Uutisia Israelista

Samses

Ylipäällikkö
"Ryhmäkuria ja tottelevaisuutta harjoiteltiin pitkällisissä harjoituksissa, joissa piti seisoa asennossa erilaisissa muodostelmissa." Siis ihan tuiki tavallisilla sulkeisharjoituksilla. Ei taida olla toimittaja itse käynyt armeijaa, missään maassa.

Sinänsä oikein mielenkiintoista luettavaa, erityisesti juuri siltä kannalta että aika samantapaisia ovat alokaskaudet Suomessa ja Israelissa.
 

kimmo.j

Respected Leader
Toimittaja Ulla Malmisen olisi kannattanut oikoluetuttaa juttunsa jollain joka on suorittanut varusmiespalveluksen ennen kuin julkaiseen juttunsa. Ilmeisesti Ylestä ei heitä löydy.
 

ctg

Greatest Leader
Israel's Supreme Court has ruled that water fluoridation in the country must end by 2014, according to news reports. This landmark decision goes even further than legislation by the health minister Yael German earlier in the year that would have ended mandatory fluoridation nationwide, reports the Irish publication Hot Press.

Israel is one of the few countries that widely fluoridates, besides the United States, Canada, Ireland, New Zealand and Australia. Fluoridation, the addition of fluoride to public drinking water supplies to reduce cavities, is the subject of intense controversy, especially outside of the United States. But opposition to the practice, on the grounds that fluoride has adverse effects on the thyroid, brain and bones, and is an unethical form of mass-medication, appears to be growing.
http://www.livescience.com/38796-israel-outlaws-water-fluoridation.html
 

sherlokki

Kapteeni
Sodankäyntiin erikoinen uutuus: Ulkomuoto on kömpelö, mutta...

Israelilainen ilma-alus pystyy nousemaan ja laskeutumaan pystysuoraan, kertoo Gizmag.

Tactical Roboticsin AirMule VTOL (Vertical Takeoff and Landing) on suorittanut hyväksytysti testilentonsa. Prototyyppialusta voidaan ohjata etäältä, tai se voi ohjata automaattisesti itse itseään. Lentäjää sen sisällä ei ole.

Ilmamuuli eroaa perinteisistä lennokeista lähinnä muotonsa ansiosta. Aluksella on lepakonsiivet, ja sen ulkomuoto on kömpelö.

Huippunopeus on 180 kilometriä tunnissa, ja enimmäiskorkeus 3 700 metriä. Painoa on 770 kiloa, ja kyytiin mahtuu 640 kiloa lastia. Ruumaan voidaan laittaa muun muassa ihmisiä. Ilma-alus voisi kuljettaa haavoittuneita rintamalta suojaan.

Perinteisestä helikopterista ilmamuuli eroaa siinä, että sen roottorit on piilotettu rungon sisään. Näin alus voi nousta tai laskeutua tiheällä alueella esimerkiksi kaupungissa, jossa lähellä olevat rakennelmat saattaisivat osua lapoihin. Ilmamuulille riittää kentäksi 40 neliömetrin alue.

Runkoon upotetut roottorit ovat myös perinteisiä hiljaisempia, mikä tekee aluksesta hieman helikopteria paremman häiveominaisuuksiltaan.

Alus vakauttaa lentonsa useiden mittareiden perusteella. Sillä on kaksi laserkorkeusmittaria, gps, sisäinen navigointijärjestelmä ja optinen maanpinnan tunnistusjärjestelmä.

Testilennolla alus nousi itsenäisesti, lensi kiitotien päähän, kääntyi ympäri ja laskeutui takaisin paikkaan, josta se nousi.

Ensi vuonna aluksen toisen prototyypin on määrä suorittaa vaativampia testejä.

http://www.talouselama.fi/uutiset/sodankayntiin erikoinen uutuus ulkomuoto on kompelo mutta/a2222890
 

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 23.12.2013 klo 18:03
Israel tuomitsee USA:n vakoilun
Samalla Israel on vähätellyt Yhdysvaltain keräämän tiedon merkitystä.

Benjamin Netanjahu Kuva: Sebastian Scheiner / EPA
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tuomitsee Yhdysvaltain Israeliin kohdistuneen vakoilun.

Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisille aiemmin työskennellyt Edward Snowden vuoti perjantaina julkisuuteen uusia tietoja, joiden mukaan Yhdysvaltain ja Britannian vakoojat ovat tarkkailleet Israelin pääministerin sähköposteja.

- Olen pyytänyt selvitystä asiasta. Israelin ja Yhdysvaltain läheisissä suhteissa on asioita, joita ei pidä tehdä, ja joita emme hyväksy, Netanjahu sanoi maanantaina Israelin tiedotusvälineille.

Netanjahu ei täsmentänyt aikooko hän pyytää selvitystä Washingtonista.

Israelin strategisten asioiden ministeri Juval Steinitz sanoo, että Israel on aina olettanut myös liittolaistensa vakoilevan sitä.

Lähteet:
Reuters
 

baikal

Supreme Leader
Olisko tuossa Usan ja Israelin suhteessakin vähän sellainen: mitä sitten? - moodi olemassa? Teknologia- ja suora raha-apu ovat sitä luokkaa, että voi hyvinkin olla, unohtamatta sitä kivijalkaa, jonka varaan Israel voi perustaa politiikkansa, kun Isoveli työkkii aina eteenpäin.
 

Vonka

Supreme Leader
Eivät israelilaiset mitään sinisilmiä ole.
 

Tvälups

Ylipäällikkö
Olisko tuossa Usan ja Israelin suhteessakin vähän sellainen: mitä sitten? - moodi olemassa? Teknologia- ja suora raha-apu ovat sitä luokkaa, että voi hyvinkin olla, unohtamatta sitä kivijalkaa, jonka varaan Israel voi perustaa politiikkansa, kun Isoveli työkkii aina eteenpäin.
Tällä hetkellä välejä hiertää Yhdysvaltain presidentti BO. Israelissa BO:a pidetään Iran-myönteisenä.
 

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 14.1.2014 klo 20:58
Puolustusministerin pilkkapuheista virisi harvinainen kiista Israelin ja USA:n välille
Israel saa Yhdysvalloilta enemmän tukea kuin mikään muu maa, ja välit ovat muutoinkin hyvin läheiset. Ulkoministeri Moshe Jaalonin puheet ovat tuoneet niihin särön.

Israelin puolustusministeri Moshe Jaalon kokouksessa puolustusministeriössä Tel Avivissa lokakuussa 2013.
Kuva: Ariel Harmoni / Israelin puolustusministeriö / EPA
Jaalon ei usko rauhansopimukseen
Moshe Jaalon on usein sanonut julkisesti, ettei rauhan solminen palestiinalaisten kanssa ole mahdollista.

Hän kannattaa voimakkaasti juutalaisasutuksen laajentamista Israelin miehittämille palestiinalaisalueille ja vastusti Israelin joukkojen vetämistä Gazasta.

Hänet sivuutettiin asevoimien johdosta vuonna 2005, ennen Gazasta vetäytymistä.

Yhdysvallat on arvostellut kärkevästi sutkautuksia, joita Israelin puolustusministerin Moshe Jaalonin kerrotaan esittäneen Yhdysvaltain ulkoministeristä John Kerrystä. Yhdysvaltain kipakat moitteet läheiselle liittolaismaalleen ovat erittäin poikkeukselliset.

Jaalonin uutisoidaan sanoneen, että Israelin ja palestiinalaisten välistä rauhansopimusta ajavalla Kerryllä on messiaskompleksi ja käsittämätön pakkomielle.

– Mikäli Jaalonia on siteerattu oikein, hänen puheensa ovat loukkaavia ja asiattomia, etenkin siihen nähden, miten paljon Yhdysvallat auttaa Israelia sen turvallisuuskysymyksissä, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Jen Psaki.

Hänen mukaansa Kerry ja hänen apulaisensa ovat työskennelleet yötä päivää varmistaakseen Israelin turvallisuuden ja tulevaisuuden.

– Ulkoministerin tarkoitusperien kyseenalaistamista ja ehdotusten vääristelyä emme todellakaan odota läheisen liittolaismaan puolustusministeriltä, Psaki sanoi.

Yhdysvallat antaa Israelille paljon enemmän apua kuin millekään muulle maalle. Vuodessa summa on yli kolme miljardia dollaria. Se on tarkoitettu lähes kokonaan sotilaallisiin menoihin.

Kerry on käynyt Israelissa ja palestiinalaisalueilla kymmenen kertaa sitten viime helmikuun, jolloin hänestä tuli Yhdysvaltain ulkoministeri. Hänen onnistui viime kesänä taivutella Israelin ja palestiinalaisten johto takaisin rauhanneuvotteluihin.

Pääministerikin kiusaantui
Jaalon on kieltäytynyt vahvistamasta tai kumoamasta Yedioth Ahronoth -lehden tiistaista uutista, jossa hänen puheitaan siteerattiin. Lehden mukaan ne olivat peräisin Jaalonin yksityisestä keskustelusta, jossa hän sanoi myös, että Israelille parasta olisi, jos Kerry saisi Nobelin-palkinnon ja jättäisi Israelin sitten rauhaan.

Jaalonin puheet paljastavat, mitä Likudissa todella ajatellaan.

- Oppositiojohtaja Isaac Herzog

Yedioth Ahronoth kertoo Jaalonin lisänneen myös muun muassa, että Yhdysvaltain ehdottamalla turvallisuussuunnitelmalla on vähemmän arvoa kuin paperilla, jolle se on kirjoitettu. Ajatus Jordanian ja tulevan palestiinalaisvaltion vastaisten rajojen teknisestä valvonnasta on lapsellinen, suuria sotilasjoukkoja kannattavan Jaalonin kerrotaan kommentoineen.

Yhdysvaltain lisäksi myös Israelin oppositio on suominut Jaalonin puheita. Työväenpuolueen johtajan Isaac Herzogin mukaan Israelin suhde Yhdysvaltoihin on elintärkeä eivätkä halventavat pilkkanimet ole paikallaan. Jaalonin puheet paljastavat, mitä oikeistolaisessa Likud-puolueessa todella ajatellaan, Herzog arvelee.

Pääministeri Benjamin Netanjahu, jonka Yhdysvaltain-suhteita hiertävät ennestään päätökset palestiinalaisalueiden juutalaissiirtokuntien laajentamisesta, on kiirehtinyt vakuuttamaan, että Israelilla ja Yhdysvalloilla on erittäin läheiset suhteet ja yhteiset tavoitteet.

– Silloinkin, kun meillä on erimielisyyksiä Yhdysvaltain kanssa, niissä on aina kyse asioista, ei ihmisistä, Netanjahu sanoi lausunnossa, joka on tulkittu pistoksi hänen lähimpiin liittolaisiinsa kuuluvalle Jaalonille.

Lähteet:
Reuters, AP, AFP
 

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 15.1.2014 klo 0:19
Israelin puolustusministeri pyytää USA:n ulkoministeriltä anteeksi puheitaan
Puolustusministeri Moshe Jaalonin mukaan hänen ei ole ollut tarkoitus puheillaan loukata ulkoministeri John Kerryä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Jaalon pyytää anteeksi, jos Kerry loukkaantui hänen sanoistaan.

Moshe Jaalonin uutisoidaan sanoneen muun muassa, että Israelin ja palestiinalaisten välistä rauhansopimusta ajavalla Kerryllä on messiaskompleksi ja käsittämätön pakkomielle.

Yhdysvallat on kommentoinut kärkevästi sutkauksia, joita Jaalonin väitetään esittäneen Kerrystä. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan Jen Psakin moitteita läheiselle liittolaismaalle pidetään poikkeuksellina.

Lähteet:
AFP, Yle Uutiset
 

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 21.1.2014 klo 13:56
Israel uhkaa antaa Hamasille opetuksen
Gazasta on viime aikoina ammuttu Israeliin useita raketteja ja Israel on vastannut ilmaiskuin.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu uhkaa antaa Gazan palestiinalaisaluetta hallitsevalle Hamas-liikkeelle lähiaikoina opetuksen viime aikoina lisääntyneiden raketti-iskujen vuoksi.

Estämme terrori-iskut, kun havaitsemme niitä valmisteltavan ja vastaamme hyökkäyksiin meitä vastaan, Netanjahu sanoo edustajansa Ofir Gendelmanin mukaan.

- Jos Hamas ja muut terroristijärjestöt ovat unohtaneet tämän opetuksen, he oppivat sen hyvin pian kantapään kautta, hän sanoo.

Israelin ja palestiinalaisten välinen jännitys on lisääntynyt viime aikoina. Väkivaltaisuuksissa on kuollut joulukuun 20. päivän jälkeen neljä palestiinalaista ja yksi israelilainen. Gazasta on ammuttu Israelin puolelle useita raketteja ja Israel on vastannut ilmaiskuilla. Viimeksi maanantaina Gazasta ammuttiin Israelia kohti ainakin yksi raketti.

Israel on sanonut katsovansa, että Hamas on vastuussa Gazasta tehdyistä iskuista.

Hamasin hallinnon sisäministeriön edustaja sanoi aiemmin tiistaina, että Hamas on raketti-iskujen jälkeen määrännyt joukkoja turvaamaan tulitaukoa Israelin kanssa.

Lähteet:
AFP
 

fulcrum

Respected Leader
Haredim-juutalaiset protestoivat asepalvelusta vastaan:

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-26412295

Hundreds of thousands of ultra-Orthodox Jews have held a mass prayer in Jerusalem against plans to conscript more of their young men into the Israeli army.

New legislation that would end wholesale exemptions for students at Jewish seminaries is expected to pass in the coming weeks.

A draft bill sets quotas for ultra-Orthodox men to join military or civilian public service.

Those who refuse could face prison.

Exemptions from military conscription were given to the ultra-Orthodox when Israel was created in 1948. At that time there were only 400 yeshiva students.

Now owing to their high birth rate, the ultra-Orthodox account for about 10% of the country's population of about eight million people.

They are a relatively poor social group. Most ultra-Orthodox men are unemployed because of their religious studies and rely on donations, state benefits and their wives' wages to live.

This has long caused resentment among Israel's secular majority leading to a demand for the ultra-Orthodox to share the so-called social burden.
 

Vonka

Supreme Leader
Israelissa ortodoksijuutalaiset nuoret siis joko käyvät intin tai sivarin - tai menevät linnaan. Voi olla, että tähän tulee joskus lakimuutoksia, vähän kuin meillä Jehovan todistajilla aikanaan, mutta Israelilla ei selvästi ole ollut vielä varaa leikinlaskuun asevelvollisuusasioissa.
 

fulcrum

Respected Leader
Israelissa ortodoksijuutalaiset nuoret siis joko käyvät intin tai sivarin - tai menevät linnaan. Voi olla, että tähän tulee joskus lakimuutoksia, vähän kuin meillä Jehovan todistajilla aikanaan, mutta Israelilla ei selvästi ole ollut vielä varaa leikinlaskuun asevelvollisuusasioissa.
Tähän astihan asia on ollut siis päinvastoin: ääriortodoksit ovat olleet vapautettuja asepalveluksesta (jotkut harvat ovat vapaaehtoisesti menneet), nyt lakimuutoksella edessä perusvaihtoehdot torni/sivari/linna.
Eroa on tietysti mm. siinä että Jehovan todistajia on Suomessa sellaiset vajaa 20 000, siinä missä ääriortodokseja on Israelissa 700 000.
 

Benelli

Respected Leader

Sardaukar

Greatest Leader
BAN
 

Sardaukar

Greatest Leader
BAN
Israelilainen vaalimainonta on itse asiassa aika helvetin hauskaa...ja siellä ei vältetä menemästä henkilökohtaisuuksiin... :D

 

Amatööri

Luutnantti
BAN
On tämä uutisointi Israelista surullista luettavaa. Tuntuu, ettei sielläpäin järki paljoakaan päätä pakota. Uskonsota siellä taitaa olla käynnissä, usko ja järki on yleensä ristiriidassa. Juutalaiset vastaan muslimit. Ja sotaa perustellaan Raamatulla:( Jotain kauheaa pitää tapahtua, että vihanpito siinä maailmankolkassa loppuisi. Valitettavasti:(
 
Top