Aikaisemmin pidettiin tärkeänä että Suomi toimii NATO:n suhteen yhdessä Ruotsin kanssa. Missään tapauksessa ei haluttu tilannetta joka toteutui EU-jäsenyyden suhteen, jolloin Ruotsi ilmoitti yllättäen hakevansa talousliiton jäsenyyttä.
Nyt kun Ruotsin ratkaisut NATO:n suhteen ovat konkretisoitumassa. Sosialistien vähemmistöhallitus tuskin jatkaa seuraavien vaalien jälkeen jos siihenkään asti. Vaalit ja mahdillinen oikeiston voitto luo täysin uudet asetelmat ruotsalaisille.
Toisekseen kehitystä tulee tapahtumaan myös Venäjän suunnalla. On todennäköistä että Putin järjestää myös jatkossa, jopa lähitulevaisuudessa sekä sotilaallisia että poliittisia operaatioita naapurimaita vastaan. Esimerkiksi sotavoimien toteuttamia aseellisia hyökkäyksiä, sisäistä terrorismia, mahdollisesti vallankaappauksia jne. jne. Tällaisilla operaatiot lisäävät varmasti ruotsalaisten halukkuutta NATO-jäsenyyden suuntaan..
Suomessa kehitys kulkee käytännössä toisaalle. Meillä poliittiset johtajat hakevat jopa hieman epätoivoisestikin (vastoin länsimaiden pakotepolitiikkaa) avauksia Venäjän suuntaan. Annetaan lausuntoja (mm. presidenttiehdokkaat Heinäluoma, Vanhanen) joissa Venäjän Suomeen kohdistamaa ystävällisyyttä ja erityissuhteita nostetaan esille. Samalla halutaan luoda jonkinlaista epävarmuutta lännen suuntaan, ikään kuin tasapuolisuuden vuoksi..Kun se länsikin (ja erityisesti NATO) on heidän mielestään hieman syyllinen kansainvälisen tai ainakin Itämeren alueen ilmapiirin kiristymiseen.
Eikä presidentti Niinistökään muodosta poikkeusta. Hänkin pyrkii mieluisasti avaamaan ja käymään keskustelua Venäjän kanssa. Toisaalta Ukrainaa ei juurikaan mainita eikä Ukrainan tilannetta oleta esille edes sivulauseissa. Myös suomalainen media ja lehdistö pysyy täydellisen hiljaisena Ukrainan tapahtumista.
Vielä tuosta NATO-jäsenyyden mahdollisesta hakemisesta. Kun Ruotsissa tullaan yhä myötämielisemmäksi NATO:lle niin meillä ollaan muuttamassa mielipiteitä aikaisemmasta. Presidentti Niinistö aloitti omalta osaltaan keskustelun jossa hahmotellaan mahdollisen jäsenhakemusta uudella tavalla. Eli tulevaisuudessa ei olisikaan välttämätöntä että Suomi lähtisi NATO:n jäsenyyteen yhdessä ruotsalaisten kanssa. Pikku hiljaa tuodaan julkisuudessa esille tämän suuntaista näkemystä (eri suunnilta). Kunnes jossain vaiheessa Suomen poliittinen johto ilmoittaa yhteen ääneen ettei ole mitään tarvetta toimia NATO-kysymyksessä yhdessä Ruotsin kanssa.
Yle maailmalla: Tukholma 30.4.2016 klo 21:17 | päivitetty 30.4.2016 klo 22:36
Presidentin mukaan mahdollinen Nato-jäsenyys ei ole Suomen ja Ruotsin yhteispäätös
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korostaa, ettei Suomen ja Ruotsin välillä ei ole mitään kohtalonyhteyttä, joka veisi molemmat yhdessä Natoon. Nato-jäsenyys vaatisi presidentin mukaan Suomessa kansanäänestyksen.
http://yle.fi/uutiset/presidentin_m...ei_ole_suomen_ja_ruotsin_yhteispaatos/8850625
Saa nähdä kuinka syvälle Venäjän kainaloon Suomen poliittinen johto jatkossa imuttautuu. Ryhtyykö Suomi esimerkiksi hakemaan lisää irtaantumista EU:n yhteisistä pakotteista..mahdollisista yhteisestä politiikasta Venäjän suuntaan. Merkkejä tällaisesta on olemassa. Esimerkkinä vaikka toisen kaasuputken rakentaminen Itämeren pohjaan..tässä Suomi on täydellisesti eri mieltä muiden Itämeren rantavaltioiden kanssa. Toki täysin Venäjän puolella kiistassa. Fennovoiman jatkossa on kiinnostavaan kuinka rahoitus, turvallisuussuunnittelu ja lupa-asiat etenee (joudutaanko esimerkiksi patistelemaan STUK'ia myötämieliseksi venäläisten suunnitelmille?, tai määrätäänkö Fortum ottamaan suurempi osuus hankkeen rahoituksesta?).
Ulkoasiainvaliokunnan uusi puheenjohtaja Vanhanen ehti jo ilmoittamaan että Suomen osallistumista sotilaalliseen harjoitteluun Itämeren alueella vähennetään. Toimittajilta jäi kysymättä ovatko muut Itämeren rantavaltiot samaa mieltä, vai onko kysymys kokonaan Suomen (=lue Venäjän) aloitteesta. (Miettikääpä miksi Vanhanen muuten ilmoitti tuollaisesta julkisesti. Eikö johtavan poliitikon olisi ollut parempi olla hiljaa ja jättää mahdollisuus toimia jatkossa tapahtumien sekä mahdollisen tarpeen mukaan?)
Mutta, mielenkiintoisia aikoja tulossa..