Lounaispuolalaisen Wałbrzychin kaupungin edustajat vahvistivat keskiviikkona, että seudulla on paikannettu mitä ilmeisimmin natsien piilottama panssarijuna toisen maailmansodan ajalta, Puolan valtionradion verkkosivut kertoivat.
Kansanomaisesti kultajunaksi nimitetyn junan hautaamispaikan olivat löytäneet kaksi miestä, joista toinen on puolalainen ja toinen saksalainen. Heitä edusti Wałbryzchin kaupungintalolla järjestetyssä lehdistötilaisuudessa heidän asianajanajansa.
Kaupungin varapormestari
Zbigniew Nowaczyk vahvisti tietävänsä kätköpaikan, sillä löytäjät olivat antaneet tarkat karttakoordinaatit.
Artikkeliin liittyvät
"Löytöpaikka on kaupungin rajaseudulla. En voi tietenkään paljastaa paikkaa. Meidän on lakien mukaan ilmoitettava asiasta virallisesti asianomaisia ministeriöitä, jotka tarttuvat seuraavaksi toimiin", hän sanoi radion mukaan.
Löydöstä on nyt virallisesti tiedotettu puolustusministeriötä sekä kulttuuriministeriötä, tiedotustilaisuudessa kerrottiin.
Wałbrzychin kaupunginjohdon mukaan juna kuuluu valtiolle. Löytäjät neuvottelevat kuitenkin kymmenen prosentin osuudesta junan mahdollisesta arvolastista.
"Tämän löydön arvo historiallisesti ja tosiasiallisesti on niin valtava, ettei sitä pysty määrittelemään", asianajaja
Małgorzata Sosnowska määritteli.
Tarkkaa tietoa siitä, mitä junan kyydissä voisi olla, ei asianajajien mukaan ollut. Löytäjät eivät itse ilmaantuneet lehdistötilaisuuteen, sillä he olivat pelästyneet valtavaa mediahumua.
Tiedot mahdollisesta junalöydöstä levisivät Puolan ja kansainvälisiin tiedotusvälineisiin viime viikolla. Tuolloin Wałbrzychin piirin edustaja vahvisti hallinnon saaneen virallisen kirjeen, jossa kaksi henkilö kertoi löytäneensä sodanaikaisen panssarijunan kaupungin lähialueelta. He lupasivat ilmoittaa piilopaikan, mikäli heille taattaisiin osuus junan arvosta.
Myös armeija on ollut tiedotusvälineiden mukaan valmiudessa, sillä junassa voisi olla haudattuna esimerkiksi taistelukaasuja tai se voisi olla miinoitettu. Osa asiantuntijoista on pitänyt junasensaatiota mätäkuun juttuna, jollainen tasaisin väliajoin pulpahtelee tiedotusvälineisiin.
Mielikuvitusta ja etsintöjä ovat lietsoneet historialliset tapahtumat, sillä Ala-Sleesia kuului sodan loppuun asti Saksalle.
Legendaarista natsien kultajunaa ja muita mahdollisia kalleuksia on etsiskelty Puolan, Tšekin ja Saksan rajaseudun umpeen räjäytellyistä kaivoksista ja natsien rakennuttamista salamyhkäisistä tunneliverkostoista sodan loppumisesta saakka Puolassa. Asialla ovat olleet niin tutkijat kuin amatöörimäiset aarteenetsijät.
Legendaarinen kultajuna kiidätti sitkeiden huhujen mukaan läheisestä Breslaun kaupungista, nykyisin Wrocławista, tonneittain asukkaiden kultaa ja muita kalleuksia talteen. Neuvostoliiton puna-armeija alkoi piirittää kaupunkia sodan lopulla, ja kaupunki joutui myös liittoutuneiden raskaiden ilmapommitusten kohteeksi.
Kulta-aarteen lisäksi vaihtoehtoisiksi junalasteiksi on esitetty tiedotusvälineissä esimerkiksi Venäjän tsaarien merpihkahuonetta, joka katosi sodassa taikka holokaustissa kuolleilta juutalaisilta rosvottua omaisuutta.
Mielikuvitusta ja etsintöjä ovat lietsoneet juuri Wałbrzychin kaupungin, saksalaisittain Wallendorfin kaupungin ja läheisten vuoristoseutujen sekä palatsien huippusalaiset rakennustyöt vuodesta 1943 lähtien.
Albert Speer
Hitlerin hoviarkkitehti
Albert Speer ja Todt-järjestö käynnistivät kaupungin rajalla sijaitsevassa valtavassa Fürstensteinin, eli nykyisin puolaksi Ksiazin linnassa 1943 tarkoin varjellut mittavat rakennustyöt. Niissä raatoivat läheisen Gross Rosenin keskitysleirin alaosaston vangit.
Rieseksi eli Jätiksi kutustussa valtaisassa hankkeessa linnan alle peruskallioon räjäyteltiin tunneleita. Sittemmin betonitunneleita räjäyteltiin arvioiden mukaan takaisin umpeen.
Kun
HS vieraili linnassa kaksi vuotta sitten, linnassa työskentelevä tutkija
Katarzyna Matula totesi, ettei vieläkään tiedetä tarkkaan, mitä alueella saattaa piillä. Keskiviikon lehdistötilaisuuden tiedot voisivat viitata siihen, että juna olisi ajettu piiloon juuri Ksiazin linnan läheisyyteen.
Riesen hyisiä luolastoja ja tunneleita sijaitsee myös linnasta parinkymmenen kilometrin päässä Pöllövuorilla.
Osa on yleisölle avoimia matkailunähtävyyksiä, osaan ei ole ollut pääsyä. Esimerkiksi Osówkassa louhitussa luolastossa on valtavia halleja ja bunkkerikäytäviä. Joihinkin tunneleihin on kerääntynyt vettä niin, että kävijät kulkevat veneellä.
Riese-projektia on arveltu
Adolf Hitlerin ja muiden johtavien natsien eliinjäämiskeskukseksi tai uusien aseiden kehittelypaikaksi. Dokumentteja ei ole vallitsevan tiedon mukaan säilynyt.