Pienet on murheet naapurilla populistit ja Trump sekä ymmärtämätön kansa.
Ruotsin valtaeliitti huolissaan populismin kasvusta
PolitiikkaKansantalousRuotsiEUBrexit
KUVA: BLOOMBERG NEWS
Politiikan ja talouden suurtapahtumassa Ruotsin Almedalenissa yksi hallitsevimmista puheenaiheista on ollut populismin nousu.
Tyytymättömyys hallitsevaan eliittiin on noussut Euroopassa ja sen ulkopuolella. Brexit ja Yhdysvaltain presidenttiehdokkaan Donald Trumpinsuosio ovat merkkejä protestimielialasta.
Populismin nousu ja sen vaikutukset puhuttivat myös politiikan ja talouden suurtapahtumassa Almedalsveckanissa, missä Ruotsin päättäjät pohtivat, mitä asialle voitaisiin tehdä.
Nordean pääekonomistin Annika Winsthin mukaan ei olisi lainkaan ihme, jos Trump valittaisiin USA:n presidentiksi, sillä vastaehdokas Hillary Clintonedustaa juuri sitä, mihin kansa on kyllästynyt: vanhaa poliittista valtaeliittiä.
Ruotsin EU- ja kauppaministerin Ann Linden mukaan pakolaiskriisi ja syvempi integraatio aiheuttavat oireilua. Hänen mielestään EU:n on pakko ottaa aktiivisempi ote sekä konfliktien ratkaisemiseen paikan päällä että pakolaiskriisin hoitoon rajoillaan ja niiden sisällä.
Sisäisessä integraatiossa EU:n kannattaisi Swedbankin pääekonomistinHarald-Magnus Andréanssenin mukaan ottaa askel taaksepäin ja jättää kansallisvaltioille enemmän suvereniteettia.
Federaatiokehitys, joka teoriassa sisältää hyötyjä, vaikuttaa olevan kovin epäsuosittua ja lietsoo populismia.
Hyötyjä korostettava
EU-ministeri Linden mukaan brexit-tulos oli herätys. Jatkossa on pakko tehdä parempaa politiikkaa ja kertoa pontevammin EU:n eduista ellei haluta domino-efektiä, jossa useampi maa lähtee unionista.
”Olisi erittäin huolestuttavaa, jos EU alkaisi hajota. Rauha ei ole mikään itsestäänselvyys Euroopassa”, sanoo Swedbankin Andréanssen.
Andréanssen pitää erikoisena, että kaikkea internetistä lähtien vastustavat populistit ovat niin suosittuja, vaikka kehitys esimerkiksi Euroopan taloudessa on ollut historiallisessa perspektiivissä erittäin positiivista. Bruttokansantuote per asukas on kehittynyt nousujohteisesti finanssikriisin notkahdusta lukuunottamatta koko unionin ajan.
Linden mukaan populistien kannattajat näkevät itsensä häviäjinä, vaikka he eivät sitä todellisuudessa aina olisikaan.
Muun muassa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin avustajana toimineen professori Lutz Meyerin mielestä EU:n suurin ongelma ei ole pieni ja äänekäs populistijoukko.
”Paljon suurempi ongelma on iso keskiluokka, joka on hiljaa, ei samaistu puolueisiin ja pitää EU:n mahdollistamia vaurautta ja rauhaa itsestäänselvyyksinä, vaikka ne eivät sitä ole”, Meyer sanoo.
Pelkoihin vastauksia
Perinteisten puolueiden perälauta vuotaa populistien puolelle. Heikoillakin argumenteilla pärjää, jos vastapuoli ei anna riittävän selviä vastauksia huoliin ja pelkoihin.
”Poliitikot ovat epäonnistuneet luomaan kansalle toivoa ja tulevaisuudenuskoa”, sanoo Ruotsin finanssiministeri Magdalena Andesson.
Meyerin mukaan on väärä lähestymiskulma miettiä, miten populisteja vastaan kannattaisi taistella.
”Se tekee heistä ainoastaan vahvempia. Se, mitä vastaan kannattaisi taistella, on pelko.”
Andréanssen muistuttaa, että Euroopan taloutta verrataan jo nyt museoon, kun sitä tarkastellaan esimerkiksi Aasiasta käsin. Jos EU:ta ei uudisteta pian, pahimmassa tapauksessa jäljellä voivat olla vain rauniot.