Ruotsin poliisi kasvatti arviotaan ongelma-alueiden määrästä – 200 rikollisverkostoa ja ainakin 5 000 rikollista
Sisäministeri Anders Ygemanin mukaan Ruotsissa ei edelleenkään ole niin sanottuja no go -alueita. Sen sijaan on ”go go -alueita”, joille poliisi menee entistäkin ahkerammin.
Ruotsin poliisi on kasvattanut arviotaan ongelmallisten asuinalueiden määrästä valtakunnallisesti.
Keskiviikkona julkaisemassaan raportissa se laskee, että Ruotsissa on nyt 61 aluetta, joilla rikollisuudella on eriasteisesti kielteinen vaikutus asukkaiden arkeen. 23 alueella näistä ongelmat ovat erityisen suuria. Poliisin mukaan raportin erittelemillä alueilla toimii noin ainakin 5 000 rikollista ja 200 rikollisverkostoa.
Aiemmassa, joulukuussa 2015 julkaistussa raportissaan poliisi laski, että ongelmat olivat erityisen pahoja 15 alueella ja että alueita oli yhteensä 53.
Poliisin mukaan alueiden määrän kasvu johtuu pitkälti siitä, että tietoa on nyt enemmän kuin ennen. Ei välttämättä siitä, että tilanne olisi pahentunut aiemmasta.
”Alttiiden alueiden lukumäärä on kasvanut. Se johtuu osittain siitä, että tarkastelemme asiaa eri tavoin. Joillain alueilla tilanne on pahentunut, joillan ehkä parantunut, vaikka se ei näy tilastossa”, sanoi poliisiylijohtaja Dan Eliasson SVT:n mukaan raportin julkaisutilaisuudessa Göteborgissa.
Hän peräänkuulutti apua muilta yhteiskunnan toimijoilta kielteisen kehityksen katkaisemiseksi.
”Auttakaa meitä, auttakaa meitä. Meidän on saatava kunnat mukaan, ne tekevät nykyisin paljon, mutta meidän on tehtävä vielä enemmän yhdessä, jotta saamme kehityksen käännettyä.”
Poliisi määrittelee raportissaan ongelma-alueiksi sellaiset alueet, jotka ovat sosioekonomisesti eriytyneitä ja rikollisuudella on vaikutusta arkeen. Ruotsin poliisi ei tosin käytä raportissaan sanaa ongelma. Se puhuu ”altistuneista” ja ”erityisen altistuneista” alueista.
Erityisen altistuneilla alueilla, siis raportin mukaan 23:lla alueella, rikollisuutta on erityisen paljon. Tämän lisäksi alueilla esiintyy esimerkiksi haluttomuutta osallistua oikeusprosesseihin. Todistajia tai asianomistajia voidaan uhkailla tai kohdella väkivaltaisesti. Poliisi katsoo, että sen on ”vaikeaa tai lähes mahdotonta suorittaa tehtäviään”, mistä syystä esimerkiksi työtapoja ja varusteita sopeutetaan näillä alueilla oloihin.
Vallalla saattaa olla paikoin vaihtoehtoisia yhteiskuntarakenteita ja ääriajattelua. Raportin mukaan alueilla jaetaan myös avoimesti uskonnollisten äärijärjestöjen propagandaa, esimerkiksi lentolehtisiä. Myös naisten pukeutumista saatetaan valvoa. Samaan aikaan on myös viitteitä siitä, että äärioikeistolainen liikehdintä kasvaa joillain näistä alueista, kun toimijat ottavat itselleen roolin kehityksen ja maahanmuuton katkaisijoina.
Erityisen alttiiksi luokitellut alueet ovat usein maahanmuuttajavaltaisia, kuten Rinkeby ja Tensta Tukholmassa, Rosengård Malmössä tai Bergsjön ja Biskopsgården Göteborgissa. Niitä on suurimpien kaupunkien lisäksi myös monilla pienemmillä paikkakunnilla, ainoastaan Pohjois-Ruotsissa on vältytty kehitykseltä. Uusiin erityisen alttiisiin alueisiin kuuluvat muun muassa Gottsunda Uppsalassa ja Alby ja Fittja Tukholmassa.
Poliisin mukaan monet alueiden ongelmista liittyvät huumekauppaan. Tunnusomaista on, että väkivallankäytön kynnys on alentunut aiempaan verrattuna.
”Aiemmin ammuttiin jalkaan pelottelun vuoksi, nyt ammutaan päähän”, luonnehti tiedustelupäällikkö Linda Straaf, joka on ollut vastuussa raportin kokoamisesta TT:n mukaan.
”Tilanne on vakava ja paikoin akuutti. Tarvitaan suuria yhteiskunnallisia panostuksia kehityksen kääntämiseksi.”
Ruotsissa raportti kiihdyttänee jälleen julkista keskustelua rikollisuuden torjunnasta ja alueiden eriytymisestä. Jo nyt teema on yksi laajimmin keskustelluista maan poliittisella agendalla ja ongelmat ovat laajasti tiedossa.
Kevään mittaan Ruotsin poliitikot kävivät esimerkiksi liki kisaa siitä, kuka lupaa kasvattaa poliisien määrää suurimmalla luvulla. Myös rangaistuksia halutaan kiristää. Pääministeri Stefan Löfven on pitänyt rikollisuuden torjuntaa esillä useissa viime aikojen puheissaan samoin kuin opposition porvaripuolueet.
Sisäministeri Anders Ygeman sai keskiviikkona kysymyksen siitä, onko Ruotsissa nyt niin sanottuja ”no go-alueita”.
”Täysin päinvastoin. Ne ovat go go -alueita”, hän sanoi TT:n mukaan
”Kasvatamme poliisin läsnäoloa, yhä useampi poliisi on paikalla, asennamme kameroita, parannamme valvontaa ja oikeusprosesseja.”
Ministerin mukaan kehitys eroaa Ruotsissa yhä esimerkiksi Yhdysvalloista ja Ranskasta siinä mielessä, että työllisyys alueilla on korkeampaa ja rikollisuus edelleen vähäisempää.