Ukrainan sodan havainnot ja opetukset

Tälleen sivuhuomiona, myös ensimmäisen Persianlahden sodan (1991) yhtenä opetuksena pidettiin sitä, että tykkituli tehoaa panssarivaunuihin oletettua paljon tehokkaammin. Muistelen nähneeni semmoisen lausunnon jossain alan julkaisussa, että venäläisten arviot tykkitulen tehosta olivat oikeita, läntiset aliarvioituja.
Nykyajan vaunuissa on kaikenlaista optiikkaa ja elektroniikkaa - eikä niitä millään kyetä suojaamaan täydellisesti tulen vaikutukselta. Pysähtynyttä tankkia pystyy vahingoittamaan jopa tarkka-ampuja, kun ampuu järeällä tarkka-ammuntakiväärillä lämpöilmaisimista sisään. Lämpöilmaisin on kuitenkin ihmisen pään kokoinen maali, joten ei pitäisi aivan mahdoton tehtävä olla. Oma IR-naamiointi kannattaa kuitenkin muistaa ennenkuin rupeaa sihtamaan tankkia, vaan tarkka-ampujat taitaa tuon puolen nykyään hallita?

Vaikkei tykistön sirpalekranu osuisikaan aivan tankkiin, särkee se herkästi juuri noita kalliita vehkeitä, joita tankkimiehistö tarvitsee nähdäkseen ympärilleen. Jos tankista ei näe ulos, ei silllä juuri mitään tee.
 

Stagideus

Majuri
Lahjoittaja
Suurvalta-armeijoiden ja niiden doktriiniin pohjaavien joukkojen toiminnassa näkyy huikea ero ajattelutavassa meikäläiseen verrattuna ihan lähtien tukikohtien rakenteesta ja hajauttamisajattelusta. Tiedustelu- ja tähystystulenjohdolle löytyy kasapäin herkullisia maaleja rajantakaisella meiningillä, jossa tauko- ja tukikohtaryhmitykset muistuttavat lähinnä Villin Lännen vankkuriklimppejä, kun me taas lähtökohtaisesti haihdumme metsän/tilan suojiin liikkeen pysähtyessä vähänkään pidemmäksi aikaa.
Ajattelussamme käytännössä jokainen sotilas on arvokkaampi elävänä, kuin kuolleena eikä silmitöntä veriuhria pidetä mitenkään hienona hommana.
Ydinsotaan saakka skaalatut taktiikat ja toisaalta kylmän sodan läpi jatkunut yksiulotteinen savimaja-ammuntakokemus on jättänyt ihan oikeasti jälkensä Venäläiseen sotataitoon, jos se missään vaiheessa onkaan miettinyt tappioiden minimoimista. Tästäkin syystä Venäjällä panostetaan näihin uusiin ammattilaiskokoonpanoihin, jotka on potkaistu käyntiin ns. puhtaalta pöydältä, koska niiden modus operandi on aivan erilainen ja ne sopivat erittäin hyvin voiman projisointiin nykyisessä maailmantilanteessa. Lihamyllyyn tarkoitetut divisioonat pyörivät saman vanhan kaavan mukaan sitä seuraavaa Suurta Isänmaallista Sotaa, jossa miehiä ja kalustoa ei lasketa, odottaen.

Kun nostaa makkaranpaisto- ja mummonetsintäsavuverhoa tämän uudistuvan paikallisjoukkokonseptin yltä ja tutustuu aiheeseen oikeasti, huomaa että niitä keinoja erilaisten separien ja vieraan vallan agenttien kurmottamiseen ilman tykistökeskityksiä löytyy itseasiassa ihan hyvin ja ne on suunnattu selkeille painopistealueille. Yksi suuri vahvuus kotimaisessa mallissa on eri viranomaisten yhteistyö, jota myös harjoitetaan.
 

aj77

Respected Leader
Ukrainan sodalla on tasan yksi opetus. Putinille ei vittuilla. Putin ei ole lähtentyt Tshetseniaa,ei Georgiaan,Ei ukrainaan ennen kuin hänelle on vittuiltu. Sitten on vasta laitettu ranttaliksi. Se pitäisi nyt hitaammankin tajuta entisissä neuvostovaltioissa. Ilmeisesti se raja kuitenkin menee juuri näissä maissa. Entiset Nl maat ovat Putinin omaisuutta. Puola ja Balttia sekä muu itäeurooppa kerkesi karkaamaan ennen Putleria, mutta enää ei karkaa kukaan.Muutama on koittanut ja mites on käynyt.
 

Herman30

Greatest Leader
Lahjoittaja
Putinille ei vittuilla.
Putinhan elääkin Blatnoi-kulttuurin mukaan, entinen katujengiläinen kun on.

In the world of Russian prisons, blatnoi or blatnoy (Cyrillic: блатной) (plural: blatnyie) is one of the criminal castes and is considered the highest one of four, others being muzhyk, kozel, and petukh. Blatnyie are professional criminals and do not call themselves blatnoi, instead they use words such as arestant (arrested), bratva (brother[hood]), bosyak (barefoot), zhulik (hooligan), putyovy (traveller), and others. Words such as zhygan and people has grown to be archaic.

Requirements
A life in prison is a stage requirement for every respected criminal. Doing a crime does not necessarily get a criminal accepted in the criminal underworld. Any relations with authorities even coincidental, particularly political affiliation (such as political parties, organizations), closes the door for a person to the "blatnoi" (criminal) world. Beside his/her "blank resume" the candidate to blatnoi must adhere to the "correct understandings" (ponyatiy) which may change with time.
 
Laitan tämän tänne tuolta Ukraina-keskustelusta:

Turvallisesti sitä on aina tuudittautunut siihen uskoon että meillä länkkäreillähän ne täsmäaseet on eikä alkuasukkailla mutta kyseessä lienee psykologinen harha kun se alkuasukas onkin Novo-CCCP:läinen.

Mutta tässä opimme hajauttamisen, maastouttamisen + radio/SOME/GSM/3G/4G-kurin merkityksen, nuo ukrainalaiset on vissiin aikanaan koulutettu NL:n hyökkäyssodan doktriiniin, jossa on itellä ilmaherruus eikä tarvi pelätä tankkiletkan niskaan tipahtavia pikku elektronisia pirulaisia.
Joo, vaikka aina vähän naureskelemmekin noille itäisille naapureillemme - ja kielessämme taitaa ainoana maailmassa olla kyseisestä kansasta johdettu verbi, joka tarkoittaa epäonnistumista, munaamista ("ryssiminen") - niin ei sitä kannata unohtaa että kyseinen porukka on halutessaan kyennyt tekemään kuitenkin aika hi-tech juttuja: käymään avaruudessa (avaruuskävelyllä), lähettämään satellitteja, rakentamaan suorituskykyisiä hävittäjiä, IT-ohjuksia, rakentamaan atomipommin vain 4 vuotta USA:n jälkeen, sen jälkeen vetypommin ja monta muuta asiaa. Mikroelektroniikassa he ovat perässähiihtelijöitä, mutta ovat ilmeisesti löytäneet Taiwanista siihen apuja. Ei noita aliarvioida kannata ja siten antaa heille helppoja yllätysvoittoja vaan mieluiten kaikki varman päälle.

Mitä tulee radiojuttuihin, niin noilla Ukrainan vapaaehtoisilla on vissiin ollut aika paljon ihan jopa GSM-puhelimia "taisteluradioina". Tai sitten salaamatonta VHF:ää tyyppiä "jahtiradio" ym. Huono radiokuri heillä näyttää myös olevan, niinkuin sanoit jne.

GSM-puhelimessa on se paskamainen ominaisuus, että se on päällä käytännössä koko ajan - ja peilattavissa jatkuvasti, jos osaa konstit. Eli gesmihän periaattessa vastaa tukiasemalle "täällä minä olen", jos tukiasema sitä kysyy puhelimelta ns signalointikanavalla. Eikä puhelimen käyttäjä tiedä tuosta tukiaseman ja puhelimen välisestä liikenteestä mitään. Näin olen viisaampien puheista ymmärtänyt. Jos jollakulla parempaa tietoa, niin saa vapaasti oikaista. No, oikein taitava kaverihan sitten osaa laittaa pystyyn "valetukiasemia" tai jotain semmoisia - ja kysellä gangstan puhelimelta säännöllisin väliajoin, että "missäs olet". Ristiinpeilaamalla saadaan parhaimmillaan ihan metriluokan paikannuksia, jotka ei hyvälle GPS-paikannukselle häpeä.

Toi kannattaa muistaa, että joskus voi joutua tilanteeseen, jossa gesmiä on pakko käyttää. Sanotaan vaikka joku äkkipikalähtö ja meillä LKP kesken. Mieluummin vaikka sit niin, että mennään puhelimen kanssa viestintäpaikkaan (joka on turvallisen kaukana omasta oleskelupaikasta) - puhelin päälle ja lähettää vaikka SMS:llä omalla koodikielellä meset. Puhelin kiinni (akku irti) ja siirtyy takaisin oleskelupaikkaan. Ei kovin kätevää, mutta turvataso kohoaa kummasti. Luonnollisesti tiukassa ja nopeassa tilanteessa on sitten vaan pakko ottaa riski ja polottaa puhelimeen suoraan - mutta silloin kannattaa olla liikkeellä ja sulkea puhelin kun sitä ei tarvita. Tai ainakin vaihtaa paikkaa viestinnän jälkeen.
 

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ
Juttua kännyköistä.
Joo, pitää paikkansa. Kännykkä on peilattavissa siinä missä muutkin radiot. En muista, millä sykkeellä se lähettää kusoa, mutta jos vaikka olisi komppania tyyppejä samassa koulussa ja kaikilla kännykät päällä, niin sen saisi varmasti selville aika nopeasti sen tilanteen.

Olin myös pohtinut, että mitenköhän Suomessa kriisin aikana, olisiko jokaisella sotilaalla älykännykkä ja siinä Supercellin Clash of Clans reaalisotaversiona?

Toinen mielenkiintoinen kysymys on, että pysyisikö kännykkäverkko pystyssä? Verkko on aika helppo tuhota sopivilla ampumatarvikkeilla (paikat tiedetään ja paikannetaan nopeasti) tai sitten lamautetaan radiohäirinnällä.
 

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ
Eli huomioita joita poimisin kotomaahan ovat riittävä tiedustelukyky ja kauko tulenjohto... eli lennokkeja, lennokkeja ja vielä lisää lennokkeja... suomenkin täytyy hajautetussa taistelu ryhmityksessä tietää mitä ympärillä tapahtuu... johtamiseen on panostettava ja tilanne tieto saatava riittävän alas... jopa yksittäiselle sotilaalle. Liikkuvaa raskasta tykistöä. Ilmatorjunnan tärkeyttä ei voi myöskään liikaa korostaa...
Suapa nähdä, milloin ne Israelilaiset "halvin tarjous voitti TM" lennokit tulee... Niitäkään ei muistaakseni tainnut olla ihan mahdotonta määrää olla tulossa. Ukrainan opetusten perusteella saisi olla yksi per komppania, erityisesti uudessa taistelutavassa. Ja epäsuoran tulen tulenjohtajille ehkä vielä omat lennokkinsa maalitiedustelua/tulenjohtoa varten.
 
Toinen mielenkiintoinen kysymys on, että pysyisikö kännykkäverkko pystyssä? Verkko on aika helppo tuhota sopivilla ampumatarvikkeilla (paikat tiedetään ja paikannetaan nopeasti) tai sitten lamautetaan radiohäirinnällä.
Varmaan ainakin harmaan aikana olisi vielä pystyssä - vai pitäisikö sitä kutsua nykyään "vihreiden ukkeleiden ajaksi"?

Kännykkäverkko rupeaa olemaan yhteiskunnassamme sen verta tärkeä, että sitä jouduttaisiin varmaankin sodan aikana korjaamaan siinä missä sähköverkkoakin - sikäli mikäli sitä vastaan jotain iskuja tehtäisiin. Toisaalta, näyttääpä se kännyverkko Ukrainassakin toimivan vaikka sodittu on jo monta kuukautta. Ehkei se siviili-infran raiskaaminen ole prioriteeteissä kenelläkään kovin korkealla ja sillä saa myös huonoa karmaa, koska iskut siviili-infraan tuottaa herkästi siviiliuhreja. Varsinkin kaupunkialueen kännykkäantenneja vastaan iskiessä. Talojen katoilla ym ne antennit ovat, menee samalla sitä taloa ja ihmishenkiä kiva siivu kun siihen iskee.
 

SJ

Greatest Leader
Lahjoittaja
Suapa nähdä, milloin ne Israelilaiset "halvin tarjous voitti TM" lennokit tulee... Niitäkään ei muistaakseni tainnut olla ihan mahdotonta määrää olla tulossa. Ukrainan opetusten perusteella saisi olla yksi per komppania, erityisesti uudessa taistelutavassa. Ja epäsuoran tulen tulenjohtajille ehkä vielä omat lennokkinsa maalitiedustelua/tulenjohtoa varten.
Tulenjohtajille saisi olla hieman toisen kokoluokan lennokki, kuten myös komppanialle. Mutta sikäli kun tietoa on, niin taisteluosaston tai prikaatin kokoiselle osastoille pitäisi olla lennokkijärjestelmä tulossa. Tuosta kun ajattelee, että miten paljon epäsuoraa systeemiä kohti olisi saatavilla, niin siitä saa kuvaa asiasta.
 

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ
Jep. Kunhan ne Orbiterit saadaan, niin se parantaa tilanetta valtavasti. Mutta raskaiden rangereiden ja keskikokoisten Orbiterien lisäksi kaipaisin itse vielä asteen kevyempää mallia, joka olisi lähitiedustelutukena. Sellainen säästäisi monelta yllätykseltä ja siten ihmishenkiä ja toisaalta mahdollistaisi yllätysten toimittamisen naapurin suuntaan.
 

SJ

Greatest Leader
Lahjoittaja
Jep. Kunhan ne Orbiterit saadaan, niin se parantaa tilanetta valtavasti. Mutta raskaiden rangereiden ja keskikokoisten Orbiterien lisäksi kaipaisin itse vielä asteen kevyempää mallia, joka olisi lähitiedustelutukena. Sellainen säästäisi monelta yllätykseltä ja siten ihmishenkiä ja toisaalta mahdollistaisi yllätysten toimittamisen naapurin suuntaan.
Ehkä vielä niitäkin. Lisäksi voisi kasata jonkinlaisia lennokkeja, joita käyttäisi ihan vain vihollisen IT:n ärsyttämiseen.
 

RPG83

Soome Majori
Lahjoittaja
ELSO 2.0
Noissa teidän kännykkäasioissa unohtui eräs asia: Jos akku otetaan operaatioturvallisuuden nimissä irti aina kun puhelinta ei tarvita, niin miten sitten vastaanottaja saa tiedon saapuvasta puhelusta, jos hänelläkin on akku irti? Vai oliko nyt kysymys tekstiviesteihin tyytymisestä?

Edit: Pikemminkin voisi kuvitella erilaisten radioiden olevan hyvä valinta, kun ne vain kuuntelevat, jos käyttäjä ei päätä lähettää. Ei saa pingattua tai mitään.
 

SJ

Greatest Leader
Lahjoittaja
Noissa teidän kännykkäasioissa unohtui eräs asia: Jos akku otetaan operaatioturvallisuuden nimissä irti aina kun puhelinta ei tarvita, niin miten sitten vastaanottaja saa tiedon saapuvasta puhelusta, jos hänelläkin on akku irti? Vai oliko nyt kysymys tekstiviesteihin tyytymisestä?

Edit: Pikemminkin voisi kuvitella erilaisten radioiden olevan hyvä valinta, kun ne vain kuuntelevat, jos käyttäjä ei päätä lähettää. Ei saa pingattua tai mitään.
Tekstareihin on tyydyttävä tai sitten vastaanottajan on oltava niin kaukana, että vihollisen signaalitiedustelu ei havaitse sen kännykän signaaleja. Myöskin jonkinlaiset lähetysajat voisi tulla kyseeseen.

Toisaalta voisi mennä niin, että puhelimia ei käytetä kuin erityisessä hädässä, eli vihollisen hyökkäyksen alettua, jolloin tiedustelulla on muutenkin kädet täynnä ja jonkun puhelimen sijainti on aika irrelevantti tieto, kun joku on jo kohdannut sen porukan, jonka mukana se puhelin oli. Vastaanottava puhelin taas saattaa olla jokin lankapuhelin ivalossa, jossa on soitonsiirto päällä.

Joku yksittäinen puheluhan ei ole erityisen kiinnostava tieto, kun hyökkäyksen alettua tykistölle on maaleja muutenkin. Mutta jos etukäteen voidaan tehdä analyysi puheluista, että ketkä soittaa kenelle ja missä ne puhelimet yleensä on, niin sillä voi suunnata paljonkin tulivalmisteluja ennen hyökkäystä.
 

hessukessu

Kenraali
Lahjoittaja
Joo, pitää paikkansa. Kännykkä on peilattavissa siinä missä muutkin radiot. En muista, millä sykkeellä se lähettää kusoa, mutta jos vaikka olisi komppania tyyppejä samassa koulussa ja kaikilla kännykät päällä, niin sen saisi varmasti selville aika nopeasti sen tilanteen.
Noita voi toki käyttää kivasti myös harhauttamiseen. Jätetäänpä LKP:ssa reserviläisten kännykät kotiin, laturi seinään ja luuri päälle (mieluusti toki äänettömänä). Siellä se näyttää se Virtasen Matti kotona istuvan elektronisen tiedustelun perusteella sitten. Jos eukko vielä joskus soittelee ja vastailee sillä puheluihin niin mukavaltahan tuo vihollisen tiedustelussa näyttää, ei ole finski tekemässä mitään LKP:ta vielä. Tosiasiassa Matti on kuitenkin vetämässä kahdettakymmenettä miinakenttäänsä VT7 varrella...

Vastaavasti voidaan pitää sotatilanteesa puhelimia ihan hövelisti päällä vaan siellä sun täällä ja miten sattuu, sitten antaa vaikka paikallisjoukkojen jampoille muiden omat puhelimet leikkikaluiksi niin tulee kivaa sekamelskaa vihollisen tiedusteluun. Soittelevat aina välillä kotinumeroon ja vokottelevat eukkoja meidän kotona, samalla luoden vihollisen tiedusteluun selvän "ahaa tämä Matti on täällä nyt ja juttelee eukkonsa kanssa kännykällä" signaalin. Niin kiään tiedustelun mukaan pataljoona meidän äijiä on siirtymässä muutamakymmentä kilometriä taaksepäin, vaikka tosiasiassa maatilan isännän traktorin lavalla on vaan äijien kännykät kerättynä ja äijät hivuttautumassa justiinsa toiseen suuntaan niitä ilman. Tai mietis miten paljon disinformaatiota on mahdollista antaa puhelinten avulla, vaikka "vahingossa" jakaa Facebookkin kuva (jossa on sattumalta GPS-koordinaatit metatietoina) jossa olet huoltamassa Hornettia maantietukikohdassa...paska juttu, että kuva on jo kyllä 2 kuukautta vanha mutta mistäs sitä voi vihollinen tietää kun päivämäärää voi metatiedoista helposti muuttaa. Kyllä näitä kikkoja on, eikä niitä pidä lainkaan väheksyä.

Totaalinen kännykkäkielto vähentää liikennettä ja signaaleita, jolloin ne yksittäiset Tahvo-Uunot, jotka radiohiljaisuutta hölmöyttään rikkovat kuitenkin, paljastavat paljon enemmän oikeaa tietoa viholliselle, kuin jos meillä on samaan aikaa tuhatkunta feikki-Tahvo-Uunoa suoltamassa disinformaatiota eetteriin kännyköillään...

PS. Kyllä itse ainakin aion harmaassa vaiheessa aina välillä joistain maantietukikohdasta, Hornetista ja muusta PV:n touhusta kuvia räpsiä ja pistää jakoon kun tilaisuus tulee (jos eivät siis ole suoraan omaan palvelussalaisuuteeni liittyviä juttuja). Se onkin sitten ihan eri asia, mitä "tietoa" niiden seassa sitten annetaan ja miten luotettavaa ko. tieto on, jota eetteriin pistän... ;-)
 

Karvajalka

Kersantti
Tai mietis miten paljon disinformaatiota on mahdollista antaa puhelinten avulla, vaikka "vahingossa" jakaa Facebookkin kuva (jossa on sattumalta GPS-koordinaatit metatietoina) jossa olet huoltamassa Hornettia maantietukikohdassa...paska juttu, että kuva on jo kyllä 2 kuukautta vanha mutta mistäs sitä voi vihollinen tietää kun päivämäärää voi metatiedoista helposti muuttaa. Kyllä näitä kikkoja on, eikä niitä pidä lainkaan väheksyä.
Saiskos tästä aiheesta vähän rautalankaa kun tuo teema ei oikein ole hanskassa? Miten muutetaan kännykkäkuvan metatietoja?
 

Cold Will

Kapteeni
Totaalinen kännykkäkielto vähentää liikennettä ja signaaleita, jolloin ne yksittäiset Tahvo-Uunot, jotka radiohiljaisuutta hölmöyttään rikkovat kuitenkin, paljastavat paljon enemmän oikeaa tietoa viholliselle, kuin jos meillä on samaan aikaa tuhatkunta feikki-Tahvo-Uunoa suoltamassa disinformaatiota eetteriin kännyköillään...

PS. Kyllä itse ainakin aion harmaassa vaiheessa aina välillä joistain maantietukikohdasta, Hornetista ja muusta PV:n touhusta kuvia räpsiä ja pistää jakoon kun tilaisuus tulee (jos eivät siis ole suoraan omaan palvelussalaisuuteeni liittyviä juttuja). Se onkin sitten ihan eri asia, mitä "tietoa" niiden seassa sitten annetaan ja miten luotettavaa ko. tieto on, jota eetteriin pistän... ;-)
Näin on marjat. Valetukiasemia joka paikkaan, laitteistoa jotka soittelevat valekännykkäpuheluja jne. Ei kukaan saa mitään tolkkua kun avaruus on täynnä sähkömagneettista spektriä josta osa on aitoa, osa puhdasta häirintää ja osa aitoa signaalia mutta sisällöltään puhdasta hämäystä. Voidaan laittaa valelähetin keskelle erämaata lähettämään osaston radioliikennettä ja ilmatorjunta väijyykin sopivalla etäisyydellä paikalle saapuvaa vihollisen hävittäjää.
 

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ
Vastaavasti voidaan pitää sotatilanteesa puhelimia ihan hövelisti päällä vaan siellä sun täällä ja miten sattuu, sitten antaa vaikka paikallisjoukkojen jampoille muiden omat puhelimet leikkikaluiksi niin tulee kivaa sekamelskaa vihollisen tiedusteluun. Soittelevat aina välillä kotinumeroon ja vokottelevat eukkoja meidän kotona, samalla luoden vihollisen tiedusteluun selvän "ahaa tämä Matti on täällä nyt ja juttelee eukkonsa kanssa kännykällä" signaalin. Niin kiään tiedustelun mukaan pataljoona meidän äijiä on siirtymässä muutamakymmentä kilometriä taaksepäin, vaikka tosiasiassa maatilan isännän traktorin lavalla on vaan äijien kännykät kerättynä ja äijät hivuttautumassa justiinsa toiseen suuntaan niitä ilman.
Heh, siinä olisi mielenkiintoinen sodan ajan tehtävänkuva :) Kärrätä traktorilla 300 kännykkää ympäri metsiä (ja huolehtia myös niiden lataamisesta). :)

Tuo voisi olla suosittu tehtävä tuo kotirintaman naisten viihdyttäminen. Ja pitäähän sitä uskottavuuden nimissä lähettää välillä myös kuvia moraalia elähdyttämään :)

Varmasti jotain tuollaista kannattaisi harrastaa. Mielenkiintoinen kysymys on, onko PV:n radiotiedustelupuolella jo perustettu oma haara tuon toiminnan kehittämiselle?
 

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ
Noissa teidän kännykkäasioissa unohtui eräs asia: Jos akku otetaan operaatioturvallisuuden nimissä irti aina kun puhelinta ei tarvita, niin miten sitten vastaanottaja saa tiedon saapuvasta puhelusta, jos hänelläkin on akku irti? Vai oliko nyt kysymys tekstiviesteihin tyytymisestä?

Edit: Pikemminkin voisi kuvitella erilaisten radioiden olevan hyvä valinta, kun ne vain kuuntelevat, jos käyttäjä ei päätä lähettää. Ei saa pingattua tai mitään.

Tekstiviesti tulee perille kun puhelin laitetaan päälle. Tekstiviestin hienouksia on myös: lähettäjä saa halutessaan KUITIN että viesti on onnistuneesti jaettu perille vastaanottajan laitteeseen. Lisäksi tekstiviesti menee perille vähän huonommassakin kentässä tai jos viestintää häiritään. Se kun ei paljoa kenttää vaadi, tyypillisesti riittää että signaalivoimakkuuspalkissa edes silloin tällöin välähtää ykkönen.

Kukaan ei suositellut GSM-puhelinta ylitse minkään muun ratkaisun, puhumattakaan oikeista radioista. Skenaariossa oli kyse improvisoidusta hätä-paniik-toiminnasta McGyver tyyliin.

Matkapuhelimen voi toki jättää päällekin, joillon saa tiedon viesteistä ja puheluista heti. Tällöin on se riski, että sinut paikannetaan, vaikket puhelinta varsinaisesti mitenkään käyttäisi. Pelkkä päälläolo riittää.

Sitten sananen vielä GSM-puheliten häirittävyydestä /kusetettavuudesta. Valetukiasemien kyseessä ollessa kannattaa muistaa, että niihin puhelin ei kiinnity yli 32 kilometrin etäisyydeltä. Syy on tekninen eikä sitä voi manipuloida. Paljoa yli radiohorisontin matkapuhelimen radiosignaalit eivät myöskään tyypillisesti jaksa matkata. Radiohorisontti on noin 50-60 km luokkaa laakealla aakealla - mikäli käytetään korkeita maastonkohtia hyväksi, radiohorisontti pidentyy. Ylläksen huipulta se on noin 150 km luokkaa - riippuen vähän kuinka korkealla vastaanottaja on. Tästä kaikesta on helppo päätellä, että vihulaisen signaalitiedustelun vaikutus matkapuhelimiin on 50-100 km luokkaa "rintaman" syvyyteen.

Oma taiteenlajinsa on sitten viestiliikenteen generoiminen harhautusmielessä, minkä Hessu nosti esiin. Sitä kannattaa harrastaa, jos osaa. Valokuvan metadatan manipuloiminen on myös hauska fiitsöri. Kovin montaa kertaa tosin vihollinen ei anna itseään hoopottaa ainakaan samasta IMEI-yksiköstä tulevan skeidan muodossa. Maantietukikohtin positioita ei kannata kyllä paljastaa edes harhautusmielessä. Hornetit vaativat sen verta pitkän ja hyvän kiitoradan, ettei niitä tukikohtia ole loputtomasti käytettävissä ja osaa paikoista saatetaan uudelleenkäyttää rotaation muodossa. Ainakaan ilman esimiesten lupaa ei kannata moista "harhautustouhua" yrittää harrastaa. Esimiehillä kun voi olla parempaa tietoa, miksi em. juttu on ns. huono idea eli kyseisessä paikassa voikin olla jo jotain omia.

Epäilen myös, että vihollinen herkästi käyttää myös muita tapoja saadun tiedustelutiedon varmentamiseen kuten dronet ja satelliitit.

Valokuvan metadataan voi manipuloida erityisillä metadatan manipulointiohjelmilla. Helpoin tapa muuttaa päiväys on asettaa puhelimaan feikki-päivä ja ottaa kuva. Kannattaa kokeilla hommaa siviilissä ja varmentaa metadatan asianmukaisuus (=vääryys) ennenkuin asiaa harrastaa sotakentällä. Tässä esimerkkejä Android-puhelimiin saatavilla olevista metadatan katselu/muokkaus sovelluksista. http://appcrawlr.com/android-apps/best-apps-exif-data

Muun sorttisiin älypuhelimiin (IPhone/Windows/Jolla) löytyy omat ohjelmansa.

Lopuksi, aloitin tämän tämänpuheen vuoron kertaamalla, ettei tuo naapurimme suurvalta aivan läpeensä tyhmää sakkia ole. Avaruudessa käydään jne (joka sekään ei ole ihan triviaalia touhua, jos olette sattuneet koskaan perehtymään, ihan oma tieteenlajinsa).

Kannattaa muistaa - ja jo näin siviilissä rauhan aikana varautua siihen - että jos vihollisen signaalitiedustelu on hereillä, niin sieltä saatetaan myös yrittää istuttaa HAITTAOHJELMIA avainhenkilöiksi tunnistettujan henkilöiden älypuhelimiin. Älypuhelinhan on käytännössä pieni tietokone, joten se on myrkytettävissä troijalaisilla ym. siinä missä joku Windows läppärikin. Suurvaltojen tiedustelupalveluilla on resursseja moiseen touhuun ja kyky tehdä omia, uusia ja ennestään tuntemattomia haittaohjelmia. Niillä ohjelmilla voidaan sinua salakuunnella ympäristössä jossa olet (siis vaikka et puhelinta käyttäisikään!), lähettää jatkuvaa paikkatietoa sinusta, seurata sinun vuorokausirytmiä (hereillä olo/lepo sykli) jne jne. Puhelin voi toimia vakoilulaitteena vaikkei se muodollisesti olisi ns. virrat päälläkään. Ainoa varma konsti "tappaa älypuhelin" on ottaa akku irti. Nykyaikana se ei vain helposti onnistu tai on jopa mahdotonta kuten Iphone5:ssa tai Samsungin lippulaivoissa. Niissä ainoaksi mahdollisuudeksi jää puhelimen "sammutus" ja kääriminen alumiinifolioon.

Jos kokee olonsa epävarmaksi älypuhelimen tietoturvan kanssa, kantsii se jättää vaikka kotiin kun pilliin vislataan ja ottaa simppelimpi - ja taistelukestävämpi puhelin mukaan kentälle. Jos uskoo pärjäävänsä puhelimen kanssa uhkia vastaan, kannattaa se toki ottaa - ja opetella jo rauhan aikana pitämään siitä huolta. Sekä varautua siihen, että tarvittaessa saa puhelimen alustettua ns. puhtaaksi joltain puhtaalta medialta, jos epäilee vihollisen troijalaisten saastuttaneen puhelimen.
 
Viimeksi muokattu:

miheikki

Respected Leader
Lahjoittaja
Sillävälin...

Lehti: Erikoiskännykkä paljasti mystisiä valemastoja USA:ssa


Uusi Suomi
Luotu:
4.9.2014 09:01
Päivitetty:
4.9.2014 09:17

ULKOMAAT
Yhdysvalloista löytyy ainakin 17 valematkapuhelinmastoa, joiden avulla saatetaan ihmisten palvelemisen sijaan kuunnella heidän puheluitaan ja tarkkailla muuta matkapuhelinliikennettä, väittää verkkosivusto Popular Science. Valemastoista kertoo myös Sky News -uutiskanava.

Löydöstä kertoo Popular Sciencelle yhtiö nimeltä ESD America, joka valmistaa erikoisvalmisteista CryptoPhone 500 -puhelinta. Yhtiön mukaan valemastot on löydetty nimenomaan erikoispuhelimella, joka kykenee havaitsemaan puhelimen ulkopuolisen tarkkailun ja jäljittämään urkinnan lähteen.

–Yksi asiakkaistamme ajoi Floridasta Pohjois-Carolinaan, ja löysi kahdeksan eri tunkeutujaa matkallaan, sanoo ESD American toimitusjohtaja Les Goldsmith Popular Sciencelle.
Hänen mukaansa monet mastoista sijaitsevat Yhdysvaltain sotilastukikohtien lähettyvillä. Hän arvioikin, että osa valemastoista voi olla Yhdysvaltain hallituksen tai armeijan pystyttämiä. Mastojen rakentajasta ei kuitenkaan ole varmaa tietoa.


Paikat:
Yhdysvallat
Muut asiasanat:
ulkomaat
 
Top