Ruotsin vimma aseriisuntaansa selittyy myös maailmanpoliittisen tilanteen muuttumisella Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.
Mikäpä Ruotsia olisi uhannut enää 2000-luvun vaihteessa. Venäjä rakensi yhteiskuntaansa NATO:n rauhankumppanina ja länsimaiset yritykset kävivät keskenään kilpaa siitä kuka ehtii investoimaan eniten Venäjälle. Venäjä nähtiin täydellisenä ystävänä länsimaille kun kaikkien vihaama kommunismi oli saatu nujerrettua.
Turvallisuuspolitiikan osalta Ruotsi sai vielä parempia uutisia..Puola ja Baltianmaat hakeutuivat NATO:n jäseniksi. Se tarjosi ruotsalaisille erinomaisen turvallisuusympäristön, sillä mitä uhkaa NATO:n suunnalta voisi olla kohdistumassa Itämeren länsirannalle. Varsinkin kun samalla odoteltiin myös Venäjän ilmoitusta liittymisestä puolustusliittoon. Eikä Ruotsissa katsottu Suomenkaan vaarantavan kansankodin rauhaa.
Eihän niin hullua poliitikkoa ole ruotsiin syntynytkään joka tällaisen onnen hetkellä ei ymmärtäisi lopettaa vuosittaista kymmenien miljardien kuluerää verojen rasittamalta yhteiskunnalta. Mutta, maailmassa vain muutos on pysyvää...
Ruotsin ja muidenkin Venäjän naapurimaiden suureksi harmiksi asiat alkoivat muuttua. Valtaan päästyään Putin halusi pitää sen itsellään. Siksi tarvittiin radikaalia poliittisen suunnan muutosta. Historian harrastajana sekä myös Saksan tuntijana hänelle oli tiedossa toimintamalli jolla yhteiskuntaa voidaan muuttaa, kuten tehtiin I-maailmansodan raunioittamassa Saksassa 1930-luvulla. Hän otti käyttöön hallintomallin - "ein volk ein reich ein führer" - ja loput onkin sitten jo kaikkien tiedossa olevaa lähihistoriaa.
Mutta, nyt kun asiat alkavat hahmottua uudella tavalla, joutuu Ruotsi järjestelemään uusiin puihin sekä turvallisuuspolitiikkansa sekä maanpuolustuksensa uskottavuuden. Uskoisin että ymmärrys asian ympärillä kehittyy nopeasti ja ruotsalaiset eivät jää toimettomaksi tai pelkän NATO-Option varaan. Siellä osataan katsoa karttaa josta on helppo hahmotella geopoliittiset lähtökohdat sekä nykyisten NATO-maiden sijainti. Ehkä meidän Suomessakin kannattaa katsoa asiaa kartan pohjalta. Jokainen saa ihan itse miettiä miten puolustusliiton jäsenyys helpottaisi Ruotsin maanpuolustusta ja sitäkin tarvitseeko Ruotsin välttämättä jäädä odottelemaan Suomen päätöksiä...