Uutisia Britanniasta

Turvallisuus- ja puolustuskysymykset ovat Britannian Suomen-suurlähettilään keskeisiä prioriteetteja.

Britannian tuore Helsingin-suurlähettiläs Tom Dodd saapui Suomeen vuodenvaihteessa ja jätti valtuuskirjeensä presidentti Sauli Niinistölle helmikuun lopulla. Keskeisiin tehtäviin kuuluu hänen mukaansa turvallisuus- ja puolustusyhteistyön edistäminen.

– Taustani on pitkälti juuri turvallisuuskysymyksissä, Dodd toteaa.
Ennen nimitystään Suomeen hän toimi terrorismintorjuntaosaston johtajana Britannian ulkoministeriössä. Aiemmin hän on palvellut muun muassa maansa suurlähetystöissä Afganistanissa ja Irakissa, tiedusteluanalyysiin liittyvissä tehtävissä pääministerin kansliassa ja rajaturvallisuusasioiden parissa maansa sisäministeriössä.

– Suomalaisten kollegojen kanssa olen tehnyt tiivistä yhteistyötä kaiken aikaa. Meillä on mielestäni yleensä hyvin samankaltainen tapa tarkastella niin kotimaan turvallisuutta kuin kansainvälisiä kysymyksiä, hän sanoo.

Entistä venäläisvakooja Sergei Skripalia ja tämän tytärtä vastaan Salisburyssa maaliskuun alussa tehtyä murhayritystä Dodd pitää esimerkkinä siitä uhkien kirjosta, jonka Vladimir Putinin Venäjä Eurooppaa kohtaan nykyisin muodostaa.

– Venäjän häpeällinen teko ei kohdistunut vain Skripaliin ja hänen tyttäreensä, vaan kielletylle hermomyrkylle altistui myös 130 satunnaista sivullista. Se ei ole rikos vain Britanniassa, vaan myös mitä räikein rikkomus kansainvälistä oikeutta vastaan, suurlähettiläs Dodd sanoo.

Salisburyn attentaatti sijoittuu hänen mielestään osaksi samaa käyttäytymiskaavaa, jossa Venäjä on tukenut Syyrian johtajan Bashar al-Assadin häikäilemättömiä toimia omia kansalaisiaan vastaan, vallannut Ukrainalle kuuluvan Krimin, syyllistynyt malesialaisen MH17-matkustajakoneen alasampumiseen, toteuttanut kyberhyökkäyksiä eri puolilla maailmaa ja häirinnyt demokraattisia vaaleja useissa länsimaissa.

Kun Britannian suurlähettilään kanssa keskustelee, brexit on sana, jota olisi vaikea välttää. Vaikka neuvottelut eron ehdoista muiden EU-maiden eli EU27:n kanssa ovat edenneet sujuvammin kuin moni pelkäsi, kovaa vääntöä Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta on vielä edessä.

Puolustusta ja terrorismintorjuntaa on pidetty esimerkkeinä osa-alueista, joissa yhteisymmärrys on löydettävissä suhteellisen kivuttomasti. Britannia on viestittänyt haluavansa antaa merkittävän panoksen Euroopan turvallisuuden hyväksi myös brexitin toteuduttua, ja muiden EU-maiden piirissä sille panokselle on ilmeistä kysyntää.

– Pääministeri Theresa May on esittänyt selkeän ja varauksettoman tarjouksen turvallisuusyhteistyön jatkamisesta vähintään nykytasolla EU:n ja sen jäsenvaltioiden kanssa. Käymäni keskustelut osoittavat, että myös Suomen hallitus toivoo niin tapahtuvan, Dodd sanoo.
Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että moni hänen maansa kannalta keskeinen kysymys on toistaiseksi ratkaisua vailla.

– Jotta puolustusyhteistyö nykyisessä mittakaavassa olisi Britannian EU-eron jälkeen edelleen mahdollista, olisi sen edellyttämille teknisille ja taloudellisille järjestelyille sekä konsultaatiomenettelyille kyettävä löytämään järkevä ja pragmaattinen muoto. Se ei rehellisesti sanottuna ole vielä lainkaan selvä asia.
Dodd antaa ymmärtää, että ratkaisun avaimet ovat nyt EU27:llä ja Euroopan komissiolla.

– Eihän mikään hallitus voisi tehdä päätöstä esimerkiksi joukkojen lähettämisestä ulkomaiseen operaatioon, ellei sillä ole pääsyä niiden suunnitteluun ja johtamisjärjestelmään. Haluamme antaa resurssimme ja osaamisemme liittolaistemme käyttöön myös tulevaisuudessa, mutta tällaiset asiat on kyettävä ratkaisemanaan ennen sitä, hän sanoo.

Britannian rooli Euroopan puolustuksessa on ollut monella mittarilla suuri. Sen puolustusbudjetti on Naton toiseksi suurin ja ylittää Walesin huippukokouksessa asetetun tavoitteen vähintään kahden prosentin bkt-osuudesta.
Maa on myös tiedustelun suurvalta, jonka keräämä tieto on liittolais- ja kumppanimaidenkin kannalta usein korvaamattoman tärkeää.
Tiedusteluyhteistyö jatkunee tiiviinä myös brexitin jälkeen.

– Tiedustelutiedon jakamiseen on olemassa joukko erilaisia mekanismeja, jotka eivät ole EU-sidonnaisia. En näe syytä, miksi noiden mekanismien puitteissa ei voitaisi jatkaa myös maaliskuun 2019 jälkeen, Dodd sanoo.

”Seilaa engelsmanni Suomemme rannoilla”

Itämeren alueella Britannian sotilaallinen läsnäolo näkyy monin eri tavoin. Viron Tapaan sijoitettiin viime vuonna Naton mekanisoitu taisteluosasto, jossa Britannialla on johtovaltion rooli. Britannian armeija on asettanut taisteluosastoon yhden mekanisoidun jalkaväkiprikaatin, jonka vahvuus on 800 sotilasta. Kokoonpanoon kuuluu joukkoja myös Ranskan ja Tanskan asevoimista.

Suurlähettiläs Dodd viittaa myös Britannian ilmavoimien rooliin Baltian ilmatilan valvonnassa ja kuninkaallisen laivaston alusten säännöllisiin vierailuihin Itämerellä.
Britannian johtama nopean toiminnan joukko Joint Expeditionary Force (JEF), johon myös Suomi on ilmoittanut osallistuvansa, saavuttaa Doddin mukaan täyden operatiivisen valmiuden ensi kesäkuussa.

– Turvallisuustilanne Euroopassa on kehittynyt viime vuosina suuntaan, joka entisestään korostaa JEFin kaltaisten erittäin nopeaan reagointiin kykenevien joukkojen tarpeellisuutta. On tärkeää varautua kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin, hän sanoo.

JEFissä kiteytyy hänen mukaansa ajatus osallistujavaltioiden keskinäisestä taakanjaosta.

– Sen sijaan, että kunkin olisi itse luotava kaikki ne suorituskyvyt, joita nykyiseen uhkien kirjoon vastaaminen edellyttää, JEF koostuu osallistujiensa suorituskykyjen muodostamista komponenteista. Natohan edustaa samankaltaista ajattelua huomattavasti suuremmassa mittakaavassa.

Uusia uhkia vastaan
Helsingissä syksyllä 2017 toimintansa aloittanut Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus saa kiitosta suurlähettiläs Doddilta.

– On arvokasta, että Suomi isännöi tätä keskusta. Sen toiminta on erittäin hyvä ja ajankohtainen esimerkki EU:n ja Naton välisestä yhteistyöstä, jota ollaan parhaillaan tiivistämässä myös monella muulla osa-alueella, hän sanoo.

– Britannia on viime vuosina vahvistanut kansallisia valmiuksiaan hybridiuhkien torjunnassa. Jaamme mielihyvin muun muassa kyberasiantuntemustamme EU- ja Nato-kumppaniemme käyttöön tämän keskuksen puitteissa.

Britannia oli Suomen rinnalla keskeisesti mukana hybridikeskuksen perustamisvaiheessa ja on ottanut johtovastuun yhdestä sen kolmesta asiantuntijaverkostosta.

Vaikka Britannialla on Suomen suuntaan runsaasti annettavaa, opittavaakin Doddin mielestä on.

– Olemme parasta aikaa päivittämässä kansallista turvallisuusjärjestelmäämme. Siinä yhteydessä suomalainen kokonaisturvallisuuden malli on kiinnostava esimerkki, hän sanoo.

– Kun kylmä sota oli päättynyt, useissa läntisen Euroopan maissa ajettiin kokonaisturvallisuuden rakenteet kokonaan alas. Vaikka meillä niin ei tapahtunut, enemmänkin voitaisiin tehdä yhteiskunnan eri toimijoiden turvallisuusyhteistyön tiivistämiseksi.

Suomalaisten korkea maanpuolustustahto on tehnyt Doddiin vaikutuksen.
– Kansakuntiamme yhdistää kansallisylpeyttä ilmentävä identiteetti. Suomessa siihen yhdistyy asennetutkimusten mukaan poikkeuksellisen vahvasti valmius puolustaa aseellisesti oman maan vapautta. Siinä suhteessa sijoitutte Euroopan kirkkaimpaan kärkeen.

Suurlähettiläs Dodd kommentoi Verkkouutisille myös Suomen toimia Salisburyn hermomyrkkyiskun johdosta.

Britit olisivat varmaan myös hyviä kumppaneita kun/jos aikanaan suunnitellaan F-35 ylläpitoa ja sen kustannustehokasta maakohtaista ylläpitoa ja omavaraisuutta.
https://www.defensenews.com/air/201...er-f-35-sustainment-costs-to-that-of-an-f-16/
 
Viimeksi muokattu:
Venäjä lätkäisi Britanniaa nootilla: Aeroflotin kone tarkastettiin "ilman syytä" Lontoossa – Sopimuksen mukaan syytä ei tarvitse esittää
Venäjän mielestä kyseessä oli provokaatio.
Lentoliikenne
31.3.2018 klo 01:44
13-3-7459498.jpg

Arkistokuva Aeroflotin lentokoneesta vuodelta 2014.Alejandro Ernesto / EPA
13-3-9097469.jpg

Juho Tuomisto

@jusatuo
Jaa artikkeli Facebookissa9
Jaa artikkeli Twitterissä
Jaa artikkeli Whatsapissa

Britannian viranomaiset ovat tutkineet venäläisyhtiö Aeroflotin lentokoneen Heathrow'n lentokentällä Lontoossa. Uutistoimisto Interfaxin lähde kertoo brittiviranomaisten ilmoittaneen tutkinnasta lentokoneen henkilökunnalle sen jälkeen, kun Moskovasta saapuneen lennon matkustajat olivat poistuneet koneesta.
Venäjä on suuttunut tapauksesta ja lähettänyt Britannialle nootin, jossa kysytään selitystä tilanteelle. Aiemmin Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kutsui etsintää provokaatioksi. Venäjän Lontoon suurlähetystön mukaan kyseessä oli "Britannian viranomaisten räikeä provokaatio."

Lentoyhtiö sanoo olevansa ihmeissään siitä, ettei etsinnälle esitetty syytä. Yhtiön mukaan koneen miehistö komennettiin ulos koneesta, mutta lopulta edellisen lennon kapteenin annettiin jäädä koneeseen. Yhtiön mielestä tutkinta suoritettiin kansainvälisten tapojen vastaisesti.
Uutistoimisto Tassin haastatteleman lennon matkustajan mukaan Moskovasta tulleita koneen matkustajia oli vastassa koirapartio. Koneen matkustajia on uutistoimiston mukaan myös ohjeistettu pitämään matkatavaroitaan alhaalla, jotta koira voi tutkia niitä.

Sopimus säätelee

Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen mukaan(siirryt toiseen palveluun) sen allekirjoittajamaiden viranomaisilla on oikeus "ilman kohtuutonta viivytystä" suorittaa tarkastus toisten sopimusvaltioiden ilma-aluksissa niiden saapuessa tai lähtiessä.
Kone pääsi lähtemään takaisin Moskovaan noin kolme tuntia myöhässä. Venäjän lähetystö itse sanoo, että aikaa veivät "pitkät neuvottelut" siitä poistuuko miehistö koneesta tarkastuksen ajaksi. Neuvottelujen kerrotaan alkaneen vasta sen jälkeen kun Venäjän suurlähetystön edustaja saapui kentälle.
Sopimuksessa ei ole mainintaa, jonka mukaan viranomaisten pitäisi esittää syy etsinnälle, eikä siinä myöskään mainita miten etsintä tulee tai ei tule suorittaa. Venäjän mielestä on sääntöjen vastaista määrätä koneen miehistö poistumaan koneesta tarkastuksen ajaksi.
Neuvostoliitto ratifioi sopimukseen 15. lokakuuta vuonna 1970. Sopimuksen on allekirjoittanut 192 maata.
Kyseisessä sopimuksen kohdassa todetaan myös, että viranomaisilla on oikeus tarkastaa muun muassa koneeseen liittyvät todistukset ja miehistön lupakirjat.
https://yle.fi/uutiset/3-10140985?origin=rss
 
Tätä lukiessani mietin että mitähän kiusaa tässä vielä tulee vastaan kv-lentoliikenteelle? Lentorajoituksia esim tiettyjen alueiden yli yms, josta jo helposti keksiikin että Finnairin lennot kauko-itään lentää Äiti-Venäjän yli..
Nyt jos koskaan kannattaa valita British Airways kun matkustaa venäjälle.

Varmasti jatkossa vaivaton, viiveetön ja yllätyksetön matkustustapa.:sneaky:
 
Viimeksi muokattu:
https://esaimaa.fi/mielipide/lukijalta/1b8f2f1d-430e-45cc-bac0-25337391766d

Lukijalta: Itselleen porsas kiusan tekee - Suomi ei ole osapuoli myrkytystapauksessa
Valtion vihollisten teloittaminen maan rajojen ulkopuolella – ampumalla, räjäyttämällä, pommilennokeilla, myrkyttämällä, kansainvälistä oikeutta loukaten – on ikävä kyllä yleistyvä maailman tapa. Kaikki suurvallat, ei vain Venäjä, ovat siihen syyllistyneet.

Skripalin myrkytysjuttu on sotkuinen ja haiskahtaa pahalta. Sen taustaa, syitä ja tekijöitä ei ole tyydyttävästi selvitetty. Iso-Britannian hallitus hyödyntää sitä sisäpoliittisista syistään, ja Brysselin EU-byrokratian johto vahvistaakseen unelmiaan eurooppalaisesta suurvallasta. Suomella ei ole koiraa tässä tappelussa.

Ulkopolitiikan ainoa tehtävä on oman maan etujen ajaminen. Tervettä ulkopolitiikkaa olisi ollut pysyttäytyminen syrjässä riidasta, joka ei meitä lainkaan koske.
Kun Suomella oli vielä oma ulkopolitiikka, joutui hallitus silloin tällöin ilmoittamaan tietyn Helsinkiin akkreditoidun diplomaatin olevan "persona non grata" ja että asianomaisen oli poistuttava maasta. Näin kävi myös usealle neuvostodiplomaatille. Karkotus tapahtui ilman julkisuutta ja selkeästä syystä, joka useimmiten oli törkeä vakoiluyritys, Suomen kansalaisen värvääminen tiedonantajaksi tai törkeä rattijuopumus. Nämä karkotukset seurasivat pelin sääntöjä. Ne hyväksyttiin, ne eivät huonontaneet välejä asianomaiseen maahan.

Suomella ei ole riitaa Venäjän federaation kanssa. Raja Suomea vastaan on Venäjän ainoa eurooppalainen raja, josta ei ole huolta eikä harmeja. Nyt Suomi pelkästään mielistelläkseen isoja Euroopan maita karkoittaa venäläisdiplomaatin loukkaavalla tavalla ja ilman aihetta. Moskova tulkitsee sen silmille sylkemiseksi.

Moskovan muisti on pitkä. Laskut maksetaan aikanaan – suhteiden tahallisena huonontamisena, kaupan rajoittamisena, aseellisella varautumisella läntisen suurvaltapolitiikan hyökkäystukialueeksi asettautunutta naapurimaata vastaan. Kukapa tietää miten. Ulkopolitiikan typeryys voi joka tapauksessa maksaa paljon.
"Itselleen porsas kiusan tekee, kun purtilonsa kaataa". tiesi vanha kansa.
Keijo Korhonen , professori, entinen ulkoministeri, Arizona, Yhdysvallat

Keijo Korhonen ei musta nyt ihan ymmärrä iskun vakavuutta. Ensin poloniumia ja nyt kemiallinen taisteluase ydinasevallan maaperällä ei ole ihan pikkujuttu ja jossain vaiheessa putlerille pitää alkaa laittamaan sitä asetta ohimolle. Vain siten loppuu se ryssän tulitikkuleikki.
 

Russian spy: Source of nerve agent 'not identified'

The precise source of the nerve agent used to poison a former Russian spy and his daughter has not been verified, according to the head of the Porton Down defence
http://www.bbc.com/news/uk-43633694

Aletaan olla sillä hierarkian tasolla, että lausuntojen sisältö tarvittaessa määrätään keskipisteestä. Koskaan ei pidä uskoa tiedustelumiestä (tämäkin on ammattinsa ja asemansa puolesta), kuunnella toki aina voi.
 
Aletaan olla sillä hierarkian tasolla, että lausuntojen sisältö tarvittaessa määrätään keskipisteestä. Koskaan ei pidä uskoa tiedustelumiestä (tämäkin on ammattinsa ja asemansa puolesta), kuunnella toki aina voi.

Nimenomaan. Tiedustelumiesten jutut yleensä onkin tarinoita ja olettamuksia. Nyt kyseessä on tutkimuslaitoksen johtaja ilman poliittista taustaa(ja tiedustelu)


Gary Aitkenhead
https://www.gov.uk/government/people/gary-aitkenhead
 
Aitkenhead kiisti teorian, jonka mukaan kyseinen aine olisi ollut peräisin Porto Downista. On hyvä muistaa, että tätä salaliittoteoriaa on kaupiteltu Venäjän suunnalta.

https://www.theguardian.com/uk-news...s-unable-to-verify-precise-source-of-novichok

He denied Russian claims that the substance could have come from Porton Down, which is eight miles from Salisbury, saying: “There’s no way that anything like that would ever have come from us or leave the four walls of our facilities.

Samainen Aitkenhead "ei ole kiistänyt," että briteillä "voisi olla" itselläänkin Novichokia varastossa Porton Downin laboratoriossa, kertoo Venäjän Lontoon lähetystö uutistoimisto Sputnikin mukaan.

https://sputniknews.com/europe/201804041063187942-uk-prevents-moscow-information-access/

Että kyllä joo, Venäjään voi aina luottaa. :rolleyes:
 
Samainen Aitkenhead "ei ole kiistänyt," että briteillä "voisi olla" itselläänkin Novichokia varastossa Porton Downin laboratoriossa, kertoo Venäjän Lontoon lähetystö uutistoimisto Sputnikin mukaan.

https://sputniknews.com/europe/201804041063187942-uk-prevents-moscow-information-access/

Että kyllä joo, Venäjään voi aina luottaa. :rolleyes:

Mutta, eikös tuo mies sanonu juuri noin.

Porton Down's boss would not comment on whether the lab had developed or keeps stocks of novichok, but dismissed suggestions the substance used to poison the Skripals had come from Porton Down.
https://news.sky.com/story/amp/port...isoned-spy-11315387?__twitter_impression=true
Sky news on haastattelun tehny uutistoimisto.

Eli ei kommentoi sitä että onko heillä ainetta tai onko sitä tuotettu,mutta kiistää että aine olisi heiltä lähtöisin.
 
Back
Top