Uutisia Ruotsista - (huom. Ruotsin maahanmuuttopolitiikalle on toinen ketju)

Hilan lukko

Eversti
Katsoin sen parituntisen tiedotustilaisuuden ja minut se kyllä vakuutti, vaikka sekava olikin. Se vakuutti myös siitä, että poliisi tyri tai ainakin oli haluton selvittämään sen aikoinaan. Ihan varmaa se ei ole koskaan, kun ei ole tunnustusta. Tai on muistaakseni 138 tunnustusta, notta sillei.
 

Merten sheriffi

Greatest Leader

Voi mennä mielenkiintoiseksi, jos aseistetut ryöstäjät oikeasti yhä on ostoskeskuksessa sisällä.


Muok. Expressenin uutinen https://www.expressen.se/nyheter/larm-om-skottlossning-vid-kista-galleria-utryms-/
Kista oli 10 vuotta sitten kiva ostari vierailla. Nykyään ehdottomasti NO-GO paikka. Moni brändi lähtenyt sieltä pois. Jäljellä lähinnä matujen suosimia ketjuja New yorker etc
 
Katsoin sen parituntisen tiedotustilaisuuden ja minut se kyllä vakuutti, vaikka sekava olikin. Se vakuutti myös siitä, että poliisi tyri tai ainakin oli haluton selvittämään sen aikoinaan. Ihan varmaa se ei ole koskaan, kun ei ole tunnustusta. Tai on muistaakseni 138 tunnustusta, notta sillei.
On vaikka mitä. Mm. Lisbeth Palmen suorittama tunnistus, jossa tunnisti Christer Pettersonin miehensä murhaajaksi.

Skandia-miestä ei ollut omasta mielestään nähnytkään. Ase, dna ja (skandia-miehen) tunnustusta ei ole.
 

Vonka

Supreme Leader
Kuten @Hilan lukko sanoi, poliisi tyri sen aivan täydellisesti heti alkuunsa. Ensimmäiset minuutit, tunnit, jopa päivät, menetettiin aivan täysin, ja sitten Hans Holmér hyvän mielikuvituksensa kanssa alkoi elää dekkaria kurditeorioineen ja menetti kokonaisen vuoden.

Holmér oli hallintomies jo 1960-luvulta. Jotain hän sai aikaankin. Hän oli poliisin ns katuväkivaltaryhmien perustaja. Tänä päivänä niitä tarvittaisiin nykyään vielä suuremmassa määrin. Yksi ryhmistä oli ns. Basebolligan, jonka hommista tosin tuli vähän sanomista reippaan voimankäytön suhteen.

Joka tapauksessa Holmér onnistui vanuttelemaan sitä hommaa, kunnes hänet erotettiin.

Ampumisella oli myös silminnäkijöitä.

1) Inge Morelius istui autossaan odottamassa pankkiautomaatilla käyviä kavereita. Hän seuraili pitkää miestä, joka seisoskeli Dekoriman sisustus- ja värikaupan edessä. Mies odotti ja kun pariskunta tuli, hän meni ja ampui kaksi laukausta lähietäisyydeltä. Myös takapenkkiläisiä oli jo siinä vaiheessa mukana näkemässä.

2) Lars Jeppsson näki Tunnelgatanin suunnasta tapahtuman ja piiloutui kadulla olevan parakin taakse, ja sanoi saman, että ampuja oli pitkä vankkarakenteinen mies tummassa takissa ja mahdollisesti vielä huppu. Ampuja siis juoksi hänen ohitseen Tunnelgatanin portaikkoon ja harppoi 89 askelmaa 2-3 kerrallaan. Hän katsoi vielä ylhäällä taakseen mahdollisten seuraajien varalta ja häipyi.

Pieni ja hintelä Jeppsson päätti lähteä perään. Hän kohtasi kaksi muuta, Yvonne Niemisen ja Ahmed Zahirin. Nämä kertoivat miehen jatkaneen Tunnelgatanilta David Bagares Gatanille. Katu oli liukas ja murhaajan vauhti hidastunut. Jeppsson pinkoi lujempaa kuin iso mies ja sai häneen näköyhteyden, jolloin ampuja huomasi ja piiloutui parkkeerattujen autojen väliin (autonovien ääniä ei kuulunut). Jeppson ei uskaltanut enää, koska mies oli aseistettu ja väijyksissä. Hän keskeytti takaa-ajon.

3) Rakennusurakoitsija Leif Ljundqvist näki Chevrolet Vanistaan Sveavägenillä miehen. Sama kuvaus, pitkä kaveri, sillä lisäyksellä, että hänellä oli myös tumma tukka. Skandia-Engströmillä ei ainakaan mitään kovin erikoista hiuskuontaloa kai ollut? Autossa istunut toinen mies sanoi, että hänen mielestään niskassa oli vielä sininen huppu. Ljundqvist yritti saada autopuhelimellaan ilmoituksen läpi, ja keskus siirsi poliisiin, mutta poliisi ei vastannut.

Todistajapsykologiasta huolimatta kaikkien silminnäkijöiden jutut puhuvat ainakin yhdessä kohtaa samalla tavalla, pitkästä ja kohtuullisen hyväkroppaisesta miehestä.

En nyt viitsi enempää kertoa, miten paikalle tullut teinityttö Anna Hage yritti painaa kompresseja Palmen verenvuodon estämiseksi, ja tuleva leski oli hysteerinen ja kävi hänen kimppuunsa kirkuen, että jättää hänen miehensä rauhaan ja että hän tarvitsee oikeita lääkäreitä. Lisbeth Palme juoksi välillä pysäyttelemässä autojakin. Myös eräs taksi yritti soittaa, mutta hälytysväki ei ollut kauhean kiinnostunut, vaan jankkasi aika pitkään, tarvitaanko ambulanssia todella ja mikä on tilanne, ja kun poliisi viimein saatiin langan päähän, se tarkastaja Helin ei tehnyt mitään vaan vasta sattumalta Sveavägenille osunut poliisipartio aloitti toimet. Niistä saa salaliittoainesta, mutta minä olin paljon Ruotsissa 1980-luvulla ja just sellaista siellä aina oli.

Tavallaan Lisbeth Palme oli oikeassa, koska siihen tuli lisää väkeä, ja hyvää tarkoittavat elvyttäjät painelivat Palmea rinnasta ja pumppasivat häntä tyhjiin.

Ensimmäisenä paikalla olleet poliisit diskuteerasivat ensin siitä, uskaltaako ilman luotiliivejä lähteä perään, mutta lähtivät. Yksi oli juonut ison tölkin kokista ja juostuaan Tunnelgatanille meneville rappusia jonkin matkaa, hän alkoi yrjötä. Liian hapokasta. Tässä vaiheessa he kohtasivat portailla Yvonne Niemisen poikaystävineen. Kolme poliisia jatkoi Tunnelgatanille. Kun he pääsivät David Bagares Gatanille, murhaajan perään juossut Lars Jeppsson oli siellä juuri palaamassa Tunnelgatanille ja oli pysäyttänyt erään ohi ajavan poliisiauton ja kysynyt, mahtaisiko heitä kiinnostaa mies, joka oli juuri ampunut jonkun Sveavägenillä. Poliisit olivat jo kuulleet ampumisesta radiossa ja epäilivät myös Jeppsonia ja saattoivat hänet takaisin murhapaikalle. Autojen luona ei käsittääkseni käyty siinä vaiheessa ja Jeppsson oli kaiketi tulossa takaisinpäin jo poliisit tavatessaan.

Niin että mitä me tästä opimme?

Ainakin sen, että julkisuudenhaluinen Engström oli alusta lähtien niin paljon esillä jo silloín, tunki naamaansa joka paikkaan, että olisivat kai silminnäkijät hänet tunnistaneet. Hän oli julkisuudenhakuinen pullukka. Hän halusi esiintyä sankarina. Hän on yhtä paljon tummatukkainen kuin Erkki Liikanen.

(muoks. soppaa sekoittivat Engströmin huomionhakuiset jutut sekä se, että Lisbeth Palme oli aivan sekaisin eikä osannut silloin sanoa mitään kunnollista sekä muiden silminnäkijöiden kertomukset vaatetuksesta (tummansininen vai musta parka, huppu vai lippis) ja Yvonne Niemisen havainto murhaajan kantamasta pikkulaukusta (jollainen oli todellakin ainakin Engströmillä). Nämä ihmiset pyörivät siellä illalla ja muistot alkoivat nopeasti sekoittua mediasta luettavaan.)

d5f6699a05ca05dcce7f17f15d87ac90a06ccd221c75a6f375a0482df17ffa47.jpg
 
Viimeksi muokattu:

Vonka

Supreme Leader
Syyttäjä on napannut skenaarionsa toimittaja Thomas Petterssonin kirjasta. Liki fiktiosta.

Uskottavampaa on, että käräjäoikeudessa murhasta tuomittu Christer Pettersson sopii (rakenteeltaan) paremmin. Hänkin vihasi Palmea. Petterssonille oli ainakin annettu revolveri. Hän oli amfetamiinipäissään ja oli etsinyt jo päivällä erästä rikollista, pelihallin pitäjää, jolle oli velkaa ja jota pelkäsi.'

Tämä pelihallin pitäjä asui Sveavägenillä ja muistutti muuten Palmea. Enempää ei voi tietää. Kännissä hän sen Slussenin sisseille myönsikin monen kertaan ja sanoi sen olleen vahinko, mutta mitä juopon jutuista.

Mutta toimittaja Petterssonin ja syyttäjä Petterssonin mielestä se oli Engström eikä Pettersson.

4a309544e0ac938cc1c4b4fc4b9a0a0ff2e37fd712115e328eedb235a3b40092.jpg
 
Viimeksi muokattu:

Ässä

Kersantti
Ei ole Palmen tapausta juurikaan tullut seurailtua, enkä siitä siis juuri mitään yksityiskohtia tiedä, mutta Vonkan analyysi yllä on kyllä paljon mielenkiintoisempaa luettavaa, kuin mitä muistan mediasta koskaan lukeneeni.

Voisiko Ruotsin koronatilanne vaikuttaa siihen, miksi siellä tällainen julkistus tapahtui juuri nyt? Huomiota muualle? Mietin vaan, että miksi muuten haluttaisiin tuoda julki tällaista hataraa tutkimusta.
 

Vonka

Supreme Leader
Ei ole Palmen tapausta juurikaan tullut seurailtua, enkä siitä siis juuri mitään yksityiskohtia tiedä, mutta Vonkan analyysi yllä on kyllä paljon mielenkiintoisempaa luettavaa, kuin mitä muistan mediasta koskaan lukeneeni.

Voisiko Ruotsin koronatilanne vaikuttaa siihen, miksi siellä tällainen julkistus tapahtui juuri nyt? Huomiota muualle? Mietin vaan, että miksi muuten haluttaisiin tuoda julki tällaista hataraa tutkimusta.
Piti lopettaa se juttu.

Pettersson ei voi olla syyllinen, koska Svean hovioikeus niin päätti, joten tutkinta oli edelleen kesken. Engström on nyt katsottu tekijäksi niin vähin todistein. Nyt tutkinta päätetään, koska epäilty on kuollut.

Ei teknisiä todisteita, ei murha-asetta, ei dna-todisteita. Ei mitään muuta kuin ristiriitaiset kertomukset ja se, että pikkulaukku oli hänellä työmatkoilla mukana.

Tutkinta päätetään ja jätetään Engström mediassa tekijäksi, vaikka syyttäjä itsekin sanoo, että ei mitenkään riittäisi edes tuomioon.

En tiedä, mitä tästä pitäisi ajatella.
 

Vonka

Supreme Leader
Kyllä tuo kuulostaa erittäin uskottavalta että Pettersson ampui vahingossa väärän ihmisen.
Ilta-Sanomat kirjoittaa, että Petterssonin tuomitseminen käräjäoikeudessa "perustui yksinomaan Lisbeth Palmen tunnistukseen" ja että "pystyttiin osoittamaan, että Pettersson oli murhan aikaan muualla, eli hänellä oli alibi".

Lisbeth Palme näki hänet metrin päästä. Oikeusasteet taasen hylkäsivät aikanaan molemmat epäluotettavat todistukset siitä, että Pettersson olisi nähty Märstan asemalla murhan tapahtuma-aikaan. Toinen todistaja, sairaseläkeläinen ja Petterssonin tuttu, antoi todistuksensa vasta vuonna 1989, kun asiaa käsiteltiin. Poliisille hän ei ollut puhunut mitään. Toinen todistaja taas ei ollut koskaan edes tavannut Petterssonia, ja hänkin ilmaantui vain oikeudenkäyntitodistajaksi.

Henkilökohtaisesti pidän Petterssonia todennäköisimpänä kaikista teorioista, mutta en yllättyisi muustakaan, sellaisesta kuviosta, jota ei vielä ole edes esitetty. Jotain Palme pelkäsi.

Juttu jää ikuisesti avoimeksi, vaikka onkin suljettu.
 

Herman30

Greatest Leader
Kun ottaa huomioon että yhtäkkiä mies ammutaan vierestä niin en panisi paljoakaan painoa Lisbet Palmet todisktuksiin. Liian traumaattinen yllättävä tapahtuma.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS

Solidsnake

Kenraali
Ilta-Sanomat kirjoittaa, että Petterssonin tuomitseminen käräjäoikeudessa "perustui yksinomaan Lisbeth Palmen tunnistukseen" ja että "pystyttiin osoittamaan, että Pettersson oli murhan aikaan muualla, eli hänellä oli alibi".

Lisbeth Palme näki hänet metrin päästä. Oikeusasteet taasen hylkäsivät aikanaan molemmat epäluotettavat todistukset siitä, että Pettersson olisi nähty Märstan asemalla murhan tapahtuma-aikaan. Toinen todistaja, sairaseläkeläinen ja Petterssonin tuttu, antoi todistuksensa vasta vuonna 1989, kun asiaa käsiteltiin. Poliisille hän ei ollut puhunut mitään. Toinen todistaja taas ei ollut koskaan edes tavannut Petterssonia, ja hänkin ilmaantui vain oikeudenkäyntitodistajaksi.

Henkilökohtaisesti pidän Petterssonia todennäköisimpänä kaikista teorioista, mutta en yllättyisi muustakaan, sellaisesta kuviosta, jota ei vielä ole edes esitetty. Jotain Palme pelkäsi.

Juttu jää ikuisesti avoimeksi, vaikka onkin suljettu.
On jo niin vanha juttu etten kaikkea voi muistaa, mutta keiden kaikkien varpaille palme ehti talloa,
 

Herman30

Greatest Leader
USA ainakin takuulla vihasi Palmea. Palme vertasi -72 vuoden Hanoin pommitusta näihin paikkoihin: " Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyń, Lidice, Sharpeville, Treblinka".
Palme oli jo v. -65 kritisoinut Vietnamin sotaa.
 

Pihatonttu

Respected Leader
....en yllättyisi muustakaan, sellaisesta kuviosta, jota ei vielä ole edes esitetty. Jotain Palme pelkäsi.

Juttu jää ikuisesti avoimeksi, vaikka onkin suljettu.
Mä pidän tota "...muu, sellainen kuvio jota ei ole vielä edes esitetty" todennäköisimpänä. Ja jäänee pysyvästi esittämättä.

Aikanaan ratkaisevista tiedoista luvattiin palkkio. Sitten tuo palkkion mahdollisuus salaperäisesti hiipui unholaan. Voisi kuvitella, että jos tapahtui jotain muuta kuin näiden kahden pääteorian mukaisia asioita, niin todella ruhtinaallinen palkkio + mahdollisuus anonyymiin tiedottamiseen olisivat olleet ne reitit, joiden kautta olisi ollut edes teoreettinen mahdollisuus kolmannen mahdollisuuden tietolähtöiseen selvittämiseen.

Tapahtumista on kauan ja harva muisti on vuosikymmeniä tarkka, joten kukaan tuskin saa koskaan tietää mikä teoria osuu lähimmäs.
 

tulikomento

Greatest Leader
USA ainakin takuulla vihasi Palmea. Palme vertasi -72 vuoden Hanoin pommitusta näihin paikkoihin: " Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyń, Lidice, Sharpeville, Treblinka".
Palme oli jo v. -65 kritisoinut Vietnamin sotaa.
Tuosta puhutaan että Palmen USA-vastaisuuden takia Suomi olisi saanut ETYK-isännyyden Tukholman sijaan. Virallisestihan Kekkonen ei kovin suureen ääneen USA:ta haukkunut. Ruotsi sen sijaan kyllä. Ja uskon että Nixonia vitutti se, että Yhdysvallat oli jo ennakkoon sopinut Ruotsin kanssa mahdollisesta sodan ajan sotilaallisesta yhteistyöstä. Toisin sanoen Ruotsi oli rauhan aikana puolueeton. Sotatilanteessa se olisi saanut USA:n sotilaallista tukea.
 

StmSvejk

Ylipäällikkö
Christer Petterson = Palmen murhan pääepäilty
Krister Petersson = Palmen murhan päätutkija

Hommahan on selvä. Christer ampui Palmen, vaihtoi nimensä ja laittoi alibikseen murhan päätutkijan roolin!
 

Herman30

Greatest Leader
Yhden salaliittoteorian mukaan poliisissa oli Palmevihaa. Joten voisi kuvitella että jos nyt Petterson vahingossa ampui väärän niin se tuli kuin tilauksesta ja poliisissa joku/jotkut tekivät voitavansa ettei tapaus koskaan selviäisi.
 

Vonka

Supreme Leader
Kun ottaa huomioon että yhtäkkiä mies ammutaan vierestä niin en panisi paljoakaan painoa Lisbet Palmet todisktuksiin. Liian traumaattinen yllättävä tapahtuma.
Lisbet Palme ei ollut ainoa, joka tunnistukseen käräjäoikeus nojasi. Muitakin Sveavägenillä olleita takasi asian. Leski sanoi vielä vuonna 2001 olevansa täysin varma siitä, että ampuja oli Pettersson.

Petterssonin lapsuudenystävä, radiotoimittaja Gert Fylking sai häneltä allekirjoituksen yhdessä kirjoittamaansa tunnustukseenkin samana vuonna. Christer Pettersson halusi Fylkingin mukaan tehdä sen nähtyään Lisbet Palmen haastattelun televisiossa. Pettersson ei kuitenkaan sittemmin seisonut asian takana. Fylkingin mukaan hän oli sanonut ajatelleensa sisaruksiaan, ei halunnut heidän silmissään olla Palmen murhaaja.

Siskot tuntuivat olleen tärkeitä psyykkisesti sairaalle miehelle. Joulun alla vuonna 1970 silloin 23-vuotiaan nuorisorikollisen Christer Petterssonia tönäisi jouluostoksilla humalainen mies. He siirtyivät kadulle tappelemaan. Kun tilanne oli jo rauhoittunut, mies lähtiessään vielä potkaisi Petterssonin jouluostoksia ja sieltä lensi hänen siskolleen ostamansa nalle tai joku lelu kadulle ja likaantui. Pettersson sai raivarin, juoksi miehen kiinni ja puukotti kuoliaaksi. Tästä hän istui vähän aikaa linnassa.

Fylkingin mukaan Christer Pettersson oli murtautunut Cedergrenin asuntoon etsiessään huumeita, joita tiesi siellä olevan ja varastanuyt aseen ja että Pettersson kyllä odotti Palmea elokuvateatterista (että ei ollut vahinko) ja että motiivina olisi ollut erään entisen vankilakaverin (Lars Tingström) kauna yhteiskuntaa ja Palmea kohtaan.

Cedergren taas itse kertoi ennen kuolemaansa, että hän oli lainanut aseen Pettersonille jo pari kuukautta ennemmin. Tuo reukku, Smith & Wesson 357 Magnum, neljän tuuman piipulla, oli alkuaan elokuvaohjaaja Arne Suckdorffin. Cedergren sai sen asuntomurron kautta.

Kymmenestä varastetusta sopivasta aseesta tätä yksilöä ei voitu testata, koska sitä ei löytynyt. Ne Engströmin kaverin, asekeräilijän tykit on jo testattu. Silti syyttäjä sanoi perusteissaan, että Engströmillä oli pääsy aseeseen asekeräilijän kautta!

Olisiko joku sitten käyttänyt narkkariamatööriä palkkamurhassa? Erittäin epätodennäköistä.

Ammattilainen ei ollut kyseessä. Ammattilainen olisi pudottanut aseen (jota ei voi yhdistää häneen eikä toimeksiantajaan) paikalle eikä seikkaillut jäisiä katuja murha-aseen kanssa teon jälkeen. Toisena aseena olisi sitten erikseen suoja-ase.
 
Viimeksi muokattu:
Top