa ole havaittu sitä yleistä ongelmaa, että se olisi joko käyttökelvotonta tai huonosti koordinoitua. Suurimmat ongelmat ovat olleet ajallisia ja määrällisiä. Ukraina ei ole saanut apua ajoissa eikä esimerkiksi pitkän kantaman aseita ole annettu ollenkaan.
-  Jos eskalaatiopelot tekevät mahdottomaksi antaa Ukrainalle parempia aseita, niin jo käytössä olevan materiaalin loppumisen estäminen auttaisi myös.
Hänen mukaansa kunnianhimo pitäisi asettaa vähintään siihen, että Eurooppa ohittaa Yhdysvallat sotilaallisen avun määrässä. Jos Eurooppa ei ole halukas ottamaan enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan, on vaikea perustella, miksi Yhdysvaltain pitäisi tulevaisuudessa niin tehdä, Karjalainen huomauttaa.

 
Aivan päätöntä kyllä yrittää hyökätä tuollaisessa dronesateessa. Mutta ryssä on ryssä.
Alusta n. 45 sekunnin ajan: Mitä helevettiä ne oikein yrittää? Vai onko ne sulkuosaston ja Ukrainalaisten vahvojen asemien välissä ja päätyvät säntäilemään noin?
Näyttääpi oikein hyvinkoulutetulta ja kurinalaiselta porukalta, spetnatseja tai merijalkaväkeä vähintäänkin. Second army in the world, my ass.
Kyllä ei ole liha arvokasta.
 
Aivan päätöntä kyllä yrittää hyökätä tuollaisessa dronesateessa. Mutta ryssä on ryssä.

Eipä hätää, odotellaan kun Ukraina saa ne Pavelin löytämät puolitoista miljoonaa tykin ammusta käyttöönsä niin varmasti ryssien rynnistys tuosta vain paranee.

Tässä menee vieläpä niitä tällä hetkellä hyökkäykseen kykeneviä joukkoja aivan kuin kärpäsiä. Ryssillä kyllä ukkoa riittää, mutta sielläkin tulee rajoja vastaan kun pieni osa niistä lopulta pystyy suorittamaan jotain 24-48 h htökkäysoperaatioita. Kalustomenetykset lisäksi tarkoittavat jo nähdyn perusteella, että ei se hyökkääminen vähene vaan se tehdään sitten kevyemmillä ajoneuvoilla tai kokonaan ilman, se varmasti myös parantaa tavoitteen saavuttamista ankaran tykistötulen alla.

Eilen mietin miten sellainen kiinalainen golfkärry jossa on puolen tusinaa ryssää kyydissä ottaa vastaan sarjan sellaisesta 40 mm kranaattikonekivääristä, odotan näkeväni jossain vaiheessa tuollaisenkin rynnistyksen.
 
Jos bezmenov ei ole tuttu niin kannattaa vilkaista, tässä totuus nl/venäjä vaikuttamiskeinoista:


Katso liite: 84592


1) Tuki opiskelijaliikkeille ja vihreille esimerkkinä tampereen yliopisto tai saksan ydinvoimavastarinta

2) Tämän vankan pohjan siirtyessä työelämään tai radikalisoituessa saadaan pallo pyörimään, esimerkkinä tampereen kouluprojektit tai saksan siirtyminen pois ydinvoimasta laajojen mielenosoituseten seurauksena (halpa energia mikä kasvatti taloudellista etumatkaa nl leiriin korvataan nl tuotteella joka tasapainottaa etumatkaa)

3) tähän asti eivät onneksi lännessa päässeet, idässä esim vietnam tai afrikassa rhodesia

4) vietnam ja kuuba siirtyivät kommunismiin

Kuubassa nousi bensan hinta 5x kun ryssä julisti maaliskuun alussa polttonesteiden vientikiellon.

Nyt Kuubassa on ollut reilun viikon isoja mielenosoituksia joissa kansa vaatii vapautta.

Tämä sama tulee toistumaan jokaisessa ryssän liittolasmaassa jos ryssän halvan energian vienti loppuu.

Ryssän vaikutusvalta vähenee ja niiden pitää revetä yhä useammalle rintamalle, samaan aikaan Ukraina kiihdyttää iskuja ryssän jalostamoihin.

Odotan kun "stan-maissa" käy sama, ryssä on jossain vaiheessa pakotettu lopettamaan polttoainevienti myös näihin maihin.
 
Kuulostaa lupaavalta, Tsekin presidentti Pavel sanoo että "lähitulevaisuudessa" eurooppalaiset yhtiöt kykenevät tuottamaan tarvittavan määrän tykistön laukauksia Euroopan valtioiden varastojen täyttämiseen sekä Ukrainan tarpeisiin:

"In the near future, European companies will be able to produce the necessary amount of ammunition to replenish stockpiles of European countries, as well as to provide Ukraine with ammunition if it needs it in the near future," said Petr Pavel, President of the Czech Republic.


-

MUOKKAUS: tässä hieman pidempi käännös siitä mitä hän sanoi:

"In the near future, European companies will be able to produce the necessary amount of ammunition for the needs of European countries as well as for Ukraine," said Czech President Petr Pavel.

President Pavel noted that producing the required quantity of ammunition takes time and an increase in the capacities of defense enterprises. However, he pointed out that Ukraine needs ammunition now and cannot afford to wait for production.

"We cannot wait for European companies, so we are trying to find ammunition wherever we can and deliver them to Ukraine as quickly as possible. But at the same time, we are also increasing our own capacities," Pavel said.


 
Viimeksi muokattu:
– Puolustushankintojen parantaminen on edelleen Ukrainan tärkein prioriteetti, ja Nato on sitoutunut auttamaan tässä prosessissa
– Katsauksen tarkoituksena on auttaa Ukrainaa uudistamaan puolustushankintajärjestelmäänsä ja mukauttamaan se Naton parhaiden käytäntöjen ja standardien kanssa.
– Sen suositukset edistävät suurempaa vastuullisuutta, avoimuutta ja yhteensopivuutta, mikä auttaa tasoittamaan tietä Ukrainan tulevalle liittouman jäsenyydelle,

131391930-scaled.jpg
Nato-kokous näkyi Vilnan kaupunkikuvassa 11. heinäkuuta 2023. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Nato ja Ukraina aloittavat mittavan puolustushankintojen arvioinnin​



Naton mukaan tällä viikolla Luxemburgissa järjestettävä konferenssi, merkitsee Naton kumppanuuden uutta vaihetta Ukrainan kanssa. Naton ja Ukrainan edustajat keskustelevat Ukrainan puolustushankintaprosessien modernisoinnista, jotta niistä tulee nopeampia, kestävämpiä ja läpinäkyvämpiä.
– Puolustushankintojen parantaminen on edelleen Ukrainan tärkein prioriteetti, ja Nato on sitoutunut auttamaan tässä prosessissa varmistaakseen, että se on sopusoinnussa liittoutuneiden parhaiden käytäntöjen kanssa. Nato jatkaa Ukrainan tukemista mahdollisimman suuressa määrin kaikissa vaiheissa, Naton tiedotteessa todetaan.
NATO-Ukraine Strategic Defense Procurement Review on osa puolustusliiton kokonaisvaltaista avustuspakettia eli vuonna 2016 käynnistettyä aloitetta, jolla tuetaan Ukrainan kykyä vahvistaa omaa turvallisuuttaan ja toteuttaa laaja-alaisia uudistuksia.
Katsauksen tarkoituksena on auttaa Ukrainaa uudistamaan puolustushankintajärjestelmäänsä ja mukauttamaan se Naton parhaiden käytäntöjen ja standardien kanssa.
– Sen suositukset edistävät suurempaa vastuullisuutta, avoimuutta ja yhteensopivuutta, mikä auttaa tasoittamaan tietä Ukrainan tulevalle liittouman jäsenyydelle, Nato sanoo.


 
Tämä kartta on mahdollisesti ollut tässä ketjussa jo aikaisemmin, en muista, mutta laitetaan varalta uudestaan (huomaa myös kuvan oikean reunan lista, 15 merkittävintä öljynjalostamoa niiden teoreettisen kapasiteetin mukaisessa järjestyksessä - kapasiteetti merkitty miljoonaa tonnia per vuosi):

Katso liite: 95344

Nappasin sen tämän twiitin kuvasta:

A 2nd tap reported on one of the refineries previously pop'd...part of the 64 MT (million tons/year) of capacity (20% to 25% of Russian capacity).

Still no good data on how much of the 64 MT is offline and for how long. Need that data.

2nd item needed is how little tsar going to pay for this - and what follow on impact that has.

Still early in this fab Ukrainian indirect approach campaign.



-

Kuvaan on merkitty keltaisella raakaöljyä kuljettavat putkilinjat ja ruskealla siitä jalostettuja laatuja kuljettavat putket.

Useampi ehti kertomaan saman jo aikaisemmin tässä ketjussa eli raakaöljy kuljetetaan kentiltä putkia pitkin eri suuntiin ja paikalliset jalostamot sitten jalostavat siitä eri tuotteita (bensiini, diesel yms.).

Näiden jalostettujen tuotteiden kuljettamiseen on joitakin putkia, mutta ei läheskään niin tiheää verkkoa kuin mitä raakaöljyn kuljettamiseen rakennettu. Liekö tämä putkiverkko valtaosaksi vientiä ajatellen?

Huomaa myös jalostamoiden määrä Uralin länsipuolisella alueella ja vertaa Uralin itäpuoliseen määrään. Jaoin aikaisemmassa viestissä vuonna 2019 julkaistun lyhyen artikkelin, jonka mukaan 70% jalostetuista öljytuotteista käytettäisiin Uralin länsipuolella eli "eurooppalaisen Venäjän" alueella. Jalostamoiden määrän perusteella tämä on helppo uskoa.
Tähän samaan koitin kaivella kaasukondesaattien käsittelystä tietoa ja tieto on harvassa. Epämääräisi viitteitä löytyy lähinnä Novatekin tiedotteista mutta niistä kursimalla kuvaksi jää että länteen tulevien kaasuputkien rinnalla kulkee myös muutama kaasukondensaattiputki. Putket lähtee kentiltä ja päättyvät lähimmän järkevän ratayhteyden kohdalla. Kaasukondensaatti rahdataan sitten junalla edelleen. Ainoa merkittävän kokoinen kaasukondensaatin käsittelylaitos koko länsi-ryssälässä on Laukaansuun laitos joka on nyt paskana. Kaasukondensaateista valmistettiin pääosin bensaa.

Itä-ryssälän osalta tietoa ei oikein tunnu löytyvän ja voi olla että nämä kaasukenttien turhat jakeet poltetaan liekittämällä pois. Alueen öljy on Espoa josta saa bensaa paremmin kuin Uralssista. Logistisesti vaikealla alueella ei siis kannata kondensaatteja kuskata kun ei ole kysyntää, Esposta tuleva bensa riittää.

Kaasukondensaattien osalta voidaan laittaa rasti ruutuun, siitä saatavia polttoaineita ei valmistu ennen kuin Laukaansuun kondesaattiyksikkö on taas toiminnassa. Novatekin lisäksi muita kondensaattitoimijoita ei näytä ryssälässä olevan.
 
Back
Top