Noissa teidän kännykkäasioissa unohtui eräs asia: Jos akku otetaan operaatioturvallisuuden nimissä irti aina kun puhelinta ei tarvita, niin miten sitten vastaanottaja saa tiedon saapuvasta puhelusta, jos hänelläkin on akku irti? Vai oliko nyt kysymys tekstiviesteihin tyytymisestä?
Edit: Pikemminkin voisi kuvitella erilaisten radioiden olevan hyvä valinta, kun ne vain kuuntelevat, jos käyttäjä ei päätä lähettää. Ei saa pingattua tai mitään.
Tekstiviesti tulee perille kun puhelin laitetaan päälle. Tekstiviestin hienouksia on myös: lähettäjä saa halutessaan KUITIN että viesti on onnistuneesti jaettu perille vastaanottajan laitteeseen. Lisäksi tekstiviesti menee perille vähän huonommassakin kentässä tai jos viestintää häiritään. Se kun ei paljoa kenttää vaadi, tyypillisesti riittää että signaalivoimakkuuspalkissa edes silloin tällöin välähtää ykkönen.
Kukaan ei suositellut GSM-puhelinta ylitse minkään muun ratkaisun, puhumattakaan oikeista radioista. Skenaariossa oli kyse improvisoidusta hätä-paniik-toiminnasta McGyver tyyliin.
Matkapuhelimen voi toki jättää päällekin, joillon saa tiedon viesteistä ja puheluista heti. Tällöin on se riski, että sinut paikannetaan, vaikket puhelinta varsinaisesti mitenkään käyttäisi. Pelkkä päälläolo riittää.
Sitten sananen vielä GSM-puheliten häirittävyydestä /kusetettavuudesta. Valetukiasemien kyseessä ollessa kannattaa muistaa, että niihin puhelin ei kiinnity yli 32 kilometrin etäisyydeltä. Syy on tekninen eikä sitä voi manipuloida. Paljoa yli radiohorisontin matkapuhelimen radiosignaalit eivät myöskään tyypillisesti jaksa matkata. Radiohorisontti on noin 50-60 km luokkaa laakealla aakealla - mikäli käytetään korkeita maastonkohtia hyväksi, radiohorisontti pidentyy. Ylläksen huipulta se on noin 150 km luokkaa - riippuen vähän kuinka korkealla vastaanottaja on. Tästä kaikesta on helppo päätellä, että vihulaisen signaalitiedustelun vaikutus matkapuhelimiin on 50-100 km luokkaa "rintaman" syvyyteen.
Oma taiteenlajinsa on sitten viestiliikenteen generoiminen harhautusmielessä, minkä Hessu nosti esiin. Sitä kannattaa harrastaa, jos osaa. Valokuvan metadatan manipuloiminen on myös hauska fiitsöri. Kovin montaa kertaa tosin vihollinen ei anna itseään hoopottaa ainakaan samasta IMEI-yksiköstä tulevan skeidan muodossa. Maantietukikohtin positioita ei kannata kyllä paljastaa edes harhautusmielessä. Hornetit vaativat sen verta pitkän ja hyvän kiitoradan, ettei niitä tukikohtia ole loputtomasti käytettävissä ja osaa paikoista saatetaan uudelleenkäyttää rotaation muodossa. Ainakaan ilman esimiesten lupaa ei kannata moista "harhautustouhua" yrittää harrastaa. Esimiehillä kun voi olla parempaa tietoa, miksi em. juttu on ns. huono idea eli kyseisessä paikassa voikin olla jo jotain omia.
Epäilen myös, että vihollinen herkästi käyttää myös muita tapoja saadun tiedustelutiedon varmentamiseen kuten dronet ja satelliitit.
Valokuvan metadataan voi manipuloida erityisillä metadatan manipulointiohjelmilla. Helpoin tapa muuttaa päiväys on asettaa puhelimaan feikki-päivä ja ottaa kuva. Kannattaa kokeilla hommaa siviilissä ja varmentaa metadatan asianmukaisuus (=vääryys) ennenkuin asiaa harrastaa sotakentällä. Tässä esimerkkejä Android-puhelimiin saatavilla olevista metadatan katselu/muokkaus sovelluksista.
http://appcrawlr.com/android-apps/best-apps-exif-data
Muun sorttisiin älypuhelimiin (IPhone/Windows/Jolla) löytyy omat ohjelmansa.
Lopuksi, aloitin tämän tämänpuheen vuoron kertaamalla, ettei tuo naapurimme suurvalta aivan läpeensä tyhmää sakkia ole. Avaruudessa käydään jne (joka sekään ei ole ihan triviaalia touhua, jos olette sattuneet koskaan perehtymään, ihan oma tieteenlajinsa).
Kannattaa muistaa - ja jo näin siviilissä rauhan aikana varautua siihen - että jos vihollisen signaalitiedustelu on hereillä, niin sieltä saatetaan myös yrittää istuttaa HAITTAOHJELMIA avainhenkilöiksi tunnistettujan henkilöiden älypuhelimiin. Älypuhelinhan on käytännössä pieni tietokone, joten se on myrkytettävissä troijalaisilla ym. siinä missä joku Windows läppärikin. Suurvaltojen tiedustelupalveluilla on resursseja moiseen touhuun ja kyky tehdä omia, uusia ja ennestään tuntemattomia haittaohjelmia. Niillä ohjelmilla voidaan sinua salakuunnella ympäristössä jossa olet (siis vaikka et puhelinta käyttäisikään!), lähettää jatkuvaa paikkatietoa sinusta, seurata sinun vuorokausirytmiä (hereillä olo/lepo sykli) jne jne. Puhelin voi toimia vakoilulaitteena vaikkei se muodollisesti olisi ns. virrat päälläkään. Ainoa varma konsti "tappaa älypuhelin" on ottaa akku irti. Nykyaikana se ei vain helposti onnistu tai on jopa mahdotonta kuten Iphone5:ssa tai Samsungin lippulaivoissa. Niissä ainoaksi mahdollisuudeksi jää puhelimen "sammutus" ja kääriminen alumiinifolioon.
Jos kokee olonsa epävarmaksi älypuhelimen tietoturvan kanssa, kantsii se jättää vaikka kotiin kun pilliin vislataan ja ottaa simppelimpi - ja taistelukestävämpi puhelin mukaan kentälle. Jos uskoo pärjäävänsä puhelimen kanssa uhkia vastaan, kannattaa se toki ottaa - ja opetella jo rauhan aikana pitämään siitä huolta. Sekä varautua siihen, että tarvittaessa saa puhelimen alustettua ns. puhtaaksi joltain puhtaalta medialta, jos epäilee vihollisen troijalaisten saastuttaneen puhelimen.