Uutisia Ruotsista

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vehamala
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ne pelkää, että operaatio alkaa, kuten vuonna 1808. Ei ala. Nyt Suomen puolustuksesta ei enää määrää ruotsalaiset upseerit.
Toisaalta, sehän olisi ruotsalaisten kannalta aivan käypäinen skenaario. Suomen armeija peruuttelisi Tornion-joen yli Länsi-Pohjaan ja taistelisi Ruotsin maaperällä parin epätoivoisen Vaasaan ja Alavudelle ulottuneen vastaiskun jälkeen. Taistelua jatkettaisiin viimeiseen suomalaiseen.

Peli menisi muutenkin vanhan sääntökirjan mukaan, Ruotsin oma armeija pohtisi Skånessa ja Taalainmaalla miten asiaan voisi suhtautua; Taalainmaalaiset siirtyisivät Tukholmaan ryyppäämään ja ahdistunut jalkaväkijoukkue tuijottaisi Grisslehamnissa itään, odotellen kasakkoja. Hallitus vaihdettaisiin. Laivasto päättäisi pysyä ovelasti Karlskronassa.
 
Kaveri on ollut eläkkeelllä 2000 luvun alusta. + juttu koskee norrlantia ja suomi tulee esille toimittajan kysymyksestä. Joko RaHi- tai VeHa-menetelmällä tehty arvio joka vielä koskee täydellistä yllätystä. Jutun pääsanomahan on että Norrlanti on sotilaista tyhjä,

Mutta ruotsalaisten uhka-arvioissa näyttäisi huonolta, jos Suomen puolella tapeltaisiin ensin tosissaan 3-6 kuukautta tai tarvittaessa kauemmin, jonka jälkeen venäläiset ajelisivat Haaparannasta parissa päivässä E4:sta pitkin Tukholmaan, eikä ruotsalaisilla olisi edelleenkään ollut aikaa valmistautua...

Onhan se ihan realistinen arvio, jos muistetaan mainita "jos operaatio onnistuu hyvin" siinä sivussa. Se siis on mahdollinen lopputulos, jos vaikka puolustusvoimat saadaan sidottua taisteluun muualla. En odota tuollaista tapahtuvan, mutta mihin muuhun vastuullinen henkilö varautuisi, jos olisi tuon swedu kentsun kengissä?

Ruotsalaiset ovat huolissaan siitä, että ryssä pääsisi meidän läpi Ruosin puolelle, koska heillä ei olisi juurikaan mitään millä panna kampoihin. Jos heillä olisi kunnolla varauduttu ja varustauduttu, niin ongelmaa ei olisi, kun he voisivat vain pysäyttää vihollisen ja sitten odottaa meikäläisten vastahyökkäystä vihollisen huoltoreittejä vastaan. Mutta jos heillä ei ole mitään millä panna vastaan itse, niin silloin tuolla vastahyökkäyksellä ei välttämättä ole tarvittavaa vaikutusta, vihollinen voi irrottaa ruotsin puolelta joukkoja sitä vastaan tai kääntyä kokonaan kohtaamaan hyökkäystä. Tai sitten vain jatkaa matkaa etelää kohti ja ryövätä matkalla huolttiksia ja jatkaa tarpeeksi pitkälle, että kaliningradin suunnalta voidaan lähettää huoltoa avustamaan heitä. Ja tuo viimeisin tilanne siis kärjistäen, jos mitään puolustuskykyä tai tahtoa ei olisi, näin huonosti ei kai ole.

Kuka hitto tämä US:n blogisti Ari Pesonen oikein on ? Ukko tuntuu viljelevän kirjoituksissaan suoranaista tappiomielialaa.

http://aripesonen1.puheenvuoro.uusi...en-kahdessa-tunnissa-ja-se-olisi-siina-sitten

Ruotsalainen kenraalimajuri Björn Andersson puhuu asiaa. Suomessa Ruotsissa ei ole alkuunkaan pystytty siinä sodankäyntitaktiikan vauhdissa, mihin Venäjä on kyennyt luomaan asevoimien yleisesikunnan päällikkö kenraali Valeri Gerasimovin johdolla. Niin Suomessa kuin myös Ruotsissa puolustuksen uudistamista vastaamaan nykyajan vaatimuksia reagointinopeudessa ei ole kyetty saamaan aikaan, jos lienee ollut edes halukkuutta. Tähän saakka kaikki uudistukset ovat menneet näpertelyksi ilman todellista vaikuttavuutta.

Suomen ja Ruotsin olisi hyvä kyetä pitämään maat hallinnassa edes kahden vuorokauden ajan Nato-jäsenenäkin.
 
Piti oikein lukea vielä noi A.Pesoselle tulleet kommentit läpi. Sinällään jotenkin ymmärrän Pesosen pointin; hän haluaa herätellä ja muistuttaa että olisi hyvä olla valmius sellaisella tasolle ettei tänne ihan noin vaan marssita. Se, onko valmius sellaisella tasolla, lienee kuitenkin asia josta tietävät ei siitä puhu. Oletettavasti ilmavoimilla on. Laivasto sen sijaan on näin siviilin mielestä hieman huolestuttava(tosin niin se olisi, jos olisin venäläinen ja miettisin vaikka Kronstadtia tai Kaliningradia). Ehkä puolustusvoimien /-hallinnon olisi hyvä hieman avata tätä asiaa, jotta trolleille ja muulle sepkuloinnille ei jää liikaa tilaa.

Mutta. Kyllä noi ajatukset ovat niin lego ja lautapelimaailmasta, että ihmettelen minkä tasoista analyysia nämä ihmiset oikein harrastavat. Klassisesti menee Venäjän resurssit aivan epärealistiselle tasolle, ei minkäänlaista käsitystä siitä minkä kokoinen bordelli pitää käynnistää, kun moottoroitujalkaväkiprikaati lähetetään taisteluun, siirretään alueelle ja lähdetään etenemään. Yhtään ainoaa esimerkkiä ei Venäjän (eikä kyllä juuri muiltakaan) toimista löydy, joka osoittaisi, että tämä tapahtuisi jotenkin yllättäen ja tunneissa. Yksikin merkittävä maahanlaskuoperaatio sitoisi lähes kokonaisuudessaan Venäjän maahanlaskuresurssit, Iskanderien ampuminen tyhjentää lavetit ja varastot varsin ripeässä tahdissa ja suurin ohjuksista on aivan väärässä paikassa. Ja edelleen se suuri kysymys, sitten kun ne muutamat liikkeelle saatavat joukot on lähetetty ja mahdollisesti tuhottu, .... mitäs sitten tehdään? Aloitetaan rauhanneuvotteluut Terijoen hallituksen kanssa?

Näitä hälytysharjoituksia, jotka todistelevat Venäjän hyökkäyskykyä, on ainakin minun aikanani pidetty Panssariprikaatissa ja sinne on mentiin skutsiin niin että räpisee lähes koko prikaatin voimin. Ei siitä mihinkään yllätyshyökkäykseen olisi kyetty lähtemään, ainoa hyökkäys oli takaisin petiin, kun homma oli saatu päivän päätteeksi purettua.
 
Ruotsin sisäpolitiikassa kuohuu..

Turvattomuus on käsitteenä Ruotsissa uudessa käytössä, eikä politiikan laskuoppi enää toimi
Ruotsin sisäpolitiikassa alkoi myllerrys, kun oppositiojohtaja rikkoi tabun yhteyksistä ruotsidemokraatteihin ja sanoi haastavansa hallituksen budjettiesityksen.

Kautta Ruotsin on alueita, joilla rikollisjengit määräävät. Poliiseja, ambulanssimiehistöjä ja palomiehiä kivitetään, ambulanssi ryöstetään ja poliisipäällikön auto räjäytetään. Turvattomuus pelottaa.

Tällaiset kuvaukset turvattomuudesta ovat vakioviesti muukalaisvastaisilta ruotsidemokraateilta, mutta yllä olevan näkemyksen laati keskustaoikeistolaisen maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra. Hänen Dagens Nyheterissä viime viikolla julkaistu mielipidekirjoituksensa on yksi siirto Ruotsin politiikassa meneillään olevassa myllerryksessä.

Turvattomuus on käsitteenä uudessa käytössä. Ruotsissa sillä viitattiin aiemmin yleensä hoiva- ja hoitopalvelujen puutteeseen.

Kinberg Batran kirjoituksen hätääntynyt sävy heijastaa sitä, että turvattomuus todella on noussut kyselyissä myös ruotsalaisten huolenaiheeksi. Hän hakee kuitenkin lisäksi perusteita merkittävälle irtiotolle Ruotsin politiikassa. Kinberg Batra on käynnistänyt hankkeen, joka voi kaataa punavihreän vähemmistöhallituksen ja johtaa ennenaikaisiin vaaleihin. Varsinainen vaalikausi päättyy vasta syyskuussa 2018.

Kinberg Batra voi olla hätääntynyt myös puolueensa kannatuksesta.

Sama perusasetelma Ruotsin puolueiden kesken on toistunut kyselyissä syksyn 2014 vaaleista lähtien, vaikka hallituksen kannatus on jonkin verran sulanut porvarileirin ja ruotsidemokraattien kustannuksella.

Kinberg Batran ulostulot näyttäisivät muuttaneen kannatusasetelmia mutteivät välttämättä hänen toivomallaan tavalla. Torstaina julkaistiin kaksi kyselyä, joissa molemmissa kokoomuksen kannatus sukelsi useita prosenttiyksiköitä.

Uusi vaihe Ruotsin sisäpolitiikassa käynnistyi tammikuun puolivälissä, kun Kinberg Batra mursi tabun ja sanoi olevansa valmis keskustelemaan asiakysymyksistä myös ruotsidemokraattien kanssa. Muut puolueet ovat kieltäytyneet poliittisesta yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa siitä lähtien, kun puolue nousi valtiopäiville vuoden 2010 vaaleissa.

Kouriintuntuvammin Kinberg Batra ehdottaa, että porvaripuolueiden allianssi laatii ensi tilassa vaihtoehtoisen budjettiesityksen. Sen hyväksyminen porvaripuolueiden ja ruotsidemokraattien äänillä kaataisi Stefan Löfvenin johtaman demareiden ja ympäristöpuolueen hallituksen. Dagens Nyheterissä Kinberg Batra kuvailee budjettiesitystä, joka panostaisi poliisivoimiin ja koulutukseen sekä leikkaisi työn verotusta.

Löfvenin vähemmistöhallitus on pysynyt pystyssä näinkin pitkään siksi, että oppositio on pidättynyt vaihtoehtobudjetin esittämisestä.

Ehdotus yhteyksistä ruotsidemokraatteihin hajotti heti porvaririntaman. Keskusta ja liberaalien kansanpuolue hylkäsivät ajatuksen, mutta kannatusvaikeuksissa kamppailevat kristillisdemokraatit hyväksyivät sen. Kiistely jatkuu Kinberg Batran toistaessa, ettei kyse olisi varsinaisesta hallitusyhteistyöstä muukalaisvihamielisen puolueen kanssa.

Ehdotus on saanut kilpailijoita. Kokoomuspoliitikko ja entinen puolustusministeri Mikael Odenberg on ehdottanut demareiden ja kokoomuksen suurta koalitiota, jota myös Löfven on väläytellyt. Aiemmin se on ollut mahdoton ruohonjuuritason vastustuksen vuoksi.

Vain siitä tuntuu olevan yksimielisyys, ettei Ruotsin vasemmiston ja porvareiden blokkijako nykymatematiikalla enää toimi.
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005085279.html?ref=rss
 
Jos oikein muistelen kansakouluruotsia, niin SVT:n uutisen mukaan Ruotsilla ei ole kylmän sodan päättymisen jälkeen ollut varmuusvarastoja, ainoa reservi on kauppojen varastot, joita on noin viikoksi.

Man kanske ska bygga upp ett eget förråd?

Sverige saknar livsmedelslager för en kris


Sven Lindgren, ordförande i Civilförsvarsförbundet, säger att livsmedelsbutikerna är det enda beredskapslager Sverige har vid en kris. Foto: SVT
Om Sverige skulle utsättas för en nätattack, och all elektricitet slås ut, eller om vi dras in i ett krig – då klarar vi matförsörjningen bara i ungefär en vecka. Sverige har nämligen inte längre några beredskapslager med mat.

Det oroliga läget i omvärlden har fått Sverige att börja se över sin beredskapsorganisation. Hur ska befolkningen klara sig vid en allvarlig kris och det kanske viktigaste, finns det överhuvudtaget mat så det räcker? Agenda har undersökt hur beredskapen ser ut i dag.

Ungefär hälften av den mat vi äter i dag är importerad. Cirka 200 livsmedelslager fanns utspridda över landet i början av 1990-talet. Men när det kalla kriget upphörde monterades beredskapslagren ner.

Butikernas lager räcker runt en vecka
Om en kris skulle inträffa får vi förlita oss på det som går att få tag på via butikerna. Men enligt den frivilliga försvarsorganisationen Civilförsvarsförbundet kommer butikernas lager inte att räcka länge.

Sven Lindgren, ordförande i Civilförsvarsförbundet, går runt i en stor matbutik med Agendas reportageteam.

– Det här är det beredskapslager som finns, säger han och pekar mot hyllorna.

– När det gäller grönsaker till exempel, så räcker Icas centrallager i mellan tre och åtta dagar. Under förutsättning att transporterna fungerar mellan centrallagren och butikerna, konstaterar han.

Finland klarar ett halvårs kris
I Finland har man behållit sin livsmedelsberedskap. Där kan man vid en krissituation vara självförsörjande i ett halvår.

– Man är ju sin historia. Vi har ett långt förflutet av att inte ligga i krig och det präglar vårt sätt att se, säger Therese Frisell, beredskapschef på Livsmedelsverket.

Verket har fått regeringens uppdrag att titta på hur vi ska få fram mat vid en allvarlig kris. Än finns inga konkreta förslag. Man har helt enkelt fått börja om från noll.

– Vi hade en fin planering, som vi monterade ner i slutet av 90-talet. Då fanns det en livsmedelsberedskap. Vi hade lager och vi hade också människor som var medvetna om vilken roll de skulle ta om någonting hände. Det finns inte kvar. Inga lager är kvar. Individens ansvar och beredskap tror inte jag är känt hos alla, säger Therese Frisell.

”Handeln bör ta hand om lagerfrågan”
– Vi i Civilförsvarsförbundet säger inte att vi måste bygga upp stora statliga beredskapslager, det är bättre att man gör avtal och stiftar lagar och att handeln själv, som har kunskaperna, tar hand om lagerfrågan. Så att vi får en beredskap som sträcker sig längre än en enda vecka, säger Sven Lindgren.

Beredskap handlar inte bara om livsmedelslager utan också om jordbruket. En gång i tiden var Sverige självförsörjande på mat. I dag importeras ungefär hälften av det vi äter.

– Produktionen av jordbruksprodukter i Sverige bör öka. Det ger bidrag till nationalprodukt och sysselsättning och vi är givetvis säkrare ju större produktion vi har, säger Harald Svensson som är stabschef på Jordbruksverket.

Ygeman: Betydligt allvarligare läge i dag
Inrikesminister Anders Ygeman menar att man gjorde en annan säkerhetspolitisk avvägning för 30 år sedan, och att det är därför man avverkat de stora livsmedelslagren.

– Man trodde inte på långa belägringskrig längre. I dag har vi ett betydligt allvarligare läge.

Hur länge ska vi klara oss?

– Det beror på de analyser som försvaret gör, de mest troliga situationerna måste vi klara av. Det är utifall vi hamnar i något av de värsta scenarierna, där vi kan bli belägrade och avskurna under en lång tid, som vi är betydligt svagare.

Större hot mot vattenförsörningen
Men att vi skulle få livsmedelsförsörjningen till Sverige helt kapad är inte ett troligt scenario, menar Anders Ygeman. Däremot att vi skulle utsättas för en nätattack är ett uppenbart hot.

– Men jag tror inte att det är ett storskaligt hot mot vår livsmedeldistribution. Däremot finns det delar av den som kan bli hotad, till exempel vattenförsörjningen som är beroende av IT-system för att fungera.

Vad tycker du om livsmedelslager, är det en modern lösning?

– Jag tror inte på det, vissa livsmedel kommer vi behöva lagra och till exempel spannmål lagrar vi redan. Andra livsmedel är ju väldigt svårlagrade. Det handlar snarare om nationell produktion och distribution.

Man kanske ska bygga upp ett eget förråd?

– Varje enskild individ ska klara av 72 timmar åtminstone, det måste vi bli duktigare att informera om, säger Anders Ygeman.
 
Jos oikein muistelen kansakouluruotsia, niin SVT:n uutisen mukaan Ruotsilla ei ole kylmän sodan päättymisen jälkeen ollut varmuusvarastoja, ainoa reservi on kauppojen varastot, joita on noin viikoksi.

Man kanske ska bygga upp ett eget förråd?
Ei hätää, ostaa vaan sitte maailmanmarkkinoilta mitä tarvii.. Ei vaan, onhan tuo ihan Aunuksesta että se Euroopan ikuiseksi suunniteltu rauhantila kesti vain sen reilun kymmenen vuotta.
 
Ruotsin tekopyhä feministihallitus vauhdissa iranissa.

Kuvat: Järjestö pettyi pahoin Ruotsin ”feministisen hallituksen” pukeutumiseen Iranissa
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000005089760.html
Ruotsalaisten naisministerien huivit saivat ihmisoikeusjärjestön pettymään pahanpäiväisesti.
YK:n toimintaa tarkkaileva ihmisoikeusjärjestö UN Watch on ilmaissut kannanotossaan pettyneensä pahasti Ruotsin hallitukseen, joka kutsuu itseään maailman ensimmäiseksi feministiseksi hallitukseksi.

Pettymys juontaa juurensa hallituksen taannoiseen Iranin-vierailuun, jolla kauppaministeri Ann Linde ja muut naisministerit tapasivat Iranin presidentin Hasan Ruhanin pukeutuneina hijab-huiveihin sekä pitkiin takkeihin.

Ruotsalaisnaisten teko on tulkittu iranilaisen lain kunnioittamiseksi, jotka pakottavat naiset käyttämään pään peittävää hijab-huivia. Järjestön mukaan hallituksen naisministereiden on katsottu lyöneen laimin paitsi omat feministiset periaatteensa, mutta myös pettäneen iranilaiset naiset.

8fa7a749c6394df3b9caaf5dc6711f5d.jpg

YK:n alla toimiva ihmisoikeusjärjestö UN Watch on kuvaillut Ruotsin ministerien vierailua ”walk of shameksi”. Termiä käytetään tavallisesti kuvaamaan noloa kävelymatkaa kotiin aamuun asti venähtäneiden jatkojen jälkeen.

UN Watch katsoi ruotsalaisten samalla jättäneen huomioitta myös iranilaisten toimittajan ja ihmisoikeusaktivistin Masih Alinejadin eurooppalaisille naispoliitikoille kohdistaman pyynnön seistä arvojensa takana ja kieltäytyä Iraniin kohdistuvilla vierailuilla peittämästä hiuksensa hijabilla.

”Eurooppalaiset naispoliitikot ovat tekopyhiä”
Alinejad tunnetaan myös perustamastaan Facebook-sivustosta, joka on rohkaissut iranilaisia naisia vastustamaan hijab-lakia antamalla hiustensa näkyä. My Stealthy Freedom (suom. Salainen vapauteni) -sivustolla on yli miljoona seuraajaa. Sinne on ilmestynyt muun muassa kuvia iranilaisista pariskunnista, joissa miehet ovat pukeneet huivit päähänsä, mutta vaimojen hiukset näkyvät vapaina.

b358b475992045d899c47cb91b93a638.jpg

Kauppaministeri Ann Linde allekirjoitti UN Watchin mukaan lauantaina Iranissa useita sopimuksia iranilaisministerien kanssa. (KUVA: Urban Andersson)

– Eurooppalaiset naispoliitikot ovat tekopyhiä. He puhuvat Ranskan musliminaisten puolesta ja taistelevat burkini-kieltoa vastaan, mutta mitä Iraniin tulee, heitä kiinnostaa vain raha, sivaltaa Alinejad.

Ruotsin hallituksen pukeutuminen sai kritiikkiä osaltaan myös siksi, että hallituksen katsottiin pukeutumisellaan välittävän hyvin erilaista viestiä kuin se teki vain reilu viikko aikaisemmin.

90946dc39b984a848d3b8adb31bd5ce6.jpg

Ruotsalaiset naisministerit näpäyttivät vain pari viikkoa sitten tällä kuvalla Donald Trumpia vedoten tasa-arvoon. (KUVA: Johan Schiff HANDOUT)

Tuolloin sosiaalisessa mediassa levisi varapääministeri Isabella Lövinin julkaisema kuva, joka tulkittiin feministiseksi kannanotoksia ja näpäytykseksi Donald Trumpille. Kuvassa Lövin ja hallituksen naiset esittelivät juuri allekirjoitettua uutta ympäristölakia, ja Lövin ilmoitti sen yhteydessä maailman tarvitsevan vahvoja johtajia, jotka ajavat naisten oikeuksia.

Myös Jenni Haukio edusti syksyllä huivissa
UN Watchin mukaan kauppaministeri Linde allekirjoitti iranilaisministerien kanssa useita sopimuksia viikonlopun vierailulla.

– Jos Ruotsi todella välittäisi naisten oikeuksista, ei naisministerien ikimaailmassa olisi pitänyt saapua neuvottelemaan Iranin kaltaiseen maahan, UN Watchin johtaja Hillel Neuer jyrähti.

29e694aaa4c048fb9e16a4c72a5929ce.jpg

Myös Rouva Jenni Haukio edusti lokakuussa huivitettuna Iranin-vierailulla. (KUVA: Markku Ulander)

Suomessa samasta aiheesta puhuttiin syksyllä, kun presidentin puoliso Jenni Haukioedusti presidentti Sauli Niinistön rinnalla huivitettuna Teheranissa.

Keskustelun yhteydessä ihmeteltiin, miksi Haukio päätti pitää huivia, vaikka iranilaiset diplomaatit eivät ole joustaneet omasta protokollastaan Suomessa.

Takavuosilta suomalaisten mieliin on jäänyt erityisesti tapaus, jossa Iranin suurlähettiläs Reza Nazarahari jätti kättelemättä presidentti Tarja Halosen ja kätteli ainoastaan hänen miehensä Pentti Arajärven.
 
Osaavat sitten rouvat ministerit kulkea hunnutettuna kun se on kohta pakollista Ruotsissa.. Miten näette muuten puolustusyhteistyön rakantamisen näiden kanssa, uhka vai mahdollisuus?

Ruotsissahan nuo kaiken maailman femakkojärjestöt ovat voimissaan ja takuuvarmasti hiillostavat Löfveniä tällä nololla tapauksella. Saa nähdä millaisia poliittisia seuraamuksia tällä sitten on.
 
Ruotsissahan nuo kaiken maailman femakkojärjestöt ovat voimissaan ja takuuvarmasti hiillostavat Löfveniä tällä nololla tapauksella. Saa nähdä millaisia poliittisia seuraamuksia tällä sitten on.

Tuskin mitään. Ruotsalaisethan vain kunnioittivat isäntämaan tapoja ja tuon pukeutumissäännön arvostelu on muutenkin rasismia, joten hiljaista taitaa olla.
 
Ulkoministeri Margot Wallström vakuutteli Sergei Lieroville ettei Ruotsi ole aikeissa hakea NATO-jäsenyyttä.
Tyhmää. Miksi tuollaista menee sanomaan. Mitä se Venäjälle kuuluu. Nato on puolustusliitto.

Suomen ainakin tulisi sanoa, että olemme Naton puolustusliitossa, sen partnereita tai ihan omillamme niin Venäjä voi olla huoleti. Me tai meidän kautta kukaan ei ole Venäjää uhkaamassa. .
 
Tyhmää. Miksi tuollaista menee sanomaan. Mitä se Venäjälle kuuluu. Nato on puolustusliitto.

Suomen ainakin tulisi sanoa, että olemme Naton puolustusliitossa, sen partnereita tai ihan omillamme niin Venäjä voi olla huoleti. Me tai meidän kautta kukaan ei ole Venäjää uhkaamassa. .

Ei tuosta venäläisten puheenvuorosta olisi puuttunut enää kuin se, että olisivat jyrkin sanoin tuominneet Suomen ja Ruotsin keskinäisen sotilaallisen yhteistyön ja vaatineet loppua tällaiselle pelille.
 
Tyhmää. Miksi tuollaista menee sanomaan. Mitä se Venäjälle kuuluu. Nato on puolustusliitto.

Suomen ainakin tulisi sanoa, että olemme Naton puolustusliitossa, sen partnereita tai ihan omillamme niin Venäjä voi olla huoleti. Me tai meidän kautta kukaan ei ole Venäjää uhkaamassa. .

Siksi että "Maggot Wallström" on Tawujan ja Tuomiojan hengenheimolainen eli aatetoveri...o_O
 
Näin länsinaapurissa, mitenhän meillä?

"Ruotsin sotilastiedustelupalvelu: Ulkovaltojen tiedustelua havaittu puolustukselle tärkeiden kohteiden läheisyydessä

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005101420.html
Julkaistu: 24.2. 11:05

Ulkomaalaisten tiedustelupalveluiden edustajia on liikkunut Ruotsin puolustukselle tärkeiden suojelukohteiden läheisyydessä ilman asianmukaista syytä, kertoo Ruotsin sotilaallinen tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu Must vuosiraportissaan.

”On kyse henkilöistä, jotka olemme kyenneet tunnistamaan”, sanoo varajohtaja Jan Kinnander Svenska Dagbladetille.

Mustin mukaan kyse on Ruotsin puolustuskykyyn liittyvästä tiedustelusta. Kinnander arvioi, että vastaava toiminta on yleistynyt ajan myötä. Mustin mukaan vieraiden valtojen edustajat vaikuttavat myös ottavan aiempaa suurempia riskejä saavuttaakseen tiedustelutavoitteensa.

Hän ei halua nimetä, minkä vieraan vallan tiedustelusta kyse. Mustin johtaja Gunnar Karlsson on nostanut aiemmin esiin Venäjän vaikutusoperaatiot ja kyberhyökkäykset Ruotsia vastaan.

”Se, että Venäjä harjoittaa tiedustelutoimintaa Ruotsissa ei ole mikään salaisuus, mutta tässä tapauksessa meillä ei ole kommentoitavaa sen suhteen, mistä valtiosta tai mistä valtioista on kyse. On useita valtioita, jotka harjoittavat tiedustelutoimintaa Ruotsissa”, sanoo Kinnander.

Erilaisesta epäillystä ulkovaltojen tiedustelusta on kirjoitettu viime aikoina verraten usein Ruotsin medioissa. Viime syksynä raportoitiin muun muassa, kuinka tuntemattomat tahot olivat lähestyneet sotilaita Gotlannin saarella järjestetyn sotilasharjoituksen yhteydessä. Ulkomaisilla autoilla liikkuneet henkilöt ovat pyrkineet kyselemään tietoja toiminnasta, kertoi Hans Håkansson, Gotlannin puolustuksesta vastaavan Gotlandsgruppenin johtaja tuolloin Svd:lle."
 
Ne mitkä huomataan niin niistä ei tiedoteta jolloin ne mitä ei huomata jää vastapuolelle arvailtavaksi - että huomattiinko.

Mielestäni meidän pitäisi kertoa edes jotain meihin kohdistuneista tiedusteluyrityksistä, jotta kansa on tietoinen missä mennään. Ei tarvitse mennä yksityiskohtiin - riittää kun viranomaiset toteavat, että meitä tiedustellaan 24/7 usean valtion toimesta, ja että toiminta on pysynyt samana / lisääntynyt / vähentynyt / muuttanut muotoaan / suuntautunut aiempaa enemmän tai vähemmän jonnekin.

Ulkoministeriössä oli pari vuotta sitten tilanne päällä: http://yle.fi/uutiset/3-7332824
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top