Ei suomalainen äänestäjä ole niin tyhmä etteikö osaa vetää alla olevista asioista johtopäätöksensä ja pysyy erossa UV:stä jos ei muuten, niin ainakin niiden kuuluisien arvoperusteiden pohjalta. Suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu paskanpuhujien ja pettureiden ihannointi. Pelottaa ajatella, että Soini voisi jatkaa ulkoministerinä. Se voi sanoa edellisenä päivänä toista ja seuraavana aamuna tehdä täysin päinvastoin - ja kaikki tietävät tämän. Todella luotettava takuumies Suomelle ulkomailla. UV:läisten Simon Elon ja Tiina Elovaaran uskottavuus kesti pari tuntia, ennen kuin alkoivat fantasioida puoluekokouksen natsitervehdyksistä. Mikä paljastui paskapuheeksi siis ihan heti.
Soinin ilme alla kertoo kaiken, samasta virneestä on jo useampi hieno lehtikuva. Normaali ihminen osaa hahmottaa, mitä tuossa kontekstissa olevan ihmisen päässä liikkuu tuolla ilveilyllä. IL:n Tommi Parkkoselle ja IL-työryhmälle propsit - Suomessa on kuin onkin vielä ainakin satunnaisesti rehellistä tiedonvälitystä. Vaikka IS koettaakin myydä vaihtoehtoista narratiivia.
Aloitetaan legendaarisella lainauksella:
"Kaiken poliittisen kilpailun pitää olla avointa ja läpinäkyvää." Timo Soini 13.6.2017
Ja sitten kuvauksella että miten se oikein menikään:
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201706132200205503_pi.shtml
Historiallinen operaatio junailtiin kulisseissa - näin eteni Soinin tyrmäävä vastaisku
Keskiviikko 14.6.2017 klo 06.00
LAUANTAI
Europarlamentaarikko
Jussi Halla-aho äänestettiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi Jyväskylän puoluekokouksessa murskaäänin 949-629.
Kaksinkamppailu puheenjohtajuudesta käytiin Halla-ahon ja Eurooppa- ja kulttuuriministeri
Sampo Terhon välillä. Lyhyessä voittopuheessaan Halla-aho korosti puolueen yhtenäisyyttä.
- Tämä on kypsyyskoe meidän puolueellemme. Toivon, että me kaikki sitoudumme siihen, uusi puheenjohtaja kommentoi.
Puolueen entinen puheenjohtaja
Timo Soini ilmoitti jo ennen tulosten selviämistä, että hän ei aio kommentoida uutta puheenjohtajaa koko puoluekokousviikonlopun aikana. Linja päti myös uusiin varapuheenjohtajiin
Laura Huhtasaareen,
Teuvo Hakkaraiseen ja
Juho Eerolaan.
Soini piti valinnan jälkeen vaisuksi kuvaillun puheen. Hän toivotti onnea ja menestystä tuleviin koitoksiin ja toimittajien kysyessä hänen jatkostaan, hän teki selväksi, että hänen taipaleensa puolueessa oli nyt tässä. Uusi puheenjohtaja Halla-aho kertoi haastatteluissa suunnitelleensa ministerivaihdoksia ja ilmoitti suoraan, että ulkoministeri Soinin olisi itse syytä vetää johtopäätökset.
Pääministeri
Juha Sipilä (kesk) kommentoi STT:lle Halla-ahon valinnan perussuomalaisten johtoon merkitsevän sitä, että perussuomalaiset on nyt eri puolue kuin ennen. Sipilän mukaan Halla-aho on kaukana keskustan arvomaailmasta. Hänen mukaansa suurimmat erot liittyvät perustaviin arvokysymyksiin.
- Kyllä ne tulevat maahanmuuttokysymyksissä, ihmisyyskäsityksessä, tämän tyyppisissä, jotka ovat perusarvokysymyksiä, hän kommentoi.
Pääministeri soitti Halla-aholle onnittelusoiton tämän valinnan jälkeen ja kertoi STT:lle Halla-ahon kertoneen, että hänellä on halua jatkaa hallituksessa nykyisen hallitusohjelman puitteissa.
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri
Petteri Orpo sanoi, että yhteistyön edellytyksiä on harkittava vakavasti.
(MIKA KOSKINEN)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102);textdecoration-line: underline;">
Entinen n puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini istuskeli kaikessa rauhassa Kultarannan puistossa ja puhui puhelimeensa sunnuntaina kello 21 aikaan, kun vieraat olivat poistumassa paikalta. (MIKA KOSKINEN)
SUNNUNTAI
Perussuomalaisten puoluekokous jatkui sunnuntaiaamuna ministereiden kyselytunnilla, jossa kokousväki pääsi kysymään mieltään askarruttavista asioista puolueen viideltä ministeriltä. Kyselytunnin päätteeksi entinen puheenjohtaja Soini suuntasi suoraan kokouspaikan ulko-ovelle ja viereiseen hotelliin pakkaamaan tavaransa. Hän ei jäänyt kuuntelemaan Halla-ahon iltapäivän linjapuhetta.
Hotellista Soini poistui takaoven kautta suoraan ministeriauton takapenkille ja suuntasi Naantaliin tapaamaan Euroopan unionin ulkoasioiden korkeaa edustajaa
Federica Mogherinia.
- Ulkoministeri tekee ulkoministerin tehtävät loppuun asti, Soini totesi kokoussalin läpi kävellessään.
Naantalissakaan Soini ei suostunut kommentoimaan Jyväskylän puoluekokousta.
- Olen työni tehnyt, Soini tyytyi toteamaan Iltalehdelle.
Kultaranta-keskusteluiden ensimmäinen päivä päättyi sunnuntaina kello 21 aikaan. Kun vieraat olivat poistumassa paikalta, Soini istuskeli kaikessa rauhassa Kultarannan puistossa ja puhui puhelimeensa.
Presidentti
Sauli Niinistö kommentoi sunnuntai-iltana Ylelle perussuomalaisten johdon vaihtumiseen liittyviä avoimia kysymyksiä. Presidentti sanoi Ylelle, että maahanmuuttoa voi vastustaa, mutta raja kulkee siinä, jos asettaa kyseenalaiseksi maahanmuuttajan ihmisarvon.
- Minä en ole nähnyt, että nämä henkilöt, jotka on tuomittu, nimenomaan ihmisarvoon kohdistuvasta loukkauksesta, että he olisivat osoittaneet tehokasta katumista, Niinistö viittasi Halla-ahoon ja Teuvo Hakkaraiseen, joka valittiin lauantaina perussuomalaisten toiseksi varapuheenjohtajaksi.
Niinistö totesi myös, että "heillä aika tehtävä on edessään, jos haluavat todella vakuuttaa meidät siitä, että ne elementit, jotka tuomioon johtivat, ovat poissa".
Perussuomalaisista irtaantuneen Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Simon Elo sanoi tiistaina
Helsingin Sanomille, että osa perussuomalaisista mietti heti puoluekokouksen jälkeen, mitä voitaisiin tehdä.
Iltalehden lähteiden mukaan ryhmänmuodostusoperaatiosta on hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken puhuttu todellisuudessa jo viime viikolla.
Lännen Media uutisoi jo lauantaina 3.6., että hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa. Lännen Media kertoi, että Halla-ahon perussuomalaisista irtisanoutuva ryhmä koostuisi ainakin noin 20 kansanedustajasta.
Soini lyttäsi blogissaan "mielettömäksi" ajatuksen siitä, että hän loikkaisi perustamastaan puolueestaan. Toisin kuitenkin kävi.
Iltalehden tietojen mukaan hallitus halusi informoida kriisitilanteesta tasavallan presidentti Niinistöä. Yksi keskeinen asia, jota Sipilän, Orpon ja Halla-ahon neuvotteluissa maanantaina punnittiin, oli EU-integraation syventyminen ja Halla-ahon johtaman perussuomalaisten mahdollinen vastustus siinä. Juuri EU-asiat olivat IL:n lähteiden mukaan syy siihen, miksi hallitus halusi pitää tasavallan presidenttiä informoituna.
On todennäköistä, että perussuomalaisten rivikansanedustajat haalittiin mukaan operaatioon vasta puoluekokouksen valintojen jälkeen. Iltalehden tietojen mukaan varsinaisesti asian on tiennyt etukäteen vain puolueen ydinpiiri ja puolueiden puheenjohtajat.
(JUHA RISTAMÄKI)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration-line: underline;">
Ex-puheenjohtaja Soinin perustama uusi eduskuntaryhmä kertoi jatkavansa mielellään Sipilän hallituksessa entisellä ohjelmalla. Soini sanoi päätöksen jälkeen, että "omatunto on hyvä". (JUHA RISTAMÄKI)
MAANANTAI
Hallituspuolueiden johtajat kokoontuivat maanantaina aamupäivällä keskustelemaan tulevasta. Neuvottelut kestivät varsin lyhyen aikaa ottaen huomioon, että niissä punnittiin edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkolle
Noin tunti Sipilän, Orpon ja Halla-ahon keskustelujen jälkeen Halla-aho sai puhelun Sipilältä. Puhelun yhteydessä Sipilä kertoi saman, minkä hän ja Orpo tviittasivat neuvottelujen tuloksista: edellytyksiä jatkaa hallitusyhteistyötä ei ollut. Halla-aho ei kommentoinut tietoa tuoreeltaan.
Myöhemmin samana päivänä pidetyssä Kesärannan tiedotustilaisuudessa Sipilä kertoi pitävänsä todennäköisenä, että nykyinen hallitus hajoaa.
- On täysin mahdoton kirjata hallitusohjelmaan sitä, mitä eteen tulee. Siksi tulee olla riittävän yhteneväinen arvopohja ja luottamus, jotta voimme tehdä päätöksiä ja kompromisseja kaikissa tilanteissa - toimintakyky säilyttäen. Tässä tuli kysymysmerkki, Sipilä kertoi.
Sipilä myönsi, että hallitusneuvotteluista voi tulla vaikeat. Hän kertoi keskustelleensa kaikkien eduskuntapuolueiden johtajien kanssa. Hän kertoi myös kuulleensa perussuomalaisissa tapahtuneen liikehdintää
- Kyllä siellä [perussuomalaisissa] pettyneitä on. Joku totesi tällä tavalla, että tuossa [puolue]kokouksessa paloi poliittinen koti, ja se on kyllä aika syvästi sanottu, Sipilä sanoi MTV:llä.
- Uskon, että jonkun verran liikehdintääkin sitten perussuomalaisten kohdalla on, että voivatko he myöskään tuossa eduskuntaryhmässä olla, hän jatkoi.
Sipilä kehotti odottamaan perussuomalaisten eduskuntaryhmän tiistaista kokousta, jonka jäljiltä tilanne "saattaa selkiytyä".
(ESKO JÄMSÄ/AOP)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration-line: underline;">
- Keskusta ja kokoomus laskivat sen varaan, että osa perussuomalaisista loikkaa hallitukseen äänettömiksi yhtiömiehiksi, Jussi Halla-aho tulkitsi tilannetta tiistaina. (ESKO JÄMSÄ/AOP)
TIISTAI
Tiistaina kesken perussuomalaisten eduskuntaryhmän ylimääräisen kokouksen sisään asteli täydessä hiljaisuudessa 20 perussuomalaisten kansanedustajaa tuomaan uudelle puheenjohtajalle eroilmoituksensa. He myös poistuivat paikalta ääneti.
Tiedotusvälineiden edustajille he kertoivat päättäneensä lähteä perussuomalaisten puolueesta ja perustaa oman Uusi vaihtoehto -nimisen ryhmän.
Ex-puheenjohtaja Soinin perustama uusi eduskuntaryhmä kertoi jatkavansa mielellään Sipilän hallituksessa entisellä ohjelmalla. Soini sanoi päätöksen jälkeen, että "omatunto on hyvä".
- Me pidimme selkärangan, niin ikään uuteen ryhmään kuuluva työministeri
Jari Lindström kommentoi päätöstä tilaisuudessa.
Halla-aho kommentoi uusia käänteitä tiistaina kello 15 alkaneella työmiehen tuumaustunnilla.
- On mielestäni hyvin surullista, että se joukko eduskuntaryhmässä, joka on puheenjohtajakampanjan yhteydessä korostanut SMP:n merkitystä pienen ihmisen puolustajana, tekee teon, joka sisältää kaikuja SMP:n synkimmistä hetkistä, joissa ministerinimityksillä ja muilla eduilla ostettiin [SMP:n edustajia] muiden puolueiden palvelukseen, Halla-aho sanoi.
Hänen mukaansa keskusta ja kokoomus olivat osanneet odottaa loikkaa.
- Keskusta ja kokoomus laskivat sen varaan, että osa perussuomalaisista loikkaa hallitukseen äänettömiksi yhtiömiehiksi.
- Tämä on Soinilta pohjanoteeraus, Halla-aho totesi tiedotustilaisuuden jälkeen Iltalehdelle.
Halla-aho uskoo Soinin toimineen "enemmänkin loikkaukseen houkuttelijana kuin tulleen itse mukaan houkutelluksi".
- Vaikea kuvitella, että joku muu olisi saanut Soinin tanssimaan oman pillinsä mukaan tässä asiassa - siis jonkun muun pillin mukaan kuin Soinin itsensä.
Halla-ahon mukaan Soini tai kukaan muu loikanneista kansanedustajista ei kertonut suunnitelmasta etukäteen uudelle puheenjohtajalle.
- Minua ei informoitu millään tavalla. Olin todella yllättynyt, sillä monet näistä ihmisistä olivat etukäteen ja myös puoluekokousäänestysten jälkeen sitoutuneet kunnioittamaan demokraattista vaalitulosta.
Myöhemmin iltapäivällä presidentti Niinistöä Naantaliin tapaamaan jo matkalla ollut Sipilä ilmoitti, että hallituskriisi on peruttu.
(MARKKU OJALA/AOP)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration-line: underline;">
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) aikoo muodostaa hallituksen Petteri Orpon kokoomuksen sekä Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa. Sampo Terhosta sorvataan kolmatta ministeriä hallitusta johtavaan trioon. (MARKKU OJALA/AOP)
Sipilä kertoi käyneensä läpi asian valtiosääntöoikeudellisen puolen, ja hallituksen eroa ei hänen mukaansa tarvita. Hallitus jatkaa nykyisillä ministereillä. Sipilä kertoi aikovansa keskustella Orpon kanssa ja suositella, että yhteistyötä jatketaan Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa.
Kuten jo mainittua, IL:n lähteiden mukaan ryhmänmuodostusoperaatiosta on hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken puhuttu jo viime viikolla. Todennäköistä on, että perussuomalaisten rivikansanedustajat haalittiin mukaan operaatioon vasta puoluekokouksen valintojen jälkeen. Iltalehden tietojen mukaan varsinaisesti asian on tiennyt etukäteen vain puolueen ydinpiiri ja puolueiden puheenjohtajat.
Kansanedustaja, Uuteen vaihtoehtoon liittynyt
Tiina Elovaara sanoi tiistai-iltana Ylen A-studiossa, että yksittäisillä perussuomalaisten edustajilla on saattanut olla ajatuksia irtaantumismahdollisuudesta jo edellisellä viikolla. Toimiin kuitenkin ryhdyttiin vasta vaalituloksen selvittyä.
- Mitään suunnitelmaa ei ollut valmiina, Elovaara lausui.
IL-TYÖRYHMÄ