Hyvä, että jaksoit kaivaa lakitekstit ja viralliset faktat. Nämähän on ihan hyvät pykälät silloin kun meillä on nykyisen kaltainen presidentti. Arvatkaapa oltaisiinko Halosen aikana toimittu noin jos presidentti olisi jarruttanut liikekannallepanoa? Halonen oltaisiin ohitettu hyvinkin äkkiä. Yhden ex. kommunistin ja Neukkupeukuttajan ei anneta tätä maata tuhota. Edelleenkään emme kuitenkaan tarvitse poliittista päätöstä puolustustaistelun aloittamiseen selvissä tapauksissa. Eli jos alkaa tulla rautaa ja miehiä rajan yli. Tai maahannousuja ja maahanlaskuja. Epäsymmetrisiin tilanteisiin tai "vihreisiin miehiin" puolustusvoimat eivät pysty "syvän rauhan " aikana itsenäisesti tehokkaasti reagoimaan. Sitä varten meillä on kuitenkin poliisi. Poliisin tehtävät ja valtuudet kattavat nuo epäreilut vihreiden miesten hyökkäykset. Poliisi saa taas sitten käyttöönsä puolustusvoimilta tai rajalta komppanian-pataljoonan ilman poliitikkojen sohlausta.
Siis tarkalleen mitä sinusta olisi Halosen aikaan tapahtunut? Ymmärrät varmaan, että jos ensimmäinen homma, mihin ryhdytään vihollisen toimien alkaessa, on perustuslain ohittaminen, niin sen jälkeen on hemmetin vaikea saada porukkaa lähtemään sotimaan vetoamalla siihen, että on heidän laillinen velvollisuutensa niin tehdä. On ihan totta, että tietenkin jo aseissa olevat joukot ampuvat takaisin, jos rajan yli alkaa tulla rautaa, mutta minusta
@Vonka :n postaus koski liikekannallepanoa, eikä sitä todellakaan tehdä millään PV:n omalla komennolla. Se, että presidentti on PV:n ylipäällikkö, on perusta sille, että maassa sotilasjohto on poliittisen johdon alaisuudessa. Jos tämä lempataan syrjään, niin on käytännössä kyse sotilasvallankaappauksesta.
Ja mitä syvään rauhaan tulee, niin tällaiset pienet vihreät miehet -skenaariot eivät tule syvästä rauhantilasta. Mainitsin jo Krimin, joka tapahtui sen seurauksena, että valtion presidentti oli lähtenyt maanpakoon. Ei tällainen tilanne ole mikään "syvän rauhan" tila, vaan valtava poliittinen kriisi. Etelä-Ossetiassa oli sama juttu. Siellä taistelut alkoivat kapinallisten ja valtion joukkojen välillä ennen kuin Venäjän joukot ylittivät rajan.
Lisää notkeutta näissä valmiusasioissa silti tarvitaan. Ja notkeutta/valmiutta pitää valmistella rakenteelliseksi. Ja sellaiseksi, että ei tarvitse miettiä rikotaanko esim. lakia. Asioiden eteen on nyt tänäkin vuonna tehty paljon. En silti ole vieläkään tyytyväinen.
En tiedä, mitä ehdotat. Jos ehdotat sitä, että armeija saa toimia vastoin laillisesti demokraattisesti valitun poliittisen johdon tahtoa, niin ei kiitos. Sille on varsin tarkka syy, miksi PV:n johto on laissa asetettu poliittisen johdon alle, eikä tähän ole mitään syytä koskea. Toinen juttu on sitten se, että miten PV:n joukot käytännössä voisivat olla suuremmassa valmiudessa tai miten valmiutta voisi kriisiaikaan asteittain nostaa. Tähän en itse osaa sanoa mitään, koska en tiedä, mitä järjestelyt ovat (en edes tiedä, ovatko ne kaikin osin edes julkista tietoa).