Uutisia Norjasta

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Tvälups
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Huippuvuoret eivät ole Norjan ja Venäjän yhteisaluetta vaan Norjalle kuuluva alue. Huippuvuorten asemaa koskevassa sopimuksessa mukana olevilla valtioilla (joita on kymmeniä) on kuitenkin oikeus harjoittaa siellä elinkeinotoimintaa.
Tuohan oli hyvä tieto. Kiitos kun korjasit tämän faktan.
 
Valkoihoinen juoksee tonniviissatasella mitalin, jopa kultanen. Juon kultamokka mitalikahvit jo förskottina norjalaisten puolesta.
 
Pitääkö paikkansa, että tämä oivallinen ambulanssikuski on PVL-taustainen?
 
Pitääkö paikkansa, että tämä oivallinen ambulanssikuski on PVL-taustainen?

siis syrjäytynyt, köyhä ja hullu vähemmistön edustaja? mutta olisihan tuosta jo uutisoitu ainakin demokraatin sivuilla

ajeli kännipäissään auton nurin, paniikki kun mukana oli mutkaa sekä PVL:n jäsenkirja, ja otti käyttöönsä ambulanssin, törmäili kun kännissä?
 
Viimeksi muokattu:
Venäjä pullistelee taas:

Venäjän salainen operaatio: 10 sukellusvenettä Norjan lähellä

Kasperi Summanen | 30.10.2019 | 08:58- päivitetty 30.10.2019 | 09:07

Sukellusveneet yrittivät päästä salassa Barentsinmerelle ja Norjanmerelle.

Venäjä on aloittanut suurimman sukellusveneoperaationsa sitten 1990-luvun alun. Asiasta uutisoivan Norjan yleisradio NRK:n mukaan kaikkiaan kymmenen Venäjän pohjoisen laivaston sukellusvenettä on lähtenyt salaisessa operaatiossa tukikohdistaan Kuolan niemimaalta. Niiden tarkoituksena kerrotaan olevan päästä huomaamatta Barentsinmerelle ja Norjanmerelle.

Operaatio alkoi viime viikon alussa. Norjan tiedustelu painottaa, ettei kyse ole harjoituksesta vaan sotilasoperaatiosta, jolla pyritään näyttämään voimaa. Norjalaislähteiden mukaan sukellusveneiden sijainnit ovat toistaiseksi ”melko hyvin tiedossa”. Venäjän operaatio on syynä Norjan Andøyan kovaan lentotoimintaan.

NRK:n mukaan kaksi venäläistä ydinsukellusvenettä oli vielä eilen Karhusaaren länsipuolella. Kaksi muuta oli puolestaan sijoitettu Karhusaaren etelä- ja itäpuolelle. Niiden tarkoituksena on ilmeisesti vartioida reittiä Barentsinmerelle. Kaksi erittäin syvälle sukeltavaa Sierra-luokan ydinsukellusvenettä testaa samanaikaisesti uusia aseita pohjoisella Norjanmerellä. Verkkouutiset kertoi kaavailluista asetesteistä aiemmin tässä.

Norjan yleisradion tietojen mukaan operaation on suunniteltu kestävän vähintään 60 päivää.
karhusaari-1024x803.png

Sukellusveneitä on sijoitettu Karhusaaren lähistölle. Google Earth Viesti USA:lle

Norjan tiedustelun mukaan Venäjän operaation tarkoituksena on osoittaa sukellusvenejoukkojen kyky uhata Yhdysvaltain itärannikkoa liikkumalla pitkälle Atlantille. Sukellusveneiden odotetaan pyrkivän Grönlannin, Islannin ja Iso-Britannian muodostaman niin kutsutun GIUK- linjan lävitse. Venäjän operaation lopullisena päämääränä on norjalaisten mukaan liikuttaa sukellusveneitä Grönlannin länsipuolelle.
– Venäjä haluaa osoittaa, että ”tämä on meidän meremme”, että me pystymme tähän – että me voimme saavuttaa Yhdysvallat. Tämän Venäjä haluaa viestiä. He haluavat testata lännen kykyä havaita tämän ja toimia, Norjan tiedustelusta kommentoidaan.

Norjalaisarvion mukaan kyse ei ole vain laivaston operaatiosta vaan asiasta on päätetty ”korkeimmalla tasolla”. Ydinaseasiantuntija Hans Kristensen huomauttaa Twitterissä, että Venäjän toiminta osuu samaan aikaan Yhdysvaltain strategisten joukkojen ja liittolaismaiden Global Thunder -komentopaikkaharjoituksen kanssa. Harjoituksessa testataan kaikkien aselajien ydinasejoukkojen toimintaa.

Norjan puolustusministeri Frank Bakke-Jensen toteaa, ettei sukellusveneoperaatio ole yllätys.
– Tämä sopii Venäjän lisääntyneen toiminnan trendiin. Venäjä on modernisoinut joukkojaan ja harjoittelee ja toimii yhä enemmän Norjan lähistöllä, hän kommentoi.

Bakke-Jensenin mukaan operaatio viestii tarpeesta vahvistaa Norjan asevoimia.
– Meillä on oltava sotilaalliset kyvyt valvoa pohjoisia alueita ja toimia niillä, jotta voimme vaikuttaa kansalliseen ja alueelliseen turvallisuuteen.

Sukellusveneoperaatio oli NRK:n mukaan jo alkanut, kun Norjan ulkoministeri Ine Eriksen Søreide ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat Norjan Finnmarkissa viime viikolla.
NATO said to be tracking at least 10 Russian subs from Northern Fleet. Allegedly intended to demonstrate capability to break through GIUK-gap toward US east-coast https://t.co/qZYrYUFk4z
Coincides with ongoing STRATCOM Global Thunder exercise. pic.twitter.com/BeiFvhb0nZ
— Hans Kristensen (@nukestrat) October 29, 2019
 
Tänään tulee kuluneeksi vuosi fregatti Helge Ingstadin uppoamisesta, ja nyt onnettomuudesta on julkaistu parisataa sivuinen raportti. Fregatin miehistön töhöilystähän tässä oli pääasiassa kyse, kuten oli kohtuu selvää jo pian onnettomuuden jälkeen. Ennen törmäystä öljytankkeriin fregatin miehistön yhteistyö komentosillalla ei pelannut, minkä lisäksi moni oli kokematon eikä kukaan seurannut tutkaa. Kritiikkiä tosin saa myös VTS:än (meriliikenteen ohjaus) mies, joka ei hänkään ollut ihan tilanteen tasalla koskien alusten liikkeitä vastuualueellaan.

 
Tänään tulee kuluneeksi vuosi fregatti Helge Ingstadin uppoamisesta, ja nyt onnettomuudesta on julkaistu parisataa sivuinen raportti. Fregatin miehistön töhöilystähän tässä oli pääasiassa kyse, kuten oli kohtuu selvää jo pian onnettomuuden jälkeen. Ennen törmäystä öljytankkeriin fregatin miehistön yhteistyö komentosillalla ei pelannut, minkä lisäksi moni oli kokematon eikä kukaan seurannut tutkaa. Kritiikkiä tosin saa myös VTS:än (meriliikenteen ohjaus) mies, joka ei hänkään ollut ihan tilanteen tasalla koskien alusten liikkeitä vastuualueellaan.

Lisänä vielä tuohon video, missä selostetaan ja havainnollistetaan tilanne ja toheloinnit.

 

Sotilaallinen toiminta kasvanut Norjan ja Venäjän rajalla – “Tilanne on mennyt selvästi huonompaan suuntaan kuluneen vuoden aikana”
Sekä Nato että Venäjä harjoittelevat pohjoisessa entistä tiiviimmin ja lähempänä toistensa alueita.

Venäjällä on parhaillaan käynnissä maan Pohjoisen laivaston suurin sukellusveneharjoitus sitten kylmän sodan.
Harjoitus jatkuu pitkälle joulukuulle. Ydinsukellusveneet harjoittelevat toimintaa suurissa syvyyksissä viikkojen, jopa kuukausien ajan.

Samaan aikaan Nato harjoittelee pohjoisessa aiempaa enemmän ja lähempänä Venäjää.
Tänä syksynä Barentsinmeren yllä on lentänyt esimerkiksi Yhdysvaltain häivepommikoneita.

Pienet tapahtumat voivat kärjistyä suureksi konfliktiksi. Sitä Norja pelkää, kun sotilaallinen toiminta yhä kiihtyy Norjan ja Venäjän rajalla.
Se on myös keskeinen syy sille, että Norja on nyt lähdössä aiempaa vahvemmin Suomen ja Ruotsin rinnalle pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön.

Sotilaallinen toiminta on kiihtynyt kuluneen vuoden aikana
Venäjän tärkeimmät strategiset ydinaseet sijaitsevat aivan Norjan naapurissa.
Venäjän ydinasepelote, turvallisuuspolitiikka ja suurvalta-asema perustuvat suurelta osin siihen, että sen strategiset ydinsukellusveneet pystyvät toimimaan ja liikkumaan vapaasti.
Murmanskin alueelta niillä on lyhyt matka kaikkialle. Esimerkiksi Itämerellä ovat kaikki alueen valtiot tarkkailemassa ja kontrolloimassa liikennettä.

Naton ja Venäjän välien kiristymistä seurataan tarkkaan The Independent Barents Observer -uutissivuston toimituksessa Kirkkoniemen keskustassa.
Sivusto on uutisoinut arktisen alueen sotilaallisesta kehityksestä luotettavasti ja tarkasti pitkään.

Alkusyksystä myös Suomessa uutisoitiin, että Venäjän erikoisjoukkoja oli väitetty toimineen Huippuvuorilla.
The Independent Barents Observerin toimittajat käyttivät paljon aikaa tiedon tarkistamiseen ja tutkimiseen, mutta he eivät voi vahvistaa asiaa.

Sotilaallista toimintaa ja varustautumista on kuitenkin Barentsinmerellä ja Kuolan niemimaalla enemmän kuin vuosiin.
– Sotilaallisesti tilanne on oleellisesti huonontunut kuluneen vuoden aikana. Venäläisiä sukellusveneitä ei liiku pelkästään Barentsinmerellä, vaan myös Norjanmerellä, aivan Norjan länsirannikon tuntumassa.
Myös Naton ja Norjan puolelta on toiminta kiihtynyt ja he harjoittelevat varsin lähellä Venäjää, kertoo The Independent Barents Observerin päätoimittaja Thomas Nilsen.
Hän on ei-toivottu henkilö Venäjällä. Hän ei saa matkustaa Venäjälle eikä uutissivustoa pysty lukemaan Venäjältä.

Venäjä on harjoitellut Pohjois-Norjan tutka-asemien valloittamista ja gps-häirintää.
Jos kriisi tulee, Venäjä haluaa pystyä estämään sen, että Nato voi pysäyttää heidän sukellusveneensä.

Yle keskusteli Kirkkoniemessä useiden paikallisten kanssa gps-häirinnästä, ja heidän mukaansa se on vähentynyt.
Viime vuonna sitä kesti norjalaisten lehtien mukaan 6–9 viikkoa.
Häirinnän aikana esimerkiksi ambulanssit tai pelastushelikopterit eivät pysty käyttämään satelliittipaikannusta.

Myös ulkomaiset tiedustelupalvelut toimivat aiempaa aktiivisemmin Barentsin alueella.
Norjan turvallisuuspoliisi varoitti uhka-arviossaan 2018, että tiedustelun kohteena ovat erityisesti sotilaskohteet, jotka ovat erityisen tärkeitä Venäjän turvallisuudelle.

Norja haluaa Pohjoismaat yhteiseen rintamaan
– Norja pelkää sitä, että pienet tapahtumat voivat kasvaa suuriksi konflikteiksi.
Esimerkiksi sellaiset, jotka koskevat Huippuvuoria, kalastusta, luonnonvaroja tai jotain, joka tapahtuu Venäjän ja Norjan yhteisellä rajalla, selittää Østhagen, joka työskentelee Fridtjof Nansen -instituutissa.

Mahdollisena on pidetty esimerkiksi tilannetta, jossa Huippuvuorilla syntyisi kiistaa venäläisten kalastajien ja Norjan merivartioston välille.

Norja onkin lähdössä aiempaa vahvemmin mukaan Suomen ja Ruotsin rinnalle pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön.
Norjassa poliitikot pohtivat parhaillaan, mikä on yhteistyön seuraava taso ja mihin lähdetään mukaan.

– Jos Venäjän kanssa syntyisi konflikti, Norja haluaa saada yhteisen rintaman.

Norjan toiveena on saada naapurit sitoutumaan Norjan turvallisuuspoliittiseen ympäristöön ja intresseihin, sanoo Østhagen.

Toinen syy Norjan kasvaneeseen kiinnostukseen kumpuaa Washingtonista.
Kuluneet 2–3 vuotta ovat herättäneet kysymyksiä siitä, voiko Yhdysvaltojen haluun puolustaa Eurooppaa tai toimia Natossa luottaa.
Tämä on kimmoke Norjalle vähentää riippumattomuuttaan Yhydsvalloista ja tulla vahvemmin mukaan pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Norjan puolustusministeri Frank Bakke-Jensen sanoo Ylen haastattelussa, että juuri nyt Norjassa työstetään sitä, miten pitkälle yhteistyössä mennään.
Avoimuutta koskevissa sopimuksissa täytyy ottaa huomioon se, että Norja on Nato-maa ja Ruotsi ja Suomi EU:n jäseniä.

Norja vahvistaa joukkojaan rajalla
Etelä-Varangin varuskunta valvoo Venäjän ja Norjan välistä rajaa ja raportoi havannoistaan, jotta puolustusvoimilla on oikea tilannekuva.
Varuskunnan komentajan Jan Marius Nilsenin mukaan tilanne on kiristynyt.

– On paljon epävarmuutta, ennakoimattomuutta, suurvaltojen kilpailua ja geopoliittisia jännitteitä. Venäjä kuuluu tähän tilannekuvaan, Nilsen sanoo.

Pohjois-Norjassa on jo alettu vahvistaa alueen joukkoja. Sinne ollaan perustamassa uutta pysyvää jääkärikomppaniaa.
Puolustusvoimat ja maavoimat ovat asettaneet sen tärkeysjärjestyksensä kärkeen.

– Työ on vielä kesken, mutta se etenee hyvin.

Nilsen muistuttaa, että vaikka sotilaallinen tilanne on muuttunut, on yhteistyö paikallisten kesken hyvää. Nämä asiat eivät ole toisiaan poissulkevia.

Vapaaehtoistyöntekjiä Sølvi Endresen pelkää yhtä asiaa: tilanteen kiristymistä sellaiseksi, että rajan molemmin puolin asuvat eivät voisi tehdä yhteistyötä keskenään.

– Se olisi surullista, koska ihmisten välillä kaikki on hyvin. Tämä on suurvaltojen peliä.
 



Toinen syy Norjan kasvaneeseen kiinnostukseen kumpuaa Washingtonista.
Kuluneet 2–3 vuotta ovat herättäneet kysymyksiä siitä, voiko Yhdysvaltojen haluun puolustaa Eurooppaa tai toimia Natossa luottaa.
Tämä on kimmoke Norjalle vähentää riippumattomuuttaan Yhydsvalloista ja tulla vahvemmin mukaan pohjoismaiseen yhteistyöhön.

ähhh... yrittäkää nyt edes jumalauta.
 
Back
Top