Nuo asiat on suunniteltu etukäteen ja ovat sitä turvaluokiteltua asiaa, josta ei puhuta, ei etenkään julkisella foorumilla. Suomi ei myöskään ole mikään Norja 1940 (ja norjalaisetkin saivat aivan tarpeeksi ennakkovaroitusta, mutta epäonnistuivat valmistautumisessaan melko totaalisesti). Jos varoitusaika on 0-24h, niin pääsääntöisesti tällöin maan puolustusvoimat ovat täysin epäonnistuneet tehtävässään. Meillä nyt on kansainväliselläkin mittapuulla kohtalaisen tehokas tiedustelu ja kansainvälinen yhteistoiminta (joka on yksi asia, jonka toiminnasta ja tehtävistä normiressu ei tiedä juuri mitään) joten totaalisen yllätyksen mahdollisuus on varsin pieni. Nykymaailmassa kun tiettyä ennakkovaroitusta saa aika monesta lähteestä.
Sisäisen valmiuden kohottamisessa perustettavat kokoonpanot eivät ole mitään "ad hoc-pumppuja", vaan rauhan aikana täysin suunniteltuja kokoonpanoja. Ne myös harjoittelevat toimintaansa rauhan aikana, vaikka huomattavasti matalammalla profiililla kuin esim. sotaharjoitukset tai kertausharjoitukset.
Puolustusvoimat ei näistä asioista voi suuremmin huudella julkisesti...koska miltei kaikki valmiuden kohottamiseen liittyvät toimet ovat turvaluokiteltuja. Tästä tulee sellainen dilemma, että reserviläiset (kuten esim.
@Tja) saavat asioista todella vääristyneen kuvan kun ei tiedoteta. Ja ei voi tiedottaa, koska salaista... Tällaisesta asiasta kumpuaa se ulkopuolisten erikoinen käsitys, että PV ei ole varautunut äkillisesti käynnistyviin kriiseihin. Eihän siellä sellaiseen nyt ole varauduttu kuin muutaman vuosikymmenen ajan... Monella reserviläisellä on se ajatus, että kasarmeilla vain kyykytetään varusmiehiä ja esikunnissa juodaan kahvia. Kyllä siellä tapahtuu paljon sellaista, joka nyt ei vaan varusmiesten silmiin satu ja/tai ei heille kuulu. Tämä on samaa kauraa hassun ajatusmaailman kanssa, että "rynkkyjä jaetaan vasta kun Vaalimaalla puomit kolisevat tankkien edessä, spesiaali-natsit ovat tappaneet kaikki poliitikot, kapiaiset on teurastettu kassuille tai koteihinsa ja vielä se hauska alemmuudentuntoinen ajatus, jossa ajatellaan ettei me kumminkaan pärjätä ja turpaan tulee."
Kertoo kyllä aika paljon asioihin perehtymisestä jos kutsutaan kantahenkilökunnan toimintaa valmiuden kohottamisessa "ramboiluksi". Kyllä se on aika kaukana siitä ja jokaisella kantahenkilökunnan henkilöllä on oma suunniteltu tehtävänsä niin rauhan aikana, valmiuden kohottamisessa kuin liikekannallepanossa tai sodan aikana. Olisihan se tietysti mukavaa kertoa asioista enemmänkin, mutta ne eivät tasan kuulu muille kuin ko. toimintoihin osallistuville.
Ja vielä pointtina: Aika harva tulisi olemaan "taisteluvyöt päällä ramboilemassa maastossa"...koska niitä puita ehtii kyllä sitten suojelemaan ja halailemaan sodan jälkeen vaikka vihreät. Harvemmin metsässä on mitään suurempaa strategisesti suojeltavaa puolustusvalmiuden kannalta. Kyllä ne toimet ovat hieman erilaista touhua kuin telttailua metsässä.