Vanhaa asiaa, mutta laitetaan tänne, kun on suomeksi.
Yhdysvaltain laivaston edistyksellisin pinta-alus USS Zumwalt. Kuva: U.S. Navy / Petty Officer 2nd Class Zachary Bell
Kallis katastrofi: huippumoderni hävittäjäalus ei voi ampua
Antti Kirkkala | 01.03.2018 | 23:53- päivitetty 02.03.2018 | 13:21
USA:n merivoimat päätti olla tilaamatta Zumwalt-luokan hävittäjiin 800000 dollarin hintaisia ammuksia.
Yhdysvaltain laivaston äärimmäisen modernit Zumwalt-luokan hävittäjäalukset ovat kiusallisessa tilanteessa: laivojen pääaseille ei ole ammuksia, eikä niitä myöskään aiota hankkia.
Laivasto
päätti lopettaa pitkän kantomatkan LRLAP-ammusten tilaamisen niiden hinnan vuoksi. Lähes sadan kilometrin päähän yltävä ammus ohjautuu tarkasti kohteeseensa ja voi muuttaa kulkuaan maaston edellyttämällä tavalla.
– Aluksesta puuttuu sen alkuperäinen tutkajärjestelmä ja siinä on vain yksi keskimatkan ilmatorjuntaohjus. Sillä ei ole ohjuspuolustuskykyä eikä lyhyen kantaman ilmapuolustusjärjestelmää. Myös sen häiveteknologiaa on jatkuvasti riisuttu,
Drive-julkaisu luettelee laivan ongelmia.
– Nyt laivan tykeilläkään ei ole ammuksia. On aika todeta, että koko aluskonsepti on täysin pirstaleina.
Järjestelmän kehittämisen myötä yhden ammuksen hintalappu nousi 800 000 dollariin. Alkuperäiseksi hinnaksi oli arvioitu vain 68 000 dollaria. Kustannuksia on pidetty kohtuuttomana, sillä esimerkiksi uusimmat Tomahawk-risteilyohjukset maksavat noin miljoona dollaria.
Tilannetta pahentaa se, etteivät Zumwalt-luokan alusten 155 millimetrin AGS-päätykit voi käyttää muita ammustyyppejä.
Rakennettavien laivojen määrän supistaminen vaikutti osaltaan ammusten kappalehintaan. Alun perin Zumwalt-luokan hävittäjiä oli tarkoitus rakentaa 32 kappaletta. Määrää vähennettiin ensin 24:ään, sitten seitsemään ja lopulta vain kolmeen. Yhden aluksen hinnaksi muodostui lähes neljä miljardia dollaria.
Driven mukaan Zumwalt on saanut medialta pääasiassa positiivista huomiota sen huippumodernin ulkonäön vuoksi.
– Vain kolmen, groteskilla tavalla heikennetyn aluksen rakentaminen herättää vakavia kysymyksiä alusten toimintakyvystä ja niiden ylläpidon järkevyydestä.
Kauan kaivattua tulitukea merijalkaväelle
Suuri osa laivan rungosta on varattu AGS-tykeille ja niiden satakiloisille LRLAP-ammuksille, joita oli määrä ahtaa laivan uumeniin noin 750 kappaletta.
Käsistä riistäytyneiden kustannusten vuoksi yhden aluksen ammustäydennys olisi maksanut Yhdysvalloille yhtä paljon kuin uuden F/A-18E Super Hornet -hävittäjälaivueen hankkiminen.
Tulituen heikentyminen on hiertänyt laivaston ja merijalkaväen suhteita sen jälkeen, kun Iowa-luokan taistelulaivoista luovuttiin 1990-luvulla.
Zumwalt-luokan laivojen oli tarkoitus antaa tarkkaa tulitukea merijalkaväen sotilaille ja Yhdysvaltain erikoisjoukoille. LRLAP-ammukset olisivat olleet vaihtoehto lentokoneiden ja lennokkien käytölle.
Kalliista AGS-tykeistä tulee käytännössä romurautaa sen jälkeen, kun 150 LRLAP-koeammusta on käytetty loppuun. Sen jälkeen miljardeja dollareita maksaneet Zumwalt-luokan alukset menettävät lähes koko tulivoimansa.
https://www.verkkouutiset.fi/usan-laivaston-kallis-katastrofi-huippumoderni-laiva-ei-voi-ampua/