Uutisia Natosta

YliKoo

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Iskiaspa hyvinkin

 

miheikki

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
11 hrs

Suomen median alennustila

Maanantaina tulevat Trump ja Putin kokoukseen Suomeen. Sitä ennen Trump on ollut mukana Naton huippukokouksessa. Tästä huippukokouksesta Suomen media on tyylilleen uskollisesti uutisoinut haukkumalla Trumpia ja kertomalla kuinka hän on rähinöinyt kokouksessa.
Uutisoinnista on puuttunut kokonaan analyysi siitä, mitä kokouksessa on oikeasti käsitelty ja mikä on tausta. Lähinnä on keskitytty solvaamaan Trumpia.
Asetelma on taustaltaan selkeä ja asetelma ei ole edes uusi. Trumpin hallinto on vain ensimmäisenä USA:n hallintona tarttunut asiaan tosissaan.
USA näkee kohtalon kysymyksenä itselleen ottelun Kiinan kanssa. Siihen se katsoo tarvitsevansa kaikki voimansa. Siksi USA haluaa, että sen eurooppalaiset Nato-liittolaiset lopettavat lusmuilunsa ja alkavat itse huolehtia turvallisuudestaan. Nyt ne kaatavat suuren osan turvallisuusongelmistaan USA:n niskaan. USA haluaa keskittää voimansa Kiinaa vastaan.
Yksi konkreettinen kohta tuosta on vaatimus, että Nato maat käyttävät 2% BKT:stään puolustukseensa. USA käyttää enemmän, muutama EU maa käyttää 2%. Mutta suuri osa Naton eurooppalaisista jäsenmaista käyttää puolustukseensa paljon vähemmän kuin 2% - vaikka ovat luvanneet käyttää tuon 2%. Ja Saksa tuskin voi asiaa perustella huonosti menevällä taloudellakaan...
Nyt siis Naton kokouksessa Trump vaatii Nato-maita käyttämään puolustukseensa 2% BKT:stä kuten ovat luvanneet. Aivan perusteltu vaatimus, ymmärrän sen oikein hyvin. Ja tuo vaatimus on suomalaisen median tarinankerronnassa rähjäämistä.
Trump on vaatimuksensa esittänyt ja ilmoittanut että USA voi vetäytyä Natosta jos eurooppalaisia maita ei kiinnosta täyttää sopimuksiaan. Ja tuo ilmoitus on rähjäystä? No ainakin eurooppalaiset johtajat ja suuri yleisö ovat saaneet kuulla asiasta.
Saksa ja sen kansleri Merkel olivat erityisen tiukasti ripityksen kohteena. Sekin hyvin ymmärrettävää. Saksa on EU:n suurin jäsenmaa ja käyttää puolustukseensa vain puolet rahasta, jonka se on luvannut. Saksan armeijan tila on suorastaan surkea. Kirjavahvuutta voi verrata Suomen liikekannallepannun armeijan vahvuuteen. Toki sen jälkeen Saksalla ei ole reservejä, mutta Suomella on...
Huolestuttavinta Saksan osalta on armeijan surkea tilanne. Maanpuolustustahto on maassa surkea ja kalustotilanne kamala. Armeijan hävittäjistä vain muutama on toimintakuntoinen ja armeijalta puuttuu jopa saappaita.
Sen sijaan että Saksa täyttäisi lupauksensa se laiminlyö puolustuksensa ja kaataa sen USA:n niskaan. Viimekädessä kysymys on turvata Saksa mm. Venäjän aggressioilta. Samaan aikaan Saksa rakentaa Itämereen kaasuputkea, jonka Baltian maat ja Puola ovat tulkinneet uudeksi Molotov-Ribbentropp sopimukseksi. Samalla Saksa tekee itsestään riippuvaisen Venäjän energiasta ja Saksan energiamaksuilla Venäjä voi varustella armeijaansa.
Ja suomalaisen median uutisointi? Trump rähisee Naton kokouksessa kun mainitsee noista lupausten rikkomisesta ja laiminlyönneistä. Kenen mielestä Naton eurooppalaiset jäsenmaat ovat toimineet korrektisti USA:ta kohtaan?
 

tulikomento

Ylipäällikkö
Tuore Bundeswehrin video NATO:n nopean toiminnan joukoista. Tässä pätkässä esitellään miten saksalaisten, belgialaisten ja norjalaisten tykistöt toimivat yhdessä.

 
Naton komentaja: Venäjä tekee kuten Ukrainassa, jos saa mahdollisuuden

Arno Rydman | 05.10.2018 | 07:00- päivitetty 05.10.2018 | 07:03

Curtis Scaparrotti kertoo vasta 2014 kriisin herättäneen puolustusliiton.

Naton Euroopan joukkojen komentaja Curtis Scaparrottia on haastateltu breakingdefense.com -sivustolla. Se käy läpi Venäjän hybridisodan alkamisen toden teolla vuonna 2007 Virossa, kun Tallinnan pronssisoturi-patsas siirrettiin.

Venäjä pyrki horjuttamaan maan vakautta hybridivaikuttamisen keinoin, mikä koetteli Viron yhteiskunnan kriisinkestävyyttä käytännössä. Tätä seurasivat Georgian sota sekä Krimin niemimaan miehittäminen ja sotatoimien aloittaminen Itä-Ukrainassa.
– Ukraina 2014 oli todellinen herätys, koska se rikkoi monia kansainvälisiä lakeja ja sääntöjä, jota Venäjä jatkaa monin eri tavoin. Minulla ei ole epäilystäkään, etteivätkö venäläiset nähdessään mahdollisuuden tulevaisuudessa tee jotain samanlaista, jos he päättävät että hyödyt ovat suurempia kuin hinta, kenraali Scaparrotti sanoo.

Scaparrottin mukaan Venäjä pyrkii horjuttamaan länsimaisia demokratioita hybridivaikuttamisella, jolla tarkoitetaan kyberhyökkäyksiä, disinformaatio-operaatioita, vaaleihin sekaantumista, kohdistettuja salamurhia, tunnuksettomia erikoisjoukkoja ja paikallisia separatisteja. Operaatioissa voidaan turvautua myös tavanomaiseen asevoimaan.
– Venäjä toimii tavoilla, jotka ovat hyvin lähellä avointa sotaa. He kutsuvat tätä epäsuoraksi toiminnaksi. He uskovat, että länsimaiden heikentäminen ampumatta laukaustakaan edistää heidän tavoitteitaan.
Hän kertoo Venäjän kohdistavan operaationsa etenkin Naton itäisiin kumppaneihin eli Puolaan ja Baltian maihin.

Scaparrottin mukaan Nato ja länsimaat alkoivat reagoida uhkaan kunnolla Ukrainan sodan puhkeamisen jälkeen vuonna 2014. Naton toiminnan painopiste käytännössä päätettiin palauttaa kansainvälisestä kriisinhallinnasta takaisin oman alueen puolustuksen ja sen edellyttämän pelotteen vahvistamiseen.

Varsovan huippukokous kesällä 2016 sinetöi joukon seuraavia askeleita. Niihin sisältyi muun muassa niin sanottu eteentyönnetty läsnäolo, jonka puitteissa muodostettiin noin pataljoonan vahvuiset monikansalliset taisteluosastot Baltian maihin ja Puolaan.

Viimekesäisessä huippukokouksessa jäsenmaat sitoutuivat vuoteen 2020 mennessä asettamaan puolustusliiton käyttöön kolmekymmentä mekanisoitua pataljoonaa, kolmekymmentä lentolaivuetta ja kolmekymmentä taistelualusta, joiden tulee olla täydessä toimintavalmiudessa kolmenkymmenen päivän varoitusajalla.

Lisäksi Yhdysvaltain Norfolkiin perustetaan merellinen esikunta ja Saksan Ulmiin logistiikkaesikunta, joiden tehtävänä on tarpeen vaatiessa johtaa suurten joukkoyhtymien ja niiden kaluston saumattomasta siirtelystä Atlantin yli ja Euroopan sisällä.

https://www.verkkouutiset.fi/naton-komentaja-nain-venajan-hybridisota-alkoi-virossa/
 
Top