Johdan businessinsiderin ideaa. Laitan linkin loppuun, jotta voitte lukea suodattamatta. En itse todellakaan tiedä, menikö tämä näin. Jos meni, kyse on isosta puhalluksesta eikä sattumasta.
Niille, jotka vihaavat veroja ja jotka kehottavat pienyrityksiä harjoittamaan veronkiertostrategioita voi todeta: Unelmasta tuli totta vain Kreikassa. Ja voittaja tässä on - aivan oikein -
Goldman Sachs (joka on myös Euroopan unionin rahoitusneuvonantaja).
Annetaan siis luottoa ja oletetaan, että se maksetaan takaisin. Näinkö Merkel miettii? Vapailla markkinoilla se ei mene nimittäin niin. Avainsana on
riski. Velka ei ole tae tulevista täysimääräisistä maksuista. Riskin ottaja saa palkkion tai menettää.
A) Jo takavuosien yksityiset investointipankit tiesivät, Goldman Sachs tiesi, että Kreikka
ei kykene maksamaan. Sillä Kreikan talous meni lujaa alaspäin, oli mennyt jo vuosia. Se ei missään vaiheessa ollut luottokelpoinen - yksityisille sijoituspankeillekaan. B) Merkel tiesi tukipaketteja sorvatessaan, kuten saksalaiset pankitkin, että Kreikka ei kykene maksamaan velkojaan IMF:lle ja EKP:lle. Tiedettiin se Suomessakin. Soini sen oppositiossa sanoi ääneen.
B) Kreikan velka oli ensin velkaa yksityisille investointipankeille, kuten
Goldman Sachsille. Kreikan olisi siten pitänyt päästä jonkinlaiseen saneeraukseen. IMF ja EKP päättivät siirtää yksityisten saamiset EU:n toimielimille ja kansalaisille. Pelkästään siksikö, että EU on talous- ja rahaliitto eikä mikään velkasaneeraustoimisto? Vai hyötyikö joku tästä kaistapäisestä itsemurhapäätöksestä?
Kreikkaa ei päästetty rakentumaan uudelleen terveeltä pohjalta vuonna 2011. Kreikka maksoi yksityisten sijoituspankkien (jotka tiesivät jo lainatessaan maksukyvyttömyyden olevan vastassa) velat. Ne ovat nyt
euromaiden - siis eivät kaikkien EU-maiden - veronmaksajien velkoja.
Oikea paikka riskivelalle on yksityisillä markkinoilla.
The entire point of private debt investment is that those creditors are prepared for a haircut. The risk absolutely should not be borne by central banks who rely on taxpayer money for bailouts.
Italia, Espanja ja Portugali katsovat nyt tarkkaan menoa. Kreikka ei ole sellainen sosialistimaa kuin Saksa tai Suomi. Kyllä siellä ymmärretään valuuttamarkkinat ja kapitalismi. Veroja siellä ei saada nyhdetyksi millään ja Kreikassa on mahdollisesti juuri siksi 2,5 kertaa enemmän itsensä työllistäjiä ja pienyrityksiä kuin keskivertomaissa puhumattakaan miten leveä leipä voi olla myös julkispuolella.
http://uk.businessinsider.com/greece-referendum-result-and-the-meaning-of-debt-2015-7