Uutisia Kreikasta

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja OldSkool
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ulkomaat 6.7.2015 klo 6:02 | päivitetty 6.7.2015 klo 6:40
Euroopan reaktiot maltillisista epäuskoisiin: "Kreikka toivottomuuden polulle"
Euroopan johtajat ovat kommentoineet Kreikan äänestystulosta tyrmistyksen ja varovaisuuden sekoituksella. Reilut 61 prosenttia kreikkalaisista äänesti maan lainaohjelmaa vastaan.

Suurin osa Euroopan johtajista on kommentoinut Kreikan kansaäänestystä tulosta maltillisesti. Selvä enemmistö kreikkalaisista äänesti maan lainaohjelmaa vastaan.

Saksan talousministeri ja varaliittokansleri Sigmar Gabriel on kuitenkin syyttänyt Kreikan pääministeri Alexis Tsiprasia viimeisten siltojen repimisestä Euroopan ja Kreikan välillä.

– On vaikea kuvitella neuvotteluja miljardien eurojen hätärahoitusohjelmasta, kun Kreikka on sanonut ei euroalueen säännöille, Gabriel sanoo sanomalehti Tagesspiegelissä.

– Tsipras ja hänen hallituksensa johtavat Kreikan kansan katkeran hylkäämisen ja toivottomuuden polulle.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier on todennut, että kansanäänestyksen tulos pitää hyväksyä. Hänen mielestään johtopäätösten teko tuloksen merkityksestä on ennen kaikkea Kreikan vastuulla.

– Pallo on Ateenassa.


Euroryhmä ylimääräiseen kokoukseen


Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on kutsunut euroalueen johtajat ylimääräiseen kokoukseen tiistaina. Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem kommentoi tulosta erittäin valitettavaksi Kreikan tulevaisuudelle.

Liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande tyytyivät puhelinkeskustelussaan sunnuntai-iltana toteamaan, että kansanäänestyksen tulosta on kunnioitettava. He tapaavat Pariisissa maanantaina keskustellakseen yhteisestä linjasta Kreikan ei-puolen voittoon.


Kazimir: Kreikka jättämässä euroalueen


Slovakian valtiovarainministeri Peter Kazimir arvioi, että Kreikka on lähellä euroalueen jättämistä.

– Euroarkkitehtien painajainen siitä, että jokin maa jättäisi klubin, näyttää olevan realistinen tulevaisuudennäkemys Kreikan ei-tuloksesta jälkeen, Kazimir kirjoittaa Twitterissä.

Venäjän varatalousministeri Aleksei Lihatshev on samoilla linjoilla. Hän on sitä mieltä, että Kreikka on ottanut askeleen kohti eroamista euroalueesta.

Baltian maissa kansaäänestyksen tuloksen nähdään vaikeuttavan Euroopan ja Kreikan jatkoneuvotteluja.

Viron pääministeri Taavi Roivas twiittaa, että Kreikan kansan tulevaisuus ei näytä hyvältä ja Latvian pääministeri Laidmota Straujuma, että Kreikan tekee jatkoneuvotteluista erittäin vaikeita. Myös Liettuan presidentti Dalia Grybauskaiten mielestä tulos on vaikeuttanut tilannetta entisestään.

Euroskeptikot tyytyväisiä

Euroskeptiset puolueet ovat kuitenkin iloinneet Kreikan kansanäänestyksen tuloksesta.

– EU-projekti tekee nyt kuolemaa. On fantastista nähdä Kreikan kansan rohkeus Brysselin poliittista ja taloudellista kiusaamista vastaan, Britannian itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage kirjoittaa Twitterissä.

– Kreikan demokratia voitti, Espanjan radikaalivasemmistolaisen Podemos-puolueen johtaja Pablo Iglesias sanoo Twitterissä.


Lähteet:

Reuters, AFP
 
Eutanasia ja sen salliminen on nyt muotia, miksi emme siis sallisi myös Kreikalle sen halajamaa EUtanasiaa. Maa on nyt oman onnensa seppä, se on sitä demokratiaa, joka tässä tapauksessa johtaa antiikin ylevään murhenäytelmään.
 
Viimeksi muokattu:
Grexitillä on mahdollisten maailmantaloudellisten seurausten ohella myös geopoliittinen ulottuvuus. Seuraava Financial Timesn kolumni valottaa asiaa Yhdysvaltalaisesta näkökulmasta:

http://www.ft.com/cms/s/0/3101c64a-2178-11e5-aa5a-398b2169cf79.html#axzz3eyNzkoE2

Pari lainausta:

"The US has long urged Europe to write off some of Greece’s debts in exchange for restructuring — but to no avail. On Europe, the US has been neither strong nor wrong, but weak and right."

"Greece’s sophomoric government harbours an affinity for Russia that Mr Putin would try to exploit. It is possible it could exit the euro but remain a member of the EU, like the UK. That might be the least bad outcome. It could also start a chain reaction that would result in Greece leaving both the EU and Nato. Nobody knows what path a destabilised Greece would follow. The US believes it would be better to not find out."
 
Siis tämähän on varsinainen pikkutalous, jolla ei ole maailman markkinoilla juuri mitään painoarvoa. Minun mielestäni Kreikan vaikutusta liioitellaan aika rankasti. En kyllä ymmärrä tätä jatkuvaa älämölöä Kreikasta. Luulen, että Kreikan hypettämisessä taustalla on Euroopan unionin vastustajat, joilla kyllä riemastusta piisaa. Ihan kuin sillä olisi jotain merkitystä mitä Kreikka omalla taloudellaan tekee.


Tässä tulee kyllä mielenkiintoisia hetkiä, kun Tsipras ei pysty maksamaan julkisen sektorin palkkoja, eläkkeitä ja sosiaaliturvamaksuja. Luulen, että ensimmäisestä maksamatta jääneestä erästä repee. Kreikan pitää aloittaa keskeisten resurssien kuten bensiinin säännöstely. Kreikalla on tiettävästi öljyä kuudeksi kuukaudeksi ja lääkkeitä neljäksi kuukaudeksi. Kreikka joutuu ehkä turvautumaan kansainvälisiin avustusjärjestöihin, kuten punainen risti ja ruoka-avun toimittajat.


Voi olla, että Kreikan armeijan kalustoa tulee myyntiin, kun Kreikan pitää saada rahaa julkisen sektorin palkkoihin. Ehkä Suomen pitäisi ottaa yhteyttä tässä asiassa ja sopia kaluston katselmukset ostomielessä. Leopard 2 A6 voisi olla aika kiinnostava hankinta. Pitäisi jo varmaan korvamerkitä ne Suomen panssariprikaateille.


Leopard_2A6_HEL_main_battle_tank_Hellenic_Greece_Army_001.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Intissä aikoinaan opetettiin (kliseisesti), että joukkue on yhtä vahva kuin heikoin lenkki. Joukkuejuoksussa (joukkuecooper) neuvottiin, että jos huonokuntoisin hyytyy, niin kantoon sitten kaveri. EU:ssa on vissiin eri taktiikat käytössä. Annetaan kaverille lainapitsaa ja kun se on kaikki syöty, niin kaverilta ei yllätys yllätys edelleenkään Cooper suju, dumpataan kaveri ojaan. Mitäs valehteli kunnostaan, ihan oikein, ei olisi pitänyt ottaa ollenkaan mukaan. Ehkä se sieltä ylös rämpii ja tulee sitten kiitollisena takaisin hyödyllisestä opetuksesta, jos ei sitten satu kulkemaan ohi joku muu...
 
Intissä aikoinaan opetettiin (kliseisesti), että joukkue on yhtä vahva kuin heikoin lenkki. Joukkuejuoksussa (joukkuecooper) neuvottiin, että jos huonokuntoisin hyytyy, niin kantoon sitten kaveri. EU:ssa on vissiin eri taktiikat käytössä. Annetaan kaverille lainapitsaa ja kun se on kaikki syöty, niin kaverilta ei yllätys yllätys edelleenkään Cooper suju, dumpataan kaveri ojaan. Mitäs valehteli kunnostaan, ihan oikein, ei olisi pitänyt ottaa ollenkaan mukaan. Ehkä se sieltä ylös rämpii ja tulee sitten kiitollisena takaisin hyödyllisestä opetuksesta, jos ei sitten satu kulkemaan ohi joku muu...
...tarjoamaan hapankaalipitsaa :confused:
 
Eutanasia ja sen salliminen on nyt muotia, miksi emme siis sallisi myös Kreikalle sen halajamaa EUtanasiaa. Maa on nyt oman onnensa seppä, se on sitä demokratiaa, joka tässä tapauksessa johtaa antiikin ylevään murhenäytelmään.

Huomautan heti alkuun olevani EU:n kannattaja mutta sikäli euroskeptikko, että siitä olisi pitänyt tulla pelkästään vahvojen maiden, pohjoisen ulottuvuuden valuutta.

Hyväksyessään Kreikan (periaatteessa myös Italian ja Espanjan kohdalla sama) euroon EU-maat rikkoivat omia sääntöjään: EU rikkoi Lissabonin sopimusta.

Kreikka toimii omista lähtökohdistaan oikein. Tällainen yhteisvaluuttakokeilu ei ole onnistunut missään muualla kuin paikoissa, joissa on sosioekonomisesti samankaltaiset alueet. Jos 5,9 markkaa oli viisitoista vuotta sitten yksi euro, mitä suhde olikaan drakmalla? Miten yleiseurooppalainen elintaso ja kaikkien kulutustavaroiden hintojen nousu kompensoitiin? Velaksi tietenkin, ykstyisten ja valtion. Palkat ja edut oli pakko nostaa. Tämä on eurokehitystä.

Mitä eurossa tapahtui? Miksi Ruotsissa sama Yhdysvalloista tuotu luksusmoottoripyörä maksaa tullattuna ja avaimet käteen annettuna kruunuissa 26 500 euroa ja meillä maahantuojalla taas 98 000 euroa?

Suomessa tutkitaan aina maitopurkin hintaa, kun pitäisi tutkia ostovoimaa suhteessa kaikkeen muuhun yleistavaraan ja kulutustavaraan. EU on pitänyt ruoan hinnan kohtuullisena Suomessa. Mutta osta vaikka kunnon jääkiekkomaila ja kohtuulliset peliluistimet. 160 + 400 = 3360 markkaa. Olisitko maksanut lapsesi luistimista ja mailasta tuon hinnan 15 vuotta sitten? Valmistusmaassa Vietnamissa sama maila lähti maailmalle hintaan 17 euroa. Mitä tapahtui? Me pidämme tällaista jokapäiväisenä. Koska euro.

Palkoissa markat eivät kuitenkaan muuttuneet euroiksi yksi yhteen.

Tai osta kiinalainen vihellyspilli. 3D-kopsu, hinta lähtömaassa 45 senttiä, kaupassamme 5,99 euroa. Olisitko maksanut siitä 35,94 markkaa?

Miten Kreikka olisi voinut selvitä muutoin kuin velaksi?
Koko homma oli sisäänrakennettu systeemiin, jossa kaikki oikea raha menee aika pienelle kärjelle. Kyse ei ole pelkästään siitä, että veturinkuljettaja saa jonkun ylimääräisen lisän tai että joku ei maksanut kiinteistöveroa vaan jätti yläkerran rakentamatta, "jotta rakennus on vielä kesken" (tyypillisiä kreikkalaisuuksia).

Toinen, mitä täällä ei tajuta, on se, että Kreikkaa johtaa todellisuudessa vain pari kilpailevaa sukua. Papandreout ja Karamanlisit. Helkkari, siellähän pääministeriys meni suvussa kuin joku keisarius! Ei se ole mikään sellainen demokratia kuin me täällä Skandinaviassa koemme. Enkä hetkeäkään luuole, että joku Tsipras oikeasti olisi johdossa - ainoastaan mandaatilla. Hänkin on bulvaani.

Parasta, mitä Kreikka voi tehdä, on lopettaa letkun päässä kituminen, ottaa oma valuutta ja laittaa se kellumaan. Kyllä se siitä johonkin asettuu. Elintaso laskee ja palkat, kaikki, mutta yhteiskunta pystytään hoitamaan ja ajan kanssa menee paremmin.

Kymmenen vuotta ja huomaamme, ettei se ehkä murhenäytelmä ollutkaan. Sitten kukaan ei kirjoita Kreikasta. Ollaan hiljaa kuin islantilaisten suhteen, joista kiljuttiin joku vuosi sitten, kun maa oli niin hunningolla, että päästi pankkinsa konkurssiin eikä pelstanutkaan niitä veronmaksajien rahoilla, kuten Suomessa tehtiin.

Esko Aho lupasi, että pankkituki maksetaan takaisin. Jokos alkaisi olla aika? :)
 
Viimeksi muokattu:
Jos ette minua usko, tässä on ote kansantaloustieteen profesorin kirjeestä Kataiselle:

Pääministeri Kataiselle: valuuttakurssin vakaus on väärä kriteeri

Arvoisa Pääministeri, vetoamisenne Suomen traumaattiseen valuuttakurssikehitykseen oman rahan aikana on kirjamme tulosten valossa ongelmallinen. Valuuttakurssin vakaus ei ole oikea kriteeri euroa arvioitaessa. USA:n dollari on ollut menestystarina sen 200-vuotisen historian aikana, kun se on ollut olemassa. Siitäkin on ollut vakaus kaukana. Sen arvon suhde Saksan markkaan on vaihdellut jopa 40 % ennen euroa eikä se ole ollut vakaa suhteessa euroonkaan. Se on tällä hetkellä lähes 40 % heikompi kuin euron syntyessä. Kirjamme mukaan maailmantalous tarvitsee joustavia valuuttakursseja, ei keinotekoisesti kiinnitettyjä ja markkinoilla väärin hinnoiteltuja valuuttoja. Kaikki 1990-luvun valuuttakriisit (Pohjoismaiden valuuttojen devalvaatiot, Englannin punnan romahtaminen 1992, Meksikon ja Agentiinan devalvaatiot 1994-95 ja 2002, Aasian maiden valuuttojen massiiviset devalvaatiot 1997 alkaen) heijastivat virheellistä näkemystä niistä eduista, joita rahan arvon kiinnittäminen toisi mukaan. ERM-järjestelmä Euroopassa joutui kasvattamaan 2,25 %:n valuuttaputkensa rajat 15 %:iin! Suomen vahvaksi uskotun markan dramaattinen vuoristorata ja siihen liittyneet jopa 15 %:n markkinakorot heijastivat virheellistä tulkintaa keinotekoisesti kiinnitetyn valuutan eduista. Jos Kreikan olisi sallittu palata kansalliseen valuuttaan 2011, sen oma raha olisi devalvoitunut ja maa olisi jo pitkään ollut kasvu-uralla! Arvoisa Pääministeri, maailmantalous tarvitsee enemmän valuuttakurssien joustavuutta, ei vähemmän.

- -

http://vesa-kanniainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167876-avoin-kirje-paaministeri-jyrki-kataiselle
 
Suomessa tutkitaan aina maitopurkin hintaa, kun pitäisi tutkia ostovoimaa suhteessa kaikkeen muuhun yleistavaraan ja kulutustavaraan. EU on pitänyt ruoan hinnan kohtuullisena Suomessa. Mutta osta vaikka kunnon jääkiekkomaila ja kohtuulliset peliluistimet. 160 + 400 = 3360 markkaa. Olisitko maksanut lapsesui luistimista ja mailasta tuon hinnan 15 vuotta sitten? Valmistusmaassa Vietnamissa sama maila lähti maailmalle hintaan 17 euroa. Mitä tapahtui? Me pidämme tällaista jokapäiväisenä. Koska euro.

Palkoissa markat eivät kuitenkaan muuttuneet euroiksi yksi yhteen.

Tai osta kiinalainen vihellyspilli. 3D-kopsu, hinta lähtömaassa 45 senttiä, kaupassamme 5,99 euroa. Olisitko maksanut siitä 35,94 markkaa?

Olisikohan aika unohtaa jo viidentoista vuoden takainen nimellishintataso? Suomalaisten reaaliansiot kehittyivät vuosituhannen alussa (liian) hyvin:

http://www.iltalehti.fi/talous/2013072717301378_ta.shtml
 
En ole kovinkaan eri mieltä kanssasi, mutta ovatko kreikkalaiset valmiita huimaan elintason laskuun, sillä mikä taho lainaisi lisää maalle, joka lähtökohtaisesti ilmoittaa, ettei se aio maksaa lainojaan takaisin?
 
Olisikohan aika unohtaa jo viidentoista vuoden takainen nimellishintataso? Suomalaisten reaaliansiot kehittyivät vuosituhannen alussa (liian) hyvin:

http://www.iltalehti.fi/talous/2013072717301378_ta.shtml

Älä mene epäolennaisuuksiin vaan lue se asia siitä jutusta ja mieti.

Saatko sinä euroja yhtä paljon kuin sait markkoja? Markka muuttui monessa kulutustavarassa suoraan euroksi kauppiaiden nostamana. Eihän euro sinällään mitään nosta, se on valuutta.

Yritä edes ajatella kreikkalaisia, joiden euro oli aivan hirveä määrä drakmoja.
 
Viimeksi muokattu:
En ole kovinkaan eri mieltä kanssasi, mutta ovatko kreikkalaiset valmiita huimaan elintason laskuun, sillä mikä taho lainaisi lisää maalle, joka lähtökohtaisesti ilmoittaa, ettei se aio maksaa lainojaan takaisin?

Odottaako Kreikka, että pyhä euro hoitaa elatuksen tukipaketein ilman, että heidän tarvitsee tehdä mitään? Kyllä se on lähdössä.
 
Mitä eurossa tapahtui? Miksi Ruotsissa sama Yhdysvalloista tuotu luksusmoottoripyörä maksaa tullattuna ja avaimet käteen annettuna kruunuissa 26 500 euroa ja meillä maahantuojalla taas 98 000 euroa?

Suomessa tutkitaan aina maitopurkin hintaa, kun pitäisi tutkia ostovoimaa suhteessa kaikkeen muuhun yleistavaraan ja kulutustavaraan. EU on pitänyt ruoan hinnan kohtuullisena Suomessa. Mutta osta vaikka kunnon jääkiekkomaila ja kohtuulliset peliluistimet. 160 + 400 = 3360 markkaa. Olisitko maksanut lapsesi luistimista ja mailasta tuon hinnan 15 vuotta sitten? Valmistusmaassa Vietnamissa sama maila lähti maailmalle hintaan 17 euroa. Mitä tapahtui? Me pidämme tällaista jokapäiväisenä. Koska euro.

Ei kytke o_O

Olisiko amerikkalainen moottoripyörä halventunut, jos olisimme pysyneet markassa ja devalvoineet jo moneenkin kertaan, kuten tapana on ollut?

Nuo ovat ennemminkin osoitusta pienen markkinan toimimattomuudesta, jota EU ja euro pikemminkin lieventävät kuin lisäävät. Vai olisiko kilpailu tehokkaampaa jos olismme täällä markan takana tullimuurein ympäröitynä.


Rouva Bunker: Taitaa mennä OT:lle joten lisätään vähän aiheeseen kuuluvaa.

Kreikan ei olisi tietenkään pitänyt liittyä ainakaan euroon. Mutta jos ajatellaan että euro on syynä Kreikan ahdinkoon niin ajatellaan väärin. Olivat ihan keskenään drakman voimalla velkaantuneet ja velkaantuivat lisää.

Lisää ooteetä: Onni on, että Turkin EU-neuvottelut eivät edenneet vaikka meidän ministerimme sitä hinkuikin. Se tästä nyt vielä puuttuisi.
 
Onko nyt aika jättää "uppoava laiva" vai tuliko "ajolähtö"?



Hyytävä eroilmoitus: Kreikan ”kumppanit” savustivat pihalle


http://www.uusisuomi.fi/raha/85706-hyytava-eroilmoitus-kreikan-kumppanit-savustivat-pihalle

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis jättää paikkansa. Varoufakis kertoi asiasta puoli tuntia sitten blogissaan.

- Äänestystuloksen jälkeen sain kuulla, että eräät euroryhmän jäsenet ja muut ”kumppanit” haluaisivat, etten enää osallistuisi neuvotteluihin.

- Haluan tukea pääministeriä ja siksi jätän paikkani valtiovarainministeriössä jo tänään.

Varoufakis viittaa blogissaan keskusteluun pääministeri Alexis Tsiprasin kanssa.

- Olen ylpeä saatuani velkojiemme vihat niskoilleni, Varoufakis toteaa.


http://www.hs.fi/talous/a1436145860661?jako=ed1d1851e2081610f69a40db0f2ab972

Kreikan Varoufakis ilmoitti eroavansa

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis ilmoitti maanantaiaamuna eroavansa tehtävästään. Varoufakis kertoi päätöksestään blogissaan.

Varoufakis sanoo syyksi erolleen, että kansanäänestyksen tuloksen selvittyä ilmeni, että jotkut euromaat ja muut neuvottelukumppanit eivät enää halua neuvotella hänen kanssaan. Varoufakisin mukaan pääministeri Alexis Tsipras oli sen jälkeen todennut neuvottelujen helpottuvan, jos valtiovarainministeri vaihtuu.

Tämän jälkeen Varoufakis päätti erota.

Varoufakis oli ennalta ilmoittanut eroavansa, mikäli hallituksen kanta häviää sunnuntain kansanäänestyksessä.

Hallituksen suosittelema vaihtoehto kuitenkin voitti selvästi ja sai taakseen 61,31 prosenttia äänistä.
 
Viimeksi muokattu:
Ei kytke o_O

Olisiko amerikkalainen moottoripyörä halventunut, jos olisimme pysyneet markassa ja devalvoineet jo moneenkin kertaan, kuten tapana on ollut?

Nuo ovat ennemminkin osoitusta pienen markkinan toimimattomuudesta, jota EU ja euro pikemminkin lieventävät kuin lisäävät. Vai olisiko kilpailu tehokkaampaa jos olismme täällä markan takana tullimuurein ympäröitynä.


Rouva Bunker: Taitaa mennä OT:lle joten lisätään vähän aiheeseen kuuluvaa.

Kreikan ei olisi tietenkään pitänyt liittyä ainakaan euroon. Mutta jos ajatellaan että euro on syynä Kreikan ahdinkoon niin ajatellaan väärin. Olivat ihan keskenään drakman voimalla velkaantuneet ja velkaantuivat lisää.

Lisää ooteetä: Onni on, että Turkin EU-neuvottelut eivät edenneet vaikka meidän ministerimme sitä hinkuikin. Se tästä nyt vielä puuttuisi.

Mistä me tiedämme devalvaatiot ja revalvaatiot vuosina 2000-2015? Ruotsista voi ottaa arvion. Ruotsi on saanut kaikki edut ilman kytkentää, koska se on Euroopassa, matalia korkoja myöten. Meneekö sillä huonosti? Nähdään nyt viimeinkin laaja-alaisesti koko keissi. On tosiaan turhaa jahkata, onko kyse kilpailusta, veroista - siitä onko Suomi niin paljon Ruotsia erilaisempi ja Amerikasta moottoripyörällä pitempi matka :)) - vai siitä, että jokainen välikäsi Suomessa haluaa sen lisäksi sen 50 pinnaa ja loppumyyjä 100-200 pinnaa. Kun mikään ei riitä.

Se on meidän ongelmamme eikä auta Kreikkaa. Meitä sen tajuaminen voi auttaa. Me hinnoittelemme itsemme ulos kaikilta markkinoilta. Siinä olemme maailmanmestareita.

Yritän vain selventää, että Kreikalle, jonka oman valuutan lähtökohta oli vielä karmeampi, euro kytkentöineen ei sopinut ollenkaan, ja se tiedettiin! Siinä olemme samaa mieltä. Yritetään nähdä kokonaisuus, pikkudetaljeista väntäminen vie aina korpeen ja se holistinen, suora, välitön näkymä katoaa kuin pieru saharaan
 
Viimeksi muokattu:
Grexitillä on mahdollisten maailmantaloudellisten seurausten ohella myös geopoliittinen ulottuvuus. Seuraava Financial Timesn kolumni valottaa asiaa Yhdysvaltalaisesta näkökulmasta:

http://www.ft.com/cms/s/0/3101c64a-2178-11e5-aa5a-398b2169cf79.html#axzz3eyNzkoE2

Pari lainausta:

"The US has long urged Europe to write off some of Greece’s debts in exchange for restructuring — but to no avail. On Europe, the US has been neither strong nor wrong, but weak and right."

"Greece’s sophomoric government harbours an affinity for Russia that Mr Putin would try to exploit. It is possible it could exit the euro but remain a member of the EU, like the UK. That might be the least bad outcome. It could also start a chain reaction that would result in Greece leaving both the EU and Nato. Nobody knows what path a destabilised Greece would follow. The US believes it would be better to not find out."



Aamu teeveessä Timo Soini totesi että Eurosta ei voi erota ilman että eroaa EU:sta (vaikka olisikin oikeuden mukaista että kreikka niin tekisi)....


Suurpankki vaihtoi strategiansa – Oletusarvo: Kreikka lähtee eurosta


http://www.uusisuomi.fi/raha/85704-suurpankki-vaihtoi-strategiansa-oletusarvo-kreikka-lahtee-eurosta

Yhteisvaluutta euron kurssi romahti sunnuntaina Kreikan kansanäänestyksen tulosten tultua julki.

Kansainvälinen suursijoittaja pitää nyt Kreikan lähtöä eurosta lähes varmana.

Uutistoimisto Bloombergin talousdatan mukaan euro heikkeni suhteessa kaikkiin päävaluuttoihin noin 0,8 prosenttia, mikä on valuuttakursseissa erittäin merkittävä muutos.

Kreikkalaiset äänestivät sunnuntaina siitä, tulisiko maan suostua sen velkojien asettamiin merkittäviin talousleikkauksiin. Ei-äänet voittivat noin 61 prosentin osuudella.

Yhdysvaltalainen JPMorgan Chase –pankki muutti sunnuntaina sijoitusnäkymiään, kertoo Bloomberg. Pankin sijoitustoiminnan oletus on nyt se, että Kreikka eroaa eurosta.

Kiinassa ainakin 28 yritystä aikoi listautua tällä viikolla pörssiin, mutta päättivät viivästyttää antiaan Kreikan tilanteen vuoksi.
 
Intissä aikoinaan opetettiin (kliseisesti), että joukkue on yhtä vahva kuin heikoin lenkki. Joukkuejuoksussa (joukkuecooper) neuvottiin, että jos huonokuntoisin hyytyy, niin kantoon sitten kaveri. EU:ssa on vissiin eri taktiikat käytössä. Annetaan kaverille lainapitsaa ja kun se on kaikki syöty, niin kaverilta ei yllätys yllätys edelleenkään Cooper suju, dumpataan kaveri ojaan. Mitäs valehteli kunnostaan, ihan oikein, ei olisi pitänyt ottaa ollenkaan mukaan. Ehkä se sieltä ylös rämpii ja tulee sitten kiitollisena takaisin hyödyllisestä opetuksesta, jos ei sitten satu kulkemaan ohi joku muu...
Viestisi on silmiäavaava ja ajatuksiaherättävä. Tietäen millainen pummi Kreikka on, siitä olisikin enemmän hyötyä Venäjän liittolaisena (käytännössä rasitteena). Venäläiset tuskin alkavat sietämään kreikkalaisten vätystelyä, vaan pistävät sinne oman hallintonsa. Tai yrittävät ainakin. Kreikallakin on tosin tuhti armeija, eli sille ei ihan noin vaan aleta sanelemaan mitä tehdä, ei EU:n eikä Venäjän toimesta. Mutta sitten taas kun talous alkaa kusemaan, voi olla vaikeaa löytää miehiä pitelemään kiväärejä ja ajelemaan tankkeja. Vai silloinko juuri ihmiset alkavat tarttumaan aseisiin? Missä on se heidän sisu ENNEN aseisiintarttumispäätöstä?

Tuskin voit oikeasti väittää etteikö Kreikkaa oltaisi yritetty auttaa. Vertauskuvasi jää puolitiehen siinä mielessä, että Kreikka ei paitsi ottanut vastaan lohdutuspitsaa, vaan se myös jatkoi aktiivisesti ryhmätoveriensa pitsojen varastelua lohdutuspitsan vastaanottamisen jälkeen, sekä kieltäytyi edes kävelemästä muiden mukana, puhumattakaan juoksemisesta. Helvetti soikoon, Kreikkahan käytännössä tanssi toisten pitsalaatikoiden päällä, ja käytti toisten pitsoja pöytärätteinä ja käsipyyhkeinä (nätisti sanottuna). Jos Kreikka olisi vätystelevä sotilas juoksuradan reunalla, ja hänet yritettäisiin ottaa kantoon, hän vain sanoisi "Ette koske minuun. Minulla on pitsansyönti kesken."

Kaikki eivät käy armeijaa loppuun. Kreikasta tuleekin EU:n keskeyttäjä ja sivari. Tällä hetkellä se mitä voidaan tehdä, on estää Kreikkaa tallomasta enempien pitsojen päälle. Jos Venäjä (tai kuka hyvänsä) onnistuisi jotenkin kääntämään Kreikan tuottavaksi liittolaiseksi, harkitsisin minäkin antautumista. Selvästikään mikään pitsa tai porkkana ei ole tarpeeksi suuri ja makea Kreikalle jos se on kädenmittaa kauempana (eli tarkoittaisi jaloilleen nousemista), eikä kepin käyttöä voi oikein harkita kun heilläkin on tuhti nuija ja roteva käsi.

Homman on mentävä siten, että Kreikan on annettava rikkoa itsensä ensin, ja sitten kasattava yhteen uudelleen. Pohjakosketuksen on/oli annettava tapahtua ennen kuin nousua voidaan odottaa. EU:n on alettava luovimaan ja yrittää pönkittää Kreikan johtoon parempaa seuraavaa hallintoa, elleivät ole jo niin laskelmoineet. Ei varmaan mene pitkään kun nykyinen johto vaihtuu Kreikassa mellakoiden tai kansannousun seurauksena. Ilmeisesti "johtajia" putoilee jo kirjoitushetkellä.
 
Mistä me tiedämme devalvaatiot ja revalvaatiot vuosina 2000-2015? Ruotsisat voi ottaa arvion. Ruotsi on saanut kaikki edut ilman kytkentää, koska se on Euroopassa, matalia korkoja myöten. Meneekö sillä huonosti? Nähdään nyt viimeinkin laaja-alaisesti koko keissi. On tosiaan turhaa jahkata, onko kyse kilpailusta, veroista - siitä onko Suomi niin paljon Ruotsia erilaisempi ja Amerikasta moottoripyörällä pitempi matka :)) - vai siitä, että jokainen välikäsi Suomessa haluaa sen lisäksi sen 50 pinnaa ja loppumyyjä 100-200 pinnaa. Kun mikään ei riitä.

Se on meidän ongelmamme eikä auta Kreikkaa. Meitä sen tajuaminen voi auttaa. Me hinnoittelemme itsemme ulos kaikilta markkinoilta. Siinä olemme maailmanmestareita.

Yritän vain selventää, että Kreikalle, jonka oman valuutan lähtökohta oli vielä karmeampi, euro kytkentöineen ei sopinut ollenkaan, ja se tiedettiin! Siinä olemme samaa mieltä. Yritetään nähdä kokonaisuus, pikkudetaljeista väntäminen vie aina korpeen ja se holistinen, suora, välitön näkymä katoaa kuin pieru saharaan

Siitä varmaan kaikki ovat samaa mieltä, että Euro ei ollut hyvä idea Kreikalle. Moni on myös sitä mieltä, että Euro ei ollut hyvä idea Suomellekaan. Suomi on hinnoitellut itsensä ulos. Moni on myös sitä mieltä, että Euro ei alunperinkään ollut hyvä idea, ylipäänsä.

Mutta, silti, pidetään detaljit kunnossa ja ymmärrettävinä - 15 vuoden takaisen arviolta 35% prosenttia alhaisemman nimellishintatason vertailu nykyhetkeen ei ole järkevää, esson kahvikupin hinnan nousu markasta euroksi ei tarkoita, että paperikoneen hinta kuusinkertaistui ja myöskään kaupan alan vähittäismyynnin hinnanmuodostus toimitusketjussa (veroineen) ei liity Euroon.
 
15 vuoden takaisen arviolta 35% prosenttia alhaisemman nimellishintatason vertailu nykyhetkeen ei ole järkevää.

On se silloin, kun puhutaan vaikkapa 1200 markan hintaisista pelihanskoista, jotka maksoivat juurikin sen kuusi kertaa vähemmän vuonna 1999 enkä ole paperikonetta ostamassa kulmakaupasta.
 
Back
Top