Uutisia Ruotsista

He voivat olla Ruotsalaisia, mutta ulkomaalaistaustaisia, mitä ei Ruotsissa saa ääneen sanoa.:)
No, kansallisuudet menevät pienellä kirjaimella, ja ruotsinruotsissa tosiaan etnisyys on vaiettua eikä kielessä saa olla etnisyyttä kuvaavia ilmaisuja, paitsi vähemmistöjä.

Ruotsissa siis kaikki ovat svenskar. Tosin suomeksikin instrumentit ovat hieman puutteellisia, koska suomalainen on sekä yleidkäsite että etnisyyden käsite.

Ruotsinkielessä tosin on instrumentit, kuten osittain suomenkielessäkin.

Ruotsiksi kaikki suomalaiset etnisyydestä huolimatta ovat "finländare" eli suomenmaalaisia, suomenkieliset ovat finnar ja ruotsinkielisiä kutsutaan nykyään käsitteellä finlandssvenskar (suomenruotsalaiset). Ennen käytettiin myös käsitettä svenskar, joka ei tarkoittanut kansalaisuutta, vaan etnisyyttä. Suomen kielessä on myöskin etnisyyskäsitteet suomenvenäläinen, jne., muttei käytössä käsitettä suomenmaalainen, koska fennomaanit vastustivat sitä hybriksessään. Nyt niittävät mitä kylvivät ja kaikki ovat suomalaisia. Noita ruotsinkielisiä käsitteitä tosin ei Ruotsissa juuri osata, kun koulutus on yleisesti hyvin heikolla tasolla.

Ei jutut hyssyttelyllä selvene? Todellisuudenkäsite vain heikkenee.
 
Ohoh, Ruotsi aloitti illalla ennalta ilmoittamatta Gotlannissa harjoituksen. Testataan mm. sitä kuinka nopeasti pääsevät saarelle ko. aktivoiduilla yksiköillä.
http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2015/11/nu-ovas-forsvaret-av-gotland/

Nu övas försvaret av Gotland
02 NOVEMBER 2015 KL: 21.09
GOTLAND
En rad olika förband har aktiverats och flyttas nu till Gotland för att stärka försvaret av ön.
Försvarsmakten har just dragit igång en övning som pågår mellan den 2 och 12 november och kommer därför att synas på många platser på ön och i vattnet utanför.
Syftet med övningen är att testa beredskapen och förmågan att med kort varsel flytta förband, ta materiel i bruk och snabbt lösa en insats.


– Det är många inblandade från flyget, marinen och armén och en central del är att samträna och öva systemen. Detta är en del av den fortsatta uppbyggnaden av försvaret av Gotland, säger övningsledare Mattias Brehag.

I övningen delar personal från Skaraborgs regemente P 4, Luftvärnsregementet Lv 6, Hemvärnet på Gotland, Militärregion mitt, Blekinge flygflottilj F 17, Ledningsregementet, Fjärde sjöstridsflottiljen och Högkvarteret.
En annan viktig aspekt av övningen är att visa att Försvarsmakten tar det försämrade säkerhetsläget i närområdet på allvar.

– Första fasen som inleddes under måndagen är tilltransport av förbandsdelar och senare under veckan kommer det skjutas skarpt med både luftvärnsrobot och stridsvagnar på Tofta skjutfält, säger Mattias Brehag.
 
Aurinkomyrsky pitää Tukholman koneet kentällä. Ruotsilla herkät tutkat vissiin.

Vanhana foliohattuna tuli heti mieleen että josko keltainen-A2-harjoitusvaltio testailee häirintää.
 
Ai ihan sattumalta tutkaongelmia, mutta mitään ei sitten kuitenkaan hajonnut pysyväisluonteisesti eikä ongelmia esiintynyt muilla sektoreilla? Aurinkomyrsky my ass! Kaliningradissa vain painettiin nappia.

Aurinkomyrsky pysäytti lentoliikenteen Ruotsissa
Ulkomaat Julkaistu 04.11.2015 17:34 (Päivitetty 04.11.2015 18:18)


Arkistokuva Arlandan lentokentästä Tukholmassa. Str / Lehtikuva

Lentoliikenne Ruotsissa toimii taas normaalisti, kertoo maan ilmailuviranomainen Svedavia.

Lentoliikenne koko eteläisen Ruotsin alueella oli seisahduksissa tutkajärjestelmän vian takia. Tutkaongelma aiheuttaa myöhästymisiä vielä tämän illan ajan.

Tutkajärjestelmän vian aiheutti aurinkomyrsky, kertovat Aftonbladet ja Expressen.

Vian vuoksi sekä Ruotsista lähtevät että Ruotsiin saapuvat lennot seisautettiin.

Expressenin mukaan jo ilmassa olevat lennot pääsivät kuitenkin laskeutumaan.

Helsinki-Vantaalta ei jouduttu perumaan yhtään lentoa Ruotsin tilanteen vuoksi.

– Etelä-Ruotsin yli lentävät lennot on reititetty uudelleen. Lentoja otetaan jo rajoitetusti vastaan Ruotsissakin, viestinnän asiantuntija Petra Kujala Finaviasta kertoo MTV Uutisille.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/svt-koko-ruotsin-ilmatila-on-suljettu/5540940
 
Aurinkomyrsky pitää Tukholman koneet kentällä. Ruotsilla herkät tutkat vissiin.

Vanhana foliohattuna tuli heti mieleen että josko keltainen-A2-harjoitusvaltio testailee häirintää.
Minulla on tullut vastaavia ajatuksia mieleen kun Suomessa on ollut kaikenlaisia häiriöitä internet- ja puhelinyhteyksissä.
 
Tämän päivän Aamulehden sääsivuilla kerrotaan, että auringonpilkkuja on tällä hetkellä. Joten se voi lopulta olla se syy.
 
Toisaalta aurinkohäiriöt eivät tapaa olla niin tarkkarajaisia, että etelä-Ruotsin tutkat kokonaan sulkeva häiriö ei tuntuisi laisinkaan esimerkiksi Tanskassa. En myöskään usko että juuri tuolla olisi niin paljon häiriöherkemmät laitteet että sen takia pimenisivät. Jos ne olisivat sellaisia niin siellä pitäisi olla näytöt mustana pari kertaa vuodessa aurinkohäiriöiden vuoksi.
 
Eikös venäjän laivastolla ollut jotain harjoitus toimintaa ruotsin lähistöllä viimeaikoina. Ampuivat ohjuksiakin kuulemma.
Liveleakissa oli kuvaa. Voisiko liittyä tähän
 
Noo, ainakin hallitus haluaa palauttaa sen. Toisin kuin täällä Kekkoslovakian puolella länsinaapurissa hallitus ei ihan aina saa tahtoaan läpi.

Ehkä tulevaisuudessa ei tarvitse pelätä että A2 koukkaa luoteen kautta.

Jutun mukaan asiaa selvitetään, mutta ajattelin hyvien mediatapojen mukaisesti vetää mutkat suoraksi.
 

Tuskinpa palauttaa. Ruotsissa värnplikt tarkoittaa arkikielessä asepalvelusta, ei asevelvollisuutta. Vasemmistopuoluekin ajaa "vapaaehtoista asevelvollisuutta". Oikeusvaltiossa ei oikein ole mahdollista pakottaa osaa kansalaisista palvelukseen, tälläinen toiminta rikkoo yhdenvertaisuutta, joka on yleensä turvattu perustuslaissa.
 
Tuskinpa palauttaa. Ruotsissa värnplikt tarkoittaa arkikielessä asepalvelusta, ei asevelvollisuutta. Vasemmistopuoluekin ajaa "vapaaehtoista asevelvollisuutta". Oikeusvaltiossa ei oikein ole mahdollista pakottaa osaa kansalaisista palvelukseen, tälläinen toiminta rikkoo yhdenvertaisuutta, joka on yleensä turvattu perustuslaissa.

Ai että oikein vasemmistopuoluekkin ajaa vapaaehtoisuutta! olipa yllätys.:rolleyes:
 
Ai että oikein vasemmistopuoluekkin ajaa vapaaehtoisuutta! olipa yllätys.:rolleyes:

Kyllä se aina vähän yllättää kun joku ajaa vapaaehtoista velvollisuutta. Toisaalta onhan Suomessakin paljon ihmisiä, joiden mielestä asevelvollisuus on hieno juttu, mutta totaalikieltäytyjien rangaistuksista tulisi luopua. En ole saanut selville miten tämä olisi mahdollista.

Ruotsin tilannetta on käsitelty Ohi on -kampanjan sivuilla: https://www.facebook.com/KansalaisaloiteAsevelvollisuudenLakkauttamiseksi/posts/988276507869652

"
Ruotsista kuuluu kummia.

Ruotsalaisen vasemmistopuolueen Vänsterpartietin aiempien kannanottojen mukaan asevelvollisuuden palauttaminen on Ruotsin tärkein puolustuspoliittinen kysymys.

Feministisen puolueen Veronica Svärd tiedusteli pari päivää sitten Twitterin kautta, montako uutta vankilapaikkaa Vänsterpartiet suunnittelee asevelvollisuudesta kieltäytyville.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt vastasi hämmentävästi, että Vänsterpartiet ei halua rangaista ketään asevelvollisuudesta kieltäytymisestä.

Ei ihme, että asevelvollisuudesta keskusteleminen on hankalaa, kun puoluejohdossakin toimivat ihmiset käyttävät termiä väärin. Kenties Vänsterpartietin tavoitteena on hämätä äänestäjiä kannattamalla näennäisesti asevelvollisuutta, mutta kuitenkin säilyttää Ruotsin vapaaehtoisuuteen pohjautuva puolustusmalli.

"
 
Back
Top