Uutisia Puolasta

baikal

Supreme Leader
Huomma miten kirjoitin, "halutaan jahdata". Tarkoitin tällä sitä pöyristystä jota kyseinen aviisin irvikuva herättä ja niitä vaatimuksia sen kieltämiseksi.
Eivätkö poliittisen nuorisojärjestöt ole vaatineet rikostutkintaa ja ainakin rivienvälistä "lehden" lopettamista.

PS. MV-lehti on mielestäni todellinen oksennus, mutta ehkä sitä voi pitää vapauden varjopuolena jota on opittava sietämään.
No näin minäkin tätä vähän ajattelen. MV parhaimmillaan sparraa vallitsevan Totuuden kanssa. Siis parhaimmillaan. Useimmiten sparri menee huti. Mutta MVkin on hyväksyttävä, vaikka se sotisikin itsekunkin omia asenteita ja arvoja vastaan. Paitsi jos se syyllistyy selviin rikoksiin. RL antaa kyllä eväät puuttua asioihin, jos niikseen tulee.
 

tulikomento

Greatest Leader
Vaihteeksi uutinen Puolasta.

http://yle.fi/uutiset/puolan_huippu-upseerit_erosivat_joukolla/8721771

Kaikkien aselajien johdosta erosi kenraaleja. Syyksi epäillään uuden puolustusministerin puhdistuspolitiikkaa asevoimien riveissä.

Viisi korkea-arvoista upseeria erosi protestina ministerin toiminnalle. Puolustusministeri Antoni Macierewicz haluaa siivota palveluksesta kaikki kommunistiajan upseerit. Ministeri kielsi ylennykset kaikilta sotilailta, jotka aloittivat uransa ennen vuotta 1989 ja kommunismin romahdusta.
 

Huhta

Greatest Leader
Vaihteeksi uutinen Puolasta.
Uutinen? Linkattu kaksi sivua aiemmin: http://maanpuolustus.net/threads/uutisia-puolasta.1736/page-8#post-324420

Mutta, väärästä puolueesta tuleville presidenteille sattuu ja tapahtuu. Voisi luulla, että presidentin limusiinin renkaat vaihdettaisiin säännöllisesti uusiin, eikä auton alla olisi mitkään "donitsit:

Probe launched in Poland after presidential car scare
05.03.2016 09:33
Government security officers and police are investigating why a tyre on Polish President Andrzej Duda's limousine burst on a motorway, causing the car to swerve into a ditch.
Andrzej Duda. Photo: PAP/Jacek Turczyk
Duda was unhurt in the incident on Friday near the town of Lewin Brzeski on the A4 motorway in southern Poland.

"The incident will be examined by experts. I believe, I hope that it will be examined properly and thoroughly because such things shouldn't happen," Duda told reporters on Saturday.

Duda earlier told the private TVN television station that the car in which he had been travelling went into a skid and fell into ditch. But he added: "There was absolutely no serious accident."

He added that the driver, an officer of the Government Protection Bureau, "behaved in a model manner" and managed to control the car, which did not hit either roadside barriers or cars in the next lane.

Interior Minister Mariusz Błaszczak told private broadcaster TVN24: “The most important thing is that nobody was hurt, but of course this should not have not happened."

Błaszczak said the head of the Government Protection Bureau (BOR) has appointed a commission to investigate the incident. (pk)

Source: PAP

tags: Duda Andrzej, hp polskie radio
http://www.thenews.pl/1/9/Artykul/243422,Probe-launched-in-Poland-after-presidential-car-scare
 

Ingsoc

Ylipäällikkö
Pisteet kenraaleille moraalisesta rohkeudesta.

Pistää vähän mietityttämään tuollainen hallinto joka haluaa puhdistella.

Eri asia jos tuomitaan ihmisiä, jotka ovat syyllistyneet jonkun torakkahallinnon aikana ihmisoikeusrikoksiin. Sen sijaan ihmisten syrjiminen vain sen takia, että on ollut virkamiehenä tiettyyn aikaan on hyvin kyseenalaista. Historia on opettanut, että puhdistajat joutuvat yleensä itse puhdistetuiksi.
 

tulikomento

Greatest Leader
Pisteet kenraaleille moraalisesta rohkeudesta.

Pistää vähän mietityttämään tuollainen hallinto joka haluaa puhdistella.

Eri asia jos tuomitaan ihmisiä, jotka ovat syyllistyneet jonkun torakkahallinnon aikana ihmisoikeusrikoksiin. Sen sijaan ihmisten syrjiminen vain sen takia, että on ollut virkamiehenä tiettyyn aikaan on hyvin kyseenalaista. Historia on opettanut, että puhdistajat joutuvat yleensä itse puhdistetuiksi.
Tuo vaikeahko suhtautuminen kommunismin aikaan tuli mainiosti esille kun 2013 piipahdin Varsovassa ja käväisin Puolan Sotamuseossa.

Näytteillä oli maan sotahistoriaa keskiajalta nykypäivään. Toisen maailmansodan näyttelyosio painottui maan vastarintaliikkeen tekoihin, sekä lännessä sotineisiin joukkoihin. Puna-armeijan rinnalla taistelleet ohitettiin pienin maininnoin (Katynin murhat toki olivat isossa roolissa näyttelyssä). Lähinnä rivimiesten kokemuksia oli esillä, ei tuolloisen päällystön.

Sitten huomasin hyvin, että varsinainen kylmän sodan historia ohitettiin nopeasti. Ulkonäyttelyssä oli toki tuolloista neukkurautaa rivissä, mutta ilman sen ihmeempiä kontekstitietoja. Puolan osallistumista NATO-operaatioihin tietysti hehkutettiin.

Toki oli hyvä pitää mielessä, että kommariaikoina Katyn oli ehdoton tabu. Ja moni lännessä sotinut ja sodan jälkeen kotimaahan palannut sotilas sai kokea ankaraa vainoa viranomaisten taholta.
 
Pisteet kenraaleille moraalisesta rohkeudesta.

Pistää vähän mietityttämään tuollainen hallinto joka haluaa puhdistella.
Vaikka aiemmin olen ollut sitä mieltä, että periaatteessa vaaleissa valittu Puolan hallinto saa tehdä mitä haluaa, olen joutunut vakavasti funtsimaan tilannetta uudessa kontekstissa sen jälkeen, kun eräs näistä äskettäisistä erotuskierroksista osui muutamaan tuntemaani henkilöön.

Näin erottamisten viralliset perustelut ja ne vaikuttivat kyllä huomattavan tekaistuilta, kuka hyvänsä alalla toimiva on kysyttäessä samaa mieltä - alan riskejä, joita ei yksinkertaisesti voi täysin hallita. Erotetuista ainakin parhaiten tuntemani johtajan tilalle on tiettävästi valittu henkilö, jolla ei ole mitään aiempaa kokemusta koko alasta.

Lisäksi näiden johtajien johtamat laitokset ovat toimineet vuosien ajan voitollisesti ja ne ovat pystyneet keräämään rahastot, joiden avulla laitokset voisivat toimia kevyesti ainakin vuoden ilman pennin jeniä tulorahoitusta. Täysin järjetöntä puuhaa - nämä henkilöt ovat erittäin arvostettuja, alansa ehdotonta kansainvälistä huippua.
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Ulkomaat 14.3.2016 klo 15:55
Puolalaisministeri vihjasi vuoden 2010 lentokoneturman olleen terroriteko – Venäjä torjui väitteen
Kremlin tiedottajan mukaan väite on perätön. Venäjän tutkintakomitean tiedottaja kutsui väitettä naurattavaksi.

Puolustusministeri Antoni Macierewicz Naton ministerikokouksessa Brysselissä helmikuussa. Kuva: Olivier Hoslet / EPA
Avaa

Puolan puolustusministeri Antoni Macierewicz on väittänyt, että Puolan presidentin lentokoneen putoaminen vuonna 2010 johtui terrorismista. Venäjä tyrmäsi heti ministerin väitteen.

Puolan edesmenneen presidentin Lech Kaczyńskin lentokone syöksyi maahan Venäjän länsiosassa sijaitsevassa Smolenskissa huhtikuussa 2010.

Presidentti Kaczyński ja 95 muuta ihmistä kuoli turmassa. Useat heistä olivat korkea-arvoisia viranomaisia.

Ministeri esitti väitteensä luennolla
Macierewicz sanoi viikonloppuna pitämällään luennolla, että kyseessä oli "terroriteko".

– Me voimme sanoa, että olimme ensimmäinen nyt silmiemme edessä avautuvan terrorismin uhri, Macierewicz sanoi maanantaina julkaistun luentonsa jäljennöksen mukaan.

Puolustusministeri myös väitti, että lentoturma järjestettiin reaktiona Puolan vuonna 2009 tekemään pyyntöön määritellä neuvostojoukkojen toisessa maailmansodassa tekemä Katynin verilöyly "kansanmurhaksi".

– Tapahtuman tarkoitus oli riistää Puolalta johto, joka oli viemässä kansakuntaamme kohti itsenäisyyttä, Macierewicz sanoi luennolla.

Venäjä vastasi välittömästi
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kutsui maanantaina Macierewiczin väitettä perättömäksi ja puolueelliseksi.

Peskovin mukaan puolalaisministerin väitteellä ei ollut mitään tekemistä turman oikeiden olosuhteiden kanssa. Peskov sanoi, että lentoturman yksityiskohdat tunnetaan hyvin.

Puolan ja Venäjän tekemien virallisten tutkimusten mukaan puolalaisten lentäjien tekemä virhe ja huono sää aiheuttivat onnettomuuden.

Venäjän tutkintakomitean tiedottaja Vladimir Markin kirjoitti Twitterissä, että "uusi odottamaton johtaja ilmaantui kilpailuun naurettavimmasta ja typerimmästä kommentista".

Lech Kaczyński oli Puolan konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen (PiS) johtajan Jarosław Kaczyńskin kaksoisveli. PiS nousi valtaan Puolassa viime lokakuussa oltuaan kahdeksan vuotta oppositiossa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi helmikuussa, että Puola on aloittanut uuden tutkinnan Smolenskin lentoturmasta.
 

SJ

Supreme Leader
Kyseessä oli lentomiehistön virhearvioinnista johtunut onnettomuus. Ei ole mitään syytä olettaa muuta. Tosin ymmärtäähän tuon, että tapaus on puolalaisille vaikeasti hyväksyttävissä.
Tälläiseen päätelmään minäkin päätyisin. Vaikka mikä olisi, niin miehistö toiminnallaan mahdollisti aivan järjettömän hyvän peitetarinan teon järjestäneille. Mutta koska typeryys on yleensä se todennäköisempi selitys, kuin pahansuopuus, niin kääntyisin typeryyden puoleen.
 

tulikomento

Greatest Leader
Tälläiseen päätelmään minäkin päätyisin. Vaikka mikä olisi, niin miehistö toiminnallaan mahdollisti aivan järjettömän hyvän peitetarinan teon järjestäneille. Mutta koska typeryys on yleensä se todennäköisempi selitys, kuin pahansuopuus, niin kääntyisin typeryyden puoleen.
Tuossa hämmästyttää sekin, että puolalaiset tässä virallisessa loppuraportissaan myöntävät lentäjän ja miehistön virheet turman syyksi.

http://inside-poland.com/t/wp-content/uploads/2016/02/smolensk_polish_final_report.pdf
 

tulikomento

Greatest Leader
No, ukko on mölynnyt omiaan.
Nimenomaan. Tuo Smolenskin turma on kansallinen trauma ja kuten tuossa aiemmin totesitkin, otollinen aihe kaikenlaisille salaliittoteorioille ja niihin uskoville.

Näitä ovat mm. esitetyt väitteet siitä, että venäläiset olisivat halunneet saada presidentti Kaczynskin hengiltä hinnalla millä hyvänsä. Ja keinojakin on esitetty monenlaisia. Pommi koneessa ja ihmeellisimpänä ehkä väitteet venäläisten levittämästä "keinotekoisesta sumusta," jolla tehtiin laskuolosuhteet tavattoman vaikeiksi !

http://www.huffingtonpost.com/john-feffer/the-problem-of-trust-in-p_b_7293626.html

Kuten tuossa artikkelissa todetaan, vaikuttavat asenteiden taustalla puolalaisten erittäin traumaattiset kokemukset Neuvostoliiton ylivallan alla elämisestä.
 

SJ

Supreme Leader
Nimenomaan. Tuo Smolenskin turma on kansallinen trauma ja kuten tuossa aiemmin totesitkin, otollinen aihe kaikenlaisille salaliittoteorioille ja niihin uskoville.

Näitä ovat mm. esitetyt väitteet siitä, että venäläiset olisivat halunneet saada presidentti Kaczynskin hengiltä hinnalla millä hyvänsä. Ja keinojakin on esitetty monenlaisia. Pommi koneessa ja ihmeellisimpänä ehkä väitteet venäläisten levittämästä "keinotekoisesta sumusta," jolla tehtiin laskuolosuhteet tavattoman vaikeiksi !

http://www.huffingtonpost.com/john-feffer/the-problem-of-trust-in-p_b_7293626.html

Kuten tuossa artikkelissa todetaan, vaikuttavat asenteiden taustalla puolalaisten erittäin traumaattiset kokemukset Neuvostoliiton ylivallan alla elämisestä.
Ei sillä, etteikö heidän naapurinsa olisi valmis kaikenlaisiin jäyniin. Mutta sumuttaminen ihan vain siinä toivossa, että pressa olisi kylliksi tyhmä tapattamaan itsensä? En oikein usko. Sumuttaminen jotta pressa saadaan viivästymään muistotilaisuudesta, voisi ehkä olla mahdollinen, mutta lentäjien pitäisi älytä olla laskeutumatta. Se, että lennonjohto ei vain kertonut koneelle, että kääntyvät pois voisi viitata molempiin suuntiin, mutta näkisin tämän viittaavan enemmän siihen, että lennonjohto tiesi VIP:n olevan kyydissä ja tällä oli kiire.
 

tulikomento

Greatest Leader
Ei sillä, etteikö heidän naapurinsa olisi valmis kaikenlaisiin jäyniin. Mutta sumuttaminen ihan vain siinä toivossa, että pressa olisi kylliksi tyhmä tapattamaan itsensä? En oikein usko. Sumuttaminen jotta pressa saadaan viivästymään muistotilaisuudesta, voisi ehkä olla mahdollinen, mutta lentäjien pitäisi älytä olla laskeutumatta. Se, että lennonjohto ei vain kertonut koneelle, että kääntyvät pois voisi viitata molempiin suuntiin, mutta näkisin tämän viittaavan enemmän siihen, että lennonjohto tiesi VIP:n olevan kyydissä ja tällä oli kiire.
Eiköhän tuossa tutkinnan uudelleenavaamisessa ja salaliittohörhöilyissä ole kyse myös siitä, että presidentin kuolema hiertää tämän velimiestä Jaroslaw Kaczynskiä.

http://www.theguardian.com/world/2016/feb/07/smolensk-plane-crash-lech-kaczynski-poland-russia

Tuosta ministerin ilmoituksesta voisi toki myös päätellä, että tällä tehdään sisäpolitiikkaa. Luulisi Venäjä-vastaisuuden uppoavan kansaan kuin häkä nykyisessä maailmantilanteessa (Krim, Itä-Ukraina ym.).

Guardianin jutussa kerrotaan, että Laki- ja oikeuspuolue syyttäisi Donald Tuskia (pääministeri Smolenskin turman aikaan) siitä, ettei tämän hallitus olisi kyennyt takaamaan presidentin ja tämän lennon turvallisuutta. Lisäksi väittävät ainakin epäsuorasti, että venäläiset olisivat peukaloineet todisteita onnettomuustutkinnan yhteydessä. Tästä ei tosin ole mitään näyttöä kun Puola ja Venäjä tutkivat asiaa tuoreeltaan yhdessä.
 

Herman30

Greatest Leader
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/valismaa/poola-kaitseminister-rundas-usa-d-rajasid-oma-riigi-alles-18-sajandil-ja-tahavad-meile-opetada-mis-on-demokraatia?id=73953061

Puolan puolustusministerin sanan säilä sivaltaa USA;lle: USA, joka perustettiin vasta 1700-luvulla, ei tule opettaa puolalaisille mitä on demokratia. Puola jossa oli demokraattiset rakenteet jo 1200-, 1300-luvulla.

Vastaus oli USA;lle ja EU;lle väitteestä siitä että Puola ei seuraa demokraattisia proseduureja, etenkin koskien perustuslakioikeusistuinta.
 

Huhta

Greatest Leader
Onko Puola Euroopan unionissa vai keskiajalla? No, nähtävästi ollaan palaamassa keskiajalle.

Puolassa kiistellään aborttilaista – vastustajat ajavat täyskieltoa

Ulkomaat Julkaistu 26.03.2016 06:17 (Päivitetty 26.03.2016 06:48)
15
Lehtikuva

Puolassa on virinnyt kiista maan aborttilaista.

Abortin vastustajat vaativat kiristyksiä jo ennestään tiukkoihin aborttilakeihin, kun taas mielipidemittausten mukaan noin 51 prosenttia puolalaisista toivoisi lakeihin höllennyksiä.

Tällä hetkellä Puolassa abortti on sallittu vain, jos raskaus on saanut alkunsa raiskauksen tai insestin seurauksena, raskaus vaarantaa äidin hengen tai sikiöllä on vakava kehityshäiriö.

Aborttia vastustavat ryhmät vaativat abortin täyskieltoa lukuun ottamatta tapauksia, joissa äidin henki on raskauden takia vaarassa. Asiasta on tehty kansalaisaloite, joka Puolan parlamentin on otettava käsittelyyn, jos se kerää 100 000 allekirjoitusta. Tämän rajapyykin ylittymistä pidetään todennäköisenä.
Vastustajien hampaissa myös jälkiehkäisy

Laintiukennuksia vaativat tahtovat myös nostaa laittomien aborttien suorittajille säädettyjä enimmäisrangaistuksia. Tällä hetkellä laittoman abortin tekemisestä voi saada enimmillään kaksi vuotta vankeutta. Maksimirangaistusta vaaditaan nostettavaksi viiteen vuoteen vankeutta.

Puolassa vuosittain tehtävien laittomien aborttien tai ulkomaille aborttia varten matkustavien määristä ei ole luotettavaa tilastotietoa. Media-arvioiden mukaan kuitenkin jopa 150 000 naista matkustaa vuosittain Puolasta esimerkiksi Itävaltaan, Saksaan tai Slovakiaan aborttia varten. Laittomien aborttien määrän on arvioitu olevan 700-1 800 vuodessa.

Abortinvastustajat ovat Puolassa kampanjoineet lisäksi jälkiehkäisypillereitä ja koeputkihedelmöityshoitoja vastaan.
Kiusallinen kysymys parlamentille

Aborttialoitteesta voi tulla kiusallinen Puolaa johtavalle Laki ja oikeus -puolueelle, joka nousi marraskuun parlamenttivaaleissa Puolan parlamentin suurimmaksi kahdeksan vuoden oppositiotaipaleen jälkeen.

Puolue tukee katolilaisia perinteitä ja konservatiivisia arvoja, joten moni sen kannattaja odottaa puolueelta tukea myös aborttilainsäädännön tiukennuksille. Kysymys kuitenkin jakaa kansaa, eikä puolue välttämättä halua ottaa vahvasti kantaa tulenarkaan kysymykseen.

Lain tiukennusta vastustavat muun muassa monet naisten oikeuksia ja ihmisoikeuksia ajavat järjestöt. Ne ovat muistuttaneet muun muassa YK-järjestöjen linjauksesta, jonka mukaan pääsyn estäminen lailliseen aborttiin rinnastuu kidutukseen.
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/puolassa-kiistellaan-aborttilaista-vastustajat-ajavat-tayskieltoa/5809850
 
Top