Uutisia Iranista

Palautellaanpas keskustelua näistä "lähitaisteluasioista" ;) vähän enemmän turvallisuuspoliittiseen ja -historialliseen suuntaan. Nimittäin, kirjastosta osui käteen kirja "Maailmanhistorian huonoimmat päätökset" (Stephen Weir, suom Veijo Kiuru, Schildts 2009). Laitanpa vähän taustoitusta tänne, kun en nyt katso omaa threadia tarpeelliseksi ihan vaan laiskuuttani...

Kirjan tarinoista käy ilmi maailmanhistorista tuttuja nimiä sekä se, että ei kaikki heidän tekemisensä (tai tekemättä jättämisensä) ole kovin kunniakasta näin jälkeenpäin.

Em kirjassa kerrotaan aika tuimalla otteella kuinka "Winston Churchill oli piittaamaton, ja täydellisen erilaiset yhteisöt yhdistettiin keinotekoiseksi maaksi (Irakiksi), minkä tuhoisat seuraukset näkyvät tänäkin päivänä."

Yksi ensimmäisen maailmansodan tuloksista oli, että Ottomaanien typerä viime hetken liitto keisarin ja itävaltalaisten kanssa johti heidän valtakuntansa hajoamiseen. Dardanellien voiton ansiosta jossain määrin voimistunut Turkki maallistui. Valtakunnan muut osat olivat vailla hallintoa mutta elivät täysin kaaoksen vallassa. Britit olivat käytännössä voittaneet sodan Lähi-Idässä, suurten intialaisjoukkojen sekä T.E. Lawrencen kaltaisista seikkailijoista koostuvien joukkojen avulla. Euroopan sotaretki verotti Britannian voimavaroja. Tahtoa ja kykyä miehittää Lähi-Itä ja liittää alue imperiumiin ei yksinkertaisesti ollut.

Balfourin julistuksella annetu epäsuora tuki juutalaisten vaatimukselle saada oma valtio Palestiinaan vuonna 1917 oli katkeroittanut monia arabeja ja raivostuttanut monia arabimyönteisiä Britannian siirtomaavaltavirastossa. Uudet kansallisaatteet jotka levisivät räjähdysmäisesti Balkanilla levisivät nopeasti uusiin vapautettuihin Ottomaani-provinsseihin,
ja brittien hallintoyrityksiä vastaan puhkesi katkeria kapinoita. Britanniassa tätä ei siedetty: "miten pitkään vielä uhrataan ihmishenkiä monimutkaiseen ja kalliiseen hallintoon jota (arabiväestö) ei ole pyytänyt eikä halua".

Jos britit olisivat ymmärtäneet, että alueen kuulut öljyvarannot olisivat seuraavalla vuosisadalla avain maailmanvaltaan, he olisivat saattaneet suhtautua asiaan vakavammin.

Kenties ainoa, joka todella välitti, oli Sir Mark Sykes, jonka kenraali Kitchener oli nimennyt 1915 henkilökohtaiseksi edustajakseen pääministerin komiteaan. Komitean tehtävänä oli määritellä Lähi-idän kohtalo. Vuonna 1919 Sykes kuitenkin kuoli odottamatta. Pääministeri David Lloyd George ei löytänyt tehtävään ketään muuta, ja poliittisesti painostettuna hän kääntyi 1921 siirtomaaministeriksi nimitettävän Winston Churchillin puoleen.

Churchillin aika ei riittänyt. Hän halusi demobilisoida armeijan, hän halusi kukistaa arabikapinoitsijat ja piirtää kartan uudelleen.
  • Egyptin oli säilyttävä briteillä Suezin kanavan takia.
  • Syyrian-Libanonin alueella ongelmia aiheutti se, että Ranska ei suostunut luopumaan siirtomaistaan.
  • Muu Arabia oli kuitenkin hoideltava, ja koska sillä ei katsottu olevan erityistä arvoa, tämä oli tehtävä mahdollisimman pian.
Brittijoukot olivat valloittaneet Bagdadin jotensakin innottomasti 1917 kärsittyään 1916 40 000 kaatuneen tappion kaupungin eteläpuolella Kutissa. Lopulta 1917 perustettiin brittiläinen protektoraatti, mutta sen ote Irakista oli heikko.

Ottomaanit olivat aiemmin jakaneet alueen kolmeen maakuntaan, jotka olivat keskittyneet etnisesti Mosulin, Bagdadin ja Basran ympärille. Näin oli haluttu pitää riitelevät sunni- ja shiiaväestöt erillään.
Bagdadissa oli myös huomattava juutalaisväestö sekä merkittävä assyrialainen kristillinen väestö, puhumattakaan kurdeista, joiden maakunta oli lähimpänä Turkkia mutta jotka vastustivat brittihallintoa turkkilaisiakin kiivaammin.

Vuoteen 1920 mennessä tästä kaikesta oli kehkeytynyt täysimittainen kapina. Pöyristyttävää kyllä, Churchill ei ollut vähääkään kiinnostunut pohtimaan, mitä tehdä kenellekin. Myrkkykaasua käytettiin alueella jo tuolloin kapinoiden kukistamiseksi. Myöhemmin Dresdenin palopommituksissa "kunnostautunut" evlut Harris oli mukana tässä.

Se perusongelma sivuutettiin, mitä tehdä kun kapina on kukistettu. Taustalla oli ajatus luovuttaa koko Arabia paikallisille hallitsijoille, jos nämä antaisivat tukensa. Ihmisillä, heimoilla tai väestöillä ei ollut väliä, eikä myöskään sillä, tunnustaisivatko nämä uudet johtajansa tai ketä uudet maanmiehet olisivat.
Churchill piti 1921 Kairossa kymmenpäiväisen konferenssin uusien rajojen piirtämiseksi.
  • Ibn Saud oli yksi alueen vahvoista miehistä, ja hänelle annettiin käytännössä Arabian sydän. Hänestä tuli Saudi-Arabian ensimmäinen kuningas.
  • Mekkalaiset hashemiittiveljekset Faisal ja Abdullah värvättiin Irakin ja Transjordanian kuninkaiksi.
  • Erilliset Mosulin, Bagdadin ja Basran ottomaanimaakunnat yhdistettiin uudksi Irakin valtioksi.
Paikalliset tarkkailijat olivat kauhuissaan: "jätätte huomiotta neljän vuosituhannen historian", "hankkeessa on kaikki katastrofin ainekset", "syntymässä demokraattisen hallinnon vastakohta".
Kurdit huijattiin mukaan uuteen kuningaskuntaan lupaamalla itsehallintoa (joka pian rikottiin).

Abdullah oli jo ottanut vallan Transjordaniassa, mutta ranskalaisten vihamielisyys piti Faisalin poissa Syyriasta, ja hänelle tarjottiin hyvitykseksi Irakia.
Luodakseen helpommin puolustettavat rajat näille, konferenssi antoi huolettomasti suuren osan saudivaltiolle kuuluneesta alueesta Eufratin länsipuolella Irakille.
Vastineeksi Ibn Saudin hallintaan annettiin suuri osa historiallisesta Kuwaitin kuningaskunnasta, jotta irakilaisten pääsyä persianlahdelle voitaisiin rajoittaa.


Toinen lainaus sanasta kirjasta kertoo keikauksesta, jolla tuhottiin Lähi-idän pyrkimys demokraatiaan, tarkoituksella varmistaa öljyn saanti Iranista.
Toiseen maailmansotaan mennessä öljystä oli tullut erittäin merkittävä tekijä Lähi-idän alueen ja koko maailman politiikassa. Amerikkalaiset öljy-yhtiöt tekivät Ibn Saudin kanssa huikean sopimuksen, joka sementoi saudien dynastian ja sotki samalla Yhdysvallat peruuttamattomasti alueen asioihin.

Vuonna 1941 Iso-Britannia ja Neuvostoliitto lähettivät joukkoja Iraniin turvaamaan öljykenttiä. Sodan jälkeen tilanne ei kuitenkaan kehittynyt (brittien mielestä) suunnitellusti. Neuvostojoukot kieltäytyivät lähtemästä Pohjois-Iranista ilman öljytoimilupia.
Iranilaispoliitikko Mohammed Mossadeq sai laajaa kannatusta vastustaessaan kansainvälistä sekaantumista Iranin öljyasioihin, ja hänet valittiin pääministeriksi maaliskuussa 1951, lähinnä sosialistien ja radikaalien muslimiajatollien äänillä.
Mossadeq yritti välittömästi neuvotella öljynhinnoista, mutta ei onnistunut. Muutamassa kuukaudessa hänen puolueensa oli ryhtynyt kansallistamaan Iranin öljyä ja karkottamaan ulkomaisen valvonnan öljykentiltä.
Vaikka toimi oli radikaali ja yksipuolinen, se ei ollut laiton. Itse asiassa Haagin kansainvälinen oikeus hyväksyi Mossadeqin toimet kesäkuussa 1952. Hänet valittiin Times-lehden vuoden mieheksi 1951.

Britteihin tämä ei kuitenkaan tehnyt vaikutusta. He asettivat Iranin öljyn välittömästi kauppasaartoon ja laivaston avulla pysäyttivät näin maan talouden. Britit suostuttelivat myös CIA:n johtajan Allen Welsh Dullesin mukaan salajuoneen, jonka tarkoituksena oli kaataa Mossadeq. Tämä operaatio oli perimmiltään CIA:n operaatio, ja sitä hoiti Kermit Roosevelt, presidentti Theodore Rooseveltin pojanpoika.

Kun Mossadeqin syrjäyttämiseksi oli tehty useita kokoon kuivuneita yrityksiä, Iranilainen kenraali Zahedi vaati armeijan hallintaa itselleen. Vallankumous nytkähti eteenpäin mutta vieläkään onnistumatta.
16. elokuuta 1953 shaahi erotti Mossadeqin virasta, ja muutaman tunnin sisällä shaahin oli pakko paeta Italiaan koska Teheranin kaduilla puhkesi massiivisia mellakoita.
Kolme päivää myöhemmin Zahedi mobilisoi panssarijoukot, ajoi pääministerin asunnolle ja pidätti pääministerin, minkä jälkeen shaahi palasi Iraniin ja valtaan - kunnes amerikkalaiset vetivät tukensa myös häneltä noin 26 vuotta myöhemmin.
 
No nyt se Ahmadinejad tempaisi niin, että eipä tarvitse ihmetellä jos näistä "ennakoiva isku" -huhuista Iraniin vielä tuleekin totta:

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2010/09/ahmadinejadin_yk-puhe_suututti_lansimaat_2004879.html
Ahmadinejadin YK-puhe suututti länsimaat

Iranin presidentin puheenvuoro YK:n yleiskokouksessa johti läntisten valtuuskuntien ulosmarssiin täysistuntosalista. Presidentti Mahmoud Ahmadinejad syytti epäsuorasti Yhdysvaltoja WTC-iskuista.

Ahmadinejad sanoi, että monet uskovat teoriaan, jonka mukaan, Yhdysvaltain hallitus oli WTC:n iskun takana. Tämän teorian mukaan Yhdysvaltain hallituksen jotkin tahot järjestivät hyökkäyksen kääntääkseen maan talouden nousuun, kiristääkseen otettaan Lähi-idässä ja pelastaakseen Israelin.

- Enemmistö amerikkalaisista, samoin useimmat valtiot ja poliitikot yhtyisivät tähän näkemykseen, Ahmadinejad sanoi YK:n yleiskokouksen istuntokauden avajaispäivänä torstaina.

Ahmadinejadin mukaan vain lähinnä Yhdysvaltain hallituksen viranomaiset uskoivat, että terroristit aiheuttivat New Yorkin kaksoistornien tuhon ajamalla niitä päin kahdella kaappaamallaan matkustajakoneella.

Hyökkäyksessä vuoden 2001 syyskuussa kuoli lähes 3 000 ihmistä. Se johti saman vuoden lokakuussa Yhdysvaltain hyökkäykseen Afganistaniin.

Yhdysvallat on jo luonnehtinut Ahmadinejadin käsitystä "kammottavaksi" ja "harhaiseksi". Yhdysvaltain valtuuskunnan tiedottaja Mark Kornblau sanoi Ahmadinejadin ladelleen halpamaisia salaliittoteorioita ja antisemitistisiä herjauksia sen sijaan että hän olisi edustanut Iranin kansan pyrkimyksiä ja hyvää tahtoa.

AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset
 
Jaa, jos Usa iskisi Iraniin, niin Ahmadinejad sanoisi, että "Mitäs minä sanoin" ja maailman muslimit nousisivat Usaa vastaan. Toivottavasti (ja uskoisin) että Obama tämän ymmärtää.
 
juhapar kirjoitti:
Jaa, jos Usa iskisi Iraniin, niin Ahmadinejad sanoisi, että "Mitäs minä sanoin" ja maailman muslimit nousisivat Usaa vastaan. Toivottavasti (ja uskoisin) että Obama tämän ymmärtää.

Itse kyllä veikkaan, että mikäli jenkit hyökkäävät Iraniin, niin operaatioon osallistuu enemmän kuin yksi arabivaltio jenkkien puolella.

Tuossa näin juttua, että iranissa olisi ollut hieman tietokoneongelmia, kun joku oli levittänyt tavallista kehittyneempää malwarea.
 
SJ kirjoitti:
juhapar kirjoitti:
Jaa, jos Usa iskisi Iraniin, niin Ahmadinejad sanoisi, että "Mitäs minä sanoin" ja maailman muslimit nousisivat Usaa vastaan. Toivottavasti (ja uskoisin) että Obama tämän ymmärtää.

Itse kyllä veikkaan, että mikäli jenkit hyökkäävät Iraniin, niin operaatioon osallistuu enemmän kuin yksi arabivaltio jenkkien puolella.

Tuossa näin juttua, että iranissa olisi ollut hieman tietokoneongelmia, kun joku oli levittänyt tavallista kehittyneempää malwarea.

Samaa mieltä. Kehittyneimmät muslimivaltiot, kuten Egypti, Saudi-Arabia jne...olisivat varmasti jenkkien puolella. Heillä ei ole vähäsessäkään määrin halua saada Irania lähi-idän voimakkaimmaksi valtioksi, saati edes samalle tasolle, kuin itse ovat
 
:uzi:Venäjä muuten taisi luvata olla myymättä S-300-ohjuksia Iraniin...myyneekö sitten S-400:a?:D
 
Radar kirjoitti:
SJ kirjoitti:
juhapar kirjoitti:
Jaa, jos Usa iskisi Iraniin, niin Ahmadinejad sanoisi, että "Mitäs minä sanoin" ja maailman muslimit nousisivat Usaa vastaan. Toivottavasti (ja uskoisin) että Obama tämän ymmärtää.

Itse kyllä veikkaan, että mikäli jenkit hyökkäävät Iraniin, niin operaatioon osallistuu enemmän kuin yksi arabivaltio jenkkien puolella.

Tuossa näin juttua, että iranissa olisi ollut hieman tietokoneongelmia, kun joku oli levittänyt tavallista kehittyneempää malwarea.

Samaa mieltä. Kehittyneimmät muslimivaltiot, kuten Egypti, Saudi-Arabia jne...olisivat varmasti jenkkien puolella. Heillä ei ole vähäsessäkään määrin halua saada Irania lähi-idän voimakkaimmaksi valtioksi, saati edes samalle tasolle, kuin itse ovat

Mitä tarkoitat "kehittyneellä muslimivaltiolla" tässä yhteydessä? Sitäkö, että niitä hallinnoi paskahallinto, joka kuitenkin ymmärtää potkia sitä tahtia, mistä narusta kiskotaan taustalla? Mitähän riviegyptiläinen sanoisi "kehittyneestä muslimivaltiosta" noin määritteenä?
 
Teräsmies kirjoitti:
Saudi-Arabia ainakin asettuisi Yhdysvaltojen puolelle.

Saudeissakin on ihmisiä jotka eivät siedä yhdysvaltoja, kuten 11/9/2001 nähtiin
 
Radar kirjoitti:
SJ kirjoitti:
juhapar kirjoitti:
Jaa, jos Usa iskisi Iraniin, niin Ahmadinejad sanoisi, että "Mitäs minä sanoin" ja maailman muslimit nousisivat Usaa vastaan. Toivottavasti (ja uskoisin) että Obama tämän ymmärtää.

Itse kyllä veikkaan, että mikäli jenkit hyökkäävät Iraniin, niin operaatioon osallistuu enemmän kuin yksi arabivaltio jenkkien puolella.

Tuossa näin juttua, että iranissa olisi ollut hieman tietokoneongelmia, kun joku oli levittänyt tavallista kehittyneempää malwarea.

Samaa mieltä. Kehittyneimmät muslimivaltiot, kuten Egypti, Saudi-Arabia jne...olisivat varmasti jenkkien puolella. Heillä ei ole vähäsessäkään määrin halua saada Irania lähi-idän voimakkaimmaksi valtioksi, saati edes samalle tasolle, kuin itse ovat

Muslimit. Ei muslimivaltiot.
 
eiköhän sinne tehtäisi proxy-hyökkäystä, eli israel hyökkäisi ja sen sitten tuomitsisi iran, syyria, hezbollah ja hamas.

saudiarabia valittelisi periaattessa, mutta pitäisi oikeesti homma ihan jees juttuna, kuten myös egypti ja muut arabimaat, jotka näkevät iranin aseistautumisen atomiaseella alueen voimatasapainon negatiivisena muutoksena.

jenki valittelisivat ja vähän toteisivat hyi hyi, ja möisivät lisää aseita israelille.
 
Näin YLE:n sivuilla:

Iranin ydinvoima-asiantuntijat torjuvat tietokonematoa
julkaistu tänään klo 16:18, päivitetty tänään klo 19:57

Kuva: EPA / ABEDIN TAHERKENAREH
Iranin ydinvoimaviranomaiset pyrkivät pysäyttämään teollisuuden automaatiojärjestelmiin iskeneen tietokonemadon. Arvailujen mukaan mato saattaa olla suunnattu haittaamaan Iranin ensimmäisen ydinvoimalan käyttöönottoa.

Iranin ydinvoima-asiantuntijat ovat olleet tällä viikolla koolla pohtimassa vaikeasti jäljitettävän Stuxnet-madon poistamista teollisuusjärjestelmistä, kertoo puolivirallinen tietotoimisto ISNA.

Iranilaisten lehtien mukaan mato on levinnyt Iranissa laajalle, mutta lehdet eivät kerro missä laitoksissa sitä on havaittu. Ulkomaiset tiedotusvälineet ovat esittäneet arveluita, että mato olisi jopa suunniteltu häiritsemään lokakuulle suunniteltua Iranin ensimmäisen ydinvoimalan käyttöönottoa.

Stuxnet-mato pystyy ottamaan hallintaansa teollisuuslaitosten valvontajärjestelmiä ja muuttamaan niitä niin, että laitosten toiminta häiriintyy.

Stuxnet on ensimmäinen tietokonemato, joka on suunniteltu nimenomaan häiritsemään laitosten käyttöä sen sijaan, että se pyrkisi varastamaan tai muuttamaan tietoja. Saksalaiset asiantuntijat löysivät madon heinäkuussa ja sitä on tavattu sen jälkeen lähinnä Iranissa, Indonesiassa, Intiassa ja Yhdysvalloissa.

Matoa jäljitetään myös Yhdysvalloissa, missä sisäisen turvallisuuden ministeriö on perustanut työryhmiä, jotka ovat valmistautuneet reagoimaan nopeasti Stuxnetin teollisuudessa aiheuttamiin uhkatilanteisiin.
 
baikal kirjoitti:
:uzi:Venäjä muuten taisi luvata olla myymättä S-300-ohjuksia Iraniin...myyneekö sitten S-400:a?:D

Kuulemma lopetti kaikki asekaupat. Joskin laki ratifioidaan vasta vuoden lopulla. Ja sitten pitää muistaa, että Kiina valmistaa jonkinlaista kopiota S-300 ohjuksesta HQ-9 tai jotakin.
 
baikal kirjoitti:
Radar kirjoitti:
SJ kirjoitti:
juhapar kirjoitti:
Jaa, jos Usa iskisi Iraniin, niin Ahmadinejad sanoisi, että "Mitäs minä sanoin" ja maailman muslimit nousisivat Usaa vastaan. Toivottavasti (ja uskoisin) että Obama tämän ymmärtää.

Itse kyllä veikkaan, että mikäli jenkit hyökkäävät Iraniin, niin operaatioon osallistuu enemmän kuin yksi arabivaltio jenkkien puolella.

Tuossa näin juttua, että iranissa olisi ollut hieman tietokoneongelmia, kun joku oli levittänyt tavallista kehittyneempää malwarea.

Samaa mieltä. Kehittyneimmät muslimivaltiot, kuten Egypti, Saudi-Arabia jne...olisivat varmasti jenkkien puolella. Heillä ei ole vähäsessäkään määrin halua saada Irania lähi-idän voimakkaimmaksi valtioksi, saati edes samalle tasolle, kuin itse ovat

Mitä tarkoitat "kehittyneellä muslimivaltiolla" tässä yhteydessä? Sitäkö, että niitä hallinnoi paskahallinto, joka kuitenkin ymmärtää potkia sitä tahtia, mistä narusta kiskotaan taustalla? Mitähän riviegyptiläinen sanoisi "kehittyneestä muslimivaltiosta" noin määritteenä?

No kehittynyt verrattuna Sudaniin tai senkaltaisiin
 
Radar kirjoitti:
baikal kirjoitti:
Radar kirjoitti:
SJ kirjoitti:
juhapar kirjoitti:
Jaa, jos Usa iskisi Iraniin, niin Ahmadinejad sanoisi, että "Mitäs minä sanoin" ja maailman muslimit nousisivat Usaa vastaan. Toivottavasti (ja uskoisin) että Obama tämän ymmärtää.

Itse kyllä veikkaan, että mikäli jenkit hyökkäävät Iraniin, niin operaatioon osallistuu enemmän kuin yksi arabivaltio jenkkien puolella.

Tuossa näin juttua, että iranissa olisi ollut hieman tietokoneongelmia, kun joku oli levittänyt tavallista kehittyneempää malwarea.

Samaa mieltä. Kehittyneimmät muslimivaltiot, kuten Egypti, Saudi-Arabia jne...olisivat varmasti jenkkien puolella. Heillä ei ole vähäsessäkään määrin halua saada Irania lähi-idän voimakkaimmaksi valtioksi, saati edes samalle tasolle, kuin itse ovat

Mitä tarkoitat "kehittyneellä muslimivaltiolla" tässä yhteydessä? Sitäkö, että niitä hallinnoi paskahallinto, joka kuitenkin ymmärtää potkia sitä tahtia, mistä narusta kiskotaan taustalla? Mitähän riviegyptiläinen sanoisi "kehittyneestä muslimivaltiosta" noin määritteenä?

No kehittynyt verrattuna Sudaniin tai senkaltaisiin

Joo, ihan totta. Nämä sudanit jemenit yms. ovat oma lukunsa, on vaikea tajuta mitä siellä / niissä oikein touhutaan. Hallintoa ei saada kuosiinsa ja kaiken lisäksi vapaaehtoisesti eristäydytään muusta maailmasta.....ei hyvä ennusmerkki.
 
adam7 kirjoitti:
eiköhän sinne tehtäisi proxy-hyökkäystä, eli israel hyökkäisi ja sen sitten tuomitsisi iran, syyria, hezbollah ja hamas.

saudiarabia valittelisi periaattessa, mutta pitäisi oikeesti homma ihan jees juttuna, kuten myös egypti ja muut arabimaat, jotka näkevät iranin aseistautumisen atomiaseella alueen voimatasapainon negatiivisena muutoksena.

jenki valittelisivat ja vähän toteisivat hyi hyi, ja möisivät lisää aseita israelille.

adam7:lta kyynisyys-realismissaan nappikommentti ! :a-smiley: Oletko kenties harkitsemassa tointa ulkopoliittisena neuvonantajana ... :salut:
 
kuinka niin harkitsemassa? ja minkä valtion? :p

-----------
no hieman vakavampana näihin esim

reiteistä:
http://www.examiner.com/eurasian-affairs-in-los-angeles/how-will-israel-bomb-iran

tässä ilma-iskun harjoituksesta
http://www.virtualjerusalem.com/news.php?Itemid=397
http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1028024/Israeli-jets-practise-Iran-atom-plant-raid.html
http://www.reuters.com/article/idUSN1939158020080620

hieman logistiikkaa:
http://samsonblinded.org/news/israeli-iranian-war-nears-19083

väestönsuojelusta:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3892628,00.html
http://www.israelnewsagency.com/idfisraeldefenseforcesturningpointexercisehomefrontcommandwarterrorismmissilessyriairanlebanoncivildefense48052410.html

lento on siis treenattu, väestönsuojelu on treenattu ja jopa koptereita käytetään.

kun israel iskee, sillä tulee olla väestö lyhyen varoituksen varassa väestönsuojelun osalta. edelleen valmiutta pitää kohottaa tai offensiivisiin toimimiin ryhdytään sekä libanonin rajalla että gazan osalta. tuohon ryhdytään kertausharjoitusten kautta.

erään artikkelin pohdinta ilmaherrudesta saattaisi ratkaistua niin, että israel "liisaa" hieman koneita jenkeiltä. ne maalataan israelin väreihin. lentääkö niitä israelilaiset vai jenkit? tiedä häntä. ainakin it-kalustoa vahvistetaan rutkasti ennen iskua.

edelleen iranilaisiin tietoverkkoihin on laitettu lisää viruksia, matoja ja muita ötököitä, jotka aktivoituvat juuri ennen iskuja.

jonkilainen poliittinen provokaatio tuohon olisi hyvä saada, jollei iranin pöhkö ahmadinejad onnistu siinä aivan yksin.

jenkit esittävät tietämättömiä, vaikka koko harjoitus on tehty vahvalla tuella. tämän vuoksi en myöskään usko että isku tehdään irakin yli, koska jenkit maksaisivat siitä liian korkean hinnan poliittisesti. pidän todennäköisempänä reittiä saudien ilmatilan kautta. tosin joku laivue voi olla jo iranin tuolla puolen ja tulee sisään väärältä /vääriltä puolelta/ilta.

paluureitti voi tosin olla irakin yli ja jos iranilaisia koneita on fölissä , torjuvat jenkkien ilmavoimat yllättäen ( ;) ) koneet. "no kun tulivat ilman lupaa... israelilaiset, no nehän olivat jo suorittaneet tehtävänsä, ei niitä ollut mitään järkeä ampua alas..."
 
FM200 kirjoitti:
Näin YLE:n sivuilla:

Iranin ydinvoima-asiantuntijat torjuvat tietokonematoa
julkaistu tänään klo 16:18, päivitetty tänään klo 19:57

Kuva: EPA / ABEDIN TAHERKENAREH
Iranin ydinvoimaviranomaiset pyrkivät pysäyttämään teollisuuden automaatiojärjestelmiin iskeneen tietokonemadon. Arvailujen mukaan mato saattaa olla suunnattu haittaamaan Iranin ensimmäisen ydinvoimalan käyttöönottoa.

Iranin ydinvoima-asiantuntijat ovat olleet tällä viikolla koolla pohtimassa vaikeasti jäljitettävän Stuxnet-madon poistamista teollisuusjärjestelmistä, kertoo puolivirallinen tietotoimisto ISNA.

Iranilaisten lehtien mukaan mato on levinnyt Iranissa laajalle, mutta lehdet eivät kerro missä laitoksissa sitä on havaittu. Ulkomaiset tiedotusvälineet ovat esittäneet arveluita, että mato olisi jopa suunniteltu häiritsemään lokakuulle suunniteltua Iranin ensimmäisen ydinvoimalan käyttöönottoa.

Stuxnet-mato pystyy ottamaan hallintaansa teollisuuslaitosten valvontajärjestelmiä ja muuttamaan niitä niin, että laitosten toiminta häiriintyy.

Stuxnet on ensimmäinen tietokonemato, joka on suunniteltu nimenomaan häiritsemään laitosten käyttöä sen sijaan, että se pyrkisi varastamaan tai muuttamaan tietoja. Saksalaiset asiantuntijat löysivät madon heinäkuussa ja sitä on tavattu sen jälkeen lähinnä Iranissa, Indonesiassa, Intiassa ja Yhdysvalloissa.

Matoa jäljitetään myös Yhdysvalloissa, missä sisäisen turvallisuuden ministeriö on perustanut työryhmiä, jotka ovat valmistautuneet reagoimaan nopeasti Stuxnetin teollisuudessa aiheuttamiin uhkatilanteisiin.


Mitäköhän muuta tähän liittyy? Viirus on aivan ilmeisesti ammattimiesten työtä ja ilmeisesti Irania vastaan suunnattu. Ydinohjelmaa tällä ei juurikaan viivytetä. Pelkkän kiusanteon takia kukaan ei tällaista ässää pelaisi. Taustalla on pakko olla jotakin muuta. Voisiko tämän häslingin tarkoituksena olla fyysisen tunkeutumisen mahdollistaminen johonkin paikkaan?
 
JOKO kirjoitti:
Mitäköhän muuta tähän liittyy? Viirus on aivan ilmeisesti ammattimiesten työtä ja ilmeisesti Irania vastaan suunnattu. Ydinohjelmaa tällä ei juurikaan viivytetä. Pelkkän kiusanteon takia kukaan ei tällaista ässää pelaisi. Taustalla on pakko olla jotakin muuta. Voisiko tämän häslingin tarkoituksena olla fyysisen tunkeutumisen mahdollistaminen johonkin paikkaan?

ei tuo kiusaukseen ole tehty vaan

1) calling home toimimntoa käyttämään, eli hakemaan ja toimittamaan sensitiivistä materiaalia kohdeverkosta niin kauan kunnes seuraava vaihde aktivoidaan
2) jossain vaiheessa aktivoidaan hidastetoiminto, jolla kohdesysteemit hidastetaan niin, että ne eivät toimi
3) tuhansien koneiden kovalevyjen vaihto (pahimmassa tapauksessa) kestää suhteellisen kauan, kun täky piiloiutuu jonnekin MBR:n nurkalle ja normaali formatointi ja käyttiksen uudelleenasennus ja ei toimikaan
4) tuolla myös huolehditaan siitä, ettei ydinreaktio ole käynnissä kun isketään, vaan reaktori on jouduttu ajamaan alas (jos se on ollut käynnissä).
 
Back
Top