Uskaltaisiko Suomi enää puolustautua?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Mika
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
ai että vietäis koneet sinne vaan ilman lupaa? No sit ne jäi sinne, kuten Irakin koneet Iraniin 1991. Jos Ruotsin tukikohtia haluttaisiin käyttää, niin sinne pitäisi viedä suomalainen tukiorganisaatio. Miten se onnistuu?
Siten että kun ensimmäinen kone lähestyy, niin sen pilotti sanoo "Tankkaatte mut tai seuraava tänne tuleva kone dumppaa aselastinsa kentän kahvilaan, sillä jos te ette auta meitä, niin teidän katsotaan olevan liitossa Venäjän kanssa meitä vastaan." Ne paskois niin kovaa housuun että turahdus kuuluisi avaruuteen asti.
 
Alkuperäinen kysymys on kieltämättä joskus käynyt mielessäni. Poliitikot ovat todennäköisesti heikoin lenkki puolustuksessamme.
Olen tullut kuitenkin siihen lopputulokseen, että yksittäisen kansalaisen on vain uskottava poliitikkojen kykyyn tehdä oikea päätös.

Tähän voi vaikuttaa äänestämällä.
 
Ei jumalauta maanpuolustus.netin M05-kuplassa taas kihisee ja kuohuu.

Ehkä ryhmäterapia olisi täälläkin tarpeen?

 
Tähän voi vaikuttaa äänestämällä

Monen mielestä tämäkin on enemmän uskon asia. Itse olen kahden vaiheilla suoraan sanoen: uskoa vai eikö uskoa. Joku päivä tuntuu siltä, että ompa meitä siunattu tolkun päättäjillä....toinen päivä romauttaa koko himmelin.....

Uskon, että Suomi päättäjineen puolustautuu, jos niikseen tulee. Vaihtoehtona kädet taskussa-vaihtoehto ei puhuttele kovin monia. En haaskaa aikaa tätä miettiessä, kunhan hoitaa oman pestinsä, niin siinä on tarpeeksi.
 
Vaihtoehtona on että päättäjä (päättämätön päättäjä) katoaa mystisesti tai menettää päättämättömän päänsä joko heti tai myöhemmin. Jokainen raapustakoot oman mustan listansa.

Edit: Päätöskyvyttömän päättäjän vastuuna on erota ajoissa, mikäli hän tuntee ettei voisi tehdä joitain rankkoja päätöksiä.
 
Mielestäni, ei missään tapauksessa kansanäänestystä NATO-jäsenyydestä, koska Suomessa on niin paljon elossa olevia YYA:n aikana peloteltuja ja propagandan saasstuttamia ihmisiä, etteivät missään tapauksessa tai olosuhteissa uskalla äänestää NATOON menon puolesta.
Asian pitäisi päättää sotilas-ja muut asiantuntijat.

Päälle vielä kymmeniä prosentteja äänestäjistä, jotka äänestäisivät jonkun muun asian puolesta tai vastaan.

Siis hallitusta, kepua, maahanmuuttoa, homoliittoja vastaan, vaikka kyse olisi NATOsta.
 
Siten että kun ensimmäinen kone lähestyy, niin sen pilotti sanoo "Tankkaatte mut tai seuraava tänne tuleva kone dumppaa aselastinsa kentän kahvilaan, sillä jos te ette auta meitä, niin teidän katsotaan olevan liitossa Venäjän kanssa meitä vastaan." Ne paskois niin kovaa housuun että turahdus kuuluisi avaruuteen asti.

Meinaatko, ettei ne voisi todeta laskeutumisen jälkeen, aprillia:eek: ei tankatakkaan.
 
Ja kun tähän kaikkeen ynnää valmiuskykyä parantavat lainmuutokset, niin en minä yöuniani näiden asioiden vuoksi ole menettämässä.

Ne ovat hyvä asia mutta samaan aikaan on suunniteltu lainmuutoksia joilla yritetään riisua reserviläiset (ja metsästäjät) itselataavista kivääreistä. Asia jonka suunnitteluun osallistuu suomalaisia poliitikkojakin.

Toiset tekevät hyviä asioita ja parantavat valmiuskykyä ja rotat tekevät pahoja.
 
Viimeksi muokattu:
Monen mielestä tämäkin on enemmän uskon asia. Itse olen kahden vaiheilla suoraan sanoen: uskoa vai eikö uskoa. Joku päivä tuntuu siltä, että ompa meitä siunattu tolkun päättäjillä....toinen päivä romauttaa koko himmelin.....

Uskon, että Suomi päättäjineen puolustautuu, jos niikseen tulee. Vaihtoehtona kädet taskussa-vaihtoehto ei puhuttele kovin monia. En haaskaa aikaa tätä miettiessä, kunhan hoitaa oman pestinsä, niin siinä on tarpeeksi.

Jos Venäjä aloittaa uuden talvisodan, niin en usko hetkeäkään etteikö Suomi kykenisi ja haluaisi puolustautua ja etteikö meidän päättäjät kykenisi tekemään oikeita päätöksiä ehkä jopa ihan oikeaan aikaan.

Tilanne voi olla ja pahoin pelkään että onkin aivan toinen, jos Venäjä aloittaa jonkinasteisen hybridisodan Suomea vastaan. Puolustusvoimissa harjoitellaan nykyään tätäkin asiaa, mutta tuollaisessa sodassa lopputulosta ei ratkaista rintamalla, vaan neuvottelupöydissä. Niissä pöydissä on nykyään lähes poikkeuksetta muitakin tahoja, kun sodan osapuolet ja kaikkila tahoilla on omat intressinsä jotka vaikuttavat neuvottelujen lopputulokseen...

1-gas-pipeline.jpg


En todellakaan tiedä miten meidän päättäjät kykenisivät tuollaiseen sodankäyntiin vastaamaan tai miten esimerkiksi Saksa suhtautuisi asiaan, jos toisessa kupissa olisi kaksi kaasuputkea ja toisessa Suomen edut tai jopa itsenäisyys.

Jos olisimme Natossa, niin ennustamisesta tulisi huomattavasti helpompaa...ainakin teoriassa.

Vaikea arvioida miten tuossa hommassa lopulta kävisi, mutta pahoin pelkään että lopputulos olisi Suomen kannalta erittäin huono. Sitä asiaa edesauttaisi myös se että EU on heikossa hapessa ja edelleenkin huonompaan suuntaan menossa, eikä se ole todellakaan jäänyt Putinilta ja kumppaneilta huomaamatta.
 
Pidän useita huipputason poliitikkoja pohjimmiltaan pelkääjinä heidän tekojensa ja julkisuuteen antamiensa lausuntojen perusteella. Uskon, että ko "pelkääjillä" ei aktualisoituneessa tositilanteessa olisi rohkeutta tehdä kovaa päätöstä. Tällaisena kovana päätöksenä pidän esim. käskyä aloittaa puolustustaistelu, panna kova kovaa vastaan vihreiden miesten osalta (esim. käskeä ampumaan heitä jos ei muu auta), määrätä selvästi tavallista suuremmat sota- ja kertausharjoitukset siten, että se vaikuttaa yhteiskunnan ns. normaalitoimintoihin tai käynnistää LKP.

Tätä moraalista rohkeutta tarvitaan päätöksenteossa voittamaan vastalauseet yhteiskunnan rahallisista menetyksistä, ulkovaltojen painostuksen sietoon, arvosteluun jota kohdistetaan päätöksiin "jotka eskaloivat tilannetta" ja melko selvää on kuinka hyvin usea myös sanoo, että kaikkein tärkeintä on nyt välttää kaikki kuolonuhrit. Jos aseelliseen puolustustaisteluun ryhdytään tärkeintä nimenomaan on saada kuolonuhreja (hyökkääjistä) maksimaalisesti. Noin kärkevästi sanottuna. Tietty hyökkäyksen torjunta on faktuaalisesti se perimmäinen tavoite, ei todellakaan ihmisten surmaaminen, mutta mitä tehokkaammin torjutaan sen useampi valitettavasti menehtyy taisteluissa. Niinpä riippuu melko paljon siitä millainen hallitus on, kuka on TP ja keitä eduskuntaan kulloinkin on äänestetty.

Tällaisia huippupoliitikkoja joiden kyvykkyyteen tehdä kovia päätöksiä en luota ovat esimerkiksi Antti Rinne, Matti Vanhanen, Juha Sipilä, Sirkka-Liisa Anttila ja Erkki Tuomioja. Ilman muuta osa heistä on jopa huippuälykkäitä, mutta moraalisen rohkeuden puute häiritsee. Tasavallan presidentin paineensietokykyä en arvio koska hänen lausuntonsa ovat niin monitulkintaisia. Toisaalta näyttää siltä, että mies on taipumaton, toisaalta taas jakkaran jalat ja koko palli horjuu.

Onko tehty väärin kun on betonoitu jakkaran jalkoihin kun nyt jalat taipuvat yksi toisensa jälkeen. Ainakin vaikuttaa siltä, että tilannearvio ei perustu todelliseen tilanteeseen tai ehkä perustui mutta tilanne on muuttunut tai muuttumassa. Ensimmäinen jakkaran jalka eli oma puolustus on tilanteessa jossa puolustuksen määrärahoja leikataan samalla kun ympäröivät maat lisäävät puolustusmenoja. Tärkein ja ainoa mahdollinen uhkaaja eli Venäjä lisää radikaalisti. Niinpä oman puolustuksen panostukset ovat pieneneviä sekä suhteellisesti, että absoluuttisesti. Toisaalta hyvää on, että asevelvollisuudesta ei luovuttu eli paljon huonomminkin voisi olla. Erittäin paljon on kiinni tulevista suurista materiaalihankinnoista ja jakkaran muiden jalkojen kehnous kasvattaa vaatimusta tälle jalalle eli tuleviin suurhankintoihin.

Jakkaran jalat on paremmin perattu tässä blogitekstissä.

Olen lähes sata varma, että Salea on uhkailtu Kremlistä. En mitenkään sano, että TP:n palli on helppo tai että tuossa henkisessä paineessa olisi helppoa olla. Uskon, että siihen pystyy vain jos isänmaan etu on mielessä, tällöin omatunto ei salli maan ja kansan päästämistä Venäjän etupiiriin mikä olisi hirvittävä ja valtava vahinko maallemme. Sen lisäksi tarvitaan kykyä vastustaa painostusta. Sen verran voin omasta puolesta sanoa, että kieltämättä halveksun niitä henkilöitä jotka kampeavat itsensä maan johtopaikoille ja joilla ei tällaista kykyä ole.

Sen sijaan esim. vihreisiin on tässä suhteessa enemmän luottoa, luottaisin esim. Pekka Haaviston johtajaominaisuuksiin sodan uhan tai sodan kaltaisessa tilanteessa. Samoin keskimäärin luotan enemmän kokoomukseen, rkp:hen ja persuihin kuin keskustan ja SDP:n johtohahmoihin. Kepu on mielestäni oikea seteliselkärankaisten pettureiden käärmeenpesä, susi lampaan vaatteissa joka näyttelee mukamas isänmaallista porvaripuoluetta mutta kulisseissa häärää suomettumisen rajan tuolla puolen.

Poliittiset huippupestit ovat useimmiten luottamustoimia. Luottamustoimi on eri asia kuin verifioitu kyky, osoitettu pätevyys tai tutkittu psyyke. Luottamus täytyy ansaita nimenomaan poliittisin teoin. Siis puheilla, julkisin kannanotoin turvallisuuspoliittisiin aiheisiin ja omia arvoja julkisesti lausumalla. Siten tästä ei edes voi saivarella niin, että "sinä et voi tietää miten Antti Rinne toimisi tositilanteessa". En niin. Eikä edes täydy.

Koska luottamustoimessa riittää se, että puhuu ja toimii siten, että se on omiaan heikentämään luottamusta. Noihin nimeltä mainittuihin esimerkkeihin esim. mulla ei ole luottamusta ja siinä on kaikki mikä riittää "tuomioon". Ketään ei voi osoittaa sormella ilman syytä tai ilman perusteluja ja perusteluina ovat nimenomaan alistuksellista ulkosuhdetta puoltavat lausunnot eli poliittiset teot. Jos syvän rauhan aikana Suomen asema länsimaana (mikä on absoluutti) tai ulkopoliittinen liikkumavara ei nauti tietyillä poliitikoilla arvoa, miten tällainen henkilö edes voisi toimia suoraselkäisesti paljon vaativammassa tilanteessa. Joten tähän ei lähtökohtaisesti tule sekoittaa mitään vaatimuksia esim. mitatusta psyykestä tai paineensietokyvyn testeistä. Nimenomaan keskusta on täynnä tällaisia vellihousuja täynnä. En luota heihin tipan tippaa ja pakko on ollut useamminkin ihmetellä, että kuka oikein luottaa kun puolue on kuitenkin suurin jo useamman vuoden peräkkäin...
 
Sen sijaan esim. vihreisiin on tässä suhteessa enemmän luottoa, luottaisin esim. Pekka Haaviston johtajaominaisuuksiin sodan uhan tai sodan kaltaisessa tilanteessa. Samoin keskimäärin luotan enemmän kokoomukseen, rkp:hen ja persuihin kuin keskustan ja SDP:n johtohahmoihin. Kepu on mielestäni oikea seteliselkärankaisten pettureiden käärmeenpesä, susi lampaan vaatteissa joka näyttelee mukamas isänmaallista porvaripuoluetta mutta kulisseissa häärää suomettumisen rajan tuolla puolen.

Tätä minä en käsitä..vihreät, koko poliittisen kentän absoluuttisesti epärehellisimmät poliitikot ja viranhaltijat löytyvät tästä porukasta. Tästä löytyy paljon omakohtaista tietoa ja kokemusta. Voimme olla myös 100%:sti varmoja ettei tuosta sakista löydy yhtäkään aseellista tai edes henkisellä tasolla toimivaa maanpuolustajaa. Ainakaan mikään heidän Suomen eduskunnassa tai EU:ssa tehdystä/toteutuneesta lainsäädäntötyöstä ei anna pienintäkään viitettä sellaiseen. Vihreät ovat puolueena, aina ja kokonaisuudessaan, vastustaneet *kaikkia* Suomen puolustuskykyä parantavia/kehittäviä lakiesityksiä. Edes kommunistit ja sosialistit eivät ole olleet yhtä ehdottomia puolustusvoimien, asepalveluksen, aktiivin reserviläisyyden, metsästyksen, ampumaurheilun jne. jne. vastustajia kuin vihreät. Kaikesta muusta suomalaisen yhteiskunnan toimintaa ja kehitystä rasittavasta haitanteosta puhumattakaan. Mihinkähän tuo luottamus haavistoon perustuu? Itse en tiedä yhtäkään puoltavaa syytä ja varmasti satoja asioita jotka osoittaa luottamusta vastaan, kts. eduskunnan lakiesitykset mm. jo edellä mainituista aiheista jne.)

Muutenhan meilissä oli periaatteessa ihan asiallista kommenttia...
 
Onhan tuo yleisesti tiedossa, ettei Haaviston perse repeä kovienkaan paikkojen edessä.
 
Toimittaja tulee siihen tulokseen, että Suomen sotasalaisuus ei ole armeijan koko, rautainen kuri tai Nato-optio, vaan sotilaiden koulutus ja motivaatio.

– Suomi ei kouluta rivisotilaita vaan partisaaneja. Hyvin koulutettuja, valmiita taistelemaan maalla, merellä ja ilmassa, Rossiiskaja Gazeta pohtii.

ptsSWzLmw90.jpg


Toimittajan mukaan Suomen voisi valloittaa kahdessa päivässä, mutta ”voittamaan sitä ei pysty edes vuosisadassa”.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/63527-suomen-armeija-ihmetyttaa-venajalla-partisaaneja
 
Viimeksi muokattu:
Olen kuullut sanonnan, että sodassa pärjää se joka on röyhkeämpi. Jotenkin veikkaan, että Suomi kyllä uskaltaa puolustautua mutta tekeekö se päätökset tarpeeksi nopeasti? Sitä sopii epäillä. Jos naampuri esim. Kerää porukkaa rajan läheisyyteen (ukrainan kriisiä esimerkkinä käyttäen). Niin miten Suomi vastaisi siihen? Pelkkä poliittinen vastaus esim. Nootti voisi olla osoitus heikkoudesta ja toisaalta väen kutsuminen palvelukseen voisi olla provosoivaa. Kuitenkin jos valmiutta ei nosteta niin riskinä on, että sitä ei myöhemmin ehditä tehdä. Luulen, että Suomen ongelma tuollaisessa kriisissä olisi aika.
 
Olen kuullut sanonnan, että sodassa pärjää se joka on röyhkeämpi. Jotenkin veikkaan, että Suomi kyllä uskaltaa puolustautua mutta tekeekö se päätökset tarpeeksi nopeasti? Sitä sopii epäillä. Jos naampuri esim. Kerää porukkaa rajan läheisyyteen (ukrainan kriisiä esimerkkinä käyttäen). Niin miten Suomi vastaisi siihen? Pelkkä poliittinen vastaus esim. Nootti voisi olla osoitus heikkoudesta ja toisaalta väen kutsuminen palvelukseen voisi olla provosoivaa. Kuitenkin jos valmiutta ei nosteta niin riskinä on, että sitä ei myöhemmin ehditä tehdä. Luulen, että Suomen ongelma tuollaisessa kriisissä olisi aika.

Juuri tällaiseen tilanteeseen isoimmat riskit liittyvät. Hyökkäys voisi alkaa vaikka siten, että Venäjä ilmoittaisi pitävänsä itärajan takana massiivisen sotaharjoituksen, joka olisi todellisuudessa savuverho, jonka suojassa joukkojen ja materiaalin keskitys voitaisiin tehdä isompaa huomiota herättämättä. Vaikka harjoituksen todellisesta luonteesta tihkuisi etukäteen huolestuttavia tietoja, Suomessa niihin ei luultavasti reagoitaisi juuri mitenkään. Täällä on niin paljon suomettuneita poliitikkoja, että kaikki Venäjän toimet halutaan mieluusti selittää parhain päin, jos se suinkin on edes teoriassa mahdollista.
 
Olen kuullut sanonnan, että sodassa pärjää se joka on röyhkeämpi. Jotenkin veikkaan, että Suomi kyllä uskaltaa puolustautua mutta tekeekö se päätökset tarpeeksi nopeasti? Sitä sopii epäillä. Jos naampuri esim. Kerää porukkaa rajan läheisyyteen (ukrainan kriisiä esimerkkinä käyttäen). Niin miten Suomi vastaisi siihen? Pelkkä poliittinen vastaus esim. Nootti voisi olla osoitus heikkoudesta ja toisaalta väen kutsuminen palvelukseen voisi olla provosoivaa. Kuitenkin jos valmiutta ei nosteta niin riskinä on, että sitä ei myöhemmin ehditä tehdä. Luulen, että Suomen ongelma tuollaisessa kriisissä olisi aika.

Oletan, että tähän on herätty parin viime vuoden aikana kun uhka on konkretisoitunut ja Krimin valtaus antoi merkin siitä, mitä tapahtuu jos on housut kintuissa.

Mitä poliittiseen tahtotilaan tulee, niin vastaus jatkuviin ilmantilanloukkauksiin 2015 kertoi jotain. Suomi ilmoitti torppaavansa kaikki, siirsi Hornetit Helsinkiin ja alkoi lentää tunnistuslentoja ohjusaseistettuna kun ennen mentiin tykin kanssa moikkaamaan. Tästä on tietenkin pitkä matka oikeisiin sotatoimiin, mutta luulen, että PV ja puolutusministeriö ovat tässä parin vuoden aikana oppineet kaikenlaista, mukaanlukien asennetta.
 
Mitä jos Venäjällä olisi asejärjestelmä, jolla se voisi ampua Suomeen 1000km rajan takaa, ja he tekisi sen esim. 10 kertaa mutta lopettavat tulituksen sitten. Mikä olisi sopiva ja mitoitettu vastaisku sille? Tehdään Alakurtista tomua? Upotetaan seuraava vastaantuleva venäläinen sota-alus Itämerellä? Jonkun rajan (vastaanotettujen iskujen tai uhrien määrän) jälkeen suomalaiset alkaisivat vaatimaan päitä vadille ja verta kenttään.

Ok, mikä tuollaisen iskun idea olisi? Tai sanotaan niin, että lopettaisivatko he siis iskut ja palaisivat samaan rauhantilaan kuin mikä oli vallinnut ennen iskuja? Tietenkin tuossa tilanteessa kansallismieliset vaatisivat silmä-silmästä kostoa, mutta tarkalleen mitä Suomi siitä hyötyisi? Jos sota jäisi niihin muutamaan rakettiin, niin se olisi varsin edullinen lopputulos Suomelle. On päivänselvää, ettei tuon iskun jälkeen Suomi suostuisi juuri mihinkään yhteistyöhön tai todennäköisesti ei edes kaupankäyntiin ja hakeutuisi niin tiukasti länteen kuin vain voisi. Itse kannattaisin tuossa tilanteessa siis sitä, että pidetään ne muutama hihhuli Suomessa kurissa ja ollaan kostamatta näyttäen maailmalle kylmähermoisuutemme provokaatioiden edessä. Tietenkni, jos mitään loppua raketti-iskuille ei näytä olevan tai Venäjä vaatii jotain kohtuutonta niiden lopettamisen ehtona, niin sitten nuo mainitsemasi keinot ovat varsin hyviä.
 
Oletan, että tähän on herätty parin viime vuoden aikana kun uhka on konkretisoitunut ja Krimin valtaus antoi merkin siitä, mitä tapahtuu jos on housut kintuissa.

Ok, Krimin suhteen ehkä tärkein opetus on se, ettei joudutaan sellaiseen perustuslailliseen kriisiin, missä Ukraina oli Krimin valtauksen aikaan, eli laillisesti valittu presidentti oli mielenosoitusten avulla ajettu maanpakoon. Jos poliittinen järjestelmä pannaan yhtä sekaisin kuin se oli Ukrainassa, niin tietenkin armeijankin on vaikea toimia kovin ketterästi, kun ei oikein edes tiedä, kenen käskyjä pitäisi noudattaa.
 
Ja kansan äänestystä ei pitöis natosta olla. Puollustus ei ole mielipideasia vaan pitäisi perustua faktoihin. Ja kansalla ei ole eikä tule faktoja..

Ja onko väitteesi, että poliitikoilla sitten on aina faktat pelissä, kun tekevät päätöksiä? Ja mitä edes ovat ne kiistämättömät faktat tässä NATO-kysymyksessä, joiden pohjalta päätös pitäisi tehdä? Kysymykseen vastaushan riippuu ennen kaikkea siitä, mitä tulevaisuus tulee olemaan. Miten NATO-tulee kehittymään? Miten Venäjä tulee touhuamaan? Näihin kysymyksiin ei kellään ole antaa faktoja, vaan ainoastaan fiiliksiä.

Itse olen NATO-kannattaja ja uskon, että kansa pystyy tuon kysymyksen ratkaisemaan siinä, missä poliitikotkin. Tämä kysymys (ihan niin kuin EU-kysymyskin aikoinaan) ovat sellaisia, joissa on selvät kaksi vaihtoehtoa, ja muutenkin kaikille on suht hyvin tiedossa, mitä jäsenyys tarkoittaisi sekä konkreettisesti että tunnetasolla. Se sopii minusta siis hyvin kansanäänestykseen.
 
Back
Top