Uutisia Kreikasta

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja OldSkool
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tiedän kyllä, miten Suomessa pitää virallisesti ajatella tästä asiasta ja mikä on mantra. Tiesin jo kirjoittaessani, että Kreikan sijasta juuri tämä seikka alkaa korventaa jonkun tunne-elämää.

Olen jutellut kauppiaitten kanssa, en vain kuluttajien ja asiakkaiden. Kommenttisi pohjalta toki ymmärrän, miksi on vielä suomalaisia, jotka ostavat Suomesta ylipäänsä mitään erikoistavaraa. Itse olen lopettanut sen jo aikoja sitten ja ostan kaiken erikoistavaran Keski-Euroopasta ja jopa Yhdysvalloista. Tullitkin kannattaa maksaa. Vielä voittaa.

Sen moottoripyöränkin voin laittaa Yhdysvalloissa EU:n ulkopuolella uutena laivaan ja tuoda Suomeen, tullata, rekisteröidä ja maksaa verot. Säästän silti maahantuojan katteen, joka olikin - yllätys yllätys kymmeniä tuhansia. Järkyttävää.

Tavallaan tuo ahneus on traaginen piirre. Kreikassa traagisuutta onkin sitten enemmän.

Idea oli kuitenkin todellakin siinä, että kreikkalaistenkin täytyi päästä yhden helvetin yön jälkeen elintasossa samalle tasolle, kun ei ollut mitään rajoja. Jos meillä ei ollut (tämän päivän tiedon mukaan) varaa vuoden 2009 kaltaisiin palkankorotuksiin, Kreikalla oli 20 kertaa vähemmän mahdollisuuksia.
 
Tässä on kuulkaa vielä monta temppua näkemättä. Syriza on häikäilemätön eikä ollenkaan niin tyhmä kuin luullaan. Syriza tietää, että Kreikkaa ei voi erottaa eurosta. Siihen ei ole olemassa laillisia perusteita eikä lakiin pohjautuvaa mekanismia. Jos Kreikka yritetään potkia eurosta ulos, niin Kreikka tulee haastamaan EU:n oikeuteen. Tämän Tsipras on jo sanonutkin. Turhaan siellä Schultz ja suomalaisetkin asiantuntijat soittavat suutaan, että "ei"-äänestys johtaa Kreikan euroeroon. Ei ole mahdollista.

Koska Kreikkaa ei voi erottaa eurosta, niin toinen vaihtoehto on, että EKP yrittää savustaa Kreikan ulos eurosta lopettamalla Kreikan pankkien rahoittamisen ja näin pakottaa rinnakkaisvaluutan ottamisen käyttöön. Tämä olisi de facto eurosta eroaminen, vaikka virallisesti ei eroa olisikaan tapahtunut. Mutta tässä unohdetaan, että Kreikalla on eurojen painokoneet Ateenassa. Ei Kreikan tarvitse alkaa drakmoja painamaan. He vain painavat lisää aitoja euroja ja täyttävät niillä käteisautomaattinsa. Ei tätä voida millään estää ellei käydä "EU:n erikoisjoukoilla" (ajatuskin naurattaa) valtaamassa Kreikan keskuspankin painokoneet ja tuhoamassa ne. Siinä on kuulkaa Angelalla pähkäilyä, kun pitäisi sarjanumeroiden perusteella tunnistaa, mitkä setelit on painettu Kreikassa tietyn päivämäärän jälkeen ja sen jälkeen yrittää julistaa ne laittomiksi, kun setelit muuten ovat täysin aitoja. Ja mikä estää Kreikkaa muuttamasta sarjanumeroita ja alkaa painaa "saksalaisia" euroja?

Siis se, että Kreikka viittaisi kintaalla EKP:lle ja alkaisi itse painaa euroja niin paljon kuin huvittaa, tarkoittaa samaa kuin ero eurosta (ja se voi tarkoittaa muutakin, esim. Kreikan valtion oikeuteen haastamista). Oleminen eurossa tarkoittaa sitä, että noudattaa euron sääntöjä, joista yksi on se, että euroalueella on yhteinen valuuttapolitiikka, jonka toteuttamista valvoo EKP itsenäisesti valtiollisista poliittisista toimijoista. Jos Kreikka hylkää tämän periaatteen, niin se tarkoittaa sitä, ettei se enää ole eurossa mukana. Se voi toki painaa euroseteleiltä näyttäviä paperilappuja, jotka EKP totetaa laittomiksi maksuvälineiksi euroalueella, muttei se muuta asiaa mihinkään.

Tuollainen ehdottamasi rahapelleily jopa toimiessaan olisi vain lyhytaikainen juttu. Pidemmällä tähtäimellä tuollaisella touhulla Kreikka takaisi sen, ettei kukaan luota siihen tipan vertaa, eikä anna sille lainaa. Kyse ei tässä kriisissä ole niinkään siitä, että käyttääkö Kreikka euroja sisäisessä maksuliikenteessään (sitä se voi tietenkin tehdä, vaikka muut sanoisivat, ettei se kuulu enää euroon, ihan niin kuin monessa maassa dollarit ovat käypää valuuttaa, vaikkeivät kyseiset maat olekaan missään valuuttaunionissa USA:n kanssa). Kyse on siitä, että miten Kreikan valtio selviää korkeista veloistaan. Niiden suhteen se on ollut pitkälti sen varassa, että muut euromaat ovat sitä auttaneet. Jos tuo apu lakkaa, niin sillä on valittavana kaksi vaihtoehtoa.

1. Se koittaa kääriä sen rahan kokoon jotenkin toisin keinoin. Tämä on varsin epätodennäköistä, koska jos sillä olisi ollut jotain helppoja keinoja, niin eiköhän se olisi ne jo toteuttanut muutenkin. Ja nyt siis kreikan kansa sanoi "ei" niille vaikeammille keinoille.
2. Se ei maksa velkojaan. Tähän sillä tietenkin suvereenina valtiolla on mahdollisuus siinä mielessä, että ilman, että joku ajaa tankit Ateenaan, siltä ei sitä rahaa sieltä saada pakolla ulos. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Kreikan valtio olisi todennäköisesti ainakin lyhyellä tähtäimellä entistä syvemmällä paskassa, koska sillä ei konkreettisesti olisi euroja maksaa palkkoja yms. Tästä kuopasta se pääsisi tietenki helpoiten ylös sillä, että palauttaisi drakman, painaisi sitä "tarpeeksi" ja sitten käyttäisi sitä ihmisten palkkojen maksuun. Tämä luonnollisesti tarkoittaisi palkkojen ostovoiman putoamista, mutta juuri tätä Kreikan talous tarvitseekin, tai sanotaan niin, että kilpailukyvyttömyys muita euroalueen maita vastaan on se Kreikan talouden perimmäinen ongelma, josta valtion velkaantuminen on sitten vain oire.

Eikä Kreikan edes tarvitse tehdä tätä. Riittää, kun Tsipras uhkaa julkisesti alkaa painaa omia euroja. Tällöin EKP:n hätärahoitus alkaa taas rullata normaalisti ja Kreikan pankit aukeavat. Tsipras selvästi pitää ruutia kuivana tämän option suhteen, mutta ehkä jo uhkaa kulissien takana lainoittajiaan tällä mahdollisuudella, jos ei ala tapahtumaan. Uskon, että Syrizalla on tässä edelleen vahvemmat pelikortit kuin EU:lla, joten mielenkiintoiseksi käy.

Miksi luulet, että EKP on noin pienellä mahdollista pelotella kaatamaan rahaa Kreikkaan. Tuossa on muuten kyse ihan samasta kuin keskusteluissa Baltiasta ja NATOsta. Jos Venäjä uhkaisi vallata Baltian, niin tietenkin NATOlle olisi iso uhraus ryhtyä sen puolustamiseen vain siksi, että niin on paperissa sovittu. Kuitenkin jos se ei niin tekisi, niin se olisi sitten bye bye koko NATO-sopimukselle. Ja sama juttu tässä siis EKP:n suhteen. Jos se olisi mahdollista tuollaiselle uhkailulla pakottaa suostumaan rahan kaatamiseen, niin se söisi välittömästi koko lafkan uskottavuuden. Ja silloin olisi kyseessä paljon isommat rahat kuin vain joku Kreikka, jonka osuus euroalueen BKT:stä on vain 2.3%. Muuten, Suomi puolet pienemmällä väestöllä pääsee melkein samaan.
 
Tiedän kyllä, miten Suomessa pitää virallisesti ajatella tästä asiasta ja mikä on mantra. Tiesin jo kirjoittaessani, että Kreikan sijasta juuri tämä seikka alkaa korventaa jonkun tunne-elämää.

Ei kyse ole tunne-elämästä. Päinvastoin :) Se korventaa mm. meikäläisen "tunteetonta-elämää", joka rakastaa tietoa, ymmärrystä ja totuutta. Etkös sinäkin meinannut, että pyrit keräämään tietoa, yhdistelemään ja ymmärtämään? Samaa asiaa tässä tavoitellaan...

Jos kokemuksesi arkielämästä ja niistä johtamasi teoria pitäisi paikkansa, niin se tarkoittaisi sitä, että Euroon siirtymiseen myötä Suomessa olisi alkanut voimakas inflaatio. Näin ei kuitenkaan käynyt. Itse asiassa Euroon liittymisen myötä seuraavat kaksi vuotta inflaatio koko ajan pieneni ja laski nollaan vuonna 2004.

Graphserver.png
 
Kreikan äänestystulos – demokratialle erävoitto
heinäkuu 6, 2015 https://tyhmyri.wordpress.com/2015/07/06/kreikan-aanestystulos-demokratialle-eravoitto/

Kreikan kansanäänestys saattaa tarkoittaa lähes mitä tahansa taloudellisessa mielessä. Itse pidän todennäköisimpänä sitä, että Kreikkaa aletaan kohdella taloudellisessa mielessä kestävällä tavalla. Mutta huomattavasti merkittävämpää on kansanäänestyksen ja sen tuloksen periaatteellinen merkitys. Periaatteellisella tasolla olemme nyt nähneet pitkän demokratianvastaisen kehityksen ensimmäisen murtuman Euroalueella.

Euroalueeseen on liittynyt merkittäviä demokratianvastaisia rakenteita ja kehityskulkuja. EKP ei ole demokraattisessa kontrollissa ja se onkin käyttänyt valtaansa jo kertaalleen pakottaakseen demokraattisesti valitun hallituksen hyväksymään kestämättömän velkakuorman. Viittaan tällä tietenkin Trichetin kirjeeseen Irlannille, jossa EKP teki tarjouksen, josta Irlanti ei voinut kieltäytyä riskeeraamatta eroa yhteisvaluutasta.

Lisäksi Euroalueella on syrjäytetty kaksi demokraattisesti valittua valtionpäämiestä euron pyhyyden nimissä. Kreikan ja Italian pääministerit pakotettiin eroamaan.

Demokratialla ja kansalaisten hyvinvoinnilla ei näyttänyt olevan mitään väliä Euroalueen kehityksessä. Valta ja sen lujittaminen olivat ainoa merkittävä asia.

Nyt eurooppalaisen demokratian kehto on tuottanut ensimmäisen särön demokratianvastaiseen kehitykseen. Olivat äänestyksen talousvaikutukset mitä tahansa, niin äänestystulos antaa demokratialle mahdollisuuden.

Ironista kyllä, Kreikan äänestystulos saattaa pelastaa EU:n ja ehkä myös euron mikäli talouspolitiikkaa muutetaan järkevämmäksi ja demokratian kunnioitus palautetaan. Tuolloin on ehkä mahdollista välttää aidosti radikaalin puolueen nousu valtaan jossain suuressa maassa.
 
@Mustaruuti

Pyynnöstä huolimatta yrität lähteä käppyröitten kanssa liikkeelle edelleen maitopurkki silmissä. Olen jo ensi viestisäni jakanut tavallaan kaksi lohkoa: elintarvikkeet, sähkö, vesi, koulutus jne - me voitamme niissä bileissä. Myös palkat ovat nousseet. Toinen lohko on kaikki yleinen kulutus. Kun euromaassa lähtee ovesta ulos, pörssi alkaa palaa. Kaikki on jotain ysiysi.

Vain sätkää käärivä, se jolla ei ole pörssiä, kykenee säästämään systeemissä eikä hän tee sitä vapaaehtoisesti.

Puhuin erikoistavarasta (ahneus) ja kaikesta yleisestä kulutustavarasta ja vaikkapa siitä, miten valtion ruokalan keittäjä saa kenkää ja palvelu ulkoistetaan ja sitten yksi annos nousikin yhtäkkiä hinnasta 2,95 hintaan 13,60. Tämä on monipiippuinen juttu, jota pitää ruotia eri ketjussa.

Helsingissä et ilman rahaa pääse edes vessaan.

Mutta joo, kyse ei ole eurosta, koska se on vain valuutta.

Puhun Kreikasta. Suomessahan VM hallitsee, tapahtui vaaleissa mitä vain. Ja sinä uskot. Suomen valtamedian Kreikka-kommentaattorit ovat etupäässä pankkien ekonomisteja tai kauppakorkeakoulun rahoituseksperttejä; teknokraattisia spesialisteja, joiden poliittiset mielipiteet esitetään epäpoliittisena talousajatteluna. Totta kai se merkitsee.

Meillä Suomessa on ihan silkka näennäisdemokratia. Tosin kannatan tätä systeemiä. Mutta ahneus pitäisi saada vähemmälle. Tässä tiedän, että esimerkiksi Sauli Niinistö jakaa ajatukseni täysin.

Kreikka teki jotain kummallista. Se testaa demokratiaa tällä kusisella hetkellä. Seuraan mielenkiinnolla. Minusta se teki huonon liikkeen kaikessa "jaloudessaan".
 
Viimeksi muokattu:
Intissä aikoinaan opetettiin (kliseisesti), että joukkue on yhtä vahva kuin heikoin lenkki. Joukkuejuoksussa (joukkuecooper) neuvottiin, että jos huonokuntoisin hyytyy, niin kantoon sitten kaveri. EU:ssa on vissiin eri taktiikat käytössä. Annetaan kaverille lainapitsaa ja kun se on kaikki syöty, niin kaverilta ei yllätys yllätys edelleenkään Cooper suju, dumpataan kaveri ojaan. Mitäs valehteli kunnostaan, ihan oikein, ei olisi pitänyt ottaa ollenkaan mukaan. Ehkä se sieltä ylös rämpii ja tulee sitten kiitollisena takaisin hyödyllisestä opetuksesta, jos ei sitten satu kulkemaan ohi joku muu...

Käsittääkseni muu euroalue on tarjonnut Kreikalle lenkkeilyohjeita jo aika monta vuotta. Jos lenkille lähtö ei siitä huolimatta kiinnosta (mistä osoituksena esim. se, että tuo eläkkeiden osuus BKT:stä oli EU:n korkein), niin kuinka kauan tämän muun porukan pitää sitä kaveria kantaa ja missä vaiheessa olisi parempi sanoa sille, että josko koittaisit siellä EK-komppaniassa?

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että EU:ssa alettaisiin harrastaa samanlaista tulonsiirtopolitiikkaa kuin nyt harrastetaan valtioiden sisällä (tai mitä USA tekee osavaltioidensa kohdalla). Oikeastaan ajatus siitä, että yhteinen rahapolitiikka ilman yhteistä finanssipolitiikkaa on tuhoontuomittu, mitä ajatusta EU:ssa ei vaan uskallettu sanoa ääneen euroa käynnistättäessä vaan vain pantiin kädet kyynerpäitä myöten ristiin ja toivottiin, että kaikki menee hyvin. Mutta tämä tarkoittaa siis sitä, että valtiot joutuvat luopumaan suvereniteetistään. Ei voi toimia sellainen systeemi, että Suomessa on korkeat verot, joilla kerätyillä rahoilla sitten jelpataan Kreikkaa, jossa on matalat verot, vaan tulonsiirtojen käyttöönotto tarkoittaa myös verotuksen harmonisointia.
 
Johdan businessinsiderin ideaa. Laitan linkin loppuun, jotta voitte lukea suodattamatta. En itse todellakaan tiedä, menikö tämä näin. Jos meni, kyse on isosta puhalluksesta eikä sattumasta.

Niille, jotka vihaavat veroja ja jotka kehottavat pienyrityksiä harjoittamaan veronkiertostrategioita voi todeta: Unelmasta tuli totta vain Kreikassa. Ja voittaja tässä on - aivan oikein - Goldman Sachs (joka on myös Euroopan unionin rahoitusneuvonantaja).

Annetaan siis luottoa ja oletetaan, että se maksetaan takaisin. Näinkö Merkel miettii? Vapailla markkinoilla se ei mene nimittäin niin. Avainsana on riski. Velka ei ole tae tulevista täysimääräisistä maksuista. Riskin ottaja saa palkkion tai menettää.

A) Jo takavuosien yksityiset investointipankit tiesivät, Goldman Sachs tiesi, että Kreikka ei kykene maksamaan. Sillä Kreikan talous meni lujaa alaspäin, oli mennyt jo vuosia. Se ei missään vaiheessa ollut luottokelpoinen - yksityisille sijoituspankeillekaan. B) Merkel tiesi tukipaketteja sorvatessaan, kuten saksalaiset pankitkin, että Kreikka ei kykene maksamaan velkojaan IMF:lle ja EKP:lle. Tiedettiin se Suomessakin. Soini sen oppositiossa sanoi ääneen.

B) Kreikan velka oli ensin velkaa yksityisille investointipankeille, kuten Goldman Sachsille. Kreikan olisi siten pitänyt päästä jonkinlaiseen saneeraukseen. IMF ja EKP päättivät siirtää yksityisten saamiset EU:n toimielimille ja kansalaisille. Pelkästään siksikö, että EU on talous- ja rahaliitto eikä mikään velkasaneeraustoimisto? Vai hyötyikö joku tästä kaistapäisestä itsemurhapäätöksestä?

Kreikkaa ei päästetty rakentumaan uudelleen terveeltä pohjalta vuonna 2011. Kreikka maksoi yksityisten sijoituspankkien (jotka tiesivät jo lainatessaan maksukyvyttömyyden olevan vastassa) velat. Ne ovat nyt euromaiden - siis eivät kaikkien EU-maiden - veronmaksajien velkoja.

Oikea paikka riskivelalle on yksityisillä markkinoilla. The entire point of private debt investment is that those creditors are prepared for a haircut. The risk absolutely should not be borne by central banks who rely on taxpayer money for bailouts.

Italia, Espanja ja Portugali katsovat nyt tarkkaan menoa. Kreikka ei ole sellainen sosialistimaa kuin Saksa tai Suomi. Kyllä siellä ymmärretään valuuttamarkkinat ja kapitalismi. Veroja siellä ei saada nyhdetyksi millään ja Kreikassa on mahdollisesti juuri siksi 2,5 kertaa enemmän itsensä työllistäjiä ja pienyrityksiä kuin keskivertomaissa puhumattakaan miten leveä leipä voi olla myös julkispuolella.


http://uk.businessinsider.com/greece-referendum-result-and-the-meaning-of-debt-2015-7
 
Viimeksi muokattu:
Kaverukset vaihtavat kuulumisia, ihan noin niin kuin muuten vain.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015070619989430_ul.shtml

Putin ja Tsipras keskustelevat tänään puhelimessa

Maanantai 6.7.2015 klo 13.58


Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ja Venäjän presidentti Vladimir Putin pitävät tänään puhelinkokouksen, Kreikan hallituslähde kertoo.

Lähteen mukaan Putin teki aloitteen puhelinkeskustelulle.

Euromaiden päämiesten on huomenna tarkoitus jatkaa neuvotteluita siitä, miten Kreikan tilanteessa edetään sunnuntaisen kansanäänestyksen jälkeen.

Kreikkalaiset äänestäjät hylkäsivät eilen velkojien asettamat lainaehdot.



Rouva Bunker: Ei taida poikien puheet liittyä mitenkään tähän aiheeseen:

http://www.hs.fi/talous/a1436146590377

Saksa: Uusille neuvotteluille Kreikan kanssa ei ole edellytyksiä

BERLIINI. Saksa ei näe perusteita jatkaa neuvotteluja velkaohjelmasta Kreikan kanssa. Näin sanoi Saksan hallituksen tiedottaja Steffen Seibert maanantaina.

"Tällä hetkellä" perusteita ei ole. Hän torjui myös Kreikan velkojen leikkaamisen, ja sanoi, ettei se ole edes keskusteluissa.

Suurimman euromaan Saksan poliitikot näkevät Kreikan kansanäänestyksen jälkeen vain vaikeita vaihtoehtoja. Sunnuntaina kansanäänestyksessä 61,31 prosenttia kreikkalaisista äänesti eurovaltioiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston ankaria hätärahoituksen ehtoja vastaan.

Artikkeliin liittyvät
Hallituksen varakansleri ja talousministeri Sigmar Gabrielkäytti poikkeuksellisen painavia sanoja kommentoidessaan Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasinsuunnitelmaa palata neuvottelemaan muiden euromaiden kanssa.

"Tsipras ja hänen hallituksensa johtavat Kreikan kansan katkeralle luopumisen tielle ja toivottomuuteen", Sigmar Gabriel sanoi Tagesspiegel-lehdessä.

Hänen mukaansa Tsipras on johdattanut kreikkalaisia harhaan sanomalla, että kansanäänestyksen jälkeen neuvotteluasetelmat lainanantajien kanssa olisivat paremmat. Gabrielin mukaan asia on päinvastoin. "Tsipras repi alas viimeisetkin sillat, jotka olisivat johtaneet Euroopan ja Kreikan kompromissiin", Gabriel sanoi.

Saksa on neuvotteluissa suurimpana euromaana keskeisessä asemassa.

Liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Francois Hollandetapaavat Pariisissa maanantaina illalla neuvotellakseen yhteisestä reaktiosta kansanäänestyksen tulokseen. Saksan ja Ranskan taloudet muodostavat yhdessä hieman yli puolet euroalueen taloudesta. Saksan osuus Euroopan vakausmekanismin kautta Kreikalle myönnetyistä lainoista on noin kolmannes.

Tiistaina EU:n johtajat kokoontuvat ylimääräiseen huippukokoukseen Brysseliin.

Saksalaisarvioiden mukaan huomisessa huippukokouksessa on kaksi vaihtoehtoa:

Joko maat eivät halua jatkaa neuvotteluja Kreikan kanssa, mikä johtaisi jollakin aikavälillä Kreikan eroon eurosta tai sitten Kreikan pääministeri saapuu kokoukseen kertomaan lakiuudistuksista, jotka toteuttaisivat velkojien vaatimukset.

Sunnuntaisen kansanäänestyksen jälkeen jälkimmäinen vaihtoehto on Tsiprasille sisäpoliittisesti lähes mahdoton.

Saksalaisen taloustutkimuskeskuksen DIW:n johtaja Marcel Fratzscherinmukaan Kreikan ero euroalueesta ei ole vielä kiveen kirjoitettu.

"Nyt riippuu Kreikan hallituksesta, mitä seuraavaksi tapahtuu", Fratzscher sanoi ZDF-kanavan aamulähetyksessä.

Hänen mukaansa Kreikan euroeron seuraukset tuntuvat euroalueella vahvasti sitten, jos syvän laman vaikutukset leviäisivät Kreikasta Italiaan. Sitä hän piti toistaiseksi epätodennäköisenä.
 
Viimeksi muokattu:
Putin sanoi itse jo vuosi sitten, että Suomi on kauppakumppani, Kreikka ja Italia ovat tärkeitä poliittisia kumppaneita.
 
Valmistetellanko tällä Suomalaisia Kreikan velkojen mitätöintiin ja suomen takausten realisointiin?


Väite: Tästä asiasta jokanen Euroopan johtaja vaikenee – ”Presidentti Niinistö sanoi sen”



http://www.uusisuomi.fi/raha/85819-...htaja-vaikenee-presidentti-niinisto-sanoi-sen


Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) väittääPuheenvuoro-blogissaan, että Euroopan valtionjohtajat vaikenevat Kreikan tosiasioista.

- Yksikään eurooppalainen valtionjohtaja ei ole valmis tunnustamaan tosiasioita maksukyvyttömyydestä kansalaisilleen. Sehän tarkoittaisi rahojen menettämistä ja syyllisen päästämistä pälkähästä, Jäätteenmäki kirjoittaa.

- Seurauksena ylläpidetään Kreikan velkojille mieluista vaihtoehtoa, eli näytelmää, jonka huipennus on Kreikan mukautuminen uudistuksiin ja toimenpiteisiin. Sopuleina kipitetään yhdessä minne vain, vaikka rotkoon, kunhan euron yhtenäisyys ei tule uhatuksi, Jäätteenmäki jatkaa.



Viime viikolla Wikileaks-vuoto kertoi, että Saksan liittokansleri Angela Merkel ymmärsi jo vuonna 2011 Kreikan olevan maksukyvytön.

Jäätteenmäki nostaa esille tasavallan presidentin Sauli Niinistön tämänpäiväiset kommentit Kreikasta:

- Presidentti Niinistö sanoi Kreikasta aivan oikein: ”Kreikan kohdalla pääasia on se, että Kreikan rahat ovat loppu ja velkaa on paljon. Se, onko Kreikka EU:ssa tai EU:n ulkopuolella, ei paljon lopulta vaikuta. Kun rahat on loppu, rahat on loppu.”

Jäätteenmäen mukaan EU:n johtajat ovat ”puun ja kuoren välissä omien kansalaistensa edessä”.

- Kreikka ei pysty ikipäivänä maksamaan takaisin satojen miljardien velkaa, hyväksyi se troikan ohjelman tai ei. Olisi parempi hyväksyä tämä tosiasia mahdollisimman nopeasti ja toimia sen mukaan. Eurooppalaiset veronmaksajat eivät ole millään lailla velvoitettuja antamaan Kreikalle uutta tukipakettia, Jäätteenmäki kirjoittaa.
 
Johdan businessinsiderin ideaa. Laitan linkin loppuun, jotta voitte lukea suodattamatta. En itse todellakaan tiedä, menikö tämä näin. Jos meni, kyse on isosta puhalluksesta eikä sattumasta.

Niille, jotka vihaavat veroja ja jotka kehottavat pienyrityksiä harjoittamaan veronkiertostrategioita voi todeta: Unelmasta tuli totta vain Kreikassa. Ja voittaja tässä on - aivan oikein - Goldman Sachs (joka on myös Euroopan unionin rahoitusneuvonantaja).

Annetaan siis luottoa ja oletetaan, että se maksetaan takaisin. Näinkö Merkel miettii? Vapailla markkinoilla se ei mene nimittäin niin. Avainsana on riski. Velka ei ole tae tulevista täysimääräisistä maksuista. Riskin ottaja saa palkkion tai menettää.

A) Jo takavuosien yksityiset investointipankit tiesivät, Goldman Sachs tiesi, että Kreikka ei kykene maksamaan. Sillä Kreikan talous meni lujaa alaspäin, oli mennyt jo vuosia. Se ei missään vaiheessa ollut luottokelpoinen - yksityisille sijoituspankeillekaan. B) Merkel tiesi tukipaketteja sorvatessaan, kuten saksalaiset pankitkin, että Kreikka ei kykene maksamaan velkojaan IMF:lle ja EKP:lle. Tiedettiin se Suomessakin. Soini sen oppositiossa sanoi ääneen.

B) Kreikan velka oli ensin velkaa yksityisille investointipankeille, kuten Goldman Sachsille. Kreikan olisi siten pitänyt päästä jonkinlaiseen saneeraukseen. IMF ja EKP päättivät siirtää yksityisten saamiset EU:n toimielimille ja kansalaisille. Pelkästään siksikö, että EU on talous- ja rahaliitto eikä mikään velkasaneeraustoimisto? Vai hyötyikö joku tästä kaistapäisestä itsemurhapäätöksestä?

Kreikkaa ei päästetty rakentumaan uudelleen terveeltä pohjalta vuonna 2011. Kreikka maksoi yksityisten sijoituspankkien (jotka tiesivät jo lainatessaan maksukyvyttömyyden olevan vastassa) velat. Ne ovat nyt euromaiden - siis eivät kaikkien EU-maiden - veronmaksajien velkoja.

Oikea paikka riskivelalle on yksityisillä markkinoilla. The entire point of private debt investment is that those creditors are prepared for a haircut. The risk absolutely should not be borne by central banks who rely on taxpayer money for bailouts.

Italia, Espanja ja Portugali katsovat nyt tarkkaan menoa. Kreikka ei ole sellainen sosialistimaa kuin Saksa tai Suomi. Kyllä siellä ymmärretään valuuttamarkkinat ja kapitalismi. Veroja siellä ei saada nyhdetyksi millään ja Kreikassa on mahdollisesti juuri siksi 2,5 kertaa enemmän itsensä työllistäjiä ja pienyrityksiä kuin keskivertomaissa puhumattakaan miten leveä leipä voi olla myös julkispuolella.


http://uk.businessinsider.com/greece-referendum-result-and-the-meaning-of-debt-2015-7

Eikö kysymyksessä ole ihan yksinkertaisesti pankkiirien ja rosvoparonien tekemästä omaisuuden ryöstöstä julkiselta sektorilta omaan taskuun? Simple as that. Nyt se vain tulee näkyviin kiusallisen selkeällä ja suoralla tavalla kun lapetaan rahat vain pienen mutkan kautta kansallisvaltioilta ranskalaisiin ja saksalaisiin pankkiholveihin.
 
Venäjältä saatujen tietojen mukaan Putin on luvannut Venäjän auttavan Kreikkaa; sillähän homma ratkeaa :eek:

http://hbl.fi/nyheter/2015-07-06/761881/reuters-tspiras-och-putin-haller-telefonkonferans
Tsipras talat med både Merkel och Putin
HBL-FNB-AFP-Reuters
Publicerad: 06.07.2015 13.43 • Uppdaterad: 06.07.2015 17.21

Rysslands president Vladimir Putin meddelar att grekerna har hans stöd i den pågående krisen. Vem som tog initiativet till samtalet råder det delade meningar om.
 
Venäjältä saatujen tietojen mukaan Putin on luvannut Venäjän auttavan Kreikkaa; sillähän homma ratkeaa :eek:

http://hbl.fi/nyheter/2015-07-06/761881/reuters-tspiras-och-putin-haller-telefonkonferans
Tsipras talat med både Merkel och Putin
HBL-FNB-AFP-Reuters
Publicerad: 06.07.2015 13.43 • Uppdaterad: 06.07.2015 17.21

Rysslands president Vladimir Putin meddelar att grekerna har hans stöd i den pågående krisen. Vem som tog initiativet till samtalet råder det delade meningar om.

Kreikan nimellinen BKT per capita on 21653 USD (38.) ja Venäjän 12926 USD (57.) Olisi aika mielenkiintoinen käänne, mikäli Venäjältä näinä aikoina liikenisi merkittävää taloudellista apua Kreikalle. Kreikan avustamisessa kun ei yksien olympialaisten budjetti riitä alkuunsakaan.
 
Kreikan nimellinen BKT per capita on 21653 USD (38.) ja Venäjän 12926 USD (57.) Olisi aika mielenkiintoinen käänne, mikäli Venäjältä näinä aikoina liikenisi merkittävää taloudellista apua Kreikalle. Kreikan avustamisessa kun ei yksien olympialaisten budjetti riitä alkuunsakaan.

Kreikka tarvitsee rahaa enemmän taloudellista toimeliaisuutta, sitä ei voi printata. Marshall apukaan ei olisi toiminut jos ei olisi ollut tilausta fyysisen jälleenrakennuksen muodossa.
 
  • Tykkää
Reactions: s91
Back
Top