Mihin tuo varmuus perustuu? Saksojen yhdistymisestä on kohta 35 vuotta ja patruunoiden keski-ikä lienee selvästi suurempi. Paljonko alkaa tulla syttymättömiä, jos/kun patruunan ikä on 60-70-80 vuotta???
en.wikipedia.org
En muuten epäilisi, mutta PV kai on hankkiutunut viime sotien aikaisista ampumatarvikkeista eroon aikaa sitten. Ysäriltä löytyy kai kertomuksia, kuinka Suomi KP:n läpi lasketeltiin viime sotien aikaista, mutta onko kukaan ampunut viime sotien aikaista ysiä ämpäristä tai 7,62:sta TKIV 85:stä viime vuosina?
Saksalainen nallimassa on ymmärtääkseni elohopeafulminaatin ja kaliumkloraatin seos: jo keisarikunnan aikana käytössä oli seos 80/20 elohopeafulminaatti/kaliumkloraatti. Tästä ilmeisesti ainakin joissain itäblokin maissa oli sosialismin aikaan käytössä pitkäikäisempi 50/50 seos, joka kuitenkin ymmärtääkseni aiheuttaa jo huomattavaa korroosiota, jos aseita ei pidetä kunnolla puhdistettuina ja öljyttyinä.
Huomioiden, että itäblokin ylijäämää olevat, siviilimarkkinoillakin yhä tarjolla olevat erät yhä käyvät ja kukkuvat käytännössä ilman laukeamattomia, niin eiköhän noissa vielä enemmän kuin 5 vuotta ole. Toki derkkupatruunoissa voi olla vähemmän säilyvä nallimassa kuin tsekkiläisessä/unkarilaisessa/jugoslavialaisessa ylijäämässä.
Aseen käyttökelpoisuus kahdessa kaliiperissa (siis sekä uudessa että vanhassa pääkaliiperissa) ei ole huono asia, riippumatta siitä, kuinka paljon kumpaakin on varastoissa. Niin kauan kun kumpaakin patruunaa kiinteästi käyttäviä aseita on jaossa, olisi kyky vaihtaa konfiguraatiota niiden välillä yksinomaan etu, kun joukkojen aseistusta voisi konfiguroida sen mukaan, kumpaa patruunaa on enemmän saatavilla.
Tätä riskiäkö ei sitten ole, jos ostetaan SCAR:ia M4A1:n sijaan?
Ei, koska SCAR on sen verran kalliimpi, että sen hankinnat eivät tulisi missään laskennallisessa tilanteessa niin kannattaviksi, etenkään kahdelle kaliiperille sopivilla sarjoilla. Kokonaiserä olisi kuitenkin väistämättä alle kuusinumeroinen. M4A1:n kohdalla saattaisi tulla houkutus haalia polkuhintaan esim. amerikkalaisten käytettyä kalustoa, jos asetyyppi olisi jo muuten käytössä - USA:han teki Israelille näin, siis dumppasi omaa ylijäämäkalustoaan sinne, joka haittasi IMI:n bisneksiä aika huomattavastikin, erityisesti oman IDF:n suuntaan.
RK-62M:ää modattiin käsittääkseni kymmeniä tuhansia yksilöitä nykyaikaisten lisävarusteiden käyttöön soveliaaksi ja päivittämättömätkin ajanevat asiansa tietyissä tehtävissä. Miksi vaihtaa asekonstruktiota?
RK:ta ei mitenkään pystytä muokkaamaan 5,56x45:lle, koska rungossa (luistin vasemmanpuoleisessa kiskossa) kiinteänä oleva ulosheittäjä on liian lyhyt kapeakantaisemmalle patruunalle, joten sen käyttöikä on kiinteästi sidottu patruunaan ja toisin päin (ellei PV innostu esim. 6.5 Grendelistä/6,5x39:stä, joista jälkimmäinen tarvitsisi ainoastaan piipun vaihdon, edellinen myös uudet lippaat). Tämä on muuten Galilin ja RK:n laatikoiden ainoa merkittävien osien rakenne-ero.