Puolan tuntija pitää maan tilannetta vakavana mutta ei odota verenvuodatusta
Tutkija arvioi, että painostettuna maan hallitus on valmis etsimään kompromisseja neuvotteluin.
Ulkomaat 8.5.2016 22:05
Jukka Perttu
Helsingin Sanomat
Kacper Pempel / Reuters
Mies piteli lauantaina Varsovan mielenosoituksessa julistetta, jossa on kuva PiS-puolueen Jaroslaw Kaczynskistä Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-unin näköisenä.
Puolan tilannetta tunteva kansainvälisen politiikan dosentti, tohtori
Heino Nyyssönen Tampereen yliopistosta arvioi, ettei Puolassa todennäköisesti ole syntymässä väkivaltaisia yhteenottoja samaan tapaan kuin naapurimaassa Ukrainassa aikanaan Maidanilla, Kiovan keskusaukiolla. Siellä väkivaltaisuuksissa kuoli kymmeniä ihmisiä.
Puolan poliittisen jakautumisen on pelätty olevan kärjistymässä. Jakautumisesta kertoi 240 000 puolalaisen lauantainen mielenosoitus demokratian puolesta ja maan kansalliskonservatiivista hallitusta vastaan. Mielenosoittajat ilmaisivat myös tukensa Euroopan unionille. Viestimien haastattelemat osallistujat arvioivat, että ristiriitojen kärjistyminen voi johtaa maassa verenvuodatukseen.
”Verenvuodatuksen ennakoiminen tuntuu liioittelulta, vaikka kukapa tietää varmasti, mitä maassa tapahtuu”, Nyyssönen pohtii. ”20 vuoden ajan kehitys on kuitenkin ollut Puolassa rauhallista. Jos maata verrataan Ukrainaan, täytyy ottaa huomioon, että Puola on EU:n jäsen ja se on ollut paljon vakaampi.”
Puolaa on johtanut viime vaalien voittonsa jälkeen PiS-puolue. Puolue on luonteeltaan kansalliskonservatiivinen ja EU-kriittinen. Se painottaa sosiaalisia kysymyksiä enemmän kuin pääoppositiopuolue, ja sen talouspolitiikkaa luonnehditaan vasemmistolaisemmaksi.
”PiS:n päävastustaja Kansalaisfoorumi PO on luonteeltaan EU-myönteisempi ja bisneshenkisempi. Kaupunkilaisempi kuin PiS.”, Nyyssönen luonnehtii. ”Vasemmisto on Puolassa romahtanut.”
Vaikka Nyyssönen ei pidä verenvuodatusta Puolassa todennäköisenä, hän pitää maan tilannetta huolestuttavana. Siitä osoituksena Nyyssönen mainitsee Puolan kolmen entisen presidentin hiljattaisen julkilausuman. Siinä he syyttivät PiS-puoluetta perustuslaillisen järjestyksen tuhoamisesta ja perustuslakituomioistuimen halvaannuttamisesta. Julkilausumalla oli myös muita allekirjoittajia.
Ukrainan sijasta Nyyssönen vertaa Puolan tilannetta Unkariin. ”Unkarin ongelma on, että hallitus on siellä tehnyt vähän, mitä tahtoo.”
”Puola huolestuttaa nyt Unkaria enemmän, sillä se on iso maa. Sen väestömäärä on nelinkertainen Unkariin verrattuna. Siten se on merkittävämpi maa EU:ssa.”
Nyyssönen arvioi, että pakotettuna ja painostettuna Puolan hallitus on valmis hakemaan neuvotteluissa kompromisseja niin, ettei tilanne kärjisty väkivaltaiseksi. EU:n painostus Puolaa kuten myös Unkaria kohtaan on sikäli ongelmallista, että näissä maissa asia nähdään niin, että EU sanelee heille määräyksiä, ja sanelu loukkaa kansallistunnetta.
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1462677986961