Uutisia LatviastaKäännetty tuosta artikkelista👆

Tänään, 7. syyskuuta, noin klo 13.00 Valtion poliisin Riian aluehallinnon tiepoliisipataljoonan virkamiehet liikennettä valvoessaan löysivät Riiassa Vansun sillalta ajoneuvon, jossa oli todennäköisesti väärennetyt valtion rekisterikilvet, jotka olivat samanlaisia kuin Venäjän valtion rekisterikilvet.

Lainvalvontaviranomaiset päättivät pysäyttää auton. Etsinnässä poliisi havaitsi, että autossa oli asekotelo.

Henkilöä pyydettiin esittämään hänen mukanaan olevat aseet, mutta henkilö kieltäytyi tekemästä niin ja ei ollut yhteistyökykyinen poliisin kanssa, ja osoitti poliiseille vain kantamiensa aseiden kantamisluvan.

Tämän jälkeen päätettiin kutsua paikalle Valtionpoliisin Erikoispataljoona, minkä seurauksena henkilö suostui kuitenkin näyttämään poliiseille mukanaan olevat aseet.

Tarkastuksen tuloksena todettiin aseiden kiertolain 36 §:n ensimmäisen osan rikkomuksia ja aseet takavarikoitiin.

Henkilö vietiin poliisille jatkokäsittelyä varten.

Tällä hetkellä Valtionpoliisi on aloittanut tapauksesta kaksi hallintorikkomusmenettelyä ja yhden rikosoikeudellisen menettelyn.
 
Haiskahtaa GRUn kepposilta(?)

komeat liekit ollut:
"

50-metriset liekit​

LRT on jakanut videon, jolla näkyy kaasuputken räjähdystä seurannut tulipalo. Poliisin mukaan liekit olivat noin 50 metriä korkeat. LRT:n mukaan liekkien värjäämä taivas näkyi 17 kilometrin päähän."
 
Latviassa on Baltian suurin venäläisvähemmistö. Venäläisvähemmistön kärkipuolue oli pitkään sosialidemokraattinen puolue Saskana (Harmonia), joka oli Latvian parlamentin Saeiman suurin puolue pitkän aikaa. Sillä oli myös virallinen yhteys ryssänmaan yhtenäinen venäjä -fasistipuolueeseen vuoteen 2017 asti. 2022 parlamenttivaaleissa Saskana jäi ilman ainoatakaan edustajaa. Ääniosuus oli vain 4,86 % kun se 2018 vaaleissa oli 19.92 %. Syy siihen on Ukrainan sodassa. Saskana tuomitsi ryssänmaan hyökkäyksen Ukrainaan, mutta silti se miellettiin historiansa takia liian läheiseksi perivihollisen kanssa. Putinistien mielestä taas ei ollut tarpeeksi russia stronk.


Latvijas Krievu savienība (Русский союз Латвии, Latvian Russian Union) nosti kannatustaan n. puoli prosenttiyksikköä saaden äänistä 3,67 %. Se oli aikoinaan Latviassa hyvin suuri puolue. Muodostui 1998 kolmesta venäläisvähemmistön omatsta puolueesta, mutta myöhemmin siitä erosivat yllä mainittu Saskana ja sosialistipuolue, joista ensin mainittu nousi siis vähemmistön ja koko maan ykköspuolueeksi ja jälkimmäinen on tainnut hiipua kokonaan. Nykyään unioni on jonkinlainen virallinen putinistipuolue tuossa maassa. Saskanan äänestäjiä on vuosien mittaan näyttänyt siirtyvän hieman tuonne unionin puolelle, Saskanan kannatus laski 2018 edellisiin vaaleihin verrattuna ja samalla unionin kannatus nousi hieman.

Osan Saskanalta nyt jääneestä äänisaaliista tosin varmasti keräsi tulokaspuolue Stabilitātei!, joka nousi parlamenttiin 6,88 %:n äänisaalilla ja sai 11 edustajaa. Puolue on harrastanut mm. korona- ja rokotehörhellystä ja euroskeptisyyttä ja on nyt ainoa venäläisvähemmistön asiaa ohjelmallisesti ajava puolue. Jotain Vapauden liiton ja VKK:n tyylistä porukkaa siis.

Latviassa noudatetaan Sainte-Laguë-vaalitapaa. Virallinen äänikynnys on 5 %, jonka alle jäävä puolue ei saa siis yhtään edustajaa parlamenttiin.

Kaikesta tästä johtopäätöksenä voidaan melko turvallisesti tehdä se, että Latvian venäläisvähemmistöstäkin on Ukrainan sodan takia kohtalaisen suuri osa siirtynyt äänestämään länsimielisiä puolueita verrattuna 2018 tilanteeseen. 2022 suunnilleen yhtä moni äänesti venäläisunionia kuin 2018. Saskanan ääniosuus putosi 2022 15 % edellisiin 2018 vaaleihin verrattuna ja puolue jäi ilman parlamenttiedustajia äänikynnyksen alle jäätyään. Stabiliteettipuolue sai uutena tulokkaan 6,88 %. Kaikilla puolueilla, tai ainakin muilla kuin unionilla, on luultavasti kannatusta etnisten vähemmistöjen rajojen yli. Joka tapauksessa venäläismielisten tai siltä vaikuttavien puolueiden kannatus on heikentynyt 2018 - 2022 selvästi. Putinin onnistumisten listaan voi lisätä myös venäläisvähemmistön yhtenäisyyden heikentämisen Latviassa.
 

Tuhannet ihmiset saavat pian Latvian hallitukselta kirjeen, jonka viesti on tyly: muuta pois maasta​Ensi kuun alussa jopa 6 000 Latviassa asuvaa Venäjän kansalaista saa hallitukselta kirjeen, jossa heidän käsketään muuttaa pois Latviasta.
Syynä on viime vuoden lopussa voimaan tullut lakimuutos, joka vaatii monia pysyvällä oleskeluluvalla maassa asuvia Venäjän kansalaisia todistamaan riittävä latvian kielen taitonsa syksyyn mennessä.
Tuhannet ihmiset eivät ole ilmoittautuneet vaadittuihin kielitesteihin. Heille Latvia näyttää ovea.
 
Ensi kuun alussa jopa 6 000 Latviassa asuvaa Venäjän kansalaista saa hallitukselta kirjeen, jossa heidän käsketään muuttaa pois Latviasta.
Lukijoiden huomioitavaksi myös näkökulma, että Latviassa olevat venäläiset ovat joidenkin mielestä latvialaisten venäläisiä, eikä nämä ole Putinin venäläisiä.
Onhan siinä tosiaan ero jos asiaa hieman miettii.


.
 
Olisi kiva jos tälläisille postauksille olisi jonkinlainen kommentti/saate jotta tietäis mistä on kyse. Usein ohitan nämä lukematta, tarkastelematta sen enempää.
 
Olisi kiva jos tälläisille postauksille olisi jonkinlainen kommentti/saate jotta tietäis mistä on kyse. Usein ohitan nämä lukematta, tarkastelematta sen enempää.
Artikkelista: "KNAB mainitsi, että Valmieran viranomaiset yhdessä useiden yritysten edustajien kanssa ovat saattaneet ryhtyä toimiin, jotta kunta sai laittomasti yli neljä miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston rahoitusta."

Ja edelleen: "Defence Partnership Latvian osaomistajat ovat SIA "Patria Latvia" (70,03 %), jonka ainoa omistaja on Suomeen rekisteröity "Patria ISP" ja Normund Driļevskille kuuluva SIA "Unitrack" (29,97 %)."
 
Back
Top