Uutisia Puolasta

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ
Mielenkiintoista nähdä, miten Puolan tilanne kehittyy...

http://yle.fi/uutiset/eu_antoi_puolalle_nelja_paivaa_aikaa_ryhtya_demokratiavajeen_korjaamiseen/8891420

EU antoi Puolalle neljä päivää aikaa ryhtyä demokratiavajeen korjaamiseen
Puolan hallituksen puuttuminen oikeuslaitoksen ja tiedotusvälineiden riippumattomuuteen voi viedä jopa äänioikeuden EU:ssa. Puola haluaa EU:n komissiolta lisäaikaa, mutta Bill Clintonin kipakkaan kritiikkiin pääministeri Szydło ja hallitsevan puolueen johtaja Kaczyński ovat vastanneet hyvin kirpeästi.

EU:n komissio on varoittanut ryhtyvänsä kovistelemaan Puolaa jo ensi viikolla, ellei hallitus ala korjata viime kuukausina syntynyttä demokratiavajetta. Puolalla on maanantaihin saakka aikaa vastata komission vaatimukseen.

Elleivät vastaukset tyydytä, komissio sanoo ryhtyvänsä oikeusvaltiomekanismin mukaisiin toimiin. Puolalle suositeltaisiin tapoja, joilla se voi korjata EU:n arvostelemat ongelmat, ja annettaisiin takaraja. Myös pakotteet ovat mahdollisia. Viime kädessä Puola voisi jopa menettää oikeutensa osallistua äänestyksiin EU:ssa.

Oikeusvaltiomekanismi on tarkoitettu sen varmistamiseen, että EU-maa noudattaa unionin perusperiaatteita demokratiasta ja ihmisoikeuksista. Puolan hallitukselta perätään korjausta lakeihin, joilla se on kajonnut oikeuslaitoksen ja tiedonvälityksen riippumattomuuteen.

Apulaisulkoministeri Konrad Szymańskin mukaan vastaus ei ehdi maanantaiksi, vaan Puola tarvitsee lisäaikaa. Hän sanoo, että neuvotteluja komission kanssa käydään edelleen ystävällisessä hengessä.

Puolan pääministeri närkästyi Bill Clintonille
Puolan pääministeri Beata Szydło vaatii Yhdysvaltain entiseltä presidentiltä Bill Clintonilta anteeksipyyntöä tämän sanottua, että "demokratia näyttää tuottavan Puolalle liikaa vaivaa". Clinton sanoi myös, että Puola näyttää pyrkivän autoritääriseen diktatuuriin.

Szydłon mukaan Clintonin puheet ovat kerrassaan epäoikeudenmukaisia Puolaan kohtaan.

– Kaikella kunnioituksella ja karkeuksia käyttämättä on sanottava, että Clinton liioitteli ja hänen pitäisi pyytää anteeksi, Szydło kehotti Puolan radion haastattelussa.

Kaczyński kehotti menemään lääkäriin
Clinton esitti kantansa puolisonsa Hillary Clintonin vaalitilaisuudessa New Jerseyssä. Hänen mukaansa Puola ja Unkari eivät olisi vapaita ilman Yhdysvaltain apua, mutta nyt ne näyttävät päättäneen, että haluavat samanlaisen diktatuurin kuin Putinin Venäjällä.

Vertaus Venäjään ja Putiniin on Puolalle erityisen karvas. Niinpä hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen johtaja, maan varsinaiseksi vallanpitäjäksi arvioitu Jarosław Kaczyński ei säästellyt sanojaan omassa kommentissaan.

– Jos joku sanoo, ettei tämän päivän Puolassa ole demokratiaa, hänen pitäisi mennä lääkärin tutkittavaksi, Kaczyński suomi.

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó puolestaan on sanonut, ettei Clinton ehkä pidä unkarilaisten päätöksistä, mutta se ei riitä syyksi loukata heitä.
 

magitsu

Respected Leader
Puolassa antoivat kenkää 32:lle 39:stä valtion luonnonsuojelukomission ekspertistä, jotka asettuivat vastaan aikeita aloittaa hakkuut Bialowiezan aarniometsässä. Sisältää jopa 600-vuotiaita puita. On myös Natura 2000 -alue.
http://www.seattletimes.com/business/fate-of-primeval-forest-in-balance-as-poland-plans-logging/

Ikea ostaa 25% huonekaluihin käytettävästä puusta Puolasta. Sen verran kuumottava kysymys, että ovat jo kertoneet etteivät missään nimessä osta ko. alueelta hakattua puuta.
 

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ
Nyt on siirrytty jo puheista kirjeisiin...

EU-komissio kovensi otettaan: Puolan hallitukselle kirjallinen patistus noudattaa demokratiaa
Päätös on askel EU:n perusperiaatteita varjelevassa oikeusvaltiomekanismissa. Komission varapuheenjohtaja ei halua puhua pakotteista, vaan sanoo keskustelun jatkuvan.

http://yle.fi/uutiset/eu-komissio_kovensi_otettaan_puolan_hallitukselle_kirjallinen_patistus_noudattaa_demokratiaa/8923281

Euroopan unionin komissio on lähettänyt Puolan hallitukselle kirjallisen kannanoton eli käytännössä virallisen varoituksen oikeusvaltioperiaatteiden rikkomisesta. Tällainen askel on ensimmäinen EU:n historiassa.
 

Ingsoc

Ylipäällikkö
Ulkomaat 3.6.2016 klo 21:42
Puola varautuu uhkaan Venäjältä: 35 000 värvätään puolisotilaallisiin joukkoihin
Uudet joukot sijoitetaan ensisijaisesti Puolan itäosiin.


Ruotsalainen sotilas Naton Baltops 2015 -sotaharjoituksissa Puolassa 17. heinäkuuta 2015. Kuva: Adam Warzawa / EPA

Puola aloittaa syyskuussa vapaaehtoisten värväämisen uusiin, puolisotilallisiin joukkoihin. 35 000 hengen joukkojen on tarkoitus toimia turvana Venäjän kasvavan uhan takia, Puolan puolustusministeri Antoni Macierewicz kertoi torstaina.

Puola haluaa välttää tilanteen, jossa Venäjä valtaisi alueita Puolasta, kuten se kokee Venäjän tehneen Itä-Ukrainassa.

– Alueellinen puolustusvoima on vastauksemme hybridisodankäyntiin liitettyyn uhkaan, joukkojen värväämisestä vastuussa oleva Grzegorz Kwasniak sanoi.

Puolan itäosassa sijaitsevat alueet ovat etusijalla, kun joukot sijoitetaan. Niiden arvellaan olevan eniten alttiita venäläispainostukselle. Puolan vieressä sijaitsevalla, Venäjään kuuluvalla Kaliningradin alueella on erityisen paljon sotilaallista voimaa.


Puolassa toimii jo Strzelec-niminen puolisotilaallinen ryhmä. 1900-luvun alussa perustettu Strzelec koostuu noin 12 000 vapaaehtoisesta. Ryhmä tulee osallistumaan Puolan johtamaan Anakonda-harjoitukseen, jossa harjoitellaan Puolan armeijan ja muiden Nato-maiden joukkojen yhteistoimintaa. Harjoitukseen osallistuu myös kolme esikuntaupseeria Suomesta.

Sotilasjoukot moninkertaistuvat Puolan lisäksi myös Baltian maissa, kun sotilasliitto Nato sijoittaa maihin neljä pataljoonan kokoista taisteluosastoa. Asiasta päätetään virallisesti Naton huippukokouksessa heinäkuussa.

Venäjä on sanonut, ettei se hyväksy Naton joukkojen ja sotakaluston sijoittelua Baltiaan ja että se tulee vastaamaan sijoituksiin jollain tavalla.

Lähteet:AFP
http://yle.fi/uutiset/puola_varautuu_uhkaan_venajalta_35_000_varvataan_puolisotilaallisiin_joukkoihin/8930865
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
NY Times: Pietari Suuren meripihkahuone ehkä natsibunkkerissa Puolassa
Puolalainen historiantutkija uskoo löytäneensä Pietari Suuren kadonneen meripihkahuoneen, uutisoi New York Times. Lehden mukaan historioitsija on paikantanut toisen maailmansodan kaaoksessa kadonneen huoneen jäänteet natsien aikaiseen bunkkeriin, joka sijaitsee puolalaisessa Mamerkin kylässä.

Historioitsija sanoo kuulleensa vanhoilta kyläläisiltä, että saksalaisten on nähty vievän suuria laatikoita bunkkerin salaiseen kammioon. Historioitsijan mukaan hiljattain valmistuneet tutkimukset varmistavat, että bunkkerissa todella on salainen kammio.

1700-luvulla rakennettu huone katosi Katariinan palatsista läheltä Pietaria, eikä sen arvokkaita rakenteita ole onnistuttu sittemmin jäljittämään. Natsien on arveltu purkaneen huoneen ja kuljettaneen sen osia ainakin nykyiseen Kaliningradiin.

Ei vielä panssarijunaa mutta meripihkahuone kuitenkin.
Itse odottelen unohtunutta kallionsisäistä uboat tukikohtaa . Veneillä varustettuna tottakai!
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Puola uusii ja kasvattaa armeijaansa
Armeijan osuus bruttokansantuotteesta Nato-maiden kolmanneksi suurin.Nato-maa Puola uusii ja kasvattaa ripeästi armeijaansa. Puolan armeija oli jo ennestään EU:n entisten sosialistimaiden suurin, ja se on jo lähes kaksinkertaistanut puolustusbudjettinsa kymmenen vuoden aikana.

Lisävoimaa haetaan myös lännestä. Puola sai pitkän taivuttelun tuloksena Natolta lupauksen sijoittaa pataljoonan, eli noin tuhannen miehen joukon, maahan pysyvästi puolalaisten rinnalle. Kesäkuussa maassa järjestettiin myös sen itsenäisyyden ajan suurimmat sotaharjoitukset, joihin Nato osallistui.

Puolan puolustusministeri Antoni Macierewicz suomii edellisiä hallituksia siitä, ettei armeija ole ollut hänen mielestään tarpeeksi vahva.

– He ajattelivat, ettei Euroopassa olisi sotia ainakaan 20 vuoteen. Armeijaa ei kehitetty, ja se ei olisi voinut enää täyttää velvollisuuksiaan.

Nyt puolustusbudjetti on lailla säädetty pysymään korkealla, noin kahden prosentin tasolla bruttokansantuotteesta. Koska Puolan talous on kasvanut ripeästi, laki on pitänyt puolustuksen varat kasvussa. Natossa vain Yhdysvallat ja Kreikka käyttävät suuremman osan bruttokansantuotteestaan puolustukseen. Rahasta iso siivu on myös käytetty uuden puolustusteknologian kehittämiseen, jotta armeijaa on saatu modernisoitua.

Krim pelottaa
Puolan varustautumista vauhdittaa Venäjän pelko.

– Ennen Georgian sotaa ajattelimme aidosti, että Venäjä olisi rauhallinen kumppani. Georgian sodan myötä ajattelumme muuttui, kertoi Varsovassa puolalainen diplomaatti nimettömästi.

Puolustusministeri Macierewicz ei epäröi syyttää itää nykytilanteessa.

– Puola on Putinin kohteena.

Ilmapiiriä Varsovassa kiristää erityisesti, että Venäjä liitti Krimin itseensä. Varsovassa pelätään, että mitä on tapahtunut Ukrainalle, voisi joskus tapahtua myös Puolalle.

– Me teemme kaikkemme tukeaksemme Ukrainan jakamattomuutta, puolustusministeri vakuuttaa.

Ukrainalla, Liettualla ja Puolalla on yhteinen prikaati, joka tänä vuonna on jo harjoitellut yhdessä taistelemista.

Uusi Eurooppa vaatii uutta ajattelua
Naton vankka tukija Puola korostaa Nato-osallisuuttaan isännöimällä sotilasliiton huippukokouksen tulevalla viikolla Varsovassa. Samalla se haluaa viedä järjestöä takaisin keskittymään vanhaan perustehtäväänsä, jäsentensä alueiden suojelemiseen ulkoista hyökkäystä vastaan.

Puolan presidentin lehdistöpäällikkö Marek Magierowskin mukaan Euroopan tilanne on muuttunut ja se vaatii uutta ajattelua.

– Kaikkien Nato-maiden täytyy ymmärtää se, Magierowski sanoo.

Magierowski on myös huolissaan kyvystä vastata sodankäynnin uusiin muotoihin.

– Olemmeko valmiita puolustamaan itseämme pieniä vihreitä miehiä vastaan? kysyy Magierowski viitaten Krimin valtaukseen.

EU:n puolustuspolitiikka ei innosta
Puola perustaa puolustuksensa kehittämisen nimenomaan Naton varaan. EU:n puolustuspolitiikka herättää Puolassa paljon vähemmän kiinnostusta kuin Suomessa.

– Niin kauan kun EU:n puolustuksen kehittäminen ei vahingoita Natoa, niin se on ok, Magierowski sanoo.

Natossa olennaista on nimenomaan Yhdysvaltojen sitoutuminen Euroopan puolustukseen.

– Jos me heitämme Yhdysvallat pois Euroopasta, se olisi erittäin vaikeaa Puolalle, Magierowski selventää.

Naton vastustajat ovat Puolassa hyvin harvassa, ja järjestö nähdään myönteisenä.

– Jos Suomi ja Ruotsi joku päivä liittyisivät Natoon, olisimme vain iloisia, Magierowski sanoo.

Mitäköhän sieniä siellä Puolassa napsitaan, kun uskotaan Venäjän havittelevan Puolaa?
 

Stagideus

Majuri
Napsitaan mitä napsitaan ja oli uhkaskenaario sitten todellisuuden rajoissa tai ei, antaa se ainakin tarvittavaa pontta saattaa maan asevoimat suorituskykyiseen kuntoon. Ja se on hyvä!
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Puola ei ole Ukraina. Venäjä ottaisi pahasti siipeensä jos hyökkäisi. Laivasto olisi nopeasti Gdynian satamassa pohjassa ja ilmavoimat ilmeisesti myös nopeasti pois pelistä. Maavoimat taasen antaisivat takaisin kovalla voimalla
 

StepanRudanskij

Ylipäällikkö
Lukaisin taannoin jostain lehdestä tarinaa Puolan ja Venäjän rajalta Kaliningradista. Saattoi olla Erkkobladet. Korostetun tärkeänä pointtina jutussa oli paikallisten vapaa kulku rajan yli. No, tuo järjestely loppui 4.7., ainoastaan viisumilla jatkossa.

Linkin takana venäjänkielinen juttu aiheesta.
https://rufabula.com/news/2016/07/01/kaliningrad
 

Jukkis

Eversti
Lukaisin taannoin jostain lehdestä tarinaa Puolan ja Venäjän rajalta Kaliningradista. Saattoi olla Erkkobladet. Korostetun tärkeänä pointtina jutussa oli paikallisten vapaa kulku rajan yli. No, tuo järjestely loppui 4.7., ainoastaan viisumilla jatkossa.

Linkin takana venäjänkielinen juttu aiheesta.
https://rufabula.com/news/2016/07/01/kaliningrad
En osaa venäjää, joten voisiko joku valottaa että kumpi osapuoli oli aloitteellinen?
 

Jukkis

Eversti

tulikomento

Greatest Leader
Aikovat pistää n. 20 miljardia dollaria kalustohankintoihin. Ilmapuolustuksen kehittäminen on listoilla.

http://www.defensenews.com/story/defense/2016/07/20/poland-plans-spending-21-billion-helos-air-defense-systems-submarines-uavs/87341052/

Hankintalistalla on keskimatkan ilma- ja ohjuspuolustusjärjestelmät (9 mrd euroa), lyhyen kantaman ilmapuolustusjärjestelmät (4,5 mrd euroa), tst-hekoja ilmavoimille (3 mrd euroa) ja sukellusveneitä laivastolle (2,3 mrd euroa). Tämän lisäksi aikovat vielä käyttää reiluhkon rahasumman miehittämättömien ilma-alusten ja lennokkien hankintaan.
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Aikovat pistää n. 20 miljardia dollaria kalustohankintoihin. Ilmapuolustuksen kehittäminen on listoilla.

http://www.defensenews.com/story/defense/2016/07/20/poland-plans-spending-21-billion-helos-air-defense-systems-submarines-uavs/87341052/

Hankintalistalla on keskimatkan ilma- ja ohjuspuolustusjärjestelmät (9 mrd euroa), lyhyen kantaman ilmapuolustusjärjestelmät (4,5 mrd euroa), tst-hekoja ilmavoimille (3 mrd euroa) ja sukellusveneitä laivastolle (2,3 mrd euroa). Tämän lisäksi aikovat vielä käyttää reiluhkon rahasumman miehittämättömien ilma-alusten ja lennokkien hankintaan.
Puola panostaa 21 miljardia dollaria uusiin aseisiin
HELENA HAAVISTO
1 tunti sitten (päivitetty 35 minuuttia sitten)
Puolan puolustusministerin mukaan ministeriö on nostanut erityisesti ilmavoimien puolustuksen yhdeksi prioriteeteistaan.


  • Puola tekee suuria panostuksia puolustusvoimiinsa.

    (LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER / ri)
Puolan hallituksen puolustusministeri Bartosz Kovnatsky on ilmoittanut, että Puola aikoo käyttää 21 miljardia dollaria aseisiin ja armeijan varusteisiin.

UAWiren mukaan puolustusministeriö on nostanut erityisesti ilmavoimien puolustuksen yhdeksi prioriteeteistaan.

Ilmavoimien lisäksi Puola aikoo käyttää noin 10 miljardia dollaria keskipitkän välimatkan ohjusjärjestelmiin ja noin viisi miljardia dollaria lyhyen välimatkan ohjusjärjestelmiin. 3,3 miljardia dollaria menee ilmavoimien helikoptereille ja 2,5 miljardia dollaria armeijan sukellusveneille.
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Aarteenetsijät alkavat kaivaa natsien kultajunaa esiin Puolassa

Harrastajahistorioitsijoiden työryhmä pystytti perjantaina suoja-aitoja aiotulle kaivausalueelle Puolassa. Kuva: ALEKSANDER KOZMINSKI
Puolassa Walbrzychissä sijaitsevaksi huhutun natsien aarrejunan tilanteesta aletaan ottaa nyt toden teolla selkoa, kun 35-henkinen ryhmä alkaa kaivaa junaa esiin.

Kaksi aarteenetsijää väitti viime elokuussa paikallistaneensa "natsien kultajunaksi" ristityn junan peitetystä tunnelista Wroclawin ja Walbrzychin väliltä. Puolalainen Piotr Koperja saksalainen Andreas Richter käyttivät maatutkaa junan etsimiseen saksalaisten toisen maailmansodan lopulla rakentamien junapistokkeiden varrelta. He kertoivat saaneensa paikalliselta asukkaalta ratkaisevan vihjeen, jonka avulla junan paikallistaminen onnistui.

Koper ja Richter uskovat junan pitävän sisällään aseiden prototyyppejä.

Paikalla käyneet asiantuntijat ovat kuitenkin suhtautuneet epäilyksellä junan olemassaoloon. Esimerkiksi puolalaisen teknillisen korkeakoulun professori tutki aluetta maatutkalla sekä painovoima- ja magneettimittauksella ja tuli siihen tulokseen, että junan olemassaolo maakerrosten alla olisi erittäin epätodennäköistä. Maan alla saattaa kuitenkin olla tunneli, professori sanoi.

– Kaivamme kuuden metrin syvyyteen kolmella alueella sadan metrin matkalla vanhan rautatien varrella, aarteenetsijöiden puhemies Andrzej Gaik kertoi perjantaina.

– Kaivaus antaa selvän vastauksen kysymykseen, onko se siellä vai ei.

Kaivausten on määrä olla valmiit torstaina. Kaivaukset näytetään suorana internetissä. Kaivausten alue aidataan viikonloppuna, ja alueelta on jo raivattu puustoa.

Etsijöiden mukaan jo pelkän tunnelin löytäminen olisi voitto: juna voi löytyä syvemmältä tunnelista.

Saksalaiset pakottivat sotavankeja kaivamaan junatunneleita Walbrzychissä ja sen lähialueilla toisen maailmansodan lopulla 1945. Paikallisten tarinoiden mukaan tunneleihin kätkettiin arvokasta sotasaalista. Alueen saksalainen väestö korvautui sodan jälkeen puolalaisilla, millä on selitetty paikallisen tiedon katkosta aarteiden tarkoista sijaintipaikoista.
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Kannattaisi varmaan etsiä umpeen muurattuja tunnelin suita kuin hakuammuntana porauksilla varsinaisia tunneleita.
Olisi kiehtovaa löytää mutta en jaksa uskoa.
 
Top