Ukrainan sodan havainnot ja opetukset

Eikös Puolustusvoimat juuri tutustunut viime kesänä tarjontaan Lapissa yhdessä Saksan kanssa? Siis isoihinkin lennokkeihin. Eli kyllä silläkin rintamalla jotain on jo ollut liikkeellä.
Eikun PV on ristinyt kädet varmuuden vuoksi istuu niiden päällä ettei kukaan tee asian eteen yhtään mitään.
Lento-olosuhteet talvella ovat pohjolassa hieman haastavampia, kuin esim ukrainassa..ehkä sieltä joskus tulee joitain ulostuloja tai ei.
 
Pakko avata sanainen arkkuni, koska tämä on niin herkullinen ketju tietojen ja keskustelun suhteen. Luin/silmäilin koko ketjun läpi siitä hetkestä, kun ryssä hyökkäsi, melkoinen luku-urakka, etten sanoisi, huh. Anyway, muutama kysymys/pohdinta joita olen ihmetellyt koko tämän hyökkäyksen ajan...anteeksi pitkä postaus, mutta on näitä kertynyt juttuja seuratessa:
  1. Miksi Ukraina ei ole murrostanut/miinoittanut teitä?
    Venäläiset kolonnat ajavat vapaasti ja päätyvät minne sattuu. Missään ei ole murrostuksia eikä miinoituksia. Kaupungeissakin ajavat kuin taksit, vapaasti minne haluavat. Nyt on alkanut ilmestyä piikkejä ja barrikaadeja, jopa tsekkiläisiä siilejä (jotka eivät asfaltilla yksinään kyllä tee mitään). Mutta ei miinoja. Eikö olisi järkevää vetää suomalaisen sulutusmallin mukaisesti sepeliä tielle kerros ja piilottaa sinne miinoja (sekä pieniä muttereita metallinpaljastimia sekoittamaan)? Pian ei tarvitsisi edes tehdä muuta kuin laittaa sepeliä ja muttereita tielle niin koko kolonna pysähtyy siihen pitkäksi toviksi ihmettelemään. Toki samalla sopii sitten vetää Javelin kylkeen tms. kun pysähtyvät ja toistaa sama vaikka kilsan välein. Välillä voi toki kaivaa/hakata/räjäyttää asfalttiin reiän ja pistää sinne isomman murkulan tai fiksumman pohjamiinan tms. jos iivana päättää jollain puskuhärvelillä puskea sepelit sivuun niin käykin köpsyt. Eikä mikään toki estä laittamasta ilkeitä jalkaväkimiinojakin joukkoon haluamansa määrän. Tarkka-ampuja napsii miinanraivaajaukot ja Javelin miinanraivaaja-ajoneuvot pois pelistä. Olisi eteneminen ollut kumman hidasta, alun rynnistystä ei olisi mitenkään voinut tapahtua. Kun tiestön ulkopuolella ei kerta kaikkiaan voi kulkea tai juuttuu mutaan, niin miksi tätä ei ole tehty alusta lähtien? Mitä ihmettä? Siis miksi kummassa? Kertokaa viisaammat?!?

  2. Miten Ukraina varmistaa, ettei Venäjä kykene käyttämään rautateitä joukkojensa huoltoon?
    Ilmeisesti rautatiet tuhottiin hyvin hyökkäyksen alussa. Pisteet siitä. Venäjän armeijan huolto VAATII rautateitä toimiakseen ja siellä on omat joukotkin tätä varten. Epäilen, että Ukraina ei ole tajunnut täysin tämän tärkeyttä. Radankorjausjunat ja muut pitäisi maalittaa ehdottomasti äärimmäisen korkealle, sekä tuhotut radanpätkät miinoittaa ja suluttaa mielipuolisesti, jotta kaikenlainen korjaus on tuomittu epäonnistumaan. Käsittääkseni näin ei ole oikein tehty, vai onko? Jos ei ole, kunhan Venäjä saa rautatiet korjattua, huolto alkaa pelaamaan ja se tarkoittaa todella huonoa Ukrainalle.

  3. Miten Ukraina varmistaa, ettei Venäjä rakenna huoltoputkia joukkojensa huoltoon?
    Niin, Venäjällä on myös jonkintasoiset huoltojoukot, joiden tehtävä on mm. vetää maahan putket polttoainetta varten. Tiedä sitten, onko näiden toiminta yhtä hullua kuin muidenkin joukkojen, mutta tämäkin aiheuttaa ongelmia. Onko tästä havaintoja ja onko Ukraina tehnyt vastavetoja, onko tietoa? Mieleeni tulee tuhoamisen lisäksi se, että joku ilkeä sissi menee ja suojauttaa tuonne putkiin aineita, jotka tuhoavat ajoneuvot, joissa polttoainetta käytetään ja hups koko Venäjän hyökkäyskalusto koko suunnassa on kohta käyttökelvotonta ilman, että tarvitsee laukaustakaan ampua. Voisiko toimia?

  4. Miten Ukraina varmistaa, ettei Venäjä hyödynnä paikallista polttoaine/ruokavarastoja armeijansa huoltoon?
    En ole törmännyt mihinkään kuvaan tai videoon, jossa näkyisi poltettu huoltoasema tms. Sieltähän ne huoltonsa saavat helposti, dieseliä vaan tankkiin ja meno jatkuu. Varmasti piisaa varastoja paikallisen "Teboilin" tankeista. Onko tätä otettu huomioon? Onko tuhottu? Onko laitettu tököttejä sekaan, jotka tuhoavat ajoneuvot jos käytetään niiden polttoainetta? Vai onko nämä vaan jätetty miehittäjälle käyttöön?

  5. Oman armeijamme rahoitus ja varustus ja taktiikan opetus?
    Ukrainan sota jos mikä osoittaa alueellisen puolustusjärjestelmän tehon ja siihen pitäisi panostaa täällä Suomessakin entistä enemmän. Muutenkin varmaan on viimeistään nyt tajuntaan uponnut, että tarvitaan lisärahaa puolustukseen, jotta on osoittaa joka ukolle (joo no sanotaan ehkä 750000 ukolle ja akalle) pyssy, sinko, miina ja ammuksia sen toteuttamiseen, sekä riittävästi edes jotain viestikalustoa ja tarkka-ampujan kivääreitä. Joojoo siviilit kärsivät kun sitten kaupunkeja pommitetaan kiukuissaan ja siviilejä kuolee, no hei, onko parempi tapattaa oma armeija avomaastossa ja päästää vieras armeija sitten kaupunkeihin tapattamaan kaikki siviilit? Niin. Ryssältä on turha toivoa armoa sen suhteen missään olosuhteissa, se lienee taas kerran todistettu. Toki lienee selvää, että pitää olla myös niitä isompia joukkoja vastahyökkäyksiin ja muuhun, sekä tietenkin ilmavoimat ja mieluusti vahvistaa näitä kaikkia jatkossakin. Lennokkeja myös massamaisesti yms. yms. Lisää rahaa puolustukseen tarvitaan, se on selvä, älkää kysykö mistä se otetaan, jos Kreikalla on varaa lainarahalla eli muiden maksamana varustaa armeija niin kyllä on meilläkin, jos ei haluta leikata mistään välttämättömästä kuten vaikkapa kehitysavusta ja ilmastohössötyksestä.

  6. Informaatiosota, ollaanko tarpeeksi kärryillä siitä vieläkään?
    Lienee selvää, että sotatilanteessa pitäisi kännykkäverkot saada hyödynnettyä maksimaalisesti vihollisen kännyköiden seurantaan ja oman tiedon levittämiseen, mutta tarvittaessa voitava sulkea vihollisen kännykät niistä pois. Ei luulisi olevan vaikea toteuttaa, mallia "jos IMEI on ollut Suomen verkossa yli 30vrk ennen päivää X, se pääsee verkkoon, muuten ei". Toisaalta herää kysymys, miten toimitaan, kun sähköt lähtee ja kännykkäverkot kanssa? Onko tajuttu varalla pitää muita menetelmiä, kuten esim. sitä kaameaa lankapuhelinverkkoa omine sähkökeskuksineen? Onko riittävästi panostettu varaverkkoon? Radioamatööreihin? Vai onko kaikki vaan sen varassa, että kännykät toimii ja sähköt pelaa? (Enkä nyt tarkoita armeijaa vaan kaikkea muuta) Entä miten saisi sen tavallisen reserviläisen ja siviilin aivoihin taottua, ettei kaikkea mitä näkee ja kuulee, pidä postata someen? (Ukraina on tässä onnistunut todella hyvin) Vai pitääkö vaan kylmästi vetää netti pimeäksi itse koko Suomesta, jotta ei tietoa pääse tihkumaan viholliselle (kansa katsokoot ja kuunnelkoot Ylestä tiedot)?

  7. Onko oikeasti poliitikot, viranomaiset ja lait ajantasalla?
    Tulee vaan pakostakin mieleeen, kun miettii, millaiseksi sekoiluksi esimerkiksi koronan vastainen taistelu on mennyt. Täysin sekasorroksi. Sekavia ohjeita, määräyksiä ja neuvoja ja kun joku käsky annetaan, heti on tusinan verran valituksia aluehallintovirastoissa ja hallinto-oikeuksissa asiasta ja sitten vasta vuosien oikeusrumban kautta saadaan päätökset, että miten nyt sitten pitääkin mukamas tehdä ja mitä ei voida tehdä. Sitten ei sitä ennen tehdä mitään, kun ei kerran tiedetä, voisiko se olla laitonta vai ei. Miettikääpä, kun samanlainen rumba alkaa mm. liikekannallepanomääräyksen pilkkuvirheiden, sukupuolestaan erehtyneiden ja sillä perusteella kieltäytyvien, armeijan linnoitus- yms. töiden, kuvaamisen yms. rajoittamisen, jne. toimesta? Luuletteko, että kaikki menee kuin Strömssöössä, vaikka ei mennyt koronankaan suhteen? Entäpäs sitten, kun ampuminen alkaa? Varmasti alkaa hallinto-oikeuteen tulla valitusta, kun Martta-Aino koki tykin ammunan lähellään olevan uhkaavaa ja Kauno-Pertti-Matias valittaa, kun sotavangeille ei tarjota fennovegaaniluomuruokaa. Hyvässä lykyssä joku sotavanki päättää hakea turvapaikkaakin ja siitäpäs vasta hauska soppa syntyy. Tai jos rajalle ilmestyy 200000 "Kirgiisian" "pakolaista" hakemaan "turvapaikkaa" Suomesta. Näitä skenaarioita voi kehittää loputtomasti lisää. Ukrainassa tämmöistä ongelmaa ei ole, koska siellä haistatetaan paskat pykälänviilaukselle, eikä välitetä paskaakaan jonkun lumihiutaleen ulinoista kun tarvitsee tehdä jotain.
Tämmöstä ajatusta ja purkautumista. :)

Minulle kelpaa 280 000 - 300 000 taistelijaa.

Mutta haluisin niille riittästi olalta ammuttavaa ilmatorjuntaa. Ja 155 mm tykistöllekkin keksisin käyttöä.
 
Sanompahan vaan. Paras maanpuolustusteko on äänestää fiksuja ihmisiä poliittisiksi päättäjiksi. Ne päättää rahoista, sopimuksista, rauhanehdoista..

Vappusataset ja koulutuksesta ei leikata-ihmiset voi jäädä sinne aluevaltuustoihin
Saattaa tietysti olla niinkin, jos sillä eläkeläisellä on vähän elintasoa ja nuorisollakin älliä päässä koulutuksen kautta, niin niitä aseitakin huvittaa käyttää ihan eri tavalla kuin jos ei ole. Jos puolustajina on lauma köyhiä ja katkeroituneita idiootteja, niin into puolustamiseen alkaa rakoilla ja kaikenlainen paska pääsee kukkimaan. Olen kyllä samaa mieltä kanssasi noin muuten.
 
poimintoja tiedustelurotan kuudennesta kirjeestä


“It appears World War III has begun; our guys are opening champagne - the war between Iran and the United States disrupts the nuclear deal and blocks the ability to replace Russian oil with Iranian oil.

The inevitable shutdown of the Strait of Hormuz will cause oil to skyrocket in price. I have no idea why Iran chose to shoot itself in the foot.

I’m could even believe in the existence of some kind of generally incomprehensible agreements (between Russia & Iran), but I don’t have a single fact that supports this.
Operation “Gordian Knot”

1st Stage: Most likely, Konashenkov (Major General, chief spokesman for the Russian Ministry of Defence) will officially declare at a briefing that Europe and the “collective West” have declared war on Russia by intervening in the Ukrainian conflict with their weapons and mercenaries, while simultaneously attacking Russia in the economic plane (sanctions).

There will be an extended lecture that war is not contained to military operations on the battlefield, but it includes an array of aggressive actions aimed at causing direct damage to the opponent. That the West’s action de-facto unleashed a world war.

That this war has not yet moved into the “hot stage” with missiles and tanks only because Putin, as the supreme commander in chief, did not give such an order. Nevertheless, Konashenkov will declare that the third world war has begun.

2nd Stage: Assessment of the reaction (by the West) – 1-2 days.

3rd Stage: Putin will make a speech. In this long lecture he will declare that the modern world is not as it was before, that war now includes cyber attacks, preparation of biological attacks, direct attacks, training of terrorist & saboteurs, and devastating economic sanctions.

He [allegedly] does not want war, but the West has already started it (against Russia). As a result, (Russian) response need not be symmetrical and can respond to any act of aggression with any means available in a military confrontation.

“I warned with Ukraine – but nobody listened” (Putin’s message). Russia has shown that its words (threats) are not empty. Putin will declare that he is ready to come to terms (forgive) with what the West has already done, but only if sanctions are lifted within 24 hours, all assistance to Ukraine is stopped, and that NATO will guarantee not to expand.

4th Stage: A fierce negotiation process (between Russia and the West) – in the initial hours Putin will be conspicuously unavailable for communication (with the West). Other countries’ presidents will be obliged to discuss issues with Putin’s aides – “or not at all.”

Jokin tässä haisee ja pahalle.
 
  • Perustetaanko Suomeen oma muukalaislegioona tai -joukko, johon ulkomailta vapaaehtoiset taistelijat sijoitetaan? Kielitaitoiset reserviläiset ja upseerit johtoon & rungoksi.
  • Kaupunkien evakuointi onkin mutkikas asia tehtäväksi. Venäjä tuhoaa siviilikohteita. Suomen lapset eivät saa kuolla noin.
  • Suomen ydinvoimaloiden turvallisuus olisi vaakalaudalla, aivan kuin Ukrainassa.
  • Info-sotajoukko on oltava, ig, fb, twitter, uutiset, tv eli koko infotilaan on vaikutettava. Eri kielialueiden reserviläiset otettava huomioon? Espanja, venäjä, ukraina, ranska, turkki, kiina ja puola. Erityisesti siis ne maat, joilta voisi odottaa saavansa (aseellista) tukea. Englanniksi osaa twiitata kuka tahansa.
  • LKP on tehtävä joustavasti ja etupainotteisesti, ilma- ja merivoimien pääkalusto on hajautettava etukenossa. Mutta tämä olikin täydellinen itsestäänselvyys joten turha jatkaa. Ainoa vaan mitä haluan sanoa, että LKP:ssä lienee 50 eri harmaan sävyä eli asia ei ole binäärinen vain täysi SA-vahvuus tai RA.
  • Venäjä iskee kyberhyökkäyksin rautateitä vastaan. Päärautateillä oltava valmius panna siviilien evakuointijunat liikkeelle vaikka taskukellon, kynän ja paperin avulla. Eikä vatuloida, että VR:n nörtit saavat systeemit toimimaan koska on mahdollista, etteivät he saa niitä lainkaan toimimaan.
  • Rajavartijoiden tietojärjestelmät todennäköisesti kaadetaan myös, jotta saadaan rajalle kaaosta. Tämä tapahtui Ukrainassa.
  • Tienviittojen ja opasteiden poisto, kääntäminen väärään suuntaan, kuuluukohan suunnitelmiin? Sama tietenkin vesivälylillä.
  • Onko meillä todellakin varaa olla ottamatta paikallispuolustukseen sijoittamattomia vapaaehtoisia joukkoja?
  • Olemme toimineet täysin oikein koulutuksessa ja aluepuolustuksen harjoittelussa.
  • Risto EJ Penttilä tiesi asiat etukäteen poliittisella puolella ja sotilastiedustelu oli kartalla. Martti J Kari oli selvästi valistuneimpia arvioitsijoita joita Suomessa elää. Hänen online- luentoa on kritisoitu siitä, että tämä käytti sanaa geneettinen. Ikäänkuin luento olisi sen takia jotenkin vähemmän relevantti. Ja juuri tällaisia me suomalaiset olemme, takerrumme sanamuotoihin, muotoseikkoihin ja lillukanvarsiin. Hyttysen kuseen valtameren rinnalla. Julkisessa sanassa on vahva valistava poljento ja toisinaan epäilen, että näemmekö todella metsän puilta kansakuntana?
  • Viro ja Baltian maat tiesivät ja näkivät, me emme. Tämä on paras tunnustaa ihan suoraan sen sijaan, että projisoimme kansallisesti tehtyjä erehdyksiä tiuskimalla virolaisille.
  • On ollut aivan oikein, että UAV:n, maahanlaskuun ja helikopteriin tepsivät Sergeit on pidetty rivissä.
  • On ollut aivan oikein, että on ostettu it-aseita (tosin liian vähän) ja NLAW-ohjuksia. On päivänselvää, että ammattisotilaat ja pääesikunta ovat olleet koko matkan ajan täysin oikeassa, kun asevelvollisuutta alasajavat ja Puolustusvoimia kriisinhallintaorganisaatioksi muuntavat poliitkot olivat väärässä. Onneksi emme alkaneet toimia kuten Ruotsi tai kuinka Ville Niinistön johtamat Vihreät ja Vasemmistoliitto toivoivat.
  • UAV:n teho on todistettu vastaansanomattomasti. On päivänselvää, että tarvitsemme Bayraktareita tai vastaavia.
  • Ulkopuolisten tekemät arviot, ennusteet ja veikkausten suuri massa on useimmiten arvotonta. Niin huonoa, että kuka tahansa kadunmies arvioi taitavammin. Auktoriteettiaseman usko on sinänsä aika hyvä, muta lähes uskontona on haitallista, kuten mikä vaan. Kenenkään ei pidä lopettaa omaa ajattelua, siis jos siihen on aitoja edellytyksiä. Jatkuvasti Suomea on peloteltu milloin mistäkin suunnasta ja kerrotaan kuinka kestetään 1 vrk, 1 viikko tms. Voin jo nyt sanoa, että turhaa pelottelua ja pötyä on nämä väitteet. Lähes sota kuin sota, piti olla valmis 1-2 viikossa, jopa päivissä, mutta oikeasti sitten kestävät vuosia. ”Lontoon King’s Collegessa Venäjän armeijaan erikoistunut sotilasasiantuntija Robert Lee arvioi, että alle tunnissa huomattava osuus Ukrainan armeijasta olisi mennyttä. Jos Venäjä todella haluaa päästää konventionaaliset kykynsä valloilleen, se voi aiheuttaa massiivista vahinkoa hyvin lyhyessä ajassa. He voisivat hävittää Ukrainan armeijan idässä erittäin nopeasti, ensimmäisten 30–40 minuutin aikana, Lee kommentoi.” Tai riemuidiootti Laura Huhtasaari: ”kukaan ei pysty auttamaan Suomea, jos Putin tulee tänne. #päivässäohi#eipystyedesNato”. Tai tämä läntisten asiantuntijoiden arvioiden evoluutio:
1st day: Ukraine will be defeated in 2-3 days
3nd day: Ukraine is still fighting because Russia didn't send in real units yet
5 day: Its hopeless, they will lose even if they put up some fight here and there
7 day: Russia has logistical and comms problems. They regroup and will take Kiev
10 day: Ukraine is fighting well but Russia will achieve air superiority soon and then it's over
12th day: We don't understand what's going on
16th day: Ukraine fights so well because we trained them
  • Vastustaja on täysin ylivoimainen, Suomi ei voi tehdä kertakaikkiaan mitään ja vastarinta on turhaa. Niin turhaa, ettei se edes kannata. Kenenköhän etu on, että suomalaiset saataisiin info-operaation avulla ajattelemaan näin? Ja tätä saatanan paskaa omat mediat ovat tuutanneet valtavin lööpein. Mua hävettäis olla se toimittaja, joka lanseerasi supertiedottaja-termin. Eikä tämä valitusvirsi vielä tähän lopu. Suomessa ja länsimaissa ollaan oltu mestareita säveltämään lennosta mitä oudoimpia shakkimestari-tarinoita selittämään mielestämme irrationaaliselta vaikuttavia toimia. Kaikki, mitä Kiinassa ja Venäjällä tapahtui, oli kuin suurta ennalta kulisseissa suunniteltua nerokasta tapahtumien kulkua. Tapahtumat etenevät vääjäämättömällä tavalla, missä jokainen siirto on shakkimestarin nerokkuudella mietitty, kuin Rahapaja-sarjan ryöstössä. Niin nerokkaita, että me emme edes kykenen ymmärtämään siitä mitään, vielä, vaan vasta "kun palaset loksahtavat paikoilleen" ja silloin on jo liian myöhäistä. Ja me lännessä voimme vain suu auki ihmetellä tätä strategista nerokkuutta. Kun Putinin shakkimestari-narratiivi osoittautui täysin sepitteeksi, tuli toi yllä oleva narrativi Venäjän huonosta sotamenestyksestä ihan lennosta. Että ihan kohta Venäjä aloittaa oikeasti. Ihan kuin ala-asteen välituntipainissa, ”en vetänyt vielä täysii!”. Sodassa otetaan kaikki voitot mitä saadaan, vain alivoimainen joutuu miettimään otetaanko ja jos otetaan, mitä siitä sodan jälkeen voi seurata. Jos Venäjä ei johonkin pysty tai kykene, luultavasti se ei silloin pysty tai kykene. Ei mikään maa tapata tuhansia taistelijoita vain näyttääkseen ääliöltä ennen lopullista taidokasta iskua. Nyt ne valot vihdoin päälle shakkimestarisalaliittoteoreetikot! Jos joku näyttää idiootilta, lähes varmasti se on idiootti, eikä mestarillinen salajuonittelija, joka osaa suntsit, makiavellit ja klausevitsit ulkoa tapaperin unissaan. Voin jo nyt sanoa, että samaa inflatoitunutta uskoa on Kiinan tuhatvuotisessa strategisessa katsannossa. En väheksy, mutta maa jossa on korruptio, nepotismi, power distance, avoimuuden puute ja mielivalta on vaan heikompi monella tavalla toimimaan. Tästä nähtiin selvä todiste kun Wuhan-nuha levisi ja kiinalaiset (tuhatvuotiset ultra-nerokkaat shakkimestarit) tunaroivat koko paskan niin täydellisesti, että oikeastaan mikään avoin demokratia luultavasti ei olisi toiminut noin päin helvettiä. Koska siellä olisi uskallettu soittaa ministeriöön tms. tahoille eikä salailtu kusi sukassa. Jos Venäjällä tapahtuu jotain tosi hölmöltä vaikuttavaa, luultavasti se on hölmöä ja sitä selittää useammin ahneus, vallan ja oman edun tavoittelu, kuin nerokas strategia äiti-Venäjän eduksi.
  • Dronen käyttö tiedusteluun ja tulenjohtoon. Sanonpa vaan, että Ukraina saattaa olla tällä hetkellä tässä maailman paras, jos Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen tukeminen jätetään pois laskuista. Tehoja on tullut, epäreilun tulen force multiplier.
  • Edelliseen viitaten, ennen Ukrainan sotaa improvisoituja ratkaisuja on ehkä pidetty hiukan Pelle Peloton- ja propelihattu-osaston asioina. Tutkisin todella tarkkaan, miten esim. siviili-dronesta voidaan pudottaa pommeja, pst-aseita ym. vihollisjoukkojen tai -ajoneuvojen päälle. Kannattaisiko rannikko-ohjusjoukkoja ohjuksineen kuljettaa otto-vesiskoottereilla (asia, mitä olen miettinyt todella pitkään, mutta en ole ”kehdannut” sanoa, koska militääri-porukka on niin konservatiivista) Voisiko kauko-ohjattavia RC-autoja+räjähteitä käyttää panssaroitujen vehkeiden räjäyttämiseen? Jotenkin tosi vaikea uskoa, että materiaalilaitos saisi tästä irti enemmän virallisessa selvityksessä kuin 10 RC-harrastajaa+3d printteri+materiaalilaitoksen edustus. Jostain syystä Yhdysvalloissakin on Skunk Worksit, kun halutaan ihan uutta ja valmista. Ei sen Skunk workisin ole mikään pakko toimia ainoastaan miljoonabudjetilla.
  • Jos Suomi olisi sodassa, ikävä kyllä Argentiinassa, Brasiliassa, Aasian maissa, jne, jne, monet ihmiset olettaisivat, että Suomi on sotaan n 50% syyllinen ja että totuus sodan syistä on Suomen/Naton/lännen ja Venäjän väitteiden välimaastossa. On paras valmistautua ja ymmärtää, että totuus ja oikeassa olo ei auta aina kaikkiin. Tarvitaan myös oma propaganda. Sen pitäisi olla hienompaa ja parempaa kuin muiden. Sen takia tähän tehtävään on saatava parhaat kyvyt kirjailija-, käsikirjoitus-, taide-, teatteri-, elokuva- ja ohjauspuolelta. Paras propaganda on tietenkin totuus, kunhan se vaan saadaan esille. Ja esille se tulee kun sitä jaetaan. Sitä jaetaan, mikä on hyvää ja mikä vetoaa parhaiten tunteisiin. Suomen on vaan oltava hyvä, parempi kuin muut minkä ei pitäisi olla mahdotonta kun komeilemme lähes kaikissa tilastoissa huipulla. Meidän ongelma on vaan hidas aloitus ja kankea muuntuminen.
  • Suomen kyvyt tunnistaa ystävällisten ja vihamielisten satelliittien ylilennot on hyvin tärkeä asia. Me tarvitsemme kuvaa ja avaruustilannekuvaa.
 
Useissa videoissa ajoneuvon varjo ainoa josta sen silmällä erottaa maastossa. Toinen mistä huomaa on tykin putken vaakasuunta muuten pystysuuntaisessa metsikössä.

Eli maastouttaminen.
 
FN54qa6XIAQveau

Drone uhri?
 
  • Info-sotajoukko on oltava, ig, fb, twitter, uutiset, tv eli koko infotilaan on vaikutettava. Eri kielialueiden reserviläiset otettava huomioon? Espanja, venäjä, ukraina, ranska, turkki, kiina ja puola. Erityisesti siis ne maat, joilta voisi odottaa saavansa (aseellista) tukea. Englanniksi osaa twiitata kuka tahansa.

  • Suomi olisi sodassa, ikävä kyllä Argentiinassa, Brasiliassa, Aasian maissa, jne, jne, monet ihmiset olettaisivat, että Suomi on sotaan n 50% syyllinen ja että totuus sodan syistä on Suomen/Naton/lännen ja Venäjän väitteiden välimaastossa. On paras valmistautua ja ymmärtää, että totuus ja oikeassa olo ei auta aina kaikkiin. Tarvitaan myös oma propaganda. Sen pitäisi olla hienompaa ja parempaa kuin muiden. Sen takia tähän tehtävään on saatava parhaat kyvyt kirjailija-, käsikirjoitus-, taide-, teatteri-, elokuva- ja ohjauspuolelta. Paras propaganda on tietenkin totuus, kunhan se vaan saadaan esille. Ja esille se tulee kun sitä jaetaan. Sitä jaetaan, mikä on hyvää ja mikä vetoaa parhaiten tunteisiin. Suomen on vaan oltava hyvä, parempi kuin muut minkä ei pitäisi olla mahdotonta kun komeilemme lähes kaikissa tilastoissa huipulla. Meidän ongelma on vaan hidas aloitus ja kankea muuntuminen.

Puolustusvoimat on kai jo 15-vuotta kouluttanut Combat Cameraan varusmiehiä. Kaverit treenaa juuri some-taistelutilan haltuun ottamista.

Puolustusvoimilla on myös sodan ajan sijoitukset suomalaisille viestinnän huippuosaajille. Joten siellä on Jone Nikuloita ja Riku Rantaloita, jotka osaa myydä vapauden ja demokratian aatteen ilman, että touhu näyttää Valkobandiittien hirviporukalta.
 
hirviporukalta.
Hirviporukkakin on pelote koska niitä, tietyissä piireissä toki väheksyttyjä, ukonkäppänöitä on paljon.

Hirviporukkaakin voi käyttää infosodassa. Näittekö kuvat ukrainalaisesta shakkimestarista? Olikos kuvissa Baikal-haulikkonsa kanssa. Varmasti mm. Backmanin mielestä valkobandiitti mutta me pidämme häntä isänmaansa puolustajana. Ei siis väheksytä hirviporukoiden arvoa. Niissä on näitä ukkoja jotka osaavat kaataa saalista ja ampuvat tarkasti. Ensimmäisellä nurin, korjaamiseen ei ole aikaa.

Sitä mieltä olen että naisten osuutta pitäisi korostaa.
 
Viimeksi muokattu:
FN6_2XKWYAUseaP


FN6_6KyXwAMo2Y5

UA Weapons tracker. VDVn kamppeita. "SVDS, AK-74M, PKP Pecheneg, 1PN93-2 night vision & 1PN140-2 thermal scopes, NV Goggles, etc."
Koitin tiirailla. ilmeisesti ainakin vhf-kalustoa mutta onkohan tuossa hf-radiokin. Voiskohan nuo narukelat olla antennit🤔
Naruja tarvitaan lanka-antennin viritykseen. Ei yhtään vaimennettua asetta. Vaaleat kuutiot arvaisin muovailtavaksi r-aineeksi.
 
Panostaako Suomi turhaan merelliseen sodankäyntiin liikaa? Katsoo miten onnettomat Venäjän merivoimat yms ovat olleet Ukrainan sodassa, verrattuna että on kotikenttäetu yms... Venäläiset ei ole tehnyt pelättyjä maihinnousuja, eivät ole ajaneet sarvimiinoihin tai olleet maaleja MTO:lle...
 
Panostaako Suomi turhaan merelliseen sodankäyntiin liikaa? Katsoo miten onnettomat Venäjän merivoimat yms ovat olleet Ukrainan sodassa, verrattuna että on kotikenttäetu yms... Venäläiset ei ole tehnyt pelättyjä maihinnousuja, eivät ole ajaneet sarvimiinoihin tai olleet maaleja MTO:lle...
Emmä tiedä. Kyky Suomenlahden laivaliikenteen estämiseen on ihan kelpo strateginen pelote ja vahva miinoitus-, valvonta- ja tulenkäyttökyky pitää huolen, ettei merikoukkauksia liiemmin aleta vastapuolella harkitsemaan. Sitten on vielä Ahvenanmaan kysymys ja sen laajennuksena Ruotsin meriyhteyksien turvaaminen ihan relevantteina asioina. Ei meillä minusta yhtään liikaa laivoja ja meritorjuntaohjuksia ole.
 
Hirviporukkakin on pelote koska niitä ukonkäppänöitä on paljon.
Ei siis väheksytä hirviporukoiden arvoa. Niissä on näitä ukkoja jotka osaavat kaataa saalista ja ampuvat tarkasti.
Hirvikivääri osaavissa käsissä on pelote. Mielellään vihulainen olisi yli 800m etäisyydellä siitä, mikäli haluaa välttää osuman.
Nyt ymmärrän miksi PV on valinnut .308 kaliperin omiin tarkkuuskivääreihin - se on salaa hiljaisuudessa apinoinut hirvi-militioilta toimintamallia :LOL:(y)
.
 
Back
Top