"Trump vetää roolia" – Yhdysvaltojen politiikan tuntija ei usko päätymiseen Putinin aisapariksi
08.03.2016 08:45 (Päivitetty: 08.03.2016 12:07)
Mitä tapahtuisi, jos republikaanien esivaalikisaa johtavasta Donald Trumpista tulisi presidentti? Voisiko hän toteuttaa kovat puheensa muun muassa muurin rakentamisesta Meksikon rajalle? Miten hänen lausuntonsa Venäjän Vladimir Putinista "vahvana ja omassa maassaan erittäin suosittuna" johtajana muuttaisi Yhdysvaltojen linjaa ja koko maailman voimatasapainoa?
Harva tuntee Washingtonin politiikan kiemurat yhtä omakohtaisesti kuin pitkäaikainen politiikantoimittaja ja Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Rick Dunham.
Texasista kotoisin oleva Dunham on tavannut Yhdysvaltojen johtopoliitikot useita presidenttejä myöten Hearstin sanomalehtien pääkaupunkitoimituksen päällikkönä ja arvostetun National Press Clubin puheenjohtajana. Parhaillaan hän työskentelee journalismin professorina Tsinghuan yliopistossa Kiinassa, missä Trump toistaiseksi on saanut yllättävänkin suopean kohtelun valtiolliselta medialta.
Lännen Median haastattelussa Dunham arvioi kohuehdokkaan mahdollisuuksia selviytyä lopulliseen presidenttikilpaan.
Sinulla on pitkä kokemus Yhdysvaltojen presidenteistä. Kerro vähän siitä taustaksi.
– Voin sanoa tavanneeni – jos rajana pidetään puhumista – jokaisen presidentin Jimmy Carterista lähtien. Ehdin toimittajana kirjoittaa Richard Nixonista ja sitten presidentiksi nousseesta Ronald Reaganista, mutta heidän kanssaan en keskustellut. Valkoisen talon reportterina olin presidenttien Bill Clinton, George Bush II ja Barack Obama kausilla. Kirjoitin Valkoisesta talosta 17 vuotta, kirjoitin Washingtonista 29 vuotta. Olen seurannut kaikkia presidentinvaaleja vuodesta 1980 ja tehnyt viisi presidenttihaastattelua Valkoisen talon kuuluisassa Oval Officessa.
Olet tavannut Donald Trumpin. Millainen hän oli tosielämässä?
– Olen yksi tuhansista ihmisistä, jotka ovat tavanneet hänet pääkaupungin sosiaalisissa tilaisuuksissa. Vaihdoimme kohteliaisuuksia presidentin isännöimällä politiikantoimittajien juhlaillallisella. Trump oli kuin kotonaan smokkijuhlassa, ja onhan hän tietenkin käynyt vastaavissa muodollisissa tilaisuuksissa puoli vuosisataa.
– Keskustellessamme hän oli sydämellinen ja huomaavainen, hyvin erilainen kuin julkinen persoonansa. Silloin, joitakin vuosia sitten hän oli julkkis julkkisten joukossa. Reportterit kävivät pyytämässä häntä yhteiskuviin. Hän oli myös kärsivällinen, toisin kuin kuumaverinen hahmo kampanjakiertueella. Kukaan tapaamani ihminen ei osannut aavistaa, että hän koskaan pyrkisi presidentiksi.
– Saamani välähdyksen perusteella: hän on hyvä näyttelijä esittämään rooleja, joita häneltä odotetaan erilaisina aikoina.
Vaikea uskoa, että joku voisi olla sellainen. Onko Trumpilla erikseen mediapersoona?
– Moniko saa nähdä hänet "tosielämässä"? Tosielämä on hänelle iso kartano Floridassa. Kiinteistöt ovat hänen perheensä. Orson Welles sopisi siihen rooliin.
Mitä meiltä ulkomaalaisilta on jäänyt Trumpista käsittämättä?
– Tarkoitat kai: "Miksi kukaan äänestäisi häntä presidentiksi?"
– Hän on poliittisesti oikea ihminen hyvin omituisella hetkellä Amerikan historiassa. Koska elitismiä vastustava retoriikka on jatkunut oikeistolaisessa puheradiossa ja Foxin tv-kanavilla parikymmentä vuotta, maassa on iso vähemmistö. Se uskoo elämäntapansa olevan kasvottomien "niiden" uhkaama: vähemmistöjen, maahanmuuttajien, tuotantoaan ulkomaille siirtävien isojen yhtiöiden, korruptoituneiden pelurien, tukiaisia saavien pankkien, homojen ja lesbojen, työtä tekevien naisten, feministien ja ylisuuren julkisen sektorin, joka jakaa heidän verovaransa toisille.
– Trump on tosi-tv-show’n esiintyjä ja sille yleisölle hän lataa. Hän esittää populisti-kiihottajan, rasistien ymmärtäjän, työväenluokan soihdunkantajan, "matalasti koulutettujen" ylpeän johtajan, systeemin ja suurpääoman vastustajan roolia. Olkoonkin, että hän on rikkaan isän koulutettu poika ja miljardööri, joka on osannut tehdä systeemillä rahaa.
Silti, miten hänestä on tullut näin suosittu?
– Hän saa vastakaikua heikosti koulutettujen, pienipalkkaisten valkoisten keskuudessa kautta poliittisen kentän. Hän voittaa maltilliset ja konservatiiviset republikaanit, uskovaiset. Hän saa jopa kohtalaisen siivun korkeasti koulutettujen ja hyvätuloisten äänistä. Hän tuo järjestelmään uusia äänestäjiä: taloutensa kanssa sinnitteleviä ihmisiä, jotka kokevat jääneensä ilman puolustajaa.
– Trump eteni mediakohun saattelemana, kun kilpailijat keskittyivät kuukausien ajan tuhoamaan toisiaan eikä häntä. Hänen vastustajansa (senaattorit Ted Cruz ja Marco Rubio) kuulostavat perinteisiltä poliitikoilta, mitä he ovatkin, kun amerikkalaiset äänestäjät tavoittelevat myyttistä "aitoutta".
– Trump esittää todenpuhujan roolia ylivertaisen taitavasti, vaikka faktantarkastukseen erikoistuneet nettisivut kertovat hänen valehtelevan enimmän aikaa.
Hän on jäljessä demokraattien Hillary Clintonia ja jopa vasemmistoehdokas Bernie Sandersia lopullisen vaalin luvuissa. Voiko hän vielä voittaa?
– Kahden kilvassa voi tapahtua mitä tahansa. Jos vielä ei-Trump-ääniä tulee jakamaan itsenäisiä ehdokkaita, kaikki on auki.
– Asiantuntijat, jotka ovat olleet väärässä koko vuoden, ennustavat Trumpille tappiota. Itse olen julkisesti ennustanut, että yleisö lopulta väsyy Trumpiin ja "hyllyttää" yhden miehen tosi-tv-show’n vaaleihin mennessä. Mutta minäkin olen ollut väärässä jo kuukausia. Amerikkalaisen politiikan klisee: älä koskaan sano ei koskaan.
Jos Trumpista tulisi presidentti, toteuttaisiko hän puheensa?
– Jos hän tekisi kaiken kiertueella lupaamansa, tulisi perustuslaillinen kriisi ja globaali taloudellinen ja diplomaattinen katastrofi. Olisi Putin-Trump-akseli vastaan muu maailma. Sellaista en pysty näkemään.
– Trumpin pitäisi muuttua tai hän olisi tehoton kotimaassa ja eristetty kansainvälisesti.
Oletetaan, että hänestä ei tule presidenttiä. Onko Trump jo tähän mennessä saavuttanut jotakin pysyvää, jättänyt jälkensä maahan ja sen politiikkaan?
– Kyllä, hän on "saavuttanut" jotakin historiallisesti merkittävää. Hän on nimittäin tuhonnut Ronald Reaganin perinnön republikaanisessa puolueessa. Jos hän voittaa ehdokkuuden, Reaganin puoluetta ei enää voi olla olemassa. (toim. huom. presidentti Reagan auttoi murskaamaan Berliinin muurin, eikä hän varmasti olisi uhannut rakennuttaa muuria Meksikon vastaiselle rajalle pitääkseen maahan pyrkijöitä ulkona)
– Samantapainen ilmiö tapahtui demokraateille vuonna 1972, kun yllättäjä George McGovern voitti puolueen esivaalit ja repi presidentti Franklin D. Rooseveltin perinnöksi jättämän New Deal -koalition, jota oli rakennettu neljä vuosikymmentä. Demokraatit pääsivät Valkoiseen taloon neljä vuotta myöhemmin Nixonin Watergate-jupakan ansiosta, mutta toipuminen vuoden 1972 murtumista instituutiona vei puolueelta 20 vuotta.
Olet parhaillaan vierailevana journalismin professorina Kiinassa. Mitä Trumpista kerrotaan siellä? Kuinka iso osa siitä on totta?
– Trump on esitetty Kiinan mediassa omalaatuisena, räiskähtelevänä showmiehenä ja julkkiksena. Ainakin toistaiseksi hänet nähdään enemmänkin kuriositeettina kuin uhkana. Useimmat Yhdysvalloista tietävät ihmiset kysyvät minulta: "Voiko Trump tulla valituksi? Miksi amerikkalaiset äänestäisivät Trumpia?" Kysymys on ihan sama, jota Euroopassa kysytään.
– Kiinan valtiollisen television jutut hänestä ovat yleensä suoria sävyltään, ainakin vielä. Perinteisissä painetuissa lehdissä on ollut Trumpista jonkin verran kielteisiä juttuja, mutta ei mitään yhtä tulenarkaa kuin asiat, joita Trump on sanonut Kiinasta. Ja Japanista. Ja Koreasta. Ja Meksikosta. Ja Iranista. Ja Euroopasta. Ja Obamasta.
Jos Trump voittaa vaalit, harkitsetko muuttamista Kiinaan?
– Miten olisi Suomi?
Rick Dunhamin englanninkielinen
blogi , jossa on julkaistu tämä haastattelu alkuperäiskielellä ja muun muassa vertailtu Trumpia Reaganiin.