Venäjän vaali-iskuista ja kytköksistä tulossa Trumpille ongelma - senaattorit asettuvat poikkiteloin
Maanantai 12.12.2016 klo 14.48
Republikaanisenaattorit John McCain ja Lindsey Graham haluavat, että Venäjän kyberiskut Yhdysvaltoja vastaan tutkitaan. (EPA / AOP)
Vaikutusvaltaiset senaattorit molemmista puolueista vaativat, että Venäjän vaikutusyritykset tai sekaantuminen USA:n vaaleihin pitää tutkia kongressissa.
Republikaanisenaattorit
John McCain sekä
Lindsey Grahamjulkaisivat yhdessä demokraattien
Chuck Schumerin ja
Jack Reedin kanssa lausunnon, jonka mukaan asiasta ei saa tulla vain yhden puolueen ajama hanke. Heidän mielestään venäläisten toimien pitäisi "huolestuttaa kaikkia yhdysvaltalaisia", Politico-lehti kertoo.
- Demokraattien ja republikaanien pitää työskennellä yhdessä, tutkia nämä viimeaikaiset tapahtumat ja laatia kattavia ratkaisuja tulevien kyberhyökkäysten estämiseksi ja niiltä puolustautumiseksi, senaattorit sanovat.
McCainilla, Grahamilla ja Reedillä on armeijataustaa. Schumer taas on demokraattien tuleva vähemmistöjohtaja senaatissa.
Donald Trump kommentoi itse väitteitä Venäjän vaikutustoiminnasta Fox Newsin haastattelussa sunnuntaina.
- Minusta se on naurettavaa. Se on vain uusi tekosyy. En usko siihen, Trump tokaisi ja sanoi, ettei oikeastaan tiedä, miksi ei usko.
Trump on toistuvasti sanonut, ettei usko tiedustelutietoa Venäjän osallisuudesta hakkerointeihin ja USA:n vaalien vaikutusyrityksiin. Näin hän teki myös sunnuntaina Fox Newsin haastattelussa. (AP)
"Joku tyyppi sängyssään"
USA:n tiedustelupalvelut kertoivat jo aiemmin, että demokraattipuolueen sähköpostien hakkerointi ja niiden vuotaminen oli venäläisten toimia. Viime perjantaina Washington Post kertoi, että keskustiedustelupalvelu CIA on tullut siihen tulokseen, että kyberhyökkäysten tarkoitus oli auttaa Trump valtaan.
Trumpin yhteyksistä hakkerointiin tai venäläisiin ei ole vihjattu. Itse vaalien varsinaisesta hakkeroinnista ei edelleenkään ole näyttöä.
Trump on yrittänyt nakertaa omien tiedustelupalveluidensa uskottavutta. Näin hän toimi myös sunnutaina sanoessaan, ettei "kukaan oikeastaan tiedä" tai ettei heillä "ole mitään hajua" ja vihjaili, että iskujen takana voisi olla "joku tyyppi sängyssään jossain" tai mahdollisesti jopa Kiina.
McCain ihmetteli sunnuntaina CBS:n haastattelussa presidentin puheita.
- En oikein tiedä, mitä niistä pitäisi ajatella, koska on aivan selvää, että Venäjä sekaantui. Fakta on itsepäinen asia, republikaanien vuoden 2008 presidenttiehdokas McCain sanoi.
Alahuoneen tiedusteluvaliokunnan johtava demokraatti
Adam Schiff ampui Trumpin heittelyn alas.
- Se ei ollut Kiina. Se ei ollut parisataakiloinen kaveri New Jerseyssä tai missään muuallakaan.
- Se oli venäläiset, Schiff totesi.
Rex Tillersonista saattaa tulla USA:n seuraava ulkoministeri. Senaattoreita hänen taustansa epäilyttää. (EPA / AOP)
"Vladimirin ystävä" ei kelpaa
Useat republikaanisenaattorit ilmoittivat sunnuntaina tukevansa vaikutusyritysten tutkintaa. Samoin toimivat demokraatit kuten
Claire McCaskill Missourista, joka totesi, että hän tukee tutkintaa ehdottomasti, eikä se tarkoita sen asian kiistämistä, että Trump voitti vaalit.
Jopa Trumpin oma tuleva Valkoisen talon kansliapäällikkö
Reince Priebus sanoi tukevansa asian tutkintaa.
Trump on senaatin kanssa mahdollisesti vastakkain myös ulkoministerivalintansa kanssa. Mediahuhut kertoivat viikonvaihteessa, että Trumpin ulkoministeriksi olisi todennäköisesti nousemassa öljy-yhtiö Exxonin toimitusjohtaja
Rex Tillerson. Tillersonilla on hyvät välit Venäjälle ja presidentti
Vladimir Putiniin ja hän on vastustanut Venäjä-pakotteita.
Uutinen sai muun muassa John McCainin ja useat senaattorit käytävän molemmilta puolilta ilmaisemaan epäilyksensä.
- Vladimirin ystävä ei ole ominaisuus, jota toivon ulkoministerille, republikaanien presidenttiehdokkaaksikin pyrkinyt senaattori
Marco Rubio tviittasi.
Senaatti voi halutessaan estää presidentin ministerinimitykset yksinkertaisella enemmistöllä. Demokraateilla, jotka voisivat asettua yksimielisesti Tillersonia vastaan on 46 edustajaa 100-paikkaisessa senaatissa. Heidän taakseen asettunee kaksi itsenäistä, enimmäkseen demokraatteja tukevaa senaattoria. Tämän lisäksi tarvitaan siis enää kourallinen republikaaneja ja yksin McCain on niin vaikutusvaltainen, ettei hänelle olisi mikään ongelma torpata epämieluista ministerinimitystä